樂古Nakuz

標題: 法師討論區 [打印本頁]

作者: ↖幻滅♂ray    時間: 8-12-2006 11:54
標題: 法師討論區
各位可集中在這討論有關法師的技能,
或是法師的配點方法!

作者: hong1991    時間: 13-12-2006 21:15
法C 4體2心
PK會唔會勁過5心1體,4心2體,3心3體,同全心?
作者: 明智傑    時間: 14-12-2006 13:40
原帖由 hong1991 於 2006-12-13 21:15 發表
法C 4體2心

5心1體 and 4心2體,同級數同初動同屬性層數,無得打,會lose。

3心3體,同級數同初動同屬性層數,5 5 波,看誰回吐數值高而快。

簡單d說,心是加強內功攻擊力。
全部用計數方法的。

所以個人意見,多d同人比武,提高自己經驗。
作者: 魔神鬼皇    時間: 14-12-2006 18:59
原帖由 hong1991 於 2006-12-13 21:15 發表
法C 4體2心

3心3體會win
因為加心的魔攻不會太大明顯
但加體的效可能更明顯
再者, 法c對法c還要看抗性的
但建議法c應重體輕心的
作者: lee1033    時間: 18-12-2006 18:47
我d朋友話心加到100
之後就要全體
可以幫到你嗎??
作者: ∥值日生﹏◎    時間: 18-12-2006 19:18
=. ="100心會唔會多得制~我覺得60心都ok了~90都多左d~唔好100~第日要洗點就難搞~
作者: KK君    時間: 18-12-2006 20:29
-____-一般法C...唔計EQ有1500MP已經夠用..太少MP就要食符頂上-口-
少MP同其它職打都無乜著數-.-(同小MP職P除外-.-,同拳..唔使打LA+_=)
如果咁岩法C VS 法C...係鬥多MP的- -不要忘了-.-

點先可以有1500MP呢- -?
照我粗略估計..10X心已經有13XX~14XXMP-.-
再+埋被動內力-.-夠晒-0-

P.S:+心係唔會+五行既攻擊數目,+心..只會+無屬性攻擊..姐係無視物理防禦-.-(類似+得心多,爆護爆得快)
作者: hong1991    時間: 18-12-2006 22:29
原帖由 KK君 於 2006-12-18 20:29 發表
-____-一般法C...唔計EQ有1500MP已經夠用..太少MP就要食符頂上-口-
少MP同其它職打都無乜著數-.-(同小MP職P除外-.-,同拳..唔使打LA+_=)
如果咁岩法C VS 法C...係鬥多MP的- -不要忘了-.-

點先可以有1500MP呢 ...

唔係幾明你心既解釋..
作者: KK君    時間: 18-12-2006 23:03
原帖由 hong1991 於 2006-12-18 22:29 發表

唔係幾明你心既解釋..

姐係~~~~
假設你有12層紅蓮
平時紅蓮扣怪扣1300左右
就算你+心+到1000
佢都係扣1300左右(係唔會+OR-)
只係O係怪有護戈陣,D護扣得特別快-.-(這就是全心法PK一流的原因)

仲唔明?
又例如.....
假設你有1層既吐納
你只有強介OR換介OR升技先可以補得多D
就算你+到1000心都好
佢都係補咁多=.=
作者: bennylui    時間: 20-12-2006 16:44
原帖由 KK君 於 2006-12-18 23:03 發表

姐係~~~~
假設你有12層紅蓮
平時紅蓮扣怪扣1300左右
就算你+心+到1000
佢都係扣1300左右(係唔會+OR-)
只係O係怪有護戈陣,D護扣得特別快-.-(這就是全心法PK一流的原因)

仲唔明?
又例如.....
假設 ...

= =""我搵你挑機
==================================================================================
全心=升lv型∼全體比武和頂王型~最多人用4心2體∼遲d會好廢= =””全體才是王道!!!!!!

當然佢既死敵係全心∼但抗高多數都羸∼頂巨陵神∼當然要搵全體法><"V

作者: hinhin2006    時間: 20-12-2006 16:56
我只識講句= =v
唔好加太多心
= =v
作者: bennylui    時間: 20-12-2006 17:23
原帖由 hinhin2006 於 2006-12-20 16:56 發表
我只識講句= =v
唔好加太多心
= =v

唔好加太多心=.=""
加多句~唔好加太多體= =v~1lv加1心1體~剩低個d唔好加=0=~係唔係咁=.=
作者: §→葵扇煙←§    時間: 23-12-2006 16:39
原帖由 bennylui 於 2006-12-20 16:44 發表

= =""我搵你挑機
==================================================================================
全心=升lv型∼全體比武和頂王型~最多人用4心2體∼遲d會好廢= =””全體才是王道 ...

全體法c   勁難升....最岩有耐性個d人升
作者: hong1991    時間: 25-12-2006 17:57
我想問呢
點解係100心
唔係90  唔係110心既?
作者: 大家忘記了我    時間: 26-12-2006 13:54
原帖由 hong1991 於 2006-12-25 17:57 發表
我想問呢
點解係100心
唔係90  唔係110心既?

也許是整數靠易看吧- -"

說說我法師的經歷吧
首先我曾練過2隻法師 現在重練1隻法師中

先說我首隻法師 王道的  終年25級

記憶↓:
那時候..我有個朋友(法師)叫我玩法師..我就玩了..但是甚麼都不懂= ="連自己是金法/火法/水法都不清楚..後來我選擇了火法..如常的升級..但是所謂的如常..是朋友帶練= =我朋友(另一個)是刀..帶我到龍門打礦夫..到了25級..我發現我是絕頂的廢物..隱約記得我是火3 5層=="

↑無聊的

↓第2隻法師..也是我印象最深刻的一隻人物

墨魂的 終年29級

我的第2隻法師也不算是法師吧..算是醫法(??)..初頭我是醫師的..我的目標是想更多人玩醫師..因此創出此人物..我是全心法..因為我要幫人補血..也很辛苦的..
我轉墨魂的原因是因為我有個朋友在墨魂..他有好裝..所以就轉了..升級當然全是他帶我升級吧..升到25級時..我都彼受人歡迎..因為我太清7層..很多時都不用買hp水(他們這樣說..當我機器嗎\  /")
後來我27級..入了一個幫..幫主都是法師+醫師!想不到竟然有人和我差不多..他激發起我練法師..一路教導我..一路帶我練..我感到很感動..後來我29級時..火3 8層..吐納8層..火1 5層.. 金中5層.. 在此我很感激他..謝謝你!也很感激帶我升到朋友..
不過..人生不可能十常八九..29級時..我被偷ac了..我感到萬分悲痛..我這一個法師..就此毀滅了..

第3隻就不說了..因為未練好..

我覺得法師是一個很好的職業..各位未成功的法師們..加油!
作者: hong1991    時間: 27-12-2006 11:26
原帖由 大家忘記了我 於 2006-12-26 13:54 發表

也許是整數靠易看吧- -"

說說我法師的經歷吧
首先我曾練過2隻法師 現在重練1隻法師中

先說我首隻法師 王道的  終年25級

記憶↓:
那時候..我有個朋友(法師)叫我玩法師..我就玩了..但是甚麼都不 ...

如果係用整數睇既話,,,
點解係100  唔係50呢...?
明唔明我問乜野=口="
作者: 大家忘記了我    時間: 27-12-2006 11:37
原帖由 hong1991 於 2006-12-27 11:26 發表

如果係用整數睇既話,,,
點解係100  唔係50呢...?
明唔明我問乜野=口="

- -"不太明解..整數可以是10,50,100,200.......但也許他們覺得加到100就足夠..90,80也許太少..140也許太多
作者: hong1991    時間: 28-12-2006 12:45
原帖由 大家忘記了我 於 2006-12-27 11:37 發表

- -"不太明解..整數可以是10,50,100,200.......但也許他們覺得戊\太少..140也許太多

或者我咁問啦...
加心有咩用途...?
係想要攻擊..定係MP/護?
作者: 大家忘記了我    時間: 28-12-2006 13:26
原帖由 hong1991 於 2006-12-28 12:45 發表

或者我咁問啦...
加心有咩用途...?
係想要攻擊..定係MP/護?

只是你認為..在外功方面可能只是mp/護..但在法師上看..我想兩樣都想要
作者: 小森子    時間: 28-12-2006 14:42
我想知法師應該學咩技好...我學左全火,水3,金3,吐納,金鐘...then有冇問題..
同埋我想知技等幾多先定or暈到王呢???

我而家本身加4體2心,但到左8lv同10lv...覺得心唔多夠...所以各全點心....
而且我發覺都ok難打下......最慘係入武場練技都衰左n次........

法c技點個欄我都唔知點加好

我希望有人可以再分享下詳細加點...技點,壓等地方及壓等lv比我呢個小小法c....
作者: 血色§薔薇    時間: 28-12-2006 21:17
..........我係用刀同拳既法師,+3力+3心,好似又打得下wo...... 唔知之後得唔得 有無其他15下既法師同我打下啊?
p.s:魔神鬼皇星夢幾lv架?:lol
作者: 20051129    時間: 29-12-2006 00:48
墨香的法師較其他遊戲不同,這裡法師=肉盾,防最高血最厚,還有恐怖的持久力(多魔力轉吐納=無限血),但是先苦後甜,法師一開始的艱辛是不為人道的
先談配點不建議6體/6血,裝備彌補不了)
2心4體:練功型,防高血厚不怕怪圍,魔略嫌不足
3心3體:萬能型,靠裝備,沒好裝就成了萬萬不能型= ="有好裝就能全場跑透透
4心2體:pk型,高攻擊,多護體,但血較少(也不怕,用轉不完的魔不停吐納=無限血)
外/內功配合+武器:
(刀,槍,劍不建議使用,效果不太好)
(注意!外功才有真技,內功是沒有的!)
1.拳:如封,闖少林,野球,金鐘,吐納,雪燕,紅蓮,孤煙,紫霞
可考慮:風雷
強處:闖少林+野球不停暈人,可先暈後用內功狂炸,遇全力刀也可用如封+雪燕趕跑(不能近身的刀用破魂+東風打不太痛)
弱處:不能遠距暈人,故建議加入風雷(暈技),不然容易被弓,暗器反剋(內功射程短),範圍亦不大

2.暗器:白馬,七月/天羅,紅蓮,紫霞,金鐘,吐納,雪燕,風雷
可考慮:孤煙/天雷換紅蓮(如換成天雷,紫霞換霹靂)
強處:白馬後退時有miss判定,時間掌握得好可讓對手不停miss,+上暗器的七月毒性不弱,用孤煙/天雷+雪燕+七月讓對手掉血掉到爽
弱處:攻擊力(不計俎過濾]繲阨`)較弱[本來很強的,雲起幫了不少倒忙...苦命的暗器唷],攻擊範圍較弓小

3.弓:破天,百步,紅蓮,紫霞,金鐘,吐納,雪燕,風雷
可考慮:孤煙/天雷換紅蓮(如換成天雷,紫霞換霹靂),流星(前方扇型範圍攻擊)
強處:百步有miss判定,不過時間要求較白馬嚴格很多,百步亦免疫雪燕的定身,破天範圍稱霸遊戲,引怪一流
弱處:弓的技能(除百步)實在是非常慢,而且除以上的技能剩下的兩個是該拿去填海的!

壓等:
建議22~25等開始壓,方法:
錢存銀行,預備一套低等裝(你想降到幾等就用幾等的裝,前提是要+過),不停找怪自殺,直至降到你想要的等級為止!
注意!!!!不要降得太低!計算技能點和經驗/武功經驗是計你原來的等級的!降得太低不夠打不要哭噢>w<
強烈建議:打羅羅
壓等最主要是賺技能點和練武功等級

以上來自個人經驗分享
作者: bennylui    時間: 29-12-2006 22:15
原帖由 大家忘記了我 於 2006-12-27 11:37 發表

- -"不太明解..整數可以是10,50,100,200.......但也許他們覺得戊\太少..140也許太多

我覺得加到102~方便遲d洗左佢=.="
作者: 0oNighto0    時間: 31-12-2006 09:52
我e家隻法c想玩火同水咁係唔係要學唒火同水既招?

同我d技點~

點加?
作者: hong1991    時間: 1-1-2007 17:51
被動加金內
會否影響風雷暈人機率
作者: 滅絕~    時間: 5-1-2007 01:00
原帖由 hong1991 於 2007-1-1 17:51 發表
被動加金內
會否影響風雷暈人機率

唔會 只係加強攻擊力*
至於風雷暈率 ,
很可惜 至今仍未有定論。
我想大概是根據內攻等級瓜*<-----實在不肯定
作者: lee1033    時間: 5-1-2007 11:02
原帖由 ∥值日生﹏◎ 於 2006-12-18 11:18 發表
=. ="100心會唔會多得制~我覺得60心都ok了~90都多左d~唔好100~第日要洗點就難搞~

咁80心可以嗎??
會唔會多左??
作者: 大家忘記了我    時間: 5-1-2007 21:11
原帖由 ∥值日生﹏◎ 於 2006-12-18 19:18 發表

- -"你現在是甚麼職業- -?是法師喔..過分少量mp就不算是法師了(肯定)
作者: christmas    時間: 7-1-2007 00:38
如果感樣既法師o唔ok??

5體1心
跟住第2級就6體
跟住又5體1心
姐係每隔一級就加一次全體
感樣既法勁唔勁??
作者: 平豬*”    時間: 10-1-2007 17:34
我4體2心...pk勁勁勁>3<””
作者: 無人性法師    時間: 10-1-2007 21:00
其實我同你講 我有個frd係外功法師 多血多mp 刀技高 防高 700攻 
佢開頭+錯點 之後玩玩下講得有得撈 就變左外功法師
作者: smith~    時間: 13-1-2007 09:42
法c多全hp好d定一半一半好d
作者: goodman28    時間: 5-2-2007 18:27
請問一下,+體會增加法術攻擊嗎???
為什麼人人都+這麼多體???
作者: 明智傑    時間: 6-2-2007 17:30
原帖由 goodman28 於 2007-2-5 18:27 發表
請問一下,+體會增加法術攻擊嗎???
為什麼人人都+這麼多體???

goodman28,

你好!
+加體,只會加血加防,並無可加(內法)的攻擊力。

為什麼要加體,因為就算比你谷到上了好多心(法攻),
你都極限打怪是也是扣同等的血量,那要這麼多心來做乜呢?
所以加D體,令自己多番少少血同防好過。

希望可解答你的問題啦!
作者: goodman28    時間: 6-2-2007 18:16
那麼清怪就很慢拉???
作者: 明智傑    時間: 6-2-2007 18:36
原帖由 goodman28 於 2007-2-6 18:16 發表
那麼清怪就很慢拉???

goodman28,

怎樣叫慢呢??
問題是,到你極限打怪時也是慢的。

有沒有聽說過到了5-60lv後的法C,好難LV Up嗎??
原因是他們殺怪時(例如)扣1500hp,殺高or低怪時也一樣,
就算再加心上去,也是一樣的扣hp數值,
這樣的話,也是清怪慢的哦。

故此,法C 後期LV會是辛苦,故已有部份人仕雙修。
or 洗點,略加D敏,練七月,令內外也平均,
這樣比單單用法清怪會快D。

*本人,也是要為了拳的大技弱點,已慢慢練緊七月。
在1/F打怪,基本上用七月+紅連,輪住出2轉半,就可以一大堆怪。
但本人一D敏都無加過,假如用符的話,相信1轉半-2轉,可完事。
補充一點,我有加暗被動的。
作者: goodman28    時間: 11-2-2007 17:23
哇!我剛剛用你的方法清怪,真的很快阿,但是這樣晚期會廢點阿??
作者: 明智傑    時間: 12-2-2007 12:29
原帖由 goodman28 於 2007-2-11 17:23 發表
哇!我剛剛用你的方法清怪,真的很快阿,但是這樣晚期會廢點阿??

GOODMAN28,

HELLO! 多謝你的嘗試。

到了晚期會點??我也不知道呢??
本人也是在煩惱中??

不過,
如果你並無其他職業的話,修"暗"一職是最好的了。

配點方面,你自行安排一下吧?
並無十全十美的事?
要雙贏的話,要制額外的符去協助。

你是那一個 伺服 嫁??
有機會比武一下吧!!
作者: 將軍抽居    時間: 15-2-2007 10:20
標題: 回復 #38 明智傑 的帖子
他是墨魂的 = =" 他叫黑魔豆豉魔法屎 @@
我是他的表哥 ^^
作者: 明智傑    時間: 24-2-2007 09:58
原帖由 將軍抽居 於 2007-2-15 10:20 發表
他是墨魂的 = =" 他叫黑魔豆豉魔法屎 @@
我是他的表哥 ^^

@@" .... 個名都好型姐。

我已經原左"火3"(12層)了,不知不覺不用自在符底下完成。
因為我去了莫高1/F,玩暗器時練回來的。
現在唔用了,改練"火2"+七月+天羅,我相信也是一件苦事了。
去莫高1/F打怪又再次辛苦了。

ps: 墨魂的朋友們,努力呀,加油呀! :handshake
作者: goodman28    時間: 24-2-2007 12:14
大粒麦怎么在这???
我的技能一个2层也没有,呜~~~
作者: youlovesogood    時間: 24-2-2007 17:31
不用灰心   你到11升12是最辛苦
現在1層升2層不是很難的
對了 不用加敏也可以 因為暗技主要扣怪d護就可以好易打
作者: goodman28    時間: 25-2-2007 10:21
哦~~~
THANK~~
作者: youlovesogood    時間: 26-2-2007 18:19
原帖由 goodman28 於 2007-2-25 10:21 發表
哦~~~
THANK~~

你現在還是14lv嗎
你在壓等!? 如果法c要壓等的話
我認為到22lv較好...因為可以打一些沒輕功也可以拉打既怪
我建議打
斧僵
奉命到龍門石窟搜索的兵隊長,同樣被樹精入侵,但實力比劍僵士兵更勝一籌。
等級攻擊模式特殊攻擊出沒地圖
32近攻龍門石窟入口
掉落物品
[蒸餃][金創藥][何首烏][麒麟香木][太乙三才陣][金剛石][風雲令][精武護腕]

這個不但是近攻 而且行得慢 你行到最遠打佢 基本上佢打吾到你!!!!又有裝拎 150技點!!!!
法師也應多加修練火真氣 金鐘 吐納
其實16-17lv都可以壓 都是打:
催命鬼
就算以符咒也鎮壓不了他的活動,身體需然僵硬但仍能攻擊路人。
等級攻擊模式特殊攻擊出沒地圖
26近攻/主動吸血秦始皇陵密室
掉落物品
[肉包][蒸餃][蘭花][何首烏][藍寶石][乳白石][虎皮][剛鐵][快意石][長壽石][吸生石][絲綢護腕][絲綢鬥蓬]

打呢d不但可以賺錢 而且可以拎日後壓等後的裝備
希望幫到你^^
法c只要多加修練各種的真氣 就可以很強的了 努力^^
作者: goodman28    時間: 5-3-2007 20:17
我現在21級,風雷4層,紅蓮和紫霞真氣3層,七月流火2層(很低阿)
以後要多多練技^^

[ 本帖最後由  於 2007-3-5 20:37 編輯 ]
作者: 445566ppoo    時間: 9-3-2007 14:28
想問全心好唔好?我依家全心
作者: wkf    時間: 9-3-2007 14:53
全心攻擊力最高!!,
作者: goodman28    時間: 10-3-2007 17:29
但是很快被怪打死....
作者: ~邦~    時間: 11-3-2007 14:13
我是4心2體的法c,22lv,用金中166防(很低= =")我同一個暗打,佢3xx防5xx攻,7層7月打我,我都係7層紅蓮打佢,我win,4心2體好好好!!!
作者: Angela1    時間: 11-3-2007 16:42
講講我心得,我係42 lv150心全血法師黎
我12層火3,2野殺活屍
講d野你地知,+心係扣怪既護扣得多
同埋法師同其他人pk(唔計法師打法師)人地用唔用金鐘,你都係打佢一樣血
姐係,佢用左金鐘,你用火3打佢,扣100血,之後,佢唔用金鐘,你再用火3打佢,都係扣100血,唔會多都唔會少。
作者: ~邦~    時間: 11-3-2007 16:57
姐係人地幾高防都好,都係打法c冇用
作者: 445566ppoo    時間: 12-3-2007 13:10
想問下風雷幾層可以真係暈到人~??唔該
作者: ~邦~    時間: 12-3-2007 15:05
2層就開始可以暈到人,但係2層好難暈,暈低lv果d就易
作者: ...    時間: 14-3-2007 10:16
5體1心  最勁
作者: 明智傑    時間: 19-3-2007 10:53
原帖由 ... 於 2007-3-14 10:16 發表
5體1心  最勁

5 體 1 心,偏血防厚,
勁在夠頂王頂怪,法攻擊會比較弱。

ps: 賣廣告,誠招 "有品守禮" 32lv up 法師,加盟本會,幫規請去下址--->

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2780683&extra=page%3D1
作者: goodman28    時間: 20-3-2007 18:02
我是27級法師,能入嗎??
作者: Alan19742    時間: 23-3-2007 19:19
我個法c now有2xx心 好唔好???
作者: goodman28    時間: 25-3-2007 19:41
那命太弱了,不建議這樣..
作者: 幸運石    時間: 29-3-2007 10:33
我想知到法c 全心好d定全hp?.?  比d意見me  thx ^^"
作者: 明智傑    時間: 30-3-2007 17:30
標題: 回復 #59 幸運石 的帖子
全心,高法攻擊力。
全體,防高血厚,頂王做盾一流,法攻擊會比較弱。

只能提供到這裡的意見,因為各有各玩法!!

ps: 賣廣告,誠招 "有品守禮" 32lv up 法師,加盟本會,幫規請去下址--->

http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1
作者: 墨香新手    時間: 31-3-2007 09:42
原帖由 明智傑 於 2007-3-30 09:30 發表
全心,高法攻擊力。
全體,防高血厚,頂王做盾一流,法攻擊會比較弱。

只能提供到這裡的意見,因為各有各玩法!!

ps: 賣廣告,誠招 "有品守禮" 32lv up 法師,加盟本會,幫規請 ...

halo明少..本人係一個玩game非常怕悶既人= ="我本來玩拳.之後玩法師.依家又將個法師變成暗法黎玩.覺得幾好玩.有好多我未玩過既招.我係加4體2心既.暫時仲未收到暗同強左既護手.得60攻.我d介都有強18-20火攻.我依家16lv.1000幾血.500幾法.800護.275防
我想問你明少.我pk果陣出邊幾招好?我有紅蓮5層.白馬3層.七月2層.紫下4層.金鐘3層.吐納2層..現在招紅蓮既攻遠高過兩招暗技.所以暫時pk都冇乜用過暗技(不過同高我幾lv既人pk仲未輸過.有次我16lv同個24lv暗p都嬴)...我冇加敏,請問一下收左護手同暗器之後招白馬既攻會唔會拍得住紅蓮??好佩服明兄你一個ac修埋法暗拳都咁勁
作者: 明智傑    時間: 31-3-2007 12:57
原帖由 墨香新手 於 2007-3-31 09:42 發表

halo明少..本人係一個玩game非常怕悶既人= ="我本來玩拳.之後玩法師.依家又將個法師變成暗法黎玩.覺得幾好玩.有好多我未玩過既招.我係加4體2心既.暫時仲未收到暗同強左既護手.得60攻.我d介都有強18-20火 ...

HELLO! 你好....墨香新手,
得確......是......練拳.....玩拳係要好有耐性的人才可接受得到的。

我係加4體2心既.
答:4 體 2 心,血厚防高。法攻較為差少少。

暫時仲未收到暗同強左既護手.得60攻.
答:你玩的是暗法,我諗你都無打算會加敏嫁啦!
所以護手/器武,一般夠用就可以了,因只是用作拉怪。

我d介都有強18-20火攻.
答: 這就是你用作殺怪的好EQ了。

我依家16lv.1000幾血.500幾法.800護.275防
答: 嗯!幾好了。

我想問你明少.我pk果陣出邊幾招好?
答: PK當然隨著對手,而作出適當的改變。好難說明你聽的。

我有紅蓮5層.白馬3層.七月2層.紫下4層.金鐘3層.吐納2層..現在招紅蓮既攻遠高過兩招暗技.
答: 當然啦!你的介子已經不錯了,加上有火1真氣輕輕幫助一下。

所以暫時pk都冇乜用過暗技(不過同高我幾lv既人pk仲未輸過.有次我16lv同個24lv暗p都嬴)...
答: 加油!接受多D不同的職業,加速了解自己的弱點。

我冇加敏,請問一下收左護手同暗器之後招白馬既攻會唔會拍得住紅蓮??
答: 應該未必得,無奈你是沒有加敏,另一方面武功層數也是取決之一。

好佩服明兄你一個ac修埋法暗拳都咁勁
答: 我不勁,我只是想了一個超特別的玩法。
作者: 墨香新手    時間: 31-3-2007 18:53
原帖由 明智傑 於 2007-3-31 04:57 發表

HELLO! 你好....墨香新手,
得確......是......練拳.....玩拳係要好有耐性的人才可接受得到的。

我係加4體2心既.
答:4 體 2 心,血厚防高。法攻較為差少少。

暫時仲未收到暗同強左既護手.得 ...

thx明少你咁詳盡既回覆解答哦:handshake
作者: 墨香新手    時間: 1-4-2007 17:31
halo.我個法師本來係加4體2心既.論壇d人(樂古+2000fun)都比較重體.但墨香d fd就話我加錯點.應該3心3體.4心2體.全心.話4心2體係最好.有d人又話自己鐘意點加就點加= ="
我16lv壓夠等聽完個fd講之後依家升lv果d點全部都加番晒心.由於我係一加就6點咁加所以d內功既攻加得好明顯.亦因此令我愛上加心^^(好傻= =").我依家40幾心.70體
我個人黎講呢.我就覺得自己幾好頂.同同lv或高幾lv打真係嬴佢地之後仲有大半條血(唔知係法師pk勁定係因為我壓等定我d 低lv裝勁= ="暫時仲未輸過比24lv以下.我依家18lv).打怪就唔係幾洗食hp藥.但覺得唔夠攻.所以我想爆到心同體一樣之後就3心3體咁上..但我驚同高lvp太易死.所以依家諗住升金鐘+吐/懾心..大家覺得升懾心定吐納對我有幫助d?(只講pk.打怪我通常食藥)
作者: 445566ppoo    時間: 2-4-2007 12:20
想下法c後期會唔會贏刀ga
作者: 明智傑    時間: 2-4-2007 13:17
原帖由 墨香新手 於 2007-4-1 17:31 發表
halo.我個法師本來係加4體2心既.論壇d人(樂古+2000fun)都比較重體.但墨香d fd就話我加錯點.應該3心3體.4心2體.全心.話4心2體係最好.有d人又話自己鐘意點加就點加= ="
我16lv壓夠等聽完個fd講之後依家升lv ...

HELLO,據我最近幾次的經驗(比武)。

發現了一件我已知的事,就是高心,一定會痛D的。
但究竟,幾多心才是頂點數值位置,有待查證。

假如,你是一個專職法師的話,我也覺得 2 體 4 心 or 1 體 5 心 or 全心,
也是一個不錯的配點方法。

法功高,殺怪易,只怕頂怪時有D辛苦。
用裝方面可能要偏向防禦方面進發。

** 祝你墨香遊戲世界內,開心愉快。
作者: 445566ppoo    時間: 2-4-2007 18:24
想下我依家18lev 107心有124x心到 咁我依家就開始+體 +jor小小4x到65x血 咁我想問我依家+全體定+小小體同小小 心?唔該幫幫我
作者: 墨香新手    時間: 2-4-2007 20:45
原帖由 445566ppoo 於 2007-4-2 10:24 發表
想下我依家18lev 107心有124x心到 咁我依家就開始+體 +jor小小4x到65x血 咁我想問我依家+全體定+小小體同小小 心?唔該幫幫我

18lv我認為太多心了..你依家加番4體2心咁上去呀.直至你認為夠頂之後就加番4心2體
我個人認為
原帖由 明智傑 於 2007-4-2 05:17 發表

HELLO,據我最近幾次的經驗(比武)。

發現了一件我已知的事,就是高心,一定會痛D的。
但究竟,幾多心才是頂點數值位置,有待查證。

假如,你是一個專職法師的話,我也覺得 2 體 4 心 or 1 體 5 心 ...

我低lv既衫.鞋.頭都ok..所以我現在開始偏心了
thx明少既答覆
我主升紅蓮同白馬.我依家用緊17lv+5強57攻暗(450m.抵唔抵?).到21lv用埋強52護手.我相信白馬既攻會有所提升.咁我pk就唔洗靜係出紅蓮6.白馬紅蓮輪住出好玩d.放血又快

[ 本帖最後由  於 2007-4-2 12:50 編輯 ]
作者: superjack    時間: 6-4-2007 00:03
個人法c在同lv/高1-5lv pk時的心得:

對方火/金抗高:用木介,木鏈,一開始時先用懾心,再用一下白馬 ,對方就因為中左懾心而攻擊力大減,而水攻既攻擊力又唔係太高,所以就可以屈吐,用左木介,木鏈,而吐又有10層左右已經夠用,通常d人最多都係出5-6下,之後就冇mp,而你係法c有大把mp就可以慢慢屈佢~

對火抗低:當然係用番火介,火鏈,一開始時都係用懾心,再用一下白馬,之後就火3,火2咁出,冇血就吐一下,佢攻高就一下吐一下火3,通常燒左5-6下之後佢就會死。
希望可以幫到咁多位法c,我玩王道,叫crazyjack,得閒既話可以同我比武下,解下悶(only升lv好鬼悶)=.=''
作者: 墨香新手    時間: 6-4-2007 08:04
原帖由 superjack 於 2007-4-5 16:03 發表
個人法c在同lv/高1-5lv pk時的心得:

對方火/金抗高:用木介,木鏈,一開始時先用懾心,再用一下白馬 ,對方就因為中左懾心而攻擊力大減,而水攻既攻擊力又唔係太高,所以就可以屈吐,用左木介,木鏈,而吐又有10層左右 ...

我個法師22lv.近日p嬴過2個32.31lv既刀手.我仲未買懾心.我一開波就兩下白馬.之後係咁吐吐到佢冇法.然後火3白馬係咁打(我有1400血.350防)7層吐.冇用木介一野回300hp..佢地第一下因為我有護所以爆激打得好少.第二下冇爆激打得200幾300.第三下爆激一般都打到500幾.第四冇爆又係200幾300.當佢第一下扣我300.加埋300+270+500+270...佢出招其間我可以吐4下.4乘300等於千2.佢地絕對打唔死我千2+千4血等於2千6...輸左俾個22lv法師仔.佢兩個都係話我9.話我用吐回既..我有少少呆..用吐回叫9.咁你用東風打我都應該叫9啦=.="大家都係招.你係覺得吐屈既你咪自己升番招吐黎回囉.如果吐唔用得既pk所有招都唔用得.大家空拳打吧!!)
以上係我個人見解..想問下你地乜依家pk用吐係9.唔俾用吐嫁咩??thx
作者: f414789    時間: 8-4-2007 02:11
原帖由 墨香新手 於 2007-4-6 00:04 發表

我個法師22lv.近日p嬴過2個32.31lv既刀手.我仲未買懾心.我一開波就兩下白馬.之後係咁吐吐到佢冇法.然後火3白馬係咁打(我有1400血.350防)7層吐.冇用木介一野回300hp..佢地第一下因為我有護所以爆激打得好少.第 ...

吐同埋東風都係技,so我唔認同出吐係9囉...你只係用mp換血,本人係23lv體法,開埋金中有481防,同埋講屈,真東風仲屈啦~一下爆體法c900血~如果你係心法,好難頂刀手,佢出2下真東風,我估法c死囉...刀手俾法c仲快升lv同賺技點,如果下下都話法c出吐好9,咁個個都玩刀啦,用12lv破云加真東風.....真係人人都怕左佢- -幾高防lv法c都俾佢-哂- -,so法c一定要買攝心
作者: chowtolarm    時間: 9-4-2007 22:09
壓等緊係唔壓羅羅la(我有大量壓等裝) 我25lv,秒藍忍打技點勁快 一係打4鬼la,多技點又多大石
作者: 明智傑    時間: 11-4-2007 14:05
咁耐無來!

見各位法師靚仔靚女們,也活躍起來了!真開心哦!

我見有朋友學 白馬 + 火3 ,這個配搭不錯的,但我有另一個配搭更厲害。

天羅地網 + 火2,此2招的殺傷力會比 白馬+火3 為高,PK and 單打怪or王,
幾好用,幾勁下的。

大家覺悶悶地時,不妨試下練下玩下啦!

ps: 最近無聊,開了一個新人物 ----> 玩全"心"法,想睇下有幾厲害。
果然不出我所想,升級勁慢,賺技點勁少,看來也要苦練一下才見真招!
[金鐘/吐納/七月/白馬/天羅/火123]....只是玩下,開了幫後當做倉來用。:lol
作者: goodman28    時間: 16-4-2007 17:54
明智,
我打怪時用銀鞍拉怪,然後用7月-天羅-火3,這樣好嗎??
為什麼??

PS:我聽說天羅是屬火的,是嗎?為什麼??
作者: 明智傑    時間: 17-4-2007 12:29
原帖由 goodman28 於 2007-4-16 17:54 發表
明智,
我打怪時用銀鞍拉怪,然後用7月-天羅-火3,這樣好嗎??
為什麼??

PS:我聽說天羅是屬火的,是嗎?為什麼??

回: goodman28,

你好!
白馬引怪是不錯的,但我會用七月先引,之後會用白馬後退,
令怪物可集中在同一方向,之後用天羅+紅連+七月,咁樣去玩。

天羅 同 火2 ,也是同樣效果,有連續燒的功能。

希望可解答到你想問的問題啦!
作者: goodman28    時間: 17-4-2007 16:22
謝謝明智,我和你那辦法一樣
不過有點還不知道,就是天羅是不是屬火的??(7月也屬不屬火???)
作者: 明智傑    時間: 17-4-2007 19:14
原帖由 goodman28 於 2007-4-17 16:22 發表
謝謝明智,我和你那辦法一樣
不過有點還不知道,就是天羅是不是屬火的??(7月也屬不屬火???)

回: goodman28,

暗器,只是外功,與你所用的[暗]武器之威力成正比,
絕對不關你的內功被動"火"系 and 心脈的事。

我諗你是想知這一點對嗎??
作者: 勇氣之    時間: 17-4-2007 22:42
明智傑.你好...我係個新手..
有冇d法c淨係玩死1系...唔學第2d嫁...
同埋金2有冇得暈人.?
金3既暈率又係點計嫁....?
非常感謝~!
咩叫木界..?
木界唔係只係加多d炸咩..?點解咁多人收既...?
用左金界暈人會唔會勁d~?
玩水法係水2>水3咁出定係出水3先....?
作者: tom12345678    時間: 17-4-2007 22:48
我有野想問...

80%火攻要幾lv火3同幾lv火1先扣到100火抗既人200血(冇護)
作者: 亡的感覺    時間: 18-4-2007 22:51
我岩岩開左個新法b

我覺得水法好型so 我玩左-.-"

我學左水123 同埋紅連...

我110心之後爆體...都好勁

我唔想玩埋外功 玩死水法好唔好-.-?

作者: tong2007    時間: 19-4-2007 10:27
好~
水法pk好勁~
如果人地冇咩水防~咁佢就死得
作者: 明智傑    時間: 19-4-2007 17:00
原帖由 勇氣之 於 2007-4-17 22:42 發表
明智傑.你好...我係個新手..
同埋金2有冇得暈人.?
非常感謝~!
咩叫木界..?
用左金界暈人會 ...

回: 勇氣之,
你好!歡迎新手們加入墨香遊戲世界。

答:當然有啦!只是本身人物有10格可學武的位置,所以會有朋友學2系or更多!

同埋金2有冇得暈人.?
答: 不會,沒有暈人功能。

答: 武功層數越高,會越痛,暈率自然提高少許,另外要看埋本身人物等級。

非常感謝~!
答: 不用客氣,我也不是勁法司來,只是玩玩偶爾。

咩叫木界..?
答: 應該稱為: 木 介,用介子來作強化 木,用後在吐納時,會加多D補血(HP)效果。

用左金界暈人會唔會勁d~?
答: 不會暈人勁D,只會扣多D對方的血(HP)。

玩水法係水2>水3咁出定係出水3先....?
答: 玩水法,出水2OR3先,無問題的,但本人愛嗜先出水3後出水2,
原因可定身AND扣護多少少,讓水2的連續性攻擊力大增,扣多D血。

希望,可解答到你想知的問題啦!
作者: 明智傑    時間: 19-4-2007 17:14
標題: 回復 #80 亡的感覺 的帖子
我岩岩開左個新法b
答: 好呀!歡迎加入法司的行列。

我覺得水法好型so 我玩左-.-"
答: 嗯!對的呀。

我學左水123 同埋紅連...
答: 點解,唔學埋金3呢??火2呢??

我110心之後爆體...都好勁
答: 這110心後爆體,是好勁,但對於水法來說末必是最勁。
這個安排,對火法會好D!

我唔想玩埋外功 玩死水法好唔好-.-?
答: 點玩都得,在乎你自己安排。

祝 墨香遊戲世界內,開心愉快!
作者: edmond8384    時間: 19-4-2007 20:44
標題: 明智傑
明智傑
我26LV法想轉拳法
點加?
12力
74體
100心
8lv紅蓮吐焰
5lv風雷破
6lv雪燕歸巢
1lv吐納法,金鐘罩
作者: 明智傑    時間: 20-4-2007 11:45
原帖由 edmond8384 於 2007-4-19 20:44 發表
明智傑
我26LV法想轉拳法
點加?
12力
74體
100心
8lv紅蓮吐焰
5lv風雷破
6lv雪燕歸巢
1lv吐納法,金鐘罩

回: edmond8384,你好!

26Lv 法師的你,轉任何外功也可以,自由度十分之廣。

至於,你所選 "拳" 為副職一事,個人見意你學[闖少林],在PK上對你有好大幫助。

配點方面,保持原有的12點力,便可!:lol
假如,你似我咁發癲發傻,走去學足5招拳的話,被動拳術也需要提升。

你74體 100心,偏心高攻法師來,
但我不明白,為何你只修 火3 水3 金3,就算呢??
每一位真真正正的法師,最少也有一個法技為主的??  
例如:火法,務必修 真氣火1 / 大漠火2 / 紅蓮火3,這才是真正發揮到 法師的威力 和 稱職的哦!

在此,希望可解答到你最基本的問題吧!!
作者: tom12345678    時間: 27-4-2007 21:04
明智傑可唔可以幫我解答一d問題

我係主修火既法c  火1 7 火2 4  火3 7 金3 7 木3 7  金鍾7  攝心3  同埋我修緊暗 但係d暗技得1lv 七月同銀安咁駛唔駛升住?  d技會唔會太低

我+左金鍾320防  被動9lv防 5lv火內 7lv打坐 2lv金內  仲駛唔駛+d咩
作者: 明智傑    時間: 28-4-2007 10:02
原帖由 tom12345678 於 2007-4-27 21:04 發表
明智傑可唔可以幫我解答一d問題

我係主修火既法c  火1 7 火2 4  火3 7 金3 7 木3 7  金鍾7  攝心3  同埋我修緊暗 但係d暗技得1lv 七月同銀安咁駛唔駛升住?  d技會唔會太低

我+左金鍾320防  被動9lv防 5lv ...

回: tom12345678,你好!

你的資料未曾足夠,只可作初步回覆:

在不知你等級的環境下,你的[內法]武功層數可稱還可以吧!
[暗]武功,不需太大在意,慢慢練下練下,就會有相當好的成績,
還是加緊修練好火2這招吧,這一招對於火法的你,是至勝的重點來。

祝:墨香遊戲世界內開心愉快!
作者: wongtszkit39    時間: 28-4-2007 10:21
標題: 明智傑 我想問問你野 我13級
有火1 5 火2 4 火3 4 白馬 1 金鐘 4 吐 4 減攻果本 3 我有左7本 頌有3個位 禁我想學雪燕同雷1同雷3 好唔好 最好你幫我簡 唔該
作者: wongtszkit39    時間: 28-4-2007 10:42
標題: 頌有呀 !!!!!
我想問我現在升到100心 跟住我想爆到3300血 跟住爆心 好唔好??
作者: 明智傑    時間: 28-4-2007 12:16
原帖由 wongtszkit39 於 2007-4-28 10:21 發表
有火1 5 火2 4 火3 4 白馬 1 金鐘 4 吐 4 減攻果本 3 我有左7本 頌有3個位 禁我想學雪燕同雷1同雷3 好唔好 最好你幫我簡 唔該

回:wongtszkit39,你好!

只有 13 級的你,擁有這樣的武功層數,也算不錯的哦!good!

還有 3 個武功可學,我覺得你所安排的那3招也不錯了,
但我會只學雪燕and風雷,就算了。不多修雷1。
因為你學雷3也是為了想暈對方,並不是用這招殺人吧!!
你的強點在火1/2/3內呢!所以不見意學雷1真氣。

至於100心後,強爆體的方向。
無話唔好,但我怕你唔夠大火,見意你 2 體 4 心,會比較好D。

作者: wongtszkit39    時間: 28-4-2007 15:23
標題: 你回左咩呀-.-??
唔係好明喎
作者: 城中人2    時間: 29-4-2007 10:36
幫我睇下個法c點
34lv
招:火1-10  火2-10 火3-11 金鐘-10 吐納-10 水3-8 金3-8 懾心-7 野球-8 少林-7 7月-7 天羅-7
技:火18 防15 血10 內10 打坐13  暗7 拳7 水8 金8 木8  
防373開左金鍾549 血1865 內1793  護2023
作者: 明智傑    時間: 30-4-2007 13:03
原帖由 城中人2 於 2007-4-29 10:36 發表
幫我睇下個法c點
34lv
招:火1-10  火2-10 火3-11 金鐘-10 吐納-10 水3-8 金3-8 懾心-7 野球-8 少林-7 7月-7 天羅-7
技:火18 防15 血10 內10 打坐13  暗7 拳7 水8 金8 木8  
防373開左金鍾549 血1865 內179 ...

回: 城中人,你好!

我見你的資料,咁我想起自己添!嘻嘻!:lol

你的法師,表面看來是 3 / 3 配點法!!好接近平均型,但心會比體多。

你的武功層數,不錯了!因為你又玩拳/又玩暗。

加油吧!一身多職的你,必會有好大前景。努力哦................

另:請問你是玩什麼伺服的,我好有興趣誠邀你進幫會。
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2780683&extra=page%3D1
作者: 城中人2    時間: 30-4-2007 19:57
我係墨魂SER GA 我想知E+打咩怪好

另放32*15火令

收大量高紅玉∼

作者: tom12345678    時間: 4-5-2007 16:30
原帖由 明智傑 於 2007-4-28 02:02 發表

回: tom12345678,你好!

你的資料未曾足夠,只可作初步回覆:

在不知你等級的環境下,你的[內法]武功層數可稱還可以吧!
[暗]武功,不需太大在意,慢慢練下練下,就會有相當好的成績,
還是加緊 ...

我隻法lv26,係火法 火123都7哂  我選左修風雷都7埋  減攻洗緊e家5lv

火內得5- -  (我月級打怪所以好少技點= = )

我e家e個lv打緊水洞 6~7下1隻到 唔知駛唔駛轉地方打

我得71%火攻  遲d換戒有86%  咁86%火攻仲夠唔夠玩

同埋最後一個問題 屈3000攻既刀12攝心同12吐納+500防1500hp頂唔頂到
作者: wongtszkit39    時間: 5-5-2007 09:31
標題: 經過我既苦苦苦的收行
我有左火1完 火2 8 火3 8 冰1 9 冰2 9 冰3 8 懾心6 金鐘 8 吐8 雷3 9
我現在係19級 之前上面發個貼 可作對比 
作者: tom12345678    時間: 7-5-2007 18:04
原帖由 wongtszkit39 於 2007-5-5 01:31 發表
我有左火1完 火2 8 火3 8 冰1 9 冰2 9 冰3 8 懾心6 金鐘 8 吐8 雷3 9
我現在係19級 之前上面發個貼 可作對比 

我唔受得苦= =   我收皮算= =
作者: 王子BEN    時間: 7-5-2007 18:32
睇黎你压级好劲喔。。
作者: lucky21    時間: 8-5-2007 15:30
玩全心法la  就快有真la
作者: benny仔仔    時間: 13-5-2007 13:36
唔該呀   我想玩水法....有係e c 幫人+血果隻- -    應該學咩
我而家學左水1  水2  水3    太清 吐立

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2