樂古Nakuz

標題: 世界真的有4次元空間嗎?( [打印本頁]

作者: 絕風仔    時間: 5-4-2008 19:48
標題: 世界真的有4次元空間嗎?(
愛因思坦話:點與線係一次元空間;平面圖案為二次元空間;立體圖案為三次元空間,超立體便是傳說中既4次元空間了.
愛生話:響點與線世界生存0既人係只能睇到點與線,所以佢地係無法睇到二次元空間0既人;但係響二次元空間0既人就能夠睇到一次元空間0既人喇.原因係響平面圖案係由線所組成,因為,所以.同樣地三次元空間0既就理所當然能夠睇到一,二次元空間0既人了(因為立體圖案,就係由平面圖所組成的).而所謂0既三次元空間,就係...我們現在生存在0既空間---------------三次元空間.
咁愛生話:照這樣推論落去,4次元空間存在0既可能性極之大,之不過係,三次元空間0既人係無法睇到4次元空間0既人罷了!
作者: 守衛~朗    時間: 5-4-2008 21:20
這可說是學術性問題
但又不知四次元空間是否存在
應該有的.但本人相信外星生物較多
ps.是愛因斯坦
作者: 絕風仔    時間: 5-4-2008 21:44
照我推斷 4次元空間應該係比我地更複雜的空間

但超立體空間又有邊個可以估到係點..

本人真的有興趣知道第4次元空間有冇生物存在
作者: ♂水蜜桃♀    時間: 5-4-2008 23:05
原帖由 絕風仔 於 5-4-2008 11:48 發表
愛因思坦話:點與線係一次元空間;平面圖案為二次元空間;立體圖案為三次元空間,超立體便是傳說中既4次元空間了.
愛生話:響點與線世界生存0既人係只能睇到點與線,所以佢地係無法睇到二次元空間0既人;但係響二 ...

當然...因為我們身處於三次元,
就不能看到四次元,
但若果我們生活在四次元,
情況會怎樣?
會看到未來?以前?
真的要等天才解答!
作者: MiChing    時間: 6-4-2008 01:43
3次元係立體...咁4次元係乜野黎嫁?
作者: 絕風仔    時間: 6-4-2008 02:33
超立體 超乎我地既想像
作者: 333222    時間: 6-4-2008 20:55
完全唔明= =[[m117]]
作者: M!nG    時間: 6-4-2008 20:57
4次元空間應該有生物存在  可能我地果d所謂02事件都係由4次元空間的生物搞搞陣
由於我地睇唔到佢地            好可能就係我地所講ga[鬼]
作者: 星野零    時間: 7-4-2008 11:50
次元空間學說有好多種....其實我睇愛因斯坦既書時記得維係線或點...2維是平面....3維立體....4維是時間加之前的3者...也即是我們身在的世界...理論中更提到可能有5,6,7,8,9,10,11維的空間...(大約記得..可能有出入)
作者: Uruz-ZeRo    時間: 12-4-2008 23:42
我地睇到2次/1次元空間的人??
佢地睇唔到我地??e.g?
作者: to123ko123    時間: 13-4-2008 21:22
4次元空間=時光空間[[yoyo_192]]
作者: 包包 klau1001    時間: 14-4-2008 15:04
原帖由 星野零 於 7-4-2008 11:50 發表
次元空間學說有好多種....其實我睇愛因斯坦既書時記得維係線或點...2維是平面....3維立體....4維是時間加之前的3者...也即是我們身在的世界...理論中更提到可能有5,6,7,8,9,10,11維的空間...(大約記得..可能有出入)

1維空間可以理解成只有長的世界(只有x軸)  (有邊長(m))
2維空間是有長,闊的世界(x,y軸)  (有邊長(m),面積(m2))
3維空間是有長,闊,高的世界(x,y,z軸)  (有邊長(m),表面積(m2),體積(m3))
4維空間則是有長,闊,高,第四尺度 的世界(x,y,z,a軸)   (有邊長(m),表面積(m2),表體積(m3), 超體積(m4))

a軸常被認為係時間,但係事實上時 同 空 是 唔同的
我地的世界本身就係4維時空(3維空間+1維時間)
4維空間則是3維空間之外再加一軸去描述一件物件在空間中的狀況,
是一種以(m)做單位的東西

正如樓主所說,在這4維空間的東西被稱為超立體,是一種有長,闊,高,第四尺度的物體
可以用邊長(m),表面積(m2),表體積(m3) 及 超體積(m4) 去形容它

如果第4維是時間(單位s),超體積(m4)並不會存在,有的依然只是體積(m3),
由此可見4維時空=/=4維空間

(個人意見+上某些書本的資料)
作者: JTs-S.I-    時間: 14-4-2008 19:46
2次元空間最少要3個一次元空間組(3條線先組到一個面)....3次元空間最少要3個二次元空間組成(3個面先有一個立體)
咁4次元空間認該都最少要3個三次元空間組成@@~

如果一條線扭彎佢變成圓形,就只係需要一個一次元空間成可以組成2次元空間
   一個面扭彎佢就可以變一個柱體  又係需要一個2次元空就可以組3次元

扭曲空間呢件事我認為就好似世上有D人失蹤左...但係幾廿年後無端端返黎又冇變過樣個D
     即係話如果有人有辦法可以使到空間扭曲.....咁我地就可以只靠我地一個三次元空間組成4次元空間

以上純屬個人意見00

作者: to123ko123    時間: 14-4-2008 20:33
有一個事件"係話小孩變左老人"

應該係關第4空間事"
作者: chakming1022    時間: 17-4-2008 20:11
上網見過d人話.
1維睇唔到2維.2維睇唔到3維.3維睇唔到4維.
咁4維空間係咪姐係靈界
作者: to123ko123    時間: 18-4-2008 13:41
原帖由 chakming1022 於 17-4-2008 20:11 發表
上網見過d人話.
1維睇唔到2維.2維睇唔到3維.3維睇唔到4維.
咁4維空間係咪姐係靈界

靈界也有可能"最大的可能係時空@@!?
作者: 包包 klau1001    時間: 19-4-2008 18:48
原帖由 to123ko123 於 18-4-2008 13:41 發表

靈界也有可能"最大的可能係時空@@!?

我相信你所指的時空係時光(間)隧道吧...
但係兩者係唔相同的...
請先弄清其的本意...

時空,時間和空間的合稱,
由於時間同空間獨立存在是沒有意義的,
因此我們常將兩者合稱"時空"
我地的宇宙就係o係時空之內= ="

時光(間)隧道,科幻的產物,
係一條通往其他時代的假想通道
例如漫畫"多啦A夢"的時光機就係一部可以自由行走時光(間)隧道的機器...

編按:始終都係科幻野...好難有有大說服力的東東...

作者: to123ko123    時間: 19-4-2008 19:19
原帖由 包包 klau1001 於 19-4-2008 18:48 發表

我相信你所指的時空係時光(間)隧道吧...
但係兩者係唔相同的...
請先弄清其的本意...

時空,時間和空間的合稱,
由於時間同空間獨立存在是沒有意義的,
因此我們常將兩者合稱"時空"
我地的宇宙就係o係時空之內 ...

你答對"我就係想講時光(間)隧道"

現在我想4次元空間係靈界
作者: 星野零    時間: 3-5-2008 09:24
標題: 回復 12# 的帖子
多謝此人兄更正我...其實這些理論大多都是用數學方程式推理出來(很難的說)- -...靈界是一種由人推想出來人死後的世界...因此沒方子証實他的存在(也許我們死後使知道)..但起立體是否在我們同一系統之內..還是未知之數...因此暫時只要想想就好了...盡量不要把這些當作是絕對的事實XD(我也是抱這個心態去看一些物理書)- -
作者: 傻頭    時間: 10-5-2008 14:26
=.=但在數學堂上..呀sir話4次元好似係時間啵= . ="
作者: 星野零    時間: 15-5-2008 22:58
物理上定義上,4次元空間是時間加上3維空間.(時空正是時間和空間的意思吧...字面上)...在數學定義上,4次元空間是指起立體(這是問了數學老師,不知有沒有錯><)...數學家把邊長定作為X1,X2,X3(立體是3邊相x)...其實這是可以一直推理下去...不過因為我們是在3維空間的人(以數學定義來說)...我們是不能畫出起出3維空間的事物...所以暫時還只是理論上的研究
作者: 大口仔    時間: 22-5-2008 19:00
你話我地睇到1次元空間同2次元空間既人..
咁1次元空間同2次元空間既人係乜野-.-?
作者: Crossbone-X1    時間: 23-5-2008 00:28
原帖由 星野零 於 15-5-2008 22:58 發表
物理上定義上,4次元空間是時間加上3維空間.(時空正是時間和空間的意思吧...字面上)...在數學定義上,4次元空間是指起立體(這是問了數學老師,不知有沒有錯>

兄台你自相矛盾了xd
如果是根據愛恩老伯的理論的話
時間跟我們現存的空間是不可分割的
簡言之
就是如你所說的話我們會身在4維空間
問題是
你同時又認為我們不能理解4維的事
因我們是3維的
這嚴重矛盾了吧= =

作者: @仁兄@    時間: 23-5-2008 21:47
[[bao_20]]
作者: 包包 klau1001    時間: 23-5-2008 23:11
原帖由 Crossbone-X1 於 23-5-2008 00:28 發表

兄台你自相矛盾了xd
簡言之
問題是
因我們是3維的
這嚴重矛盾了吧= ...

4維時空...
就跟你們說 4維時空=/=4維空間
怎麼總是沒有人聽得進去...[[tk_30]]

話說樓主所說的是愛因斯坦先生所說的嗎...
我好像只聽過他提出"時與空不可分割"而已...

作者: 星野零    時間: 23-5-2008 23:41
原帖由 Crossbone-X1 於 23-5-2008 00:28 發表

兄台你自相矛盾了xd
簡言之
問題是
因我們是3維的
這嚴重矛盾了吧= ...

可能兄台沒留意...我是用不同的定義來說的...4維在物理和學數都有不同定義..自然解釋都不一樣

當中分別就像樓上兄台所說...2者是不一樣的...的確...愛因斯坦是認為時間和空間是空間是不可分離...2者是有莫大關係...(在我們這個系統之中)

4維時空/4維空間是中文的解釋...很容易混淆...英文也許會清楚一點- -

作者: x-Stephen-x    時間: 25-5-2008 19:30
我覺得...4維唔一定係時間....
就算係1維,2維,3維都受時間影響,咁第4維(唔知咩黎,.) 都可能受時間影響.....而時間是最後的n維......胡說一通而已^^"
作者: Crossbone-X1    時間: 25-5-2008 23:04
原帖由 包包 klau1001 於 23-5-2008 23:11 發表

4維時空...
就跟你們說 4維時空=/=4維空間
怎麼總是沒有人聽得進去...[[tk_30]]

話說樓主所說的是愛因斯坦先生所說的嗎...
我好像只聽過他提出"時與空不可分割"而已...

我只打算用那來說明現在我們是身處在4維時空而已
至於"時空"和"空間"的錯誤 已修正
作者: 格式武力    時間: 10-6-2008 16:37
照正常推算

1係點.2係線.3係面.4係體

那個體即是四維空間

是超立體

到底超立體.是什麼?

立體.即係有型態.體態.光態

先解釋什麼是體態

型態是每個角度觀看.你也是不同的

體態就是.身體的實在.不能透體

光態.即是光源反射.影子

超立體.........

難道是...出現其他的"態"?
作者: -終場ソ使者-    時間: 12-6-2008 20:56
推測1)
我覺得點係0次元
線---1次元
面---2次元
體---3次元
點係不佔有長度,但係線就有
所以點會以x (單位)^0表示
線就係x (單位)^1表示
照咁推測
4次元就係x (單位)^4
問題係(單位)^4係咩黎,咁就有代科學家們研究.
推測2)
好似樓主所講,1次元睇唔到2次元,因為2次元可以包住1次元既野,
咁4次元就應該可以包住3次元,2次元,1次元既野啦,
如果3次元既世界=宇宙既話,
則係有1個空間包住呢個3次元空間啦
咁個個會唔會係4次元空間呢?
或者3次元同4次元既時間制係唔同(eg:我地100年=佢地1秒)
可能3次元(我地既世界)俾4次元既世界既人遺棄左都唔頂架~
作者: teambrothers    時間: 5-7-2008 10:34
愛生話4次元空間係時間呀...咩有生物存在呀= =
作者: 包包 klau1001    時間: 7-7-2008 17:58
原帖由 teambrothers 於 5-7-2008 10:34 發表
愛生話4次元空間係時間呀...咩有生物存在呀= =

再一次提醒一下........[[tk_30]]

愛因斯坦所提出的係四維時空(三維空間+一維時間)的模型
四維空間是不同的
(詳情請爬文....)
希望各位注意一下時間,空間時空的分別...
作者: ~@朽\柏/峰@~    時間: 8-7-2008 01:59
作者: ShiNG_SeR    時間: 8-7-2008 23:33
超立體圖案...
4次元空間...應該不會存在...
作者: 不男不女    時間: 11-7-2008 16:23
世界由空間 時間 兩項組成
點 線 面 是 構成空間 三種元素
即是說 有點 線 面 已經是 三次元空間

上面說過
世界由 空間 時間組成
即是 把時間 加進 空間 就會出現世界
所以本人相信
世界就是樓主所說的 四次元空間
作者: Isaac0716    時間: 16-7-2008 01:53
我地復三次元空間既人咁一,二次元空間既人即係咩?
作者: 嗚人    時間: 18-7-2008 21:59
如果真係有4次元空間,我都好想看看
作者: pocas123    時間: 23-7-2008 22:46
好明顯係錯晒啦!
照你咁講姐係我地係屬於三次元空間啦!
咁代表我地睇到二次元同一次元空間啦!
咁我地問你啦!
一次元同二次空間係代表咩呀??
作者: pocas123    時間: 23-7-2008 22:46
好明顯係錯晒啦!
咁我地問你啦!
作者: pocas123    時間: 23-7-2008 22:47
唔好意思!因為個樂古lag的問題!!
重複左3個post!!

作者: 包包 klau1001    時間: 24-7-2008 13:13
原帖由 pocas123 於 23-7-2008 22:46 發表
好明顯係錯晒啦!
咁我地問你啦!

不對.
高維空間的生物不是能看到低維空間,這只是你的誤解
高維空間的生物是能夠想像低維空間
三維空間有長闊高
二維空間是只有長闊的平面,好比一張非常薄的薄紙(當然薄紙是三維物件,因此其實是有厚度的,這只是一種想像)
一維空間就只有長,好比一條非常幼的線(當然線是三維物件,因此其實是有闊和厚度的,這只是一種想像)

請你先認清自己的概念,並注意一下自己的語氣

作者: Kenny~宏    時間: 25-7-2008 22:01
有問題
螞蟻---係二次元空間生物
         佢地只會行線性
         唔會向上jump
但係佢地會睇到我地ge wo~咁點解釋呢??
作者: 包包 klau1001    時間: 26-7-2008 01:40
原帖由 Kenny~宏 於 25-7-2008 22:01 發表
有問題
螞蟻---係二次元空間生物
         佢地只會行線性
         唔會向上jump
但係佢地會睇到我地ge wo~咁點解釋呢??

不是那樣啊......
螞蟻是三維空間的生物=  =""
因為一隻螞蟻有長度,闊氣,也有厚度....
這跟生物的行為一點關係也沒有...
作者: 17792365    時間: 26-7-2008 15:34
4次元空間係3次元空間 入面 一定唔會有人識答
包括天才
因為4次元空間 你一定要見過先可以知道

係3次元空間既人 唔會見到4次元空間既野
可能4次元空間 只係一個咩都冇既空間
係入面可能全黑既世界
作者: edwinmonster    時間: 26-7-2008 21:11
我多口一說
雖然只係卡通,但滕子不二雄都係咁表達
多啦a夢百寶袋入面係4次元空間
一個無限大,咩都放得落的空間
仲有多啦a夢好多法寶都可以做出第五,六....空間
點解滕子不二雄design個陣會咁樣呢?
唔可以說是魔術遊戲?
其實當中會唔會可以帶出一d訊息呢?

唔岩聽當我路過亂up算
作者: 包包 klau1001    時間: 26-7-2008 23:38
原帖由 edwinmonster 於 26-7-2008 21:11 發表
我多口一說
雖然只係卡通,但滕子不二雄都係咁表達
多啦a夢百寶袋入面係4次元空間
一個無限大,咩都放得落的空間
仲有多啦a夢好多法寶都可以做出第五,六....空間
點解滕子不二雄design個陣會咁樣呢?
唔可以說是魔 ...

因為那始終是一套SF動漫嘛...
看多啦的時候會知道那些"四次元"並沒有"四個互相垂直的方向",
藤子先生的"多次元"都只是一些被改造的三次元(例:內裡大小跟在外看到的大小不同的空間,可穿透障礙物的空間)
其實那些空間都只有"三個互相垂直的方向"(長,闊,高)
作者:  金木水火土    時間: 29-7-2008 20:23
作者: q大財神p    時間: 1-8-2008 23:02
我們不是就在4維空間嗎
我們是三維空間在加上時間
便是4維
作者: ★Star.ArHei♀    時間: 4-8-2008 15:49
咁咪有五次元空間囉/﹏\
作者: 無名小卒Orz    時間: 24-8-2008 14:10
超立體到底有幾超[[onion_17]]
作者: ken456654    時間: 24-8-2008 21:02
原帖由 無名小卒Orz 於 24-8-2008 14:10 發表
超立體到底有幾超[[onion_17]]

冇人睇過,點知=.=
作者: teambrothers    時間: 30-8-2008 15:05
4次元唔係時間咩
作者: ken456654    時間: 30-8-2008 21:37
回樓上,3次元都有時間=.=
作者: CloseinG__    時間: 31-8-2008 00:45
咁點睇到1,2次元空間既人- -?
作者: 他媽的~    時間: 31-8-2008 01:14
唔係好明,但係我地點睇第4
作者: #飛#    時間: 11-9-2008 21:54
有科學家說,不只4維
還會有更多.大約9~11維
作者: ken456654    時間: 20-9-2008 19:16
原帖由 國際級玩家 於 20-9-2008 16:53 發表

哈,不,有可能的,有可能的,你死了就會看得到的了哦,
因為人死了,就會是ghose,所以你有可能會看到的,
因為如果你死了,上了天堂,就會看得到神的使者,
可以叫x們帶你去看你一生都也未看過的東西(xx)。

你這麼清楚?!難道你試過,還是你想試,我可以幫你啊~呵呵(純粹開玩笑)

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2