打印 上一主題 下一主題
收起左側

集思廣益: 你認為西九文化區有助帶動香港創意產業的發展嗎

關閉 [複製鏈接]
200樂點

試就你的觀點加上解釋
抒發意見

( 至少三個論點 ) < - - -大家盡量諗
唔一定比哂三個

大家幫下手 ~ 我而家真係無從入手

任何能提供好意見者,可獲25點樂點 !

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - 資料 1  ~ - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

創意產業定義 :

由於“ 創意" 的定義缺乏共識,

“ 創意產業" 因而沒有國際公認的定義,

不同的經濟體系各自有不同的界定。

“ 文化產業" 、“ 內容或版權產業" 及“ 經驗產業" 等用詞,

常與創意產業相提並論。

凡此種種, 都令比較各地創意產業的工作十分困難。

根據中央政策組在二零零二年委託顧問進行的“ 香港創意產業基線研究"

2, 香港的創意產業被定義為“ 一個經濟活動羣組,

開拓和利用創意、技術及知識產權以生產並分配具有社會及文化意義的產品與服務,

更可望成為一個創造財富和就業的生產系統" 。

在這項研究, 共有11 個相關界別被列為分析對象,
即( 一) 廣告、
    ( 二) 建築、
    ( 三) 藝術、古董與工藝品、
    ( 四) 設計、
    (五) 電影與錄像、
    (六) 數碼娛樂、
    (七) 音樂、
    (八) 表演藝術、
    (九) 印刷與出版、
    (十) 軟件與電子計算,
以及( 十一) 電視與電台。

- - - - - - - - - - - - - - - - 資料2 ( 西九設施 )~ - - - - - - - - - - - - - - - -

(I) 表演場地
類別(第一期)                                                      作用
大型表演場地 15 000 (最多)                                 大型活動、大型娛樂節目及流行音樂會

一個大劇院 2 100 至2 200 (合共﹕2 200) (最多)      適合長期演出的海外製作,西方歌劇和中國戲曲、戲劇、芭
                                                                        蕾舞、現代舞蹈、音樂劇、兒童表演節目等

兩個中型劇院 各 500 至800
(合共:1 600) (最多)                                          戲劇、音樂劇、舞蹈,適合本地製作

四個黑盒劇場 各 150 至250                                  前衞/實驗戲劇、新進藝術工作者的製作、喜劇、兒童劇等
(合共:1 000) (最多)                                         

一個音樂廳 2 000 (最多) 管弦樂

一個室樂演奏廳 800 (最多) 室樂、爵士樂、鋼琴或小提琴
演奏等

戲曲中心 (表演場地)

(小劇院) 1 400 (最多)                                         粵劇、其他形式的中國戲曲及音樂表演

廣場                                                                 最少 30 000 平方米大型戶外活動、馬戲、商業活動、音樂會
合計 : 24 400 (最多)

( 第一期 )
類別 (第二期) 座位數目
• 一個大劇院
• 兩個中型劇院
合計 :1 900 (最多)   各 800
(合共:1 600)(最多) 27 900 (最多)
(第一及第二期)

回復

通 識 功 課 -.-?
回復

唉 ~ 老師送左呢份聖誕禮物比我地
回復

講真 我真係唔係幾知西九文化區有d咩
回復

比d資料好wo,想諗都冇\無從入手~
文化區有咩呀......
回復

功課自己做啦 膠
呢D題目答不能冇分
回復

唸呢D挺傷腦根
回復

好彩我唔使讀通識
回復

好似尼一題我都答過下....我都係靠吹同埋平時睇下新聞..
回復

而家手頭上無資料去支持自己0既觀點
but nvm..
1. (大部分)香港人一向不重視創意產業
有幾多人會去睇musical, opera?
有幾多人會買藝術品 (相對英國, 一d簡易0既藝術品都可以賣3-4百hkd)
即使有西九文化區, 香港都唔會有足夠內需

2. 之前西九文化區搞天幕, 招標
可以睇到政府唔係要搞創意產業
而係名利
如果有心搞創意產業, 洗咩為一個天幕而叫停?
香港外匯儲備上千, 洗咩招標起樓?
加上政府對創意產業小支持 (傳統0既'月'劇, 京劇等, 好明顯係無咩支持 )
本身個用心都唔係搞創意產業,
又點會有好結果?

其實自己諗吧
回復