樂古Nakuz

標題: 為何513的收入都不能令傑做好D! [打印本頁]

作者: 龍之士    時間: 8-8-2008 12:19
標題: 為何513的收入都不能令傑做好D!
大家計下
當佢有4分流
要5部主機
一部作MySql同網頁之用

呢部機用Xeon Cpu - 買果時1萬3蚊hkd 月租Data center 400蚊

其他分流Core 2 Duo 比多佢 - 買果時8千蚊hkd 月租Data center 400蚊

主機價錢 $37000 (一定比多佢)

月租價錢$400*4=1600(參巧價錢,仲有平D)

域名GoDaddy.COM租 一年68蚊
防外掛ITSONG = 8000
當佢一個月收6000蚊(一定冇咁少)
佢就係前年 12月開
開左18個月到  都共收左十萬零八千蚊

點解傑仲有理由要遲!
作者: 呀耀★    時間: 8-8-2008 12:35
唔一定比多佢.
我識好多人都冇比過錢傑`
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 12:44
點解core 2 duo係比多佢
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 12:47
core 2 duo我用黎打機都覺得慢
點做server

用intel core 8 duo做server就差唔多
買果時3萬hkd吧
作者: Max    時間: 8-8-2008 12:48
原帖由 laikilaiki 於 8-8-2008 12:47 發表
core 2 duo我用黎打機都覺得慢
點做server

用intel core 8 duo做server就差唔多
買果時3萬hkd吧

呢d野唔係就咁睇核心....做ser笑n,最緊要hdd行raid姐
作者: stradivarius    時間: 8-8-2008 12:50
先別以價錢相論
傑只是個17歲的年青人
一個人,,一雙手
效率能有多大?
為甚麼你們對傑作出疑問時都不能用心想想
換是你自己去開服時遇上這種情況
四面受敵
你覺得效率會有增無減嗎
作者: [H]政    時間: 8-8-2008 12:51
囧...

即使如此

你要考慮到個人識唔識管理...

管理唔係小兒科[[bao_50]]
作者: stradivarius    時間: 8-8-2008 12:59
原帖由 [H]政 於 8-8-2008 12:51 發表
囧...

即使如此

你要考慮到個人識唔識管理...

管理唔係小兒科[]

我不是期望傑懂得完整地管理一個人流達5,6千人的伺服器
而是期望這裡的人們最少能給傑一些支持
不用開口閉口就是那些罵人的說話
更甚者有出現人身攻擊
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 13:18
原帖由 Max 於 8-8-2008 04:48 發表

呢d野唔係就咁睇核心....做ser笑n,最緊要hdd行raid姐

hdd行raid很基本吧= ="
作者: Max    時間: 8-8-2008 13:19
原帖由 laikilaiki 於 8-8-2008 13:18 發表

hdd行raid很基本吧= ="

你家用普通7200轉行raid姐....但ser最少都要幾隻1萬轉hdd行raid5呱
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 13:24
原帖由 Max 於 8-8-2008 05:19 發表

你家用普通7200轉行raid姐....但ser最少都要幾隻1萬轉hdd行raid5呱

普通一個server都要有5隻300GB的
作者: 133133    時間: 8-8-2008 13:25
SER勁最勁要CPU夠多夠勁
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 13:26
原帖由 133133 於 8-8-2008 05:25 發表
SER勁最勁要CPU夠多夠勁

你過於膚淺
咁多都用唔哂
作者: Max    時間: 8-8-2008 13:26
原帖由 laikilaiki 於 8-8-2008 13:24 發表

普通一個server都要有5隻300GB的

好閒....我識一個人兩粒xeon5350(2.66ghz加埋8核心)16gb ram加4隻1萬轉既死雞500ghz hdd行raid5
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 13:29
原帖由 Max 於 8-8-2008 05:26 發表

好閒....我識一個人兩粒xeon5350(2.66ghz加埋8核心)16gb ram加4隻1萬轉既死雞500ghz hdd行raid5

我想知佢兩粒xeon價錢= =
2.66ghz姐係都係新買
作者: HaNg`    時間: 8-8-2008 15:07
玩私服 買商城既人好少"
作者: 無情...    時間: 8-8-2008 15:14
呀耀★    唔一定比多佢.  我識好多人都冇比過錢傑`
我都識有個人叫冷漠浪子   唔知佢吹定咩
當全ser好似得幾隻牛時   佢抽到2隻  一隻用左1500 hkd 一隻用左3500 hkd  +埋5000 =.=''
作者: Max    時間: 8-8-2008 15:20
原帖由 laikilaiki 於 8-8-2008 13:29 發表

我想知佢兩粒xeon價錢= =
2.66ghz姐係都係新買

個時個價好似5千幾.......
作者: 雙重同步錯誤    時間: 8-8-2008 16:50
作者: mowingmo    時間: 8-8-2008 18:34
傑17歲?
真定假[[bao_35]]
作者: laikilaiki    時間: 8-8-2008 19:02
原帖由 Max 於 8-8-2008 07:20 發表

個時個價好似5千幾.......

咁平?!我有去睇睇d cpu先
作者: 火豬xD    時間: 9-8-2008 06:18
原帖由 龍之士 於 8-8-2008 12:19 發表
大家計下
當佢有4分流
要5部主機
一部作MySql同網頁之用

呢部機用Xeon Cpu - 買果時1萬3蚊hkd 月租Data center 400蚊

其他分流Core 2 Duo 比多佢 - 買果時8千蚊hkd 月租Data c ...

唷-,-乜一出513就有商城咩
同埋之前無咁多人玩-.-入錢既人都無咁多架-.-
作者: 冰靈仔仔    時間: 9-8-2008 08:42
原帖由 雙重同步錯誤 於 8-8-2008 08:50 發表

513是由傑帶頭的一個團隊管理,

而傑是發起人,由他做leader,

傑的強項範疇限於經濟,技術性工作則由其他成員分擔(唔排除傑都有幫手)

所以,插傑不會減漫進展,反而會更有效率(9up中)

我唔覺得經濟算係傑既強項 -_-...

以佢既性格,佢應該係無請人

但當 513 發生問題時, 佢會出錢請人搞掂佢

問題是....佢既工作效率好似低左d - -

但又鑑於傑自己本身只是一個學生

佢的私人時間有限, 變成了一個局面

" 有理由地低效率工作 "

而佢既工作快定慢, 基本上對於佢的私服生意沒有做成即時性的危機

因為大部分老手玩家都會等佢開服, 可能會有一部分新手會轉服

但由於新手會比錢買點既機率比較低, 所以傑應該會選擇不理會
作者: 雞翼安    時間: 9-8-2008 14:35

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2