樂古Nakuz

標題: 【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」 [打印本頁]

作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 16-1-2007 21:49
標題: 【加分項目】每周。戀問〞★ 14 「付出」
這是每一周都會有一個新的主題的加分項目,

每一周都會由我雨或者偉出一題目,

供你們去思考,解答,

各位樂古的會員想答的就寫在這吧,

評語會寫在加分的原因內,

當然,盡量寫多些吧,

得到的積分也多些喔^^~

在每周最好的答案,將會再加40分,請會員努力吧             

戀問記錄保持者希汶3周上榜

今周的題目「絕情」

第一周題目「何謂愛」  會員 陰陽座粉絲◆嘉答得最好
第二周題目「分手為何?」   會員    bebe456      答得最好
第三周題目「愛的表現會?」  會員    ☆.紫兒.☆   答得最好
第四周題目「愛你的原因 」  會員   想搵你話我知    答得最好
第五周題目「愛你辛苦嗎?」  會員         妖!    答得最好
第六周題目「幸福的象徵」  會員      牙民=]   答得最好
第七周題目「苦戀=? 」  會員         妖!    答得最好
第八周題目「錯愛」  會員      萬念皆寂    答得最好
第九周題目「勝利」  會員        7ond     答得最好
第十周題目「對與錯」  會員         希汶   答得最好
第十一周題目「信任」  會員         希汶  答得最好
第十二周題目「 選擇」  會員         希汶  答得最好
第十三周題目「絕情」  會員     米達麥亞  答得最好
第十四周題目「付出 」  會員   答得最好
第十五周題目「            」  會員   答得最好

作者: O:-)    時間: 16-1-2007 23:29
作者: DamnMonday    時間: 16-1-2007 23:32
我都想知咩系愛 - -   
但系聽人講   講得出既就吾見愛   太玄  恕小弟無能  令吾吾到
作者: SM*    時間: 16-1-2007 23:35
作者: XMDS    時間: 16-1-2007 23:36
愛呀?

我覺得無時刻咁掛住佢

留意佢身邊既人

見到佢唔敢出聲,,個心卜卜咁跳!!!

常日撩佢傾計

佢叫你做乜都即刻做

習慣每晚都會睇佢個BLOG

經過佢屋企時候會望上去或者響下面停一停

同佢MSN果陣,若果佢覆得唔快,就會好失望

響手機度禁佢個名或者佢D相出黎睇

係咁多lo
作者: IKY    時間: 17-1-2007 17:57
愛是一種衝動.. 一種感覺.. 一種甜蜜的負擔..

願意為對方付出的是愛.. 願意為對方無限量付出的是真愛..

當愛一個人.. 你會把最好的留給他.. 你會默默支持他..

愛會令人吃醋.. 愛會令人甜蜜.. 愛會令人痛苦..

愛會令人感到又愛又恨.. 當未擁有時很想擁有..

擁有時又不想擁有但捨不得放開手..

不用說出口只需要用心感受..

愛要學會體諒.. 關心.. 疼愛.. 用心 x)

還有很多但說唔出來-__-"

作者: [H]xmay    時間: 17-1-2007 18:18
真正的愛係2個人先會出現

2個人真心相愛會有性ge出現(性=相愛+生命)
愛=成落+迷戀+關心
當生命中出現左你第1個真正愛ge人,你就會永無止境咁愛落去

家人的愛=關心
對某d物質/偶像=熱愛/迷戀
完全不是真正的愛
作者: s0304102    時間: 17-1-2007 18:28
愛 似是一間屋一張卡
一齊擔一把遮 陽光空氣一架車
愛 似是一個人一直搵
一直等個一個人 一世一齊訓
愛似是陽光空氣
>^^<
作者: 夜.神.月    時間: 17-1-2007 20:42
愛是盡在不言中…
即使唔講野,唔做野,一個眼神就可以知道對方諗乜,互相體諒、忍耐,肯為對方付出。
佢係你心目中有一個唔可以取代既位置,就算佢唔再愛你,你都唔會唔愛佢
你得到愛之後,你既7情6慾就會落入對方手上.對方既一舉一動.令到自己會有開心同唔開心
得到愛後.你會完完全全咁去在乎對方,唔會離棄佢,比任何野都更加重要,咁先係真正既愛
作者: 陰陽座粉絲◆嘉    時間: 17-1-2007 21:41

我們一出生,這個感覺已經存在
可以一種情感
可以一種對別人的行動
亦可以一種與他人所產生的感覺

一對親密關係的人
愛是不能失去
當A君不愛B君的時候
還會在乎他嗎?
還會為他付出嗎?
在一對親密關係的人之間
作出了令人類的意識上,會出現關懷和維繫兩者之間關係方式的存在

每人愛別人的方式各有不同
有人會以行動表示
有人會以言語表示

方法即使不同
但共通點出於在希望對方過得比自己好
亦不求回報

但自身得到唯一的回報
就是
對方,很快樂,過得比自己好

很多時候
我們會說對方:他/她不夠愛我,他/她不會愛我
但換個角度想想
我們掛在口邊說不夠愛我
只是人類潛意識中
未覺得對方在乎自己的感覺

人人都渴望被愛
因此
他們不是表達不滿
只是希望對方愛自己更加多一些

其實
對方的確為自己付出很多愛
只是身邊未有察覺到
愛不一定要顯眼
可以是一點一滴的付出

對方給我們的愛
很多時候是由最細微的地方做起
從我們身邊開始一直給予愛

愛的泉源來自雙方真心的付出,這才是真愛
因為兩者都有這種意識(見藍字)
為對方付出,真愛的關係才能夠得以維持
單靠一方的話
泉源只會慢慢乾涸......

(這是題外話@﹏@...假若沒離題就列內內容吧-.-)
難免
總有情侶會因為第三者的出現而煩惱
當到一段時期
總有一方會以死要脅另一方留下/要第三者離開
滿口子說自己多愛對方,為什麼對方要這樣做...

以死去要脅另一方
會令他痛苦,難受,怎至內疚
那是愛嗎?
愛是要對方快樂,是要對方比你好過
這樣做他絕不比滿口說愛的人好受

同時
也沒必要為這種事殉情
因為
既然他已經不愛你
那有必要為一個不愛你的人當傻事嗎?

作者: [H]耀~    時間: 18-1-2007 01:03
愛就是一種方式,,一種感覺,,一種信息
無論怎樣的愛,,都需要用心的感受,,
用心的了解,,用心的聆聽

愛就像唔同的抽屜,,分類了不同的感覺
但它們都是需要著一種東西連繫著..
這就是溝通,,愛需要溝通
當了解到溝通時,,
就自然可以從愛中,,感受到溫暖,,甜蜜,,快樂,,等
甚至痛苦,,恨,,吃醋的感覺
愛就像一種型式,,型態,,
把不同的感覺深深的緊扣著人與人之
把不同的感覺深深的緊扣著靈魂與靈魂之,,

所以單單一個動作,,一個眼神,,一句說話,,都可以深深的吸引著某某

所以愛是永遠充滿著神秘的色彩
但沒有了溝通的連繫,,就永沒有了愛..!

回應:付出所有就是真愛嗎?
       非也,,因為真的去愛,,無論你為他/她做的是多與少,,
       只要雙方之間,,存著真愛,,付出多少
       他/她都會聽到,,睇到,,了解到,,明白到,,感受到!
       這才是愛的偉大..!

那麼付出所有幹嗎?
       給局外人看的,,是你多麼的疼她,,愛她,,為她,,!
       是否像她倆之間的所想,,我想不得言之了..=]

作者: 可悠*    時間: 20-1-2007 10:15
愛係咩?
係為對方付出..e種付出係唔需要回報
佢做錯野你會幫佢
佢唔開心你會哄佢,佢悶你會千方白計令到佢會唔悶
佢最雖要你ga時候你會即黑到..
佢比人恰ga時候第一個出手ga係你
無論佢係咩時候你都覺得佢係最好
你唔想佢為左你唔開心佢都唔開心
我覺得依d先係愛
作者: 妖!    時間: 20-1-2007 15:22
愛是幸福的開始
同時也是幸福的終結
愛不等於囍歡不等於擁有
只是一個簡單的承諾

一個簡單的承諾
卻是藏於兩人心底處
把兩人輕輕的拉緊
這是愛的開始

一種愛叫放棄
一個違背了承諾
一個卻緊緊遵守
當發現了
只好為他幸福著想被他走了
兩人的愛終結了
一人卻用盡了愛來對他好

也許愛也是一個的妖精
她需要溝通,,, 相信與坦誠
沒有了溝通,,, 她會因得不到了解而走開
沒有了相信,,, 她會失望得離你們而去
沒有了坦誠,,, 她會傷心得另找情侶

然而妖精也是淘氣的
她愛玩,,,, 愛作弄更愛玩捉迷藏
她會玩弄某男女的感情
使他們傷心
她也愛作弄
使她不只在兩人身上出現
有可能是三個也有可能是四個
她更愛玩捉迷藏
她不一定會停留在你身邊
你要做的就是緊緊的把她捉緊=)

愛不在乎時間的長短
只在乎愛的深厚*
作者: 想搵你話我知    時間: 20-1-2007 22:09
愛"
只會得一個,他能使你全心奉獻。而且,他的地位是任何人都不能取替的!
你的思想、行為、喜好都會受到他的影響,他的喜怒哀樂也等於你的喜怒哀樂。
每一分每一刻你都想與他一起,日思夜想的主角都是他,失去了他,
會傷心得肝腸寸斷,痛徹心脾,整個人就像只剩下一個軀殼。
愛的定義:
愛是恆久忍耐,又有恩慈;
愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,
不做害羞的事,
不求自己的益處,不輕易發怒,
不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理;
凡事包容,凡事相信,
凡事盼望,凡事忍耐。
愛是永不止息。
是廣義的愛, 無私的愛
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 21-1-2007 18:32
開始第2周的 每周。戀問
作者: [H]耀~    時間: 21-1-2007 20:02
原帖由 [H]耀~ 於 2007-1-18 01:03 發表
愛就是一種方式,,一種感覺,,一種信息
無論怎樣的愛,,都需要用心的感受,,
用心的了解,,用心的聆聽

愛就像唔同的抽屜,,分類了不同的感覺
但它們都是需要著一種東西連繫著..
這就是溝通,,愛需要溝通
當了解 ...

- -你係唔係真係睇唔明我寫咩呢
我覺得你,,好似比我第1句,,就當左係topic-___-
用多一點心去看吧,,我寫的重點不是愛分了很多類別...!!!
作者: 陰陽座粉絲◆嘉    時間: 21-1-2007 21:09
這是第二周的答案...
-------------------------------------------
當情侶在一起的時候
又或者一對夫妻
少不了免有爭吵

其實
爭吵並不是什麼問題
因為有親密才會有爭吵
它是增進感情的濕潤滑劑
只有當愛不再親密的時候
爭吵才會變成問題

當兩人之間的感情不再
雙方就會出現分手的念頭

很多時候
當大家遇上分手的局面
大家想想自己是用什麼態度面對?
死纏爛打?不接受?憤怒?還是其他

假若你面對分手的態度
負面的話
根本就是不愛
愛他的話
你就不會摧毀他的自由,不會妨礙他的選擇
更加不會用一些手段去傷害他

你也可以注意一下
面對分手時你是怎樣面對
你是死纏爛打,還是無關痛癢,抑或可有可無
你的態度和行為可以顯示出你們分手的原因

然而
有些人分手的原因:我對你很失望
希望對方成為某個樣子,但他沒有,所以失望
你的失望是因為他還是老樣子,他並沒有改變,對不?
既然,他沒有改變,那你的失望是如何產生呢
因為他沒有達到你想要的期望,因此你就失望,他沒有令你滿意

讓我們換個角度想想
這個滿意是誰來認定?期望又是誰決定?
這些都是自己所創造的,你一直把期望投射去對方身上,這就是你失望的原因
也是你們分手的原因(見藍字)

再者,愛是不會試著改變。
如果你是愛這個人,你會接受他的所有,連缺點也會接受

因為缺點也是他的一部份
假若你不斷期望對方如何改變,那很抱歉
你根本就不愛對方,你一直要求對方改變成為自己想像的
你只是在滿足自我!

把「愛」字拆開是「心」和「受」
假若你希望有一段美滿的愛情
應該是接受對方的缺點和錯誤

因此分手的原因
歸根究底
都是因為自己要滿足自我所想像的
把自己所想的不斷投射於對方身上

當雙方都有這個念頭
就會出現分手的局面

作者: 呀怒    時間: 21-1-2007 21:23
發育時期....
原本心臟與愛侶的心相吻合無暇..
但慢慢長大..接合位亦出現空隙..
自然地不再相襯..勉強接合只會心臟受損..
所以分手...

好一段一日..
人大了..不再發育..
才找到吻合另一半顆心
作者: [H]xmay    時間: 21-1-2007 21:30
呢個簡單
因為2個人之間有愛ge出現,先會有分手ge出現
所謂合9必分
作者: bebe456    時間: 22-1-2007 08:58
為何分手 只是他們受不了雙倍的痛..

雖然分手的理由真的上分百種 能說出原因嗎? No..

今日我討厭你..你不夠風度..你冷落了我   種種的原因導致他們選擇了分開..

剩女年代作者 akko 曾經這樣說過..

兩個人一起 感受的是雙倍的開心 但也同時感受雙倍的傷心

我們在熱戀初感愛於海枯石爛 天荒地老 ..承諾 也種是他日傷心的憑據

為何要將分手的原因定於是因為傷心過後作出分離,,

因為現今還有Happy ending嗎 在背後也可能是因為對方與我不合

什麼他與他不相襯等 爭辯一輪過後還是算了吧  Happy Ending.. 快樂嗎 ?

在初戀之初我們種會跟自己說 他很適合我 雖然有點小缺點 但我相信愛一個人種能包容他的一切..
熱戀初真的會很開心 快樂能補賞任何的損失..包括時間

熱戀過後我們彼此冷淡 開心對對方愛產生疑問  他/她 不愛我了嗎?

種種的不安能雙倍的來 隨了自己之外你的伴侶也能感受到

外出的時間你的種種不安 使以沉默 不說話 一舉一動觸動了伴侶的心靈

雙倍的痛楚隨之而來  愛的終結也開始慢慢讓成..
作者: 想搵你話我知    時間: 22-1-2007 16:48
分手為何
兩個人係埋一齊唔係話煩唔煩, 你痴唔痴住佢的, 兩個人係埋一齊係講一种FEEL, 那种很獨有的感覺, 當感覺尚濃烈時, 你地根本唔會覺得對方煩唔煩的. 當你地一開始覺得對方有點煩, 那就表示你們的情已開始漸漸流逝.... 你們"曾經"很甜蜜, 那表示你們已經不再甜蜜. 所以當那种感覺已開始流走時, 最好的方法是分手吧, 那樣你們還可以為對方保留一些甜蜜美好的回憶, 一當情已逝盡時, 留下的只有對方醜陋的一面, 不是嗎? 長痛不如短痛.
作者: 7ond    時間: 22-1-2007 18:26
分手為何

一對情侶喺埋一齊, 係因為佢地彼此相愛
佢地對大家都有果種感覺, 愛
佢地會好想見到對方, 同另一半一齊
分 手
即係兩個人已經冇左果種感覺
原因可能係發現到對方既缺點而接受唔到
可能係第三者
可能性格, 興趣都唔夾
或者係外來因素
好似父母, 經濟, 或者係朋友既影響
我覺得只要係彼此深深相愛
二人的戀情是什麼都不能阻止的
作者: ﹏狗仔〞~    時間: 22-1-2007 21:04
其實標題既意思係咩係分手 定 係 點解分手囧
作者: 想搵你話我知    時間: 22-1-2007 21:33
我諗 分手為何 係做咩野要分手lo
作者: [H]耀~    時間: 22-1-2007 22:36
假如你問我分手為何,,
我會答你,,她不愛你,,未諗清楚,,那麼便分手

但是..想真一點,,想深一點
真的是那麼的簡單嗎?
對於不同的人卻有不同的原因,,
這一個"分手為何"..根本就是不應該出現
對於被人玩弄感情,,你根本就是該死的問題
對於分手後不知道為何分手的,,你根本就是為我製造煩惱
對於情人缺點問題的..你根本就是幫著不慬愛的人(看紅字)
對於感情淡了後分手的,,你根本就是幫著不明白愛的人(在下一段有解釋)
因素可是多不勝數,,那麼分手為何?!
我只好說,,一起時,,是否你沒有想清楚
分手,,是否你立場不堅定,,還是逼不得已(冇錢,,家人唔準許..等)或是你根本是為面子為勝利..?
也許你是追逐快樂的感覺
那麼我便只好無言,,因為你根本沒有嘗試過愛的偉大..
只要你愛他,,他的缺點優點一概可以包容
他的錯你也自然可以包容..那麼有問題的感情定不會存在..!

只要你愛他,,你會不斷的在他身上找回曾經的快樂
捉緊你與他的分分秒秒,,嘗試再次愛得熱烈起來
如你沒有,,你便會因感情淡了,,想不清楚就分手

作者: anson仔    時間: 23-1-2007 21:28
標題: 回答問題:分手為何?
我覺得分手係2人相處得唔合拍
相處得唔開心...自然分手
作者: 感恩    時間: 23-1-2007 23:35
分手...為何

分手的原因
你可以數出千千萬萬種不同的理由
但那千千萬萬種的理由
卻有同一個原因..
乃弗是真愛也

男跟女的愛不再持久下去
往往也是因為心內的那份感覺淡了使然

當你很沉醉於愛一個人
你心目中  腦海中的他
永遠也是最完美  
而他做的每一件事
你也會留意著的
然而  每每拍拖後
卻又發現  所得到的  其實比起其它的
也不算是特別得很
舉個例子
當你小學六年級的時候
往往會有些名校你是多麼想入
因為在名校讀的人  樣似是光榮得多
可是  當你走了進去名校門口一步的時候
你卻會發現
不外如是
為甚麼會這樣
為甚麼會有這個分手因由?
原因很簡單
你這份  根本不叫真愛
真愛擁有包容
當你對他的那份愛是真愛的時候
那份無私的包容
不會讓你輕易說分手  輕易說捨得的

然而
當你發覺二人合不來的時候
也是另一種分手的因由
合不來
可以有很多種
可以有意見上的合不來
性格上的合不來
話題上的合不來
興趣上的合不來
對  
那麼多的合不來
但同樣出於"不夠真愛"的出發點
真愛隨了有包容
亦有遷就
當你發現你好愛一個人的時候
你就會想擁有他的一切
了解他的一切
若果你愛的女生  喜歡某某女歌手的歌曲
你能夠對他說那位女歌手唱的歌不好聽嗎?
當你愛的女生喜歡哈佬吉蒂  難道你在送生日禮物的時候  會送大口仔嗎?
當你了解一個人的興趣及性格的時候
若果這是真愛
你就會想把它完全遷就起來
讓你愛的她覺得你自己清楚她的心意   為人
若這樣也不肯去遷就的話
當然就會有分手的風險吧?

跟你說
若果你想慎愛的話
你對一個人有感覺時
請看真一點
你那份感覺是否真愛
是否可以維持很久很久
愛你的她很久很久

人就是這樣
愈失去就想得到
一得到就不會去珍惜
所有事亦然
怎樣去確保自己的為善
能不會因為將來的分手
傷害任何一個人?

只有真愛

好感者  幸福之祝願也  真愛者  幸福之守護也
得到一個人可以很幸福
眼看愛人的幸福
自己也可以很幸福

感恩  留字
作者: 妖!    時間: 24-1-2007 16:25
分手為何

其實這是每個人心中的問題
沒有標準答案
而且每個人的答案也不同

我為人比人簡單` 答案也比較簡單
也有人的答案複雜得很
但這其實是真正的答案嗎?
還是為了答心中的題問而生的藉口?

當分手後
人往往要知道答案
是自己做得不比他人好?
是真的因為性格不合?
是真的感情淡了?
是他真的不愛自己嗎?
人總是執著
沒有答案就放不下感情

得到答案後` 不代表會好過
得不到答案` 卻代表有了藉口
有藉口痛罵他
說他花心` 說他容易變心` 說他說謊
什麼其他形形色色的

對我來說這問題沒答案才是最好的答案
也許我不像他人要有藉口來罵他
也許我不像他人需要藉口才可分手

當問題真的出現時
默默的回答已是一切的終止
我不必要藉口來為自己止痛
我需要的是靜靜的時間溜過
讓問題悄悄的走
作者: MK`    時間: 25-1-2007 18:42
分手為何?!

呢一個係好多人會諗既問題``
性格不合?!了解唔夠深?!想顧好學業?!
呢D都係其中講分手老套既說話``
仲要講..[其實你好好,係我配唔起你..]
分手原因其實好簡單..就係 我已經唔愛你`唔鍾意你`
如果愛係穩固,無論咩..都唔會影響到你愛佢呢個事實``
你會排除任何困難``只係為可以同佢多一分,多一秒``

分手=比個機會自己..去搵一個更愛你自己``或者你更愛的人!

作者: IKY    時間: 25-1-2007 19:47
分手為何..

分手原因有許多..
可能是性格不合..但我覺得是移情的藉口..
既然性格不合..為什麼當初會走在一起?
不是因為跟對方合得來彼此有好感才一起嗎?

可能是對方的愛已淡..大多數人因為感情轉淡才分手..
但淡了的愛真的不能挽回嗎? 大多數是不可能挽回.

可能是家長反對交往..但真正相愛會因此分開嗎?
真正相愛的人是會不怕一切障礙..因為他們是真的相愛..
不會因為任何阻礙而分開..

可能是怕阻礙學業..既然怕阻礙學業..
那麼當初熱戀時就不會阻礙到嗎!?對我而言,又是一個藉口..
真正愛一個人不會因為對方而失敗只會因為對方而成功..
因為你的愛侶是你的動力來源..

可能是因為知道對方愛上別人..所以分手..
請記住..做錯的人是對方不是自己..但真的愛著對方的話..
不要挽留應要放手..讓對方可以愛一個他真正愛的人..
如果死纏難打的話..只會留給對方一個壞印象..

對我來說..所有分手的理由都是變心的藉口..
我不能控制他愛我..但我可以付出全部的愛去留住他..
分手..可能是個悲痛的經歷..但繼續愛一個變心的人不是更悲痛嗎?
舊的不去新的不會來..要記住對方給你的甜蜜..忘記對方給你的痛..
每段愛情也是段好的回憶..要為曾經發生而笑 :]
開始一段新戀情時..要清楚自己愛的是對方..
不要開始後才發現還愛著前度..不然傷害的是自己及對方的感情..
不要輕易說分手..要好好珍惜眼前人 x]
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 30-1-2007 18:50
第3周的 戀問開始
作者: 小小邪    時間: 1-2-2007 13:02
愛上你既表現.....想你開心lor...我希望你會注視我...可以係你唔開心既時候係你身邊安慰你...開解你..唔希望你受到傷害...如果你已經有仔既話,...就希望佢會好好咁對你...雖然知道自已冇機會做你條仔...但係仍然想做你既好朋友,,,,每日見到你...同你傾計...可以關心你...仲有會希望自己係你心裡面會有一個小小既位置...唔會忘記我....

作者: anson仔    時間: 1-2-2007 17:06
標題: 愛上你的表現會?
我覺得會盡量吸引你既注意
係你煩惱既時候開解你
係你唔開心既時候安撫你
令你時時刻刻都好開心
令你感覺不孤獨
作者: 可悠*    時間: 3-2-2007 12:33
愛上你的表現會?
我明白你未必愛我,
但我會係你唔開心ga時候,講下笑話比你聽
你失落ga時候,會借個博頭比你
你開心ga時候,我個心會好開心
日日借d2送你反屋企..
係你旁邊守護你(你會唔知)
得閒call下你講下最近我ga生活(唔想聽唔講講第2d)
你sick ga時候會sd sms比你關心你..唔打比你ga理由係唔想(so)妖到你
我會只係想永遠永遠做你好朋友,但我都希望你個心同我一樣..
作者: 想搵你話我知    時間: 3-2-2007 19:36
愛上你的表現會?
我覺得會盡量吸引你既注意
會搵一些話題和你吹水
會不時cc你
作者: choiyinhk    時間: 6-2-2007 21:32
愛上你的表現會?
如果你能愛我,我會負出一切既所有比你
係你最唔開心,最失落既時候用愛黎溫暖你既心
用愛黎分擔你既苦同愁
用行動黎表現所對你既一切
喜怒哀樂都永遠陪住你
盡量係你個心找一個屬於我既位置
作者: 妖!    時間: 8-2-2007 21:09
記得愛上你時
我會窩心
我會開心
我會傷心
我會擔心
我會掛心
那時我會為你送我少少的溫暖
或是微不足道的笑容
就會感到窩心
看到你快樂時
我也會感受到開心
你做錯時
打破了我們每一個小小的成諾時
我會感到傷心
當我見到你緊張` 見到你崩潰又或是死撐的時候
又會感到擔心
會擔心你緊張過度影響自己
擔心你崩潰了
會照顧不了自己
擔心你死撐
不讓我幫助你會支撐不了
正常更會掛心
每天想著想著的都是你
想著你在做什麼
可有同樣的想著我呢?

說到底每個男孩都是一個小孩子
無論外表多成熟
騙不到人的是心
男孩的心是一個要面子`
心中想有人愛護`
想法單純
需要的都是一個女孩的照顧=)
作者: ☆.紫兒.☆    時間: 9-2-2007 19:48
愛上了你
我不會後悔

每一天早上見到你
都會自己在想..
你訓得好嗎?
你食了早餐了嗎?

P.E堂完了
會擔心你會唔會太熱
會擔心你渴不渴
會送上不是貴但很多愛存在的一樽水

中年的時候
會怕你吃不飽
會怕你搬箱搬到好辛苦
我會走到你的身邊和你一齊走那不長的走廊

放學的時候
會怕你上了一天學會累
我會想去幫你按摩

回了家的時候
會一直地在想你..
想你一個人在家會唔會悶..
我都會想去陪你

食晚餐的時候
會怕你一個人不想食東西
我都想親自弄好食的東西你食

訓的時候
我會抱住你送既科妮
就像抱住你一樣

新的上學天見不到你
我會整天擔心你
放了學..我會快快回家打給你
當你說了一聲"我冇事呀老婆"
我會放下心頭大石

到你現在傷了我
我會在晚上在床上
依舊抱住你送既科妮
不過面上多了幾串眼淚相陪
我會在上堂的時候
不知自己在幹什麼中
好像沒了你
就沒了靈魂
朋友同我講你又飲了很多酒
我會裝住不在乎的樣子
但係心中卻像比刀打了一下的感覺
我不可以再要你不能飲
因為我知道我現在什麼都不是

愛你....我不會再和別人一齊
我要你係我第一個男朋友
都係最後一個....
作者: 呀怒    時間: 10-2-2007 22:53
青年人愛在口裡
成年人愛在行動
老年人愛在心裡
作者: clexcl    時間: 11-2-2007 01:54
我興幸在這裡
當我瞥見你的笑臉

我發現不顯眼的不足
當我與你在咫尺間

我常把其他女孩子的注意當作衣衫襤褸的恥笑
我把你閃電間的一眼看成對我的傾慕

當你msn回覆我慢
我跌進無底深淵

我看見黑暗天邊的曙光
當你以情深的符號回應我

我幻想會在何處遇到你
你卻刻意地擦過我面前

我嘗試在人群中尋找你
你卻刻意地躲避我察看

我會天天上你的xanga
查看我的存在

當天你不回校
我會坐立不安

我希望在你的身旁
當你有危難、低沉的時候

偷望你
偷摸你*(頭髮=.=)
偷聽你
偷影你
偷取與你接觸既機會*(佢唔知)

我亦偷偷冷落你
你的影象不斷在腦海浮現*(使我心力交猝)

我亦偷偷怕你
我的行為使你煩厭

我亦偷偷恨你
偷走我弱小的心靈

為何但你卻以""來形容我
難道你要迫我入了魔
中人女水
人\-/⊥
四 水女水口

作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 11-2-2007 17:14
第四周戀問開始=]
作者: 小小邪    時間: 11-2-2007 20:47
點解要問原因= =?最大既原因咪因為鐘意佢lor
作者: 妖!    時間: 12-2-2007 12:07
有些人愛他的另一半是為了錢
有些人愛他的另一半是為了代替別人
有些人愛他的另一半是為了找個依靠

但我呢?
從小到大要錢就手到拿來
我不會是愛你的錢
代替別人就更是不會
依靠我已經不需要了
我已學會了堅強
自己一個也可以吧?
那我愛你什麼?

我想我愛上你的風趣
我愛上你的溫柔
我愛上你的笑聲
我愛上你給我的感覺
你的風趣令我深深的給你吸引
你的溫柔
使我的堅強漸漸被溶化
你的笑聲令我也開懷的笑了
你給我的感覺
甜甜的就像對了

同時我亦愛上你的衝動
愛上你的自大
愛上你的花心
愛上你的謊話
你的衝動是因我而起的
你的自大是你的個性
你的花心是受人所傷唯下的傷
你的謊話是為了我而說的
衝動是我令你的我可以制止
自大是你的個性也是我愛的你
傷也可以由我來把你冶好
說謊是為著我好
但我會告訴你坦白才是最好

愛一物是兼顧明暗兩方面
更何況是愛自己最愛的人?
我會愛上你的最好
亦會愛上你的最壞
因我愛上的是你
一個完完整整的你
相信我的愛可以令你改變
亦相信我也會為你改變!
作者: ☆.紫兒.☆    時間: 12-2-2007 19:16
點解愛你??
可能係因為..
中2你果個傻傻既笑容
中2你摸住個頭果個好可愛既樣
中2你同我講野果時好溫柔
中2你當我連同女仔拖下手都會拖返我隻手

中2你果個好溫柔既眼神
中2你kaikai既樣
中2你高高的
中2你好溫暖既身軀
中2你既甜言蜜語
中2你咩都就曬我
中2你哄我
中2你哄我食一d幫助記憶力既食物
中2你入侵我既心

中2你攬住我
中2你錫我
中2你用你好溫柔既手拖住我好涷既手
中2你愛我

可能中2你..最大既原因係因為你愛我同我愛你

作者: liyuksan    時間: 14-2-2007 07:54
作者: 想搵你話我知    時間: 14-2-2007 20:26
喜歡一個人有時候真的找不出原因的....
但作承諾卻是要謹慎且須思慮周詳的...尤其是婚姻的承諾..
但是換一個角度想..婚姻如果考量了那麼多..
是不會幸福..會不會因為顧慮太多而遲遲不能下承諾..
很難說...所以只能個人自由心證吧...
有人問:「你為什麼喜歡一個人?」
我只能夠說出為什麼不喜歡一個人,卻說不出為什麼喜歡一個人。

喜歡一個人,是一種感覺。
不喜歡一個人,卻是事實。
事實容易解釋,感覺卻難以言喻。

愛情是忽然有一個人,我們覺得一見如故,

很想靠近他,我們的內分泌忽然起了翻天覆地的變化,很想擁抱他。

以後,無論快樂或哀愁,我們也不想不起當初為什麼愛他。

只有當我們不愛一個人時,才會找出不愛他的原因,因為我們開始挑剔。

任何一個人,只要你去挑剔,一定找得出缺點!
越去挑剔,缺點越多,我們便可以說出為什麼不喜歡他,
我們想買一件衣服時,即使發現他有小小的瑕疵,
埋怨幾句,也肯將就,因為只有這一件,
而且我們太喜歡他了,瑕不掩瑜嘛!

假使我們根本不想買那件衣服,它的小小瑕疵便是致命傷。

我們更會努力地想找出其他缺點,譬如質料不夠挺,顏色太鮮豔,

向售貨員證實,我們不是隨便來逛逛的,我有認真考慮過的呀!

分手可以有很多原因,結合卻只有一個原因,
原因就是:不需要原因!

其實喜歡或討厭一個人本來就不需要太多的原因,
那本來都是一種緣分,往往是發自一種直覺,
太多的原因卻可能是一種被社會價值觀的扭曲.
所以喜歡一個人跟承諾愛一個人雖然發自同源,
但是意義卻大不相同;

喜歡一個人既然只是一種直覺,是種自私的行為更是一種"佔有",

彼此之間沒有義務也沒有約束,感覺消失了自然也就結束了,

可是對一個有責任感的男孩子而言,承諾愛上一個女孩子,
與喜歡是大不相同的;

承諾必須是一種"付出",在承諾之前,他必須謹慎的思考,
這種喜歡僅只於激情,還是已褪變為發自內心的摯愛,
他必須反覆思量愛上一個女孩子,除了外貌以外,

更包括個性、能力和思想,必須喜愛她的優點,接受她的缺點
設身處地為人著想,要體會並分擔對方的難處和辛勞,
要共同對抗環境的壓力和可能遭遇的困難,

更重要的是要有共同的家庭觀念,和為下一代奮鬥犧牲的準備•
在慎重的思考後,才義無反顧的做出承諾,

而要成為一個有責任感的情人,除了天生要有成熟的本質外,

最重要的是不斷的成長,要在每一件事件或每一次感情的過程中成長,
要修正自己的缺點,了解在戀愛過程中,施比受更有福,
因為真正的有情人會給你更大的福報!

二個人深情不悔的相愛,是人間最快樂的事情

彼此相愛,互相扶持,為共同的理想奮鬥,至死不悔,此生無憾...

婚姻是一種必經的過程,不婚固然無妨,卻是人生中最大的遺憾;
或許婚姻是一種賭局,但人生的每一步又何嘗不是呢;
作者: 可憐的我    時間: 20-2-2007 01:46
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 20-2-2007 16:06
第五周戀問開始=]
作者: 感恩    時間: 20-2-2007 19:02
今次我想分兩種愛人方法來講
暗戀
明戀

先講暗戀
暗戀的過程很多人都覺得很辛苦
但在我眼中
暗戀一個人是不辛苦的
是等待的過程辛苦
因此這種愛我認為是不辛苦的
首先
暗戀一個人的原因
大概是因為
自己高攀不起  又或是人家已經有伴侶
那  又有甚麼辛苦呢?
回憶是很開心很快樂的
或者有時  你會覺得虛無的幻想  但又得不到對方
令到自己很辛苦
但其實這些感覺可以告訴自己
自己根本不是真真正正愛著對方
我經常引用自己的一句說話
真愛不是求得到  是求被愛的幸福
既然自己高攀不起  即是自己不可以給幸福對方
既然對方有伴侶  即是對方已經很幸福
如果是這樣想的話
有何苦^^?

而明戀所有的辛苦
大抵莫過於外來的壓力
愛情會直接影響友情
因為你的伴侶share了你跟朋友相處的時間
地下情不能被家人及朋友知道  則可能會更大壓力  令自己更辛苦
真正舒服的愛情
應該是能公開
能被天下人所知道
那愛得來就會少顧慮
然而
伴侶跟自己的愛情
不可以說是辛苦
如果你硬要說這是辛苦
你根本就沒有愛過對方
只是想佔有對方的心態
別人有甚麼想法  你不信任又不遷就
結果就變成自己很像跟伴侶合不來
大家見到對方也面阻阻
那就是所謂的辛苦

但如果有適當的包容關懷
信任遷就
愛一個人一定是開心快樂的

感恩留字
作者: bebe456    時間: 21-2-2007 02:05
愛一個人不辛苦..但因為愛而帶給你的附屬品..才是最辛苦

吃飯吃飽還要吃辛苦..

看小說看久了辛苦..

玩電腦上網上久了辛苦..

一切一切也隨消耗時間而令我們感受到累與苦

初相識的妳我或許曾許下過海枯石爛與山盟海誓..

在那一刻..很溫暖  因為愛情在最初萌芽的階段  所以情侶都會全心投入

一天裡彷彿24小時不夠用  希望有更多更多的時間能令他們相擁而過..

愛情那一種滋味有如毒品  能一嘗上心  初期會令你需求不止,希望能在每一分每一秒在你身邊徊回  彷彿這世界愛情至上  什沒東西能比美

日子耐了  如萬般事,厭倦  失去趣味  像藥力已過  回歸現實..上班的累 在忙碌中收到妳電話
要在唯一的假日倍你外出看戲..
在外應酬客人,卻每分秒要向你報備..
要常常保持最好的狀態 隨時收到你電話就要裝扮都最好外出..可能你口說不會介意..
但也害怕在你朋友前令你丟臉..
生日要記,你家人的生日 大節日要記  你喜歡什麼花 討厭什麼小動物,都要一紙一筆記下
害怕若有閃失 令你不快  同一個時間,一個空間  卻要剩受兩方的責任, 這附帶的 才是愛的最累..
作者: 想搵你話我知    時間: 21-2-2007 09:56
愛你辛苦嗎
愛一個人真是好辛苦.........
認認真真去愛一個人, 又辛苦, 又心痛.....失戀又傷得重.....
玩玩下, 有保留去愛一個人, 又覺得對戀人不住....

每次愛一個人, 我都很投入,付出真感情,從來沒想過要玩弄感情.........
但每次愛人,都覺得肩膊很沈重, 背起整段感情..........
好辛苦呀........痛苦比快樂的多.....
隨著失敗的次數增加, 開始懷疑自己的感情態度....
是不是玩玩下會比較好呢???
是不是自己太重視對方,太認真, 傷得重都是活該??

一段感情, 儘管你付出幾多, 幾認真, 幾愛對方,幾專一, 做得幾好 ....
甚至星座, 生肖有幾合襯......
但大家無法再繼續,
換來最後的卻要踏上分手這條路.....
作者: Oo維他奶oO    時間: 23-2-2007 21:00
其實,,辛苦是有的..
辛苦多或少,,就要看你的看法了

有人因為不知道對方的心究竟想什麼,,玩什麼把戲
便開始胡思亂想了,,
..佢是否不愛我?是否討厭我?
等等問題出現了,,
但又不能向他/她詢問..
所以,,在負面想法中,,
便產生出痛苦的感覺,,
面對著問題,,負擔漸漸重了,,便覺得辛苦了..
作者: 拉岸仔仔    時間: 24-2-2007 13:40
愛你辛苦嗎?

愛你我完全唔覺得辛苦..
愛你我只覺得自己係好幸福..
多謝個天比機會我去愛你
有好多人都講愛一個人好辛苦..
點解我完全唔覺..
因為我同你都真心咁愛大家.
冇秘密..大家都信大家..
所以愛你完全唔覺得有辛苦..
只有開心同幸福..
我好想你覺得你係係呢個世界上呢幸福ge女人
作者: 妖!    時間: 26-2-2007 02:44
無論是單戀` 苦戀` 相戀` 熱戀` 暗戀` 明戀`
也是辛苦的
但也是值得的
因辛苦背後總有種幸福的感覺

單戀是辛苦的
囍歡著一個不囍歡自己的人
會不停的為著他好

苦戀是辛苦的
除了辛苦
還有著苦苦澀澀的味道
卻是不願離開
因看到他時心總是感到幸福
就算他多麼不愛自己

相戀是辛苦的
為對方的小事感到擔心
為著對方不停的改變自己
不停的改變自己的情緒

熱戀是辛苦的
在別人眼中是甜絲絲的
自己想要時間停留
不希望這時間溜走
辛苦在於時間卻不為他們所停留

暗戀是辛苦的
囍歡著一個人
他卻不知道自己囍歡他
沒勇氣正面望他
卻希望自己可以吸引他

明戀是辛苦的
囍歡的知道
但不接受自己是辛苦
仍要繼續愛

無論是那種戀愛
當中一定是辛苦的
有著幸福的感覺
無論是多辛苦
也都慶幸因那是值得的!
作者: 紫晶    時間: 26-2-2007 18:24
愛 像是一種玄學研究
有些人尋盡一生都找不出答案
而愛更會於不同時間,地點,人物等而變質。

身邊有愛侶的不等於1314...
有戀人們步入教堂進行神聖的婚禮
為了在上帝面前誠忠對方
但現實是殘酷的 美在於一剎那 不代表forever

我個人對愛既定義 大致有些奇怪吧

愛過就好了 不後悔便是完美

聽說身邊遇到的恩愛老人 直到歲月留痕依然一起
看是甜蜜 但大多都升華到友愛

人們比現實洗腦了 但內心深處
仍然 希冀 童話式愛情

愛情帶來的甜蜜 痛苦是後遺品

但都愛了 痛苦算是甜蜜的代價吧...

人們聰明的在
當 苦與快樂  不成正比 時 退出不愛
作者: 小小邪    時間: 26-2-2007 22:16
辛苦既唔係愛....但係愛會產生出好多因為愛而通苦既野....以我暗戀黎講....我鐘意住佢係開心架...但係就會因為我唔可以同佢講出既關係(因為佢有仔)...呢種想講又講唔出.....想講係又唔可以話係既感覺...就係因為愛一個人而產生出既痛苦啦......除左呢種有苦說不出既辛苦...每當望住佢同佢條仔一齊個陣...個心個種痛...亦都自然唔係為左愛佢而痛苦..而係因為愛產生出既羨慕同妒忌心而痛苦.而明戀自然會俾暗戀好好多....至小唔會好暗戀咁因為講唔出自己既感覺而痛苦.....或者會係追求既過程中有好多同佢既回憶...到大左個陣諗返呢d野個陣...唔通你會唔開心咩?!雖然如果最後得唔到手當然會唔開心啦....但係同暗戀方面一樣....係因為愛而產生出另一種負面既感覺....總括黎講....因愛而痛苦同因愛產生出既負面情緒係唔一樣....愛一個人係快樂既..就算連我係暗戀...但係每當見到佢同見到佢開心既時候...我既心六都會隨之而開心....咁大家仲會認為愛一個人會係辛苦既咩?!
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 27-2-2007 20:18
第六周戀問開始=]
作者: ∥值日生﹏◎    時間: 27-2-2007 23:22
「幸福的象徵」

幸福?-....-"什麼才是幸福?有錢?多伴侶?還是一個笑容?
小息的時候,無論我多麼忙碌著,還是多麼想小睡一會兒,但係,,我仍下去小食部找一找你的蹤影。
每當我看到你的小臉兒時,圓圓的眼睛,小小的嘴巴,看起來真的有點傻氣,但是我就是愛看這個東西。就算你不跟我說話,還是留意不到我的存在,但只是看一看你的傻樣,已足夠。每當看見你那傻小孩的樣子,我也笑了一笑,不知是笑你傻,還是開心太過頭了。
有同學說我笨,不懂爭取幸福,總是說這句:你是不是傻了?你這樣看就能得到她嗎?   
錯了....我並不是想得到她,,,愛就一定要得到嗎?但是如果我跟你表白,只怕會嚇壞了你。就算相戀,也有一天會分手。假如是這樣,我寧願每天也下來看一看就好了,我不幸福嗎?我倒覺得這已是很幸福呢,這份幸福是永遠的,除非一天我看不見你了。
同學也說我那獨特的笑容就知道我看見了她。大概幸福的人才會有這笑容吧~

作者: Oo維他奶oO    時間: 1-3-2007 00:28
幸福?
能吻你,,
能抱緊你,,
能掛住你,,
能想念你,,
能陪伴你,,
能使你快樂,,
等等..一切許多的例子都是幸福的象徵"

也許是 一句「早晨!!」、「再見!!」
一句少少的問候,,
或是 對話內容如滔滔江水,,連錦不絕..(迷:亂來的-_____-")
等等也是幸福..

但,,都是表面上的事,,
我覺得..
只要能夠深深愛著你,,而你也愛著我..
這便足夠了^^
作者: tommy0251    時間: 1-3-2007 11:35
幸福其實沒有定義的 有些人覺得擁有錢就幸福 可是你認為很其實他也許是不幸福 幸福人人
也可以擁有 其實一個關心一個微笑也許可以帶出人地幸福 人人想要的幸福也不同 象徵這樣只是人家獲得幸福的標示 獲得幸福當然高興 獲得幸福的人你可不可以用你的象徵 來令人家幸福 幸福的象徵 不只是對自己獲得幸福的標示 也是可以令人家想獲得幸福的模範
作者: 牙民=]    時間: 1-3-2007 17:51
「幸福的象徵」
幸福呢個詞,,,我都係岩岩先發覺
佢係我生命入面第一次出現
但係,,佢仲離我好遠...

咩係幸福?
可以好簡單,,都可以好複雜!!
根本唔會有人知道佢真正既定義   我只係講下我既睇法
當你暗戀緊一個人,,個感覺係一種幸福  你會為等到佢而暗暗自喜
當你同一個男/女仔表白成功左,,個感覺係一種幸福  你會開始為以後鋪路
當你第一次真正同佢2人世界出街,,你主動拖住佢隻手,,又係一種幸福  你會覺得同到佢一齊比你得到任何既榮耀更開心
當你地唱一首好感人既情歌,,你/佢唱到流眼淚,,你望住佢個樣  又係一種幸福!!  你會覺得佢既感性係一種福份 而你都會對佢更加好

以上既唔止係例子,,係一種..感動   以上既事我大多試過
大家都會明白,,戀愛係一種福份  除非你係玩玩下!!  我都最憎呢種人

其實,,戀愛已經係幸福!!  能夠同至愛一齊  於我黎講  係一件最難得既事
當你享受同愛人既每一分每一秒,,已經係幸福

幸福,,正正就係你同愛一同走過既路既最好象徵!!

大家,,要珍惜眼前人...   幸福唔係想要就有架!!!
作者: 小小邪    時間: 2-3-2007 18:58
幸福既定義係因人而宜姐....有d人可能會覺得嫁個有錢人做少奶奶就好幸福...有d人或者會覺得伴侶愛佢...佢就覺得幸福....所以幸福既象徵係好抽象....我唔可以好正確咁回答呢個問題...而以我自己黎講...只要俾我見到佢笑...聽到佢既笑聲...能夠同我講野..可以俾我關心佢....可以做我既女朋友...咁我呢一生無憾啦= =其實幸福真係好抽象既野...莫講話佢既象徵....只要有野可以俾到你有覺得幸福既感覺....咁咪係屬於你自己既幸福象微啦
作者: 夜.神.月    時間: 3-3-2007 18:56
幸福...
我諗係我而家最想時時刻刻都擁有既野掛...
有d人會覺得有錢係一種幸福,有d人覺得同屋企人日日係埋一齊係一種幸福,
都有d人覺得咩都唔洗煩就係最幸福...
但係點解佢地會覺得幸福?
因為佢地在乎個件事,
在乎有錢,因為佢無錢,佢已經比錢呢樣野困擾住,所以亦被錢蒙蔽
在乎家人,有好多人因為工作,嫁左出去或者其他好多好多原因,係佢地心目中,
家人係佢地渴望得到既野,所以佢地會好珍惜每一刻同家人一齊既時間,自己會覺得幸福...
有d人會唔想比任何野困擾到,上面兩個已經係例子,佢地反而會覺得呢種平淡既生活先岩佢地...
但係我個人唔鍾意咁樣...我覺得咁樣只會浪費左人生...我認為人生應該精彩...

真正喜歡一個人,唔會在乎同唔同到佢係埋一齊,只係想佢既生命,有對方既出現,
呢個只係佢少少既願望...
相反,有d人好想同對方拍拖,我覺得佢只係在乎拍拖既感覺,
點解在乎?都只因為渴望。
但係...人總係自私既,永遠唔會滿足,呢個亦係好多人分手既原因...
覺得對方比唔到自己渴望既野...就唔會再愛對方...對與對方一齊既熱誠...已經消失
幸福...唔同人有唔同既定義...但係我只想講...
一個人真正喜歡一個人...唔會在乎任何野...只係想自己既生命中有對方既出現。
作者: happycarrie    時間: 4-3-2007 09:34
愛可以是一種情感
可以是一種對別人的行動
亦可以是一種與他人所產生的感覺
一對親密關係的人
愛是不能失去
愛在一對親密關係的人之間
每人愛別人的方式各有不同
有人會以行動表示
有人會以言語表示
但自身得到唯一的回報
就是
對方,很快樂,過得比自己好
很多時候
我們會說對方:他/她不夠愛我,他/她不會愛我
但換個角度想想
我們掛在口邊說不夠愛我
那只是人類潛意識中
未覺得對方在乎自己的感覺
人人都渴望被愛
他們不是表達不滿
只是希望對方愛自己更加多一些
其實
對方的確為自己付出很多愛
只是身邊未有察覺到
愛不一定要顯眼
可以是一點一滴的付出
對方給我們的愛
很多時候是由最細微的地方做起
從我們身邊開始一直給予愛
為對方付出,真愛的關係才能夠得以維持
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 5-3-2007 19:07
第7周戀問開始=]
作者: 小小邪    時間: 6-3-2007 00:26
苦戀=不是真正既戀愛/被迫不能戀愛的愛
戀愛係開心既....我之前講過話...唔開心既野只係因為愛而產生出黎既負面情感...但係愛本身係一樣令人開心...令人舒服既一樣野....咁如果係一種咁開心既野...又點會有苦既出現?就算話暗戀...只要你enjoy個種feel同想令佢開心既話,...你都唔會話有苦既感覺架如果人地已經唔鐘意你...但係仲一味痴住人既話...呢d或者叫苦戀....但係已經唔算係一種真正既愛啦...因為唔係兩情相悅...可能你亦都唔係再真正鐘意佢...只係覺得想爭返啖氣或者唔得有人令到佢變心...令到你妒忌....或者可能你真係仍然鐘意住佢既...但係呢種可能只講得上係盲目既愛....而另一種情況就係因被迫而不能戀愛啦...呢種無疑係兩情相悅...但係礙於種種唔同既情況...好似電視個d經典橋段咁...因為唔可以門當戶對之類而唔能夠係埋一齊...咁呢樣就真真正正稱得上苦戀啦
作者: 想搵你話我知    時間: 6-3-2007 19:29
苦戀
將敵意 將身份放低些吧 今夜裡 應一起瞭解她
失敗過 那用怕 即管說吧 共於苦戀中找點瀟灑
深夜裡 將一起暗戀的她 互傾訴 不應關閉嘴巴
遭遇也 會近似 將苦訴吧 莫於孤清裡自憐自掛

”像你這般深愛她 心裡只得一個她 她偏卻太傲氣”

見面也不多說話 要坦率分析 為何沒法得到她
心里長留下舊創疤 將陣線 將思想也統一吧
於今晚應一起控計她 假若有 結論再 一起愛吧 莫於孤清裡自憐自掛
作者: 7ond    時間: 6-3-2007 20:38
苦戀......

有人說暗戀是苦事......
我覺得,
苦的不是暗戀,
而是暗戀中知道了她愛的不是自己, 而是別人, 什至是自己的最好朋友
更痛的是, 知道她愛的那個其實是個花花公子,
好心相勸, 換來的是...連最基本的友誼都破碎了...
愛一個討厭自己的人, 才是真是的苦戀

有人說, 暗戀是苦戀
其實, 很看個人怎樣想
有人, 驚自己的心上人不愛自己
怕被拒絕, 怕連朋友也做不成
這些人是暗戀, 但能和愛人做知己, 也總不錯
這些人不膽作賭注...驚愛人不愛自己, 寧願退後
這些人的心上人就算也有意, 見對方不作主動,
有時可能會主動追求, 與愛人一起
有時可能會放棄, 追求別人
然後便和自己的那個好朋友談戀愛經歷...
到時暗戀的那人, 情況又回到剛才第一段所說那樣了...

相愛但不能在一起也是苦戀
除了上述的例子
由於家人, 金錢, 或是其他的因素而不能在一起, 也是苦戀

以上是我對苦戀的看法
作者: NEC    時間: 7-3-2007 11:29
苦戀

故名思義, 一段苦的戀情

何解會痛苦呢!?

當然不會那麼簡單

常聽人說一句話"愛人要結婚, 新郎不是我"

相信這就是最苦的戀吧

當然, 苦戀仲有其他的

就好似相愛但不能一起, 如家人的反對

自己的經濟能力負擔問題, 出街可以不花一分一毫嗎?

不出街算是拍拖嗎?

雖然有些人接受到不出街的拍拖, 但我相信"相愛而不能相見"

也是苦戀- -
作者: ☆.紫兒.☆    時間: 7-3-2007 22:52
苦戀
我認為姐係甜蜜既愛情中
有痛苦既存在
不過我認為世上沒有不苦的戀
沒有不痛的愛
痛..苦
有好多既因素
1)唔係相愛
2)其中一方傷害過另外一方
3)家庭因素
重有好多好多既因素
苦戀
等於好痛咁去愛
愛得好辛苦
愛得好心痛
不過如果真係愛一個人
就算係苦
都苦得甜蜜
苦得值得
苦得甘心情願
真正愛一個人
就算唔係拍拖
聽到佢把聲
知道佢開心
知道佢冇病冇痛
都會覺得值得去苦戀
苦苦既等待
正所謂
苦盡甘來
相信苦戀只不過係一個戀愛中
必經既過程
只要對對方有信心
苦戀
並唔係好痛既一件事
作者: 妖!    時間: 8-3-2007 02:41
苦戀=?

苦戀是辛苦的` 是甜蜜的` 是幸福的`
最重要它是一個人的所有真正的戀愛開始!

一個人的愛需要慢慢的成長
要經歷過暗戀` 單戀` 相戀`
特別是苦戀

暗戀是個人的戀愛
而且只是個人內心的戀愛
單戀同是個人的戀愛
但卻是一種一廂情願的戀愛
相戀是兩人的戀愛
世界上只有兩人心靈緊扣
苦戀同是個人的愛
但它是個人無私的奉獻和付出
仍是被人多番拒絕
卻還是深深愛著他!

所有人的戀愛都開始於暗戀
言而暗戀只是小孩的玩意
只是人不成熟的表現
更是人懦弱的表現
接著就會是單戀
但仍然是沒有足夠的愛
痛苦更是感覺不到
相戀和苦戀的次序可以是相掉的
但無論如何
相戀教懂我們的最多只是甜蜜
其他只是虛幻的
但苦戀它教懂我們何謂刻骨銘心
我們會為對方無私地付出` 奉獻
然而對方仍是拒絕自己
但自己仍是對他苦苦堅持` 不離不棄

當時間過去
把一切都沖走了
雖然是什麼也得不到
但自己得到的學懂的其實
是最多的!

無論人生中是暗戀先` 相戀先` 單戀先
但我卻認為苦戀才是所有真正的戀愛開始!
作者: 牙民=]    時間: 10-3-2007 13:09
苦戀=?

照字面解,,該是痛苦的戀愛    同幸福一樣,,佢冇絕對既意思,,,我稍為講下自己既睇法吧,,

人除了有熱戀,,更該會有苦戀
每個人都會有戀愛,,為愛付出   當然有回報最好  但唔係個個人都有機會得到
苦戀係戀愛之中最容易得到既野
當一個男孩子為心儀既女孩子而等侯  日日夜夜想念  連考試測驗都冇心機
腦入面既全部係佢  數學考試比既草稿冇任何既草算   只有好多堆心   同埋肉麻既說話
到有機會可以同佢做fd,,,,似乎守得雲開見月明    日日傾電話    既時候!!
女孩借一次小醉既機會同佢講  "我的男朋友待我很好..."

這已經是苦戀的極限了嗎?  當然不是   
往後的日子,,那男孩   仍不死心   等她    默默為她付出  那怕少少的  一步

有人話能熱戀要好好珍惜,,但   苦戀才更值得珍惜!!!
你苦苦等的人  別怕  她/他  就是你一生最愛的人   玩感情的人不計
如果你認為每次都是苦戀   那你錯了   至少你未夠深刻   認同  戀愛
若將酒比喻為苦戀,,  最刺喉的一次   就是你一直所追求的  感覺
正如我們會接觸很多酒,,但只有一次令你最難忘
戀愛也一樣,,不會次次都相同   也不會次次有好結果

其實上面的那個小男孩,,,是中一時的我       但我感受不深
實在是我的心智未成熟...或許我在自打嘴巴
那個女孩,,也不是我的最後    無疾而終之下  大家都認同  分開最好

假若大家能夠苦戀,,即是你對這次感情很深  你已付出很多
你不會管他/她有沒有第二個,,  天天都在注意著  即便有  你都照愛下去
那個人才是你的一生,,請珍惜

我仲細,,講既野仲係好fu淺,,但係,,愛...  唔係玩玩下架
係感情路上,,大家都需要付出幾乎所有...   
苦戀係單方面既付出   係最真既感情   亦係你真正了解戀愛既第一步
假若你冇試過,,不算戀過
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 11-3-2007 17:35
第8周戀問開始=]

今周是寫出對錯愛的感覺=]
作者: 想搵你話我知    時間: 13-3-2007 17:33
冇人講al: 等我做第一個al

愛人首先要愛自己, 為了愛他而唔愛自己那就叫盲目地愛。
單方面的充其量只是錯愛.真愛係要雙方面先叫真愛
而且你要找個值得你愛的人才可付出真愛,
因為真愛係好矜貴, 不是給亞豬亞狗的。

咁就要睇下現實有幾傷害性& 毀滅性喇,
如果傷害自己的身體、自尊....
那麼這個人不值得你愛, 也不需要向他付出真愛。

對方的好, 你鐘意佢一定會接受, 所以我唔多講。
對方的壞....你要明白每個人都有缺點, 冇人係十全十美的。
if 對方的缺點你係可以接受, 咁你可以繼續愛佢,
但如你接受不來, 或者質疑, 那麼你想清楚吧。

如果不理現實的事情 , 也不理對方的好與壞, 只是痴心一片地愛,
那不是真愛, 也不是盲目地愛,
你只是揀錯對手談戀愛吧了。
作者: 妖!    時間: 15-3-2007 12:20
錯愛

這個字對我來說真的很熟識
從來愛上一個人
都是一種簡單而又難以形容的感覺
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
如果愛上一個令你後悔的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜
不應抱著復仇心態去看愛情

但奇怪的是
愛上一個
不是就要義無反顧` 深深地愛著他
無論他對你有多差` 有多壞
就要不後悔愛上這個人地對他好的嗎?

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多
而且更是不懂珍惜他給你的一堂課

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過
它只是令你上多了寶貴的一課=)
作者: 妖!    時間: 15-3-2007 12:20
錯愛

從來愛上一個人
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜

但奇怪的是
愛上一個

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過
作者: 妖!    時間: 15-3-2007 12:24
錯愛

從來愛上一個人
那種就是愛

如果愛上一個不該愛的人
如果愛上一個玩弄你的人
那是上天賜給你的苦戀
應當珍惜

但奇怪的是
愛上一個

如果你後悔了
如果你想要復仇
那只是你愛得他不夠多

錯愛
從來不是指錯愛了一個人
愛一個從來也不會有錯
因為愛了就是愛了
就算是被人玩弄了
就算是令你後悔了
你也不應該怪別人
因為你的愛令他對你如此
但你的愛更沒有錯過
作者: ☆.紫兒.☆    時間: 18-3-2007 18:30
錯愛?
我認為愛根本冇錯同對之分
何謂對?
何謂錯?
我相信應該連專家都分唔到掛
愛上了
便去愛
愛過了
就算係比傷害了
就算係平靜分手
我都覺得
對方都冇錯
因為對方都比過對方一些甜蜜的回憶
雖然可能會傷得好重
但係都唔應該覺得愛錯了
反而因為去多謝一個同你有過甜蜜回憶既人
可能愛根本就係錯
但係有邊個可以阻止自己去愛上一個人?
所以我覺得愛到了
便去愛
愛過一埸
我認為係對的....
作者: 4ktmarco    時間: 20-3-2007 22:32
錯愛,,,,愛,是感覺,是承諾
是對於愛惜對象的約定
大概愛並不能夠定格為錯與對
錯的只是時間,,錯的只是人
愛是無私的,,,愛是盲目的
若是要求報酬的話
愛,,,只是場虧本的生意
就是令人盲目,,,才令不少人走錯
其實苦戀也是錯愛的一種
但愛求的是什麼
求愛的人幸福嗎
但當你看到你愛的人幸福
你卻不知應笑或淚的時候
那應是錯愛的極至
即使這樣,,,愛是無怨無悔
為著愛的人哭著說快樂
這樣地愛過一場
自己認為是對,,,就不會是錯
作者: 殘酷的現實    時間: 24-3-2007 18:07
凡事答題精簡為佳==寫得多只會令人吃不消..有種唔想睇落去既感覺
答得多只係博到某一個point評者會俾分落去..

愛本身無對錯之分:愛一個人,就是愛他。focus情侶而言:
愛對方,通常都會愛佢一切,即使佢有缺點,你都會包容,你接納到佢所有野.包括佢既缺點證明你愛佢。

至於幾時你會覺得愛錯一個人呢?我認為當你覺得你將你既愛俾錯一個人就係錯愛:
「我諗我愛錯左某某!」證明你後悔將你既愛俾左一個你唔愛既人。
嗯,一個你唔愛既人。

即使果個人唔鍾意你,你唔會覺得愛錯佢-因為你愛佢
否則,我認為你唔算係愛佢..因為你覺得浪費左時間於呢位人兄身上。

p.s.講到好似好有道理==但其實廢話全篇..我覺得==

[ 本帖最後由  於 2007-3-24 18:16 編輯 ]
作者: 萬念皆寂    時間: 25-3-2007 13:16
錯愛 , 一個只會在一段感情快將完結 , 已完結或是愛了不應該愛的人才會說的詞語

當你剛剛愛一個人的時候 , 不論你盲目地或是理性地愛 ,
你都會覺得她是最好的 , 不是嗎 ? 除非你只把她當作救生圈

日子久了 , 熱情就會漸漸減退 , 這樣便不足以遮蓋對方的某些缺點
不過也不可以排除對方在相戀初期掩飾著自己的某些缺點
有時候 , 二人可能因為一些小事而爭執 , 互不遷就 ,
又或是對方做了一些不對的事 , 令感情繃緊了 ...

那時就會想 , 我是不是愛錯了人 ?

其實 , 愛一個人永遠也不會錯 , 愛是人類的其中一種情感
也是最難令人明白的一種情感
有聽過別人說 ,
「恨一個人可以有千百萬個理由
 但愛一個人可以沒有理由」嗎 ?

若我們認為是錯愛了 , 就會選擇去恨 , 去找機會報復
因為當不能愛一個人 , 我們也可以找理由去恨一個人
來解決佈滿內心的疑問 .
但這樣是否能夠解決問題呢 ?

有人說「愛的反面是恨」「愛得越深 , 恨得越深」
其實這兩句話是錯的 , 當我們真正深愛著對方
便不會忍心傷害對方 , 即使對方錯了 ,
應該心平氣和與她傾訴 , 若她不願聽 ,
可以讓雙方冷靜一下才說 , 或是由她的朋友轉告

愛是希望對方得到幸福 , 快樂 , 也不一定需要擁有
只要認為自己沒有愧對良心 , 其實對方只是增加你的人生閱歷而已
要知道這些經歷 , 都會幫助你 , 令你不會再讓自己錯愛多一次
作者: 7ond    時間: 25-3-2007 16:29
錯愛 ??

我認為世上並沒什麼錯愛
愛, 是一種感覺
對方可能很多缺點
樣子, 身材, 性格
可能全都不及格
但是
還是會有人會有那種愛的感覺的
那種感覺
是愛
只要忠於那種感覺
怎會有錯愛??
愛一個人
就算她不愛你
就算她已有男友
就算她是男人....( )
都會愛着她
只要你愛她
便足夠了
為了愛
你會放棄一切
學業, 朋友, 時間, 金錢
你都不會覺得自己做錯了
你只會覺得
能和她一起, 能令她快樂, 便行了
你不會覺得自己有錯
你和她的愛
就算世人不允許
也不算是錯愛
愛情
是兩個人的事
只要兩人快樂, 幸福
那有對錯之分 ?

個人的意見呢!
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 26-3-2007 20:03
第九周戀問開始=]

今周是談談對於在愛的立場來說,怎樣算勝利?
作者: 7ond    時間: 27-3-2007 17:49
勝利

最基本地, 能和心愛的人相愛, 拍拖, 熱戀, 就是勝利
這是我, 第一時間的反應

但想深一層, 勝利一詞, 用於比賽中, 擊敗對手, 獲得勝利
在戀愛路上, 是否一定也要有對手才能算是勝利呢 ??
當然, 擊敗別的追求者, 成功追到心上人, 是一種勝利
但是, 最重要的不是'擊敗對手', 而是令心上人愛上你
那應該是說明了最重要的不是和別人比賽
戀愛, 只是兩個人的事
即使你勝過了所有人
她不愛你, 就是不愛你
戀愛是一種很玄妙的東西
不是說在和別人比樣貌, 比成績, 比音樂, 比運動中贏了
就能有完滿的愛情
勝利, 通常是指個人的
戀愛, 是雙方的事
就算她真的和你一起了
但如果你令她受委屈, 令她受苦, 令她感到不快樂, 令她傷心
是失敗, 完完全全的失敗
勝利, 要是對方真的快樂地, 真心地, 心甘情願地和你一起
不是名義上的拍拖, 不是經常吵架的拍拖

愛情不是競賽, 也不應為"勝利"而戀愛
有些人, 和別人打賭, 說什麼鬥快"溝到女"
真是十分極度超級勁爆缺德的行為 !!!
簡直是玩弄感情的行為 !!!
感情能很深地影響一個人
玩弄感情, 會令別人很傷心
可能還會令原先想追求她的人卻步
破壞一段原本美好的愛情
真係十分缺德 !!!
試想想如果被玩的是自己
會有什麼感受 ??!!

人為了勝利, 會不斷努力, 練習, 務求進求, 得到勝利
在戀愛路上, 要成功, 也要付出
但, 就算你付出了多大的努力,
也有可能一無所獲,
當然, 付出越大, 成功機會越高,
但, 愛情是一種感覺, 不是用比賽來定奪輸贏
但是我相信, 一生人, 總會遇到注定的另一半
要好好的把握, 才能獲得勝利

個人意見

作者: edwinhktc2004    時間: 28-3-2007 17:49
站於愛的立場...
勝利並不是能夠與你的愛人拍拖或結婚..
這只是勝利的一半....
真正的勝利是你愛人的心是屬於你...
而你的心也屬於你愛人...
而你們兩人是真心相對...
沒有欺騙對方...
這也可稱之為勝利
而真正的愛情是不能以任何東西來衡量...
因為愛情是我們人類埋藏在心裡的情感..
試想想世上沒有了愛會怎樣...
勝利.......
有時候...這樣東西可能會沖昏我們的頭腦...
會盲目地去達到目標...不惜一切...
至於勝利能否衡量得到愛...
只屬見人見智...

(以上只屬新手之作...不能代表所有人的立場...如有錯誤...請多多指示)
作者: ﹏0083<﹤    時間: 2-4-2007 16:19
作者: 米高•佐敦★NBA    時間: 3-4-2007 19:35
勝利
是一種符出代價而得來ge成果,,
當有人失敗得會有人勝利

系戀愛上,,
勝利可以話系一段戀愛ge開始
當追求到人時,,也可說系勝利
如果佢地戀愛系到對方死為止
喱種就系勝利ge戀愛

[ 本帖最後由  於 2007-4-3 19:37 編輯 ]
作者: tommy0251    時間: 10-4-2007 05:41
站於愛的立場
勝利並不是能夠與你的愛人拍拖或結婚
而是你可否用你的心扣着她的心
你心有我我心有你
你可以從記憶中記起她的微笑
她又可以記起你對她的承諾
真正可以達到一生一世 至死不渝
才算真正的「勝利」
                                 (小弟個人意見 如有句子相同 實屬巧合 講聲sorry")

作者: 小山田萬太    時間: 15-4-2007 16:08
勝利,,,,贏得了她
作者: EVA_1113    時間: 17-4-2007 10:03
"勝利" 在愛情上.根本不會出現

除非你把愛情視為
游戲或比賽
才有{勝}.{負}之分

因為
真正的愛
是不求回報.負出
*所以
愛是一種關係
並不會出現勝利

當勝利出現時
這還是愛嗎?????
作者: ken0123    時間: 19-4-2007 20:36
[勝利]

其實我都成日諗呢個問題架

係唔係搶到自己鍾意既女仔就係勝利

唔係,如果你可以令到女仔鍾意你          就是[勝利]
作者: 提子仔    時間: 25-4-2007 21:08
勝利.....
係愛情路上係唔會有(勝利)呢兩個字 因為愛情唔係比賽 無話邊個嬴定係輸
我自己都曾經試過 係我未同我女朋友開始時 我同佢ge過程同關係真係複雜
個時雖然大家都知大家係中意對方 而我都試過問佢 我有無機會 不過佢話我地都唔了解對方
所以唔得住  之後我都係對佢好好 但佢就驚見到我 搞到我唔知點咁
個時我真係好灰  都試過諗埋一邊 點都要佢成為我女友 我諗我個時已經當左係一個比賽
但係時間一日一日咁過 我都係咁中意佢  個種想係戀愛度得到ge勝利慢慢咁無左
換黎ge只係 我一樣對佢好好 用真心打動佢 最後都得左
勝利...如果你真係好中意個個人 就唔會有咁ge諗法or感覺
因為你唔會諗住係你勝利之後 得到咩獎品
而你最希望得到ga 可能就係佢ge開心 係佢唔開心ge時候 可以陪住佢 安慰佢
愛情更加無話要令邊一方屈服 只係默默咁為對方付出
所以如果你依家只係諗住要係愛情上嬴過對方  可能你唔係真係咁愛佢
勝利...係愛情中係沒有的...
作者: jimmy12220    時間: 28-4-2007 02:58
標題: 勝利
如果把戀愛變成一場戰爭
而戰爭中要有勝利的話
你愛的人就變成你的敵人
要勝利就要完全控制對方
咁樣就會失去對方

但如果勝利係2個人之間信任和愛
大家的感情增長
就2個人勝利證明
作者: ◆雨過〥天晴°    時間: 28-4-2007 11:23
很對不起

戀問我推遲了很久才評"

希望大家能原諒

今週的戀愛是關於 你愛他 和不愛他 之間有對與錯之分嗎?

講講你的對此的意見吧=]
作者: 米高•佐敦★NBA    時間: 28-4-2007 12:56
對與錯,,

對同埋錯都系一果好主觀既字,,

就好似好同壞甘樣,,一樣系好主觀字,,

對與錯都系在於每一果人自己既睇法,,

系愛情既角度上,,

對,,系戀愛時候可以令雙方感情有受進展既字,,

亦可以代表雙方既遷就

錯,,系一段愛情上既磨練同考驗,,

但系係一段脆弱既愛情上,,就會系結束前既一果逗號

所以對與錯系有好有壞,,結果在乎於雙方既愛有幾深
作者: 希汶    時間: 28-4-2007 21:56
標題: 關於 你愛他 和不愛他 之間有對與錯之分嗎?
愛....本來便不是一件簡單的事

不是三言兩語就能輕易表達

亦不是能輕易界定是對是錯的事...

愛...是感覺 是責任 是承諾,,,

但愛不是束縛,,任何人都沒有權力束縛別人,,,

哪管那人是你的愛人也一樣....

何謂對 何謂錯?

難道愛他是對....不愛他便是錯?

非也非也...

愛是帶有期望的付出, 你總不能期望自己或是對方可以無條件無限地付出...

當時間漸過, 你發現身邊的他其實並不適合自己,

他無法達到期待, 甚至令自己受傷害、絕望的話,

那再愛下去, 對你或是對他而言, 是對是錯一目了然...

不再愛, 那也無可厚非....

人本來就是感性的生物, 每一分每一秒的感覺都在變遷,

這時這刻你口口聲聲表達你最愛的人是他, 但世事難料, 你真的能擔保這生這世永永遠遠都只愛著同一人嗎?

人, 是為找尋自己的幸福而來;愛, 是找尋幸福的一種方法...

沒有人希望取去別人的幸福而強行佔有別人, 也沒有人想自己的幸福被別人奪去...

事實上, 對與錯只是個人主觀感覺, 沒絕對的對與錯。

不再錯愛他不是錯, 愛著錯的他也不是錯, 在乎的, 其實只是當事人的感覺。

愛, 從來與傷害分不開, 我們不能單就因為受到傷害而一口咬定:這, 就是錯...

你焉知當事人是幸福與否?

而, 那些一腳踏幾船的人所謂的愛, 我卻認為根本不是愛...

愛包含承諾,,既然你可以同時對兩人甚至更多人許下理應唯一的承諾,,

兩人的愛 兩人的承諾 豈不是等同兒嬉?

這根本不是愛。

因此, 這個人不再愛他的戀人是錯, 但卻算不上這個"不愛她"的範圍。

而被甩的人, 才是錯 : 錯愛的錯。

總括而言, 既然愛沒絕對的對與錯之分,

你愛他 和不愛他 之間也沒有對與錯之分。

純粹有感而發, 有錯別插-.-"
作者: 99903059    時間: 30-4-2007 06:21
戀愛唔應該去分對與錯(但往往都會分左)
因為我堅信1條鎖匙敲唔嚮呢句說話!
係我立場戀愛中無對與錯!
因為戀愛係由兩個人去交織出一段歷程!
係呢段歷程中有唔同既色彩!喜怒哀樂!
但每件事都係兩個人共同創造~!
無你我唔會想咁多方法哄你開心!(你吸引唔到我,我點會想哄你開心!?)
無你我唔會做呢種職業!(唔係你吸引我又唔識煮野食,我點會去做廚師!?)
無你我唔會好似今時今日咁無朋友!(無你吸引我,我成日陪住你,我d朋友點會離我而去)
無你我點會蓄落一筆錢!(無你吸引我!我想同你做好多野!需要錢去完成!我本身係唔識蓄錢既人)
最後我無左你.......!無左你令我地呢段歷程畫上句號!
令你離開既原因有好多!我不能完成對你作出的承諾!這是因為你做出了我不能容忍的事!
這是因為我與你變得淡了!這是因為大家都有新的生活圈子了!
所以戀愛.......每件事都係由兩個人分擔!包括對與錯!
錯兩個一齊錯~對既都係兩個!
點解一齊既時候唔去分對錯!?
一定分手後先去分.....可能很多分手既情侶都想做既事!
對方錯的話可以令自己好過一些................這才出現戀愛中要分對與錯吧....
作者: 想搵你話我知    時間: 30-4-2007 23:17
你愛他 和不愛他 之間有對與錯之分嗎?

如果只是問 "愛情" 有冇分對錯. 我會答你一定冇對錯之分.

不過因愛情而驅使我地得行為就有分對錯. 我覺得就算愛上有婦之夫, 或做人第三者, 或愛上一個不應該愛上 (例如戀母, 戀父之類) 的人, 我都覺得冇錯.

不過我地會唔會, 有冇因為呢種愛而去表達, 用乜野方式表達就有分對或錯. 會唔會令不必要既人受傷害, 會唔會令自己既處境迫入絕路, 又會唔會因愛得太強烈而盲目的做出傻事等等是去愛一個人需要考慮得到.

我覺得對一樣令自己有極強烈喜歡的感覺, 甚至去到愛的地步, 永遠沒有錯.
作者: kenpat    時間: 1-5-2007 00:17
對與錯..
我個人覺得,在愛情上來說..沒有什麼對與錯...
最重要是大家之間的感覺..
如果雙方走在一起後..
當中有任何一方覺得大家現在沒有了以往的"感覺"
往往就會想離開..
這是正常的..
人們總是找一些自己身體認為是完美的dna的人來生下一代..
沒有了感覺.....很直接便是身體和你說:他不是完美..
所以如果你問我...有d人一腳踏幾"ship"
有無錯..
這個要看當時情況..
如果有一個人...只是為了快樂..為了認叻,表達自己過人的能力..
這,,,絕對是錯了吧..
玩弄感情的人....往往會令好多人受傷..
但想想..如果一個拿真心出來的人..一腳踏幾"ship"的人又怎呢?..
這就是沒有"對與錯"
....他...不對..因為他令好多人傷心了(我指拿真心出來對待的一方)..
但...他又有沒有錯呢?..我個人認為他沒有錯..
可能你會說..
怎麼拿真心出來的人..會一腳踏幾"ship"呢?..
這個答案就是....
因為他自己不知道怎分什麼是"好感"..什麼是"愛"
...令自己不懂怎樣做...最後一拉再拉..慢慢變成了這個情況..
所以...對與錯..
在愛情上沒有一定的單位來量度..
而且....愛一個人....這是沒有錯的..
愛上了不該愛的人...沒有錯..
錯就錯在別人認為他們錯.....
人生有時真的好悶..
想清楚一點..
人生有什麼意義..?..
人天生出來就有他的價值..
可能後了後代的發展...
所以我們要有發明家..
但有時想真一點(當然不可以人人都這麼想..否則沒有進步的)..
我們不是天生的天才...iq不會太高....
大不了就在140上下..
這樣的頭腦..要是你不是出生在一個富裕的家中長大..
談何發展?...談何前路..這正如上天給你一個iq 1000的頭腦..可惜你就在媽媽的肚內死去了..
這又有什麼用
我們現在天天上學讀書..有一些人讀到中3便不讀了..外出工作..
有一些讀完了大學..學出工作..
最後不就是搵錢搵錢搵錢..
...最後死了怎呢?..
輕輕的來...輕輕的去...
出生時沒有什麼...死後都沒有什麼..
你出生時有人喜....你死時有人衰..
所以..人生就是自己比心機..去enjoy現有的事物..
例如:...."""""""""""""""""""""""""愛"""""""""""""""""""""""""'
你自己人生沒有什麼超凡的價值.....
所以去enjoy你的人生..上天給你一個機會..你沒有當豬..你沒有當狗..你沒有當馬..
你當了一個"人"
所以...enjoy愛的人沒有錯..
有一些人..總是說別人錯錯錯..
別人玩弄感情什麼的..
要是別人真的拿個真心出來...
只是一直找不到合自己的伴侶..
有時...合自己的不一定在外表中看得到..
有時...生活習性.....可以要 大家走在一起才可知道..
否則...你不會看到一個十分beautiful的女生和一個樣子平平的男生走在一起..
你不會看到一個十分handsome的男生和一個樣子平平的女生走在一起..
這點相信不少人都有同感..
所以沒有對和錯...
相信這個板內的人...有某一些人該懂分什麼是好感..什麼是愛..
這2種感覺有時真的好難分..
有時弄到連自己都覺自己花心..
愛,是人人都可以有權去enjoy的..
但不是人人有機會...
真愛,是人人都有權去enjoy的.
但都不是人人有機會..
所以...去找愛..去找真愛..是沒有錯..
只有去找愛的人的心....只有這個心才知道發生什麼事.....
對..?..錯..?...不一定的....
這是一個十分主觀的分別方法..
要是你覺得他錯..他便錯了..
要是你身旁的人都覺得他錯了...他又錯了..
相反
要是你覺得他對了..他就對了..
所以...我們的對與錯不可以放在愛情上來說...
如果真的是錯..
不是錯在人身上..
而是錯在這個世界上..
為什麼...會有愛呢?..
板主..中間果度可能有小小離題..但係我主要都係想講番人生的意義有時好難搵..所以去搵真愛係無錯...希望唔好話我離題..踏到我呢篇野一文不值...唔該哂..

作者: 頭盔~扮戀愛專家    時間: 1-5-2007 04:54
對與錯
站在愛情角度,我覺得無對錯之分
因為對與錯只是一線之差
對與錯就似矛與盾一樣
這個是你的想法,那個是他的想法
我想就算孖生的也不會有完全一致的想法吧

對與錯只是個人主觀論點
永遠沒有一個客觀論點或標準答案
更不用說有任何界線之分!!
要分,就由當事人來分
覺得對就讓自己勇敢的去
覺得錯就不要讓他錯下去

或許該這樣說
你愛他是他的福份
不愛他是因為他不適合你
愛只是一種感覺
根本不能用言語來表達
從來沒有人說得出為什麼會愛一個人吧

世界上沒有永遠的對,也沒有永遠的錯
所以愛他與不愛他根本不存在對與錯
能否與之交往這回事應該是緣份來斷定吧

(離題後記)
與其要糾纏於對與錯之間
不如雙方開心見誠提出來吧
始終戀愛是兩個人的事
一個人是解決不到的,
一個人解決只會把事情愈鬧愈大
發生問題就要一起解決!!
不然鷸蚌相爭,只有漁人得利!!!

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2