樂古Nakuz

標題: [原創]陽氣與陰氣(不專業版==")加左野 [打印本頁]

作者: [H]~煉獄~    時間: 18-7-2006 19:37
紅色=重要事項,警告 綠色=新野

之前見到有人話會5雷掌可「打」鬼
程序:先張你的陽氣存入手心,之後一下打落隻鬼到
越近越好(這係用陽氣打掉鬼的陰氣)
但吾打亂用會-命

但係點先叫存入手心呢?點解用左會減壽呢?又點解會話陽氣能打散陰氣呢?
等我這個極不專業既網友話俾你地知LA

首先,可能會有D人認為陽氣只有男子或特別的人先有(我細路哥果陣係覺得這樣==")
這是錯的!人人一出生就有陽氣的!分別可能只係強與弱..
一般來說,男子的陽氣較多 女子的陰氣較多
如果把陽氣代入中醫學的話,名「血氣」,如果某人的血氣強的話,就代表佢身體健康,
相反,則代表佢身體差,易生病 而所謂的5雷掌的後果是減壽的話,也不是沒可能的...
因為有時陽氣用了就是用了,想回復也回不到....
(不是全部的陽氣...)

點先叫存入手心呢?

我唔知...因為在下對陽氣的了解不多 只是知道陽氣是本來就有
是保護自己的一種物質 如果身體上某部分缺乏了陽氣的話 該部分則出現不適
因此,我認為陽氣應該不能集中在某地方 當然可能有人話5雷掌是可行的...
因為佢的意志或陽氣較強 令隻鬼不易接近 所以萬一你們遇上想害你的鬼的話
也不妨試下5雷掌 最少也有多個生存的希望呢....

點解陽氣能打散陰氣呢?

講解前,我解釋一下什麼叫陰氣先!!陰氣 不是只有鬼才有,連人也有,不過較少
而點解陽氣能打散陰氣呢?因為陽氣同陰氣是相生相剋的!因此 陽氣能打散陰氣
但不要認為陽氣一定能打散到陰氣 如果陽氣不夠陰氣強的話 會被陰氣吞噬...
正因為陽氣同陰氣是相生相剋的 所以各位也聽過不少鬼故 話D鬼吸人的陽氣呢
但點解D鬼要吸人的陽氣呢?因為不夠強的陽氣會能陰氣吞噬 令陰氣強大起來
(即是好像果D RPG般打怪升LV...)

「專業級中醫詞彙:陽氣

陽氣泛指身體的能量或功能方面。與血或津液不同,氣是中醫理論中一個抽象的概念,它不能看見,屬陽性範疇。這個中醫名詞有時又代表身體方面,一些凡屬於外表的、向上的、亢盛的、增強的、輕清的特質都屬陽氣範疇。與陰氣意義相反。」

by中醫詞彙

網上所流傳話可提升陽氣(非醫學果種)的方法,請各位睇下就算la
不過你鍾意試就試la 但有咩效果我就唔知la 話到尾我未試過+唔想試 試果既話...
等你的回復

如果想知道在咩時候有咩既注意事項的話 去我另一個POST到睇
http://www.nakuz.com/bbs/showposts.php?tid=2467154

如果有問題或我的POST有錯誤的話,可打在回復中,讓我更改或其他專業的網友解答或討論你的問題
我會定時更新或更改的!!還有邊個想把這POST轉到其他論壇的話
請務必打資料來源:樂古恐怖怪談區by[H]~煉獄~
否則...
P.S.注意回復!!你的答案可能已在別人的回復中!!

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-8-15 at 10:54 PM ]
作者: 小KewelL    時間: 18-7-2006 19:47
幾好呀~
我覺得識左唔小野,係呢個post到
陽氣同陰氣,我未睇呢個post我都唔知有相剋.....
作者: yeeching    時間: 18-7-2006 20:11
你唔講,我都唔記得會有人轉post tim..
借一借你個個資料來源:樂古恐怖怪談區by呀..

其實陽氣係可以回復既,
睇下用個個人回得快定慢姐,
只要用完休息,就得架啦!
作者: [H]~煉獄~    時間: 18-7-2006 20:19
Originally posted by yeeching at 2006-7-18 20:11:
你唔講,我都唔記得會有人轉post tim..
借一借你個個資料來源:樂古恐怖怪談區by呀..

其實陽氣係可以回復既,
睇下用個個人回得快定慢姐,
只要用完休息,就得架啦!

你好似睇少左:陽氣有時用左就用左
我冇話全部的陽氣呀(sm9) (sm9) (sm9)
陰人成功 (^{}^) (^{}^) (^{}^)
(放心..我會改一改...免得再令人誤會)
作者: hippk    時間: 18-7-2006 22:26
= =但係我想問..
點樣用d "羊"氣
and轉入手中
作者: Ruby    時間: 18-7-2006 22:28
咁樣9up法都+30 分

o哂咀

[原創] wo (-.-||)

咁鬼基本n鬼年前都知鬼左好鬼耐啦(`_~:(`_~:(`_~:
作者: @樂@    時間: 18-7-2006 22:39
好抽象啊= =可否具體說明??
作者: yeeching    時間: 18-7-2006 22:56
6樓
唔該你唔好再講D咁既野啦
你咁叻,你自己講呀
個個都可以拎到30分既,
睇下你做唔做姐
你都得架,你唔抵得呀
唔滿意唔好睇囉!!!!

SORRY煉獄~ AND板主
我忍唔住要話佢,
板主,你如果要罰就罰啦
作者: [H]~煉獄~    時間: 18-7-2006 23:21
Originally posted by @樂@ at 2006-7-18 22:39:
好抽象啊= =可否具體說明??

邊到抽象??複製果段野在回復中
之後我會再具體說明(可以的話...)

Originally posted by hippk at 2006-7-18 22:26:
= =但係我想問..
點樣用d "羊"氣
and轉入手中

我知道的話...我一早就打左la=="
我估計...運用陽氣的方法...
應該同氣功差不多
(只係應該炸!!!我唔係話一樣呀)

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-18 at 11:23 PM ]
作者: Conenose    時間: 18-7-2006 23:23
Originally posted by Ruby at 2006-7-18 22:28:

o哂咀

咁鬼基本n鬼年前都知鬼左好鬼耐啦(`_~:(`_~:(`_~:

其實鬼鬼怪怪既野  真係無事實可以證明佢存在
因而任何有關鬼怪既野  你都可以話9up  
當然你可以唔信  唔信可以當笑話睇
自問我亦不是完全相信  
但當其他人作出分享  最好對其主題有所尊重
作者: hippk    時間: 18-7-2006 23:29
-0-有待樓主
再post
作者: [H]~煉獄~    時間: 18-7-2006 23:38
Originally posted by Ruby at 2006-7-18 22:28:

o哂咀

多謝你的寶貴意見..冇錯!!e d野的確係好基本
而且我只係9up番d野出黎 但我想提醒你一件事
我得到果30分 係因為我夠膽post出黎!!!
而你也有權post出黎 但你冇!!你只係認為係樂古恐怖怪談區的所以人
都知道e d野!!可惜你冇留意佢地的回復:咩係什麼 那東西點用....
但我有留意!!e一樣就係我得到30分的原因!!!

重有 你不是說過話e d野好基本的!?那麼就開個post
教人點運用陽氣la 那麼你應該會+分呢!!
我期待你POST E個教人點連用陽氣的帖(f29)(f29)(f29)(f29)

Originally posted by yeeching at 2006-7-18 22:56:
6樓
唔該你唔好再講D咁既野啦
你咁叻,你自己講呀
個個都可以拎到30分既,
睇下你做唔做姐
你都得架,你唔抵得呀
唔滿意唔好睇囉!!!!

SORRY煉獄~ AND板主
我忍唔住要話佢,
板主,你如果要罰就罰啦

感謝你幫我回復佢...
遲左多謝..唔好意思....因為剛剛作近鬼故...
可惜俾啊媽吵到截斷左思維...結果作唔到=="
其實你都唔駛'今'激動的...
原因我在短訊中打了
面對那些人 只要比佢更有禮貌地回復一至兩次
然後佢就講咩都好也不用理會

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-19 at 12:34 AM ]
作者: 俾刈車塔    時間: 19-7-2006 12:38
Originally posted by [H]~煉獄~ at 2006-7-18 23:38:

多謝你的寶貴意見..冇錯!!e d野的確係好基本
而且我只係9up番d野出黎 但我想提醒你一件事
我得到果30分 係因為我夠膽post出黎!!!
而你也有權post出黎 但你冇!!你只係認為係樂古恐怖怪談區 ...

樓主,,你仲同佢嘈=-=?
呢d食飽飯等屎痾bao_27
見人威又嫉妒bao_09
自大無腦兼無料既人都係差唔多既嗜好咋嘛:
同佢妒忌既人發生罵戰,搞到你個post俾人關bao_01
幾陰毒??!!bao_22
我建議既做法就係咪理佢
唔好晒時間回佢d野bao_08
你話你作鬼故既,
快d作好俾大家睇啦bao_17
作者: [H]~煉獄~    時間: 19-7-2006 15:39
Originally posted by 俾刈車塔 at 2006-7-19 12:38:

樓主,,你仲同佢嘈=-=?
呢d食飽飯等屎痾bao_27
見人威又嫉妒bao_09
自大無腦兼無料既人都係差唔多既嗜好咋嘛:
同佢妒忌既人發生罵戰,搞到你個post俾人關bao_01
幾陰毒??!!bao_22
我建議既做法就係咪理佢
...

我唔係同佢嘈=="
我只係比較有禮貌地回復佢的問題...
唔好再提作鬼故...
嗚...好消極+唔努力地作鬼故中bao_08bao_08
琴夜既好橋...就俾啊媽鬧走左labao_29 bao_29 bao_29
作者: bbalenlee    時間: 19-7-2006 21:41
多謝你啊~我止少都識返d野啊~
作者: mattchau1993    時間: 19-7-2006 22:05
點解一定要五雷掌者
唔比五雷腿,五雷頭除架
(好似c單甘一野頂落去) =口=""
點解一定要打落去者
你打落去隻鬼可能去左你後面or已經去左你面前啦
係見鬼就同佢死過啦 (我唔正佢 佢正我 係就打死佢 替天行道囉)
隻鬼打左一下都唔死
一野全身爆哂d陽氣佢
好似虎源太甘出百鬼滅哀擊 =口=

p.s.以上全部吹水 我都唔信有鬼 見鬼就同佢傳福音
死左我未又係變鬼(天堂)~ 之後上天堂
死前見到鬼 都死而無(含) =口=
p.s.2 有先好講啦~
作者: cttm    時間: 19-7-2006 22:41
哦係咁ga!!!
作者: 浪楓    時間: 19-7-2006 22:55
半信半疑,但覺得樓主寫得好好~"~
看完你這篇文後我覺得陽氣可以話係同氣血差唔多(本人9up= =)
聽過一些鬼故,有d被鬼襲擊後的人死的跡象係心藏突然衰竭,
所以我覺得因為被襲擊ge人ge陽氣被吸光,令氣血停止流動而死左= =

(以上純粹路過呃post,有錯勿插XD)
作者: [H]~煉獄~    時間: 20-7-2006 07:37
Originally posted by mattchau1993 at 2006-7-19 22:05:
點解一定要五雷掌者
唔比五雷腿,五雷頭除架
(好似c單甘一野頂落去) =口=""
點解一定要打落去者
你打落去隻鬼可能去左你後面or已經去左你面前啦
係見鬼就同佢死過啦 (我唔正佢 佢正我 係就打死佢 替 ...

你喜歡5雷咩就5雷咩la
我用5雷掌,只係因為有人話5雷掌可「打」鬼炸
其實都唔算係打的,你當推開應該會更好....
e個位置問題....我都唔知點答你好=="
而且...會殺人的鬼通常唔駛去到你身旁,都可以殺死你....
個樣都可能已經嚇死左你=="
或者用鬼'庵'眼,俾d幻覺你feel下....

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-20 at 08:34 AM ]
作者: tommy416    時間: 20-7-2006 20:32
講得幾好wor
作者: mattchau1993    時間: 20-7-2006 20:40
Originally posted by [H]~煉獄~ at 2006-7-20 07:37:

你喜歡5雷咩就5雷咩la
我用5雷掌,只係因為有人話5雷掌可「打」鬼炸
其實都唔算係打的,你當推開應該會更好....
e個位置問題....我都唔知點答你好=="
而且...會殺人的鬼通常唔駛去到你身旁,都可以殺死你 ...

好似同我玩月讀甘 =口=
總之見鬼就傳福音
唔店同佢死過 or等住比殺 =口=
以上亂吹bao_15
作者: 血染星辰    時間: 22-7-2006 17:50
我想睇樓主既鬼古喔bao_04
我出名多病架啵.....=w=
咁係唔係就"袋"表我陽氣激差.......樓主請答覆bao_03
作者: [H]~煉獄~    時間: 23-7-2006 19:44
Originally posted by 血染星辰 at 2006-7-22 17:50:
我想睇樓主既鬼古喔bao_04
我出名多病架啵.....=w=
咁係唔係就"袋"表我陽氣激差.......樓主請答覆bao_03

多謝你期待我的鬼故(感動.....)
不過e家停左係第4章...暫時作唔到落.....

多病...都應該係(排除你既生活環境同習慣)...
代=人+心
作者: [S]wai123    時間: 23-7-2006 19:49
多謝呀....不過我都係唔明點解....
睇黎要研究下...
作者: 極樂乂    時間: 23-7-2006 19:50
樓主我想問下你帶玉係咪有用嫁,如非必要都唔好用五雷掌,係咪先
作者: [H]~煉獄~    時間: 23-7-2006 20:02
Originally posted by 極樂乂 at 2006-7-23 19:50:
樓主我想問下你帶玉係咪有用嫁,如非必要都唔好用五雷掌,係咪先

玉..要睇下係咩玉(我唔係講真假玉)
陪葬的玉要不得 如果你既玉係蟬的話
就要小心!!因為有d蟬玉係俾死人含的....
所以都係要不得!!!
不過要玉有效,你就要經常帶佢,開個光效果更好!!

當然la!!5雷掌的原post者話會節壽的

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-23 at 08:03 PM ]
作者: 極樂乂    時間: 23-7-2006 20:06
我果粒就係一個圓型中間有個O嫁炸,同埋我好耐冇帶,今日睇到e d post先諗住帶番,我之前聽人講話粒玉好白ge話就好邪,我果粒好白,得好少綠色,代表d咩
作者: [H]~煉獄~    時間: 23-7-2006 20:15
Originally posted by 極樂乂 at 2006-7-23 20:06:
我果粒就係一個圓型中間有個O嫁炸,同埋我好耐冇帶,今日睇到e d post先諗住帶番,我之前聽人講話粒玉好白ge話就好邪,我果粒好白,得好少綠色,代表d咩

係咪好似果d古代銅錢呀??應該冇問題的(外形上)
舊玉白色就代表邪!?我未聽過e個既講氣
而我聽過既講法係:

玉點解會白色,係因為冇人氣(陽氣!?我唔清楚,本來想+人氣在post到
但係太唔清楚佢地既關係所以冇打)
而你經常帶的話,舊玉就自然變得深色
(係咪好神奇呢!!不過我冇帶玉的習慣,所以唔清楚係咪會這樣)

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-23 at 11:21 PM ]
作者: ipleo2005    時間: 23-7-2006 22:25
Thz爆啊^_^
但係真係未見過鬼..
作者: smalldog123    時間: 24-7-2006 10:38
咁係唔係D陽氣用左就加唔番
作者: 暴力    時間: 24-7-2006 11:35
支持原創.加油,發多d帖.
作者: [H]~煉獄~    時間: 24-7-2006 14:13
Originally posted by smalldog123 at 2006-7-24 10:38:
咁係唔係D陽氣用左就加唔番

唔係,只要你唔係把該部分的陽氣用得太盡的話,應該會回復的
作者: 陽光Hi-C    時間: 30-7-2006 01:08
樓主講D野好有深度同埋好專業
作者: [S]生命泉源    時間: 30-7-2006 11:24
@@其實我就唔係信可以打鬼呢d野ge
不過撞鬼之後就算你個人無事
都唔代表心理會無事 無啦啦撞鬼
唔多唔少都會驚ge (最好希望呢d係幻覺)
作者: 劍俠情緣    時間: 30-7-2006 12:27
'''
'''
作者: [H]~煉獄~    時間: 30-7-2006 13:30
Originally posted by 陽光Hi-C at 2006-7-30 01:08:
樓主講D野好有深度同埋好專業

係咩...我只係將我知既不專業既野打出黎

Originally posted by [S]生命泉源 at 2006-7-30 11:24:
@@其實我就唔係信可以打鬼呢d野ge
不過撞鬼之後就算你個人無事
都唔代表心理會無事 無啦啦撞鬼
唔多唔少都會驚ge (最好希望呢d係幻覺)

我都係 唔係幾相信用E招打鬼的
你都講得對...正常人見到鬼
身體上應該冇野既...但心理上就大鍋LA
未必係鬼「親手」做成的
可能係你無LA LA見到...接受唔到E個事實
小則病左幾日(心理令自己看身體病左)
大則就瘋瘋癲癲..唔知幾時先好番...

Originally posted by 劍俠情緣 at 2006-7-30 12:27:
'''
'''

網友...你呃POST呀...小心俾版主扣分

[ Last edited by [H]~煉獄~ on 2006-7-30 at 01:39 PM ]
作者: nelsontsoi    時間: 15-8-2006 20:12
點都可以識d野先=..=
多謝晒....
作者: NG    時間: 16-8-2006 01:07
吾..我真係唔回唔得
真係令到我了解多左lee d野

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2