樂古Nakuz

標題: [文圖教學] CS 整片教學 [打印本頁]

作者: marklau2    時間: 27-11-2006 17:38
標題: [文圖教學] CS 整片教學
CS 整片教學
工具
SKplayer 播放demo工具(不用下載也可以) SKPlayer.zip (932.14 KB)
Fraps[試用版] 破解版唔再供下載. FRAPS.rar (715.46 KB)
Windows Movie Maker Windows Movie Maker (12.4 MB)
教學開始
1. 先開啟Fraps.
2.在遊戲控制台打入viewdemo xxx.dem (如果不明白什麼是dem 請按-> dem )
3.入到CS佢會自動開始播放,你按下 [Esc] 佢會出現一個預覽列,你可以拉到你想播放既地方,之後按下[F9] Fraps就會自動錄,再按下[F9] 停錄.
4.關佐CS之後出到桌面,去C:/Fraps/xxx.avi <-- 係你岩岩錄到既片,不過由於檔案太大,可以用其他軟件把佢編輯,壓縮.
5.由於這個教學是給初學者閱讀,所以我會用一個簡單既影片工具編輯,就是windows本身有的Windows Movie Maker
6.匯入剛才既avi 片,再編輯
[編輯 這裡好簡單不用我說自己試試吧!]
7.編輯完 按 [檔案]->[儲存] 影片
8.儲存後檔案格式會係wmv (其他格式可以在儲存前選定)
9.再開反黎睇下,個檔案細成百倍!
                                                                                     教學完畢教學by Mark  2006-07-09  上午 5:44~

作者: 鉛筆小新    時間: 27-11-2006 18:09
你這篇文章幫助了會員,
不過影片好像有點Lag= =
作者: marklau2    時間: 27-11-2006 18:44
是測試影片lag?
還是??
可以的我會改善
作者: 鉛筆小新    時間: 27-11-2006 18:46
原帖由 marklau2 於 2006-11-27 18:44 發表
是測試影片lag?
還是??
可以的我會改善

測試影片較lag....如果可以順一些更佳
作者: marklau2    時間: 27-11-2006 18:59
測試影片因為的display太廢所以在錄影時......
作者: vIeNz    時間: 3-12-2006 00:57
我用圖片既型式 黎做movie
但係佢等好多秒先會一個畫面 有冇得教快d
作者: marklau2    時間: 3-12-2006 03:39
你制作gif?
- 圖片的話可以刪一些圖.
- 又可以加快fps.

作者: vIeNz    時間: 3-12-2006 04:19
是的 但轉畫面的秒數 好像過多了
請問可不可以改秒數的?
仲有你cs槍火顏色果到係邊到下載架=.=?
可唔可以sd比我

你有冇msn呀?

有一個軟件都可以整movie   多功能

Vegas 6.0

作者: marklau2    時間: 3-12-2006 12:56
Vegas 6.0我都有用不過Vegas 6.0唔岩新手用
你制作cs片的軟件是??

作者: vIeNz    時間: 3-12-2006 13:47
原帖由 marklau2 於 2006-12-3 12:56 發表
Vegas 6.0我都有用不過Vegas 6.0唔岩新手用
你制作cs片的軟件是??

Frags Window Movie Maker
Vegas6.0
Adobe Premiere Pro 1.5
Adobe After Effect 6.5
Cool Edit Pro 2.0
作者: marklau2    時間: 3-12-2006 16:52
甘pro 你識用晒?
作者: vIeNz    時間: 3-12-2006 18:37
有d都唔係好識用=]
作者: kadir    時間: 27-12-2006 00:07
我有2個問題:
1.我安裝左個fraps之後,禁fraps個圖案無野出?
===============================================================
2.我play唔到個skplayer
   入到cs 佢話:
   Playing demo from skplayer.dem.
   WARNING! DemoFile::ReadDemoPacket: Demo message length < 0.
   Demo file completely loaded.
   Disconnected.
   幾分鐘之後又彈多句野出來:
   Automatic connection retry...
   跟住咩都無彈出來
   救救我

作者: 鉛筆小新    時間: 27-12-2006 11:58
原帖由 kadir 於 2006-12-27 00:07 發表
我有2個問題:
1.我安裝左個fraps之後,禁fraps個圖案無野出?
===============================================================
2.我play唔到個skplayer
   入到cs 佢話:
   Playing demo from skplayer ...

你沒有輸入demo及CS的路徑
作者: 白木日日    時間: 28-12-2006 12:49
Sorry ar~.~咩野係demo???
作者: kadir    時間: 28-12-2006 23:25
原帖由 鉛筆小新 於 2006-12-27 03:58 發表

你沒有輸入demo及CS的路徑

我有bor~
我demo果度打 C:\Condition Zero\cstrike\1-0612262247-de_dust2.dem
CS路徑 C:\Program Files\Valve\Counter Strike\hl.exe
作者: 131    時間: 30-12-2006 07:29
前面果d我都早就識 但係我del左Windows Movie Maker e家冇左
有冇其他software幫幫手 我搵到就死-.-
唔係要錢就要key...幫下我
唔好話重裝xp- -
作者: 鉛筆小新    時間: 30-12-2006 10:13
原帖由 131 於 2006-12-30 07:29 發表
前面果d我都早就識 但係我del左Windows Movie Maker e家冇左
有冇其他software幫幫手 我搵到就死-.-
唔係要錢就要key...幫下我
唔好話重裝xp- -

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1
作者: KilleR.|wasabi    時間: 20-1-2007 20:38
我想問邊度有.dem?
作者: marklau2    時間: 21-1-2007 03:48
dem 檔案係自己玩cs錄下既錄影檔案
要先在玩cs時打 record xxx 玩完 cstrike 先有 dem
作者: KIn    時間: 27-1-2007 13:10
我裝左後 開Fraps後 入到去 禁f1<自己set> 開始錄..

跟住就好lag= =...點玩呀..總之一錄就勁lag 唔錄就冇野 .有咩方法唔lag?

我錄左後 係Windows Media Player 檔..

用SKPlayer 開唔到個檔..點解??

作者: marklau2    時間: 27-1-2007 13:40
唔係叫你開住Fraps黎玩cs
叫你開之前錄好佐既cs demo,再用Fraps錄出影片格式
---------------------------------------------------------------------------------
先要知道cs是如何錄demo的.
在玩cs時 按下~ 打入 record xxx ,這樣就會開始錄cs demo.
玩完之後去到你的cs檔案下 cstrike 就會看到 xxx.dem .
開反cs ~ 打入 viewdemo xxx.dem 就可以睇反你之前玩,甘樣哩個時候就可以用 fraps 錄影片格式
作者: KIn    時間: 27-1-2007 16:06
原帖由 marklau2 於 2007-1-27 13:40 發表
叫你開之前錄好佐既cs demo,再用Fraps錄出影片格式
---------------------------------------------------------------------------------
在玩cs時 按 ...

明白晒^^ 多謝你呀:lol
作者: [S]樟樟    時間: 27-1-2007 16:45
fraps 有無得錄埋聲??
作者: marklau2    時間: 28-1-2007 18:03
有 按 record sound
作者: jack2006    時間: 26-3-2007 23:07
2.用skplayer開啟你的.dem檔,按viewdemo,再按下play!

搵唔到咩叫 .dem 檔
作者: marklau2    時間: 29-3-2007 01:12
標題: 回復 #26 jack2006 的帖子
在玩cs時 按下~ 打入 record xxx ,這樣就會開始錄cs demo.
玩完之後去到你的cs檔案下 cstrike 就會看到 xxx.dem .
開反cs ~ 打入 viewdemo xxx.dem 就可以睇反你之前玩,甘樣哩個時候就可以用 fraps 錄影片格式
作者: 曼魚魚    時間: 3-4-2007 18:18
有野問:
我record果陣好lag....次次都係咁
so我try吓fraps的setting...我唔知點解
可否教教我...係咪我display的問題>>??謝謝
作者: marklau2    時間: 8-4-2007 07:30
原帖由 曼魚魚 於 2007-4-3 18:18 發表
有野問:
我record果陣好lag....次次都係咁
so我try吓fraps的setting...我唔知點解
可否教教我...係咪我display的問題>>??謝謝

作者: 曼魚魚    時間: 18-4-2007 20:47
原帖由 marklau2 於 2007-4-7 23:30 發表

在玩cs時 ...

我睇住黎都係咁- -'
作者: marklau2    時間: 18-4-2007 21:34
錄果陣lag就係正常既
最緊要係錄出黎既片 唔lag就冇問題
作者: BeSt`Ocean    時間: 18-4-2007 22:50
原帖由 marklau2 於 2007-4-18 21:34 發表
錄果陣lag就係正常既

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1
我呢個都係睇你呢個教學整.. 多謝你
作者: marklau2    時間: 19-4-2007 06:39
原帖由 BeSt`Ocean 於 2007-4-18 22:50 發表

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2884948&extra=page%3D1
我呢個都係睇你呢個教學整.. 多謝你

期待你既第二部
下次用更pro的軟件
作者: 曼魚魚    時間: 19-4-2007 18:12
原帖由 marklau2 於 2007-4-18 13:34 發表
錄果陣lag就係正常既

但係錄出黎好lag..
想問吓係咪關fraps的settings?
作者: marklau2    時間: 21-4-2007 11:08
你用咩顯卡....?
作者: 7-11._.    時間: 23-4-2007 13:52
原創@@?聽講呢個程式拍咩game都得,係唔係會晒好大容量嫁?
作者: BeSt`Ocean    時間: 23-4-2007 17:36
原帖由 7-11._. 於 2007-4-23 13:52 發表
原創@@?聽講呢個程式拍咩game都得,係唔係會晒好大容量嫁?

超哂容量... 我拍2分鐘既片用左1G.
作者: marklau2    時間: 25-4-2007 19:35
正常喇...
如果唔想用fraps 可以用cs黎 影相->匯出影片
匯出影片教學 http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

因為係圖片 所以冇聲 可以用TotalRecorder
整埋同一個制 一按就影相+錄聲..(機廢可能會   )
作者: qaz_2007_2007    時間: 30-4-2007 13:12
好難整 整唔到
作者: 暗之忍    時間: 6-5-2007 09:36
why我no .dem this?- -
作者: marklau2    時間: 6-5-2007 14:38
作者: Adonis    時間: 13-5-2007 08:50
ok wor!!!But the software is too simple
作者: iNOnAt_0iC    時間: 12-7-2007 23:55
正左出黎好似好lag......
作者: ginying    時間: 13-7-2007 17:52
好正呀~多謝晒你呀.
作者: leo322    時間: 21-7-2007 15:11
thx
一直也不董
作者: 不死橙    時間: 29-7-2007 17:08
多謝你既教學
作者: 『根本英俊』    時間: 3-8-2007 10:13
我入去cs viewdemo左5秒左右就彈左舊野出黎 話我hl應用程式錯誤
跟住就彈左出去 次次都係咁
作者: leo322    時間: 30-8-2007 21:26
thx
you  hihihi
作者: leo322    時間: 30-8-2007 21:27
多謝..........................................
作者: charlie007    時間: 5-9-2007 23:31
膠0口0
錄片甘膠既話超級電腦都lag
作者: 891114    時間: 8-9-2007 18:29
THS~~~~~~~~~~~~
作者: 乂邪乂    時間: 17-9-2007 18:41
我裝唔到個Windows Movie Maker /.\

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2