樂古Nakuz

標題: 【公告 2010 - 3 -24】 [打印本頁]

作者: 燎原火    時間: 24-3-2010 22:33
標題: 【公告 2010 - 3 -24】

對於近日的事情已經發生一段時間。
好感謝一直守規的會員依舊守規。

等候多時,相信犯規者們已經技窮,要處理的都處理好。
這次行動成功將犯規者們一次過清掃。

以下是是次事件的被處罰名單:
  1. Lazy基" - 封帳號
  2. Djserry - 禁言
  3. t0psecret - 禁言
  4. justinso - 禁言
  5. Ranqe_K_I_Ds - 扣分
  6. 石更石翏 - 扣分
  7. 古德 - 扣分
  8. leesiupui - 扣分
  9. icy920801 - 扣分
  10. aclet0821 - 扣分
  11. qq1992 - 扣分
  12. Rotitude - 扣分
  13. [H]henryX - 扣分
  14. wesleyku - 扣分
複製代碼

1. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879977&extra=page%3D1
  2. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879562&extra=page%3D1
  3. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879799&extra=page%3D1
  4. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3880048&extra=page%3D1
  5. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879607&extra=page%3D1
  6. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879772&extra=page%3D1
  7. http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3879853&extra=page%3D1
複製代碼

犯規原因已經全部 PM 寄出,請自行查看。
當中有,積犯、重犯、初犯、成亂的。
事件發生時間已經唔短,機會比到盡。不自律的就是不自律。
事已至此,我放棄了。抱歉,不要怪我。

我再說一次,一切罵戰、惡意灌水、粗口、人身攻擊是禁止的。私人恩怨請自行解決。
請各位自重,人是要長大的,如果你堅持,那我只有再決絕些。我是可以不講理的。
作者: lckj    時間: 24-3-2010 22:39
順便問一個問題..
Raycity Online幾時轉走佢?
作者: 燎原火    時間: 24-3-2010 22:47
順便問一個問題..
Raycity Online幾時轉走佢?
lckj 發表於 24/3/2010 10:39 PM

已處理。
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 00:00
好奇一問, 禁言禁幾長時間, 同埋點搞呢件事嗰個唔禁佢言, 佢勁多粗口lor
作者: 因子-yanchi    時間: 25-3-2010 00:01
好奇一問, 禁言禁幾長時間, 同埋點搞呢件事嗰個唔禁佢言, 佢勁多粗口lor
Megarunes 發表於 25-3-2010 00:00

事件到此為止吧.....別比較了
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 00:01
Megarunes 發表於 25/3/2010 12:00 AM

好奇一問,新朋友你是誰 ??
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 00:05
好奇一問,新朋友你是誰 ??
燎原火 發表於 25-3-2010 00:01
一個玩了6年runescape的人, 我只覺得板主有些地方對人不公平
作者: 小馬仔    時間: 25-3-2010 00:22
Good Job =)
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 00:38
一個玩了6年runescape的人, 我只覺得板主有些地方對人不公平
Megarunes 發表於 25/3/2010 12:05 AM

新註冊的~
如果你不是是次事件的相關人仕,我沒有義務回應你提問。

公平與否 ? 相信對各犯規者我已表現出極限的仁慈。

唯一被不公平對待的只有一眾自律守規的會員。
作者: icy920801    時間: 25-3-2010 00:43
LOL gf

chatting ended up with a/c ban
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 00:50
LOL gf

chatting ended up with a/c ban
icy920801 發表於 25/3/2010 12:43 AM

對於不能自控的人,只好出手幫忙。
作者: 因子-yanchi    時間: 25-3-2010 01:03
他們會否真正反省,且待時日證明
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 01:13
新註冊的~
如果你不是是次事件的相關人仕,我沒有義務回應你提問。

公平與否 ? 相信對各犯規者我已表現 ...
燎原火 發表於 25-3-2010 00:38
我係被禁言既其中之一, 我好唔明白點解板主會對引起罵戰果位特別仁慈, 其實都係因為佢我地先會比人禁言同ban. 另外點解板主要忍我地? 一開始就應該叫我地停, 板主你桹本就冇比過機會我地, 事實就係板主失職, 而想在短時間內快速解決, 所以就乜都唔理, 見係板主朋友講粗口就減少d分, 見一d係咁講過小小粗口既人就禁言同ban, 我要求板主解釋.
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 01:19
我係被禁言既其中之一, 我好唔明白點解板主會對引起罵戰果位特別仁慈, 其實都係因為佢我地先會比人禁言同ba ...
Megarunes 發表於 25/3/2010 01:13 AM

請問你係其中那位 ?
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 01:22
請問你係其中那位 ?
燎原火 發表於 25-3-2010 01:19
我會pm你, 我唔想因其他人知而又開始鬧戰.
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 01:24
我會pm你, 我唔想因其他人知而又開始鬧戰.
Megarunes 發表於 25/3/2010 01:22 AM

好 !! 歡迎 !!
作者: h0h0    時間: 25-3-2010 01:35

火火最後都係忍唔住 ^^

我係被禁言既其中之一, 我好唔明白點解板主會對引起罵戰果位特別仁慈, 其實都係因為佢我地先會比人禁言同ban. 另外點解板主要忍我地? 一開始就應該叫我地停, 板主你桹本就冇比過機會我地, 事實就係板主失職, 而想在短時間內快速解決, 所以就乜都唔理, 見係板主朋友講粗口就減少d分, 見一d係咁講過小小粗口既人就禁言同ban, 我要求板主解釋.
Megarunes 發表於 25-3-2010 01:13

你搞gag?
作者: jack19921214    時間: 25-3-2010 01:43
做得太好了

對版主為rs版所付出的努力讚好:handshake
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 01:46
做得太好了

對版主為rs版所付出的努力讚好
jack19921214 發表於 25/3/2010 01:43 AM

這里不是「臉書」沒必要讚好。

見係板主朋友講粗口就減少d分, 見一d係咁講過小小粗口既人就禁言同ban, 我要求板主解釋.
Megarunes 發表於 25-3-2010 01:13

朋友 ?? 請不要亂把我和別人拉上關係。

罵戰,粗口大致上引起同參與者都有,禁言的都是再另行開帖搗亂的。

作者: icy920801    時間: 25-3-2010 01:52
做得太好了

對版主為rs版所付出的努力讚好
jack19921214 發表於 25-3-2010 01:43

抽水級評語 LOL
*反對中 lol*
作者: kit034    時間: 25-3-2010 02:48
fire mod you finally doing your job even its a bit late lol
I understand no mod has the responsibility to 24/7 watching the forum

But sadly many people in this forum have no behave when mod is not here
So i suggest mod to get on more and check the forum
作者: Rotitude    時間: 25-3-2010 02:50
我贊成版主既做法! 我番黎nakuz沒幾耐就爆發罵戰, 我都唔知係為mud; 而且, 膠文化好似已經滲入nakuz, 我亦不由自主地參與埋一分...想在此道歉!
作者: acountseller    時間: 25-3-2010 05:01
quit左RS就無咩點上forum,一上泥就見到大煲野
作者: tommy0731    時間: 25-3-2010 07:46
我贊成版主既做法! 我番黎nakuz沒幾耐就爆發罵戰, 我都唔知係為mud; 而且, 膠文化好似已經滲入nakuz, 我亦 ...
Rotitude 發表於 25-3-2010 02:50

抽水係人之常情,你都唔好咁介意啦,因為我都有份抽=[
作者: cool_snow    時間: 25-3-2010 10:41

其實唔 log in 亦都唔等於版主冇上 forum, 罵戰係樂古 rs 版已經係慣常既事, 只不過今次我同火火睇下你地係咪咁大個人仲要我地兩個係版入面不停扣分, banned 人, 先可以停止罵戰, 先前亦都有好多案例發生過, 包括本人在內, 就算版主做左處罰既事, 有些人都會覺得不公平, 做又比人話, 唔做又比人話, 你叫做版主既火同我要點去對呢個版... (仲有做版主係義務性質, 樂古冇比人工火火同我的, 如果有人想做版主, 可以同我講, 我比你做又點話, 這個是神檯位, 鍾意既話同我講聲幫你申請個版主位)

你地果個成日都話自己玩左 rs 幾多年, 至少我識既都有好多玩左六年以上, 就當你開始 rs 生活既時候係小學生, 而家都升上中學啦, 成長左六年都仲係小學生咁, 郁下同呢個傾唔埋就去嘈交, 又話我唔同你玩, 仲要玩埋D團體杯葛朋友既事?

我都已經冇玩 rs 九個月有多, cc 亦都好少入去, 間中我入一入 rs 都會去 cc, 今次件事有人話版主唔係成日在線, 點解又冇一個會員去 pm 火火同我話 forum 入面有粗口罵戰呢? 就算冇我地兩個人既 msn, 應該 forum 既 pm 係每一個會員都可以比到我地, 但係我每一次在線都唔見有 pm, 係咪好多人都係到睇戲食花生...

只可以講一句, 自律既人就唔會比人 banned 或者禁言, 玩得呢個遊戲就要守下個遊戲入面既規則, 版主不在亦不等於可以亂打粗口, 發生罵戰, 版規係第一頁置頂既 topic 到, 唔識搵既而家再比埋條 link 你地自己再睇清楚一次...

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2919819&extra=page%3D1

《第二章》違規事項:
 A錯區
  1所有與買賣、交易、貼圖、原創公會/組織的資訊的主題,必須在相對子版發佈。
  2價格查詢也必須在「【Runescape】交易、貼圖區」內發佈。

B宣傳
  1禁止宣傳其他論壇/討論區。
  2禁止在任何回覆或發主題時發佈其他論壇連結及 Logo。

C盜連
  1未經許可私自取用來自其他網站論壇的一切原創資源。
  2未經許可私自取用本論壇/會員的原創資源,到其他地方發佈。

D粗俗用語
  1禁止以「粗俗用語」(即帶有粗口成份的文章)回覆及發表文章。
  2禁止以同音字粗口或任何粗口諧音(包括任何語言)回覆及發表文章。

E色情/不雅
  1禁止使用包含色情及不雅的文字/文章作回覆及發表。
  2禁止發佈包含色情及不雅的圖片、視頻、音訊。

F人身攻擊
  1禁止使用任何粗俗或不禮貌的文字針對某人或團體作出攻擊。
  2禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出人身攻擊的行為。

G恐嚇/威脅
  1禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出恐嚇的行為。
  2禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出威脅的行為。

H罵戰
  1禁止所有會員以任何理由或原因在任何帖子/主題中發起罵戰。
  2禁止所有會員以任何理由或原因在任何帖子/主題中參與罵戰。

I行騙
  1禁止任何會員以任何方式對其他會員作出惡意的詐欺行為。
  2《第二章》I1的「詐欺行為」包括:帳號、金錢、虛擬道具的詐騙。

J私服(非官方伺服器)討論
  1禁止在主題/帖子中向會員發佈私服(非官方伺服器)。
  2禁止所有與私服(非官方伺服器)有關的討論,包括架設技術、資源分享。

K主旨或意思不明文章
  1禁止發佈一些與本討論區或 RuneScape 無關的主題。
  2禁止發佈一些內容含糊不清的主題,如純亂碼或意思令人難妁理解的主題。

L不正當的舉報方式
  1禁止在任何主題中說別人「呃 Post」,此等行為同當「呃 Post」論。
  2《第二章》L1,不論對方是否「呃 Post」也不可如此,因那是不正確的舉報方式。

M嚴重違規
  1禁止惡意破壞討論區的正常討論/運作。

《第三章》處罰事項:
 A所有《第一章》及《第二章》的違規。
  1所有違規事項都會扣減4至40積分不等。
  2版主會根據嚴重性判斷扣減的積分多少。會員可參考《第三章》B至P項。

B錯區主題、主題發佈量多於每日規定量(參考《第一章》A1)。
  1以上事項將會被扣減4至10積分。
 C「意義」相同的主題重覆(參考《第一章》A7)。
  1以上事項將會被扣減8至10積分。
 D連帖。
 E推舊主題(推舊Post)。
 F洗版。
  1以上事項將會被扣減10至20積分。
 G複製(Copy)別人的回覆作回覆、空泛的回覆內容、濫用表情符號。
  1以上情況可參考《第一章》C1至3。
  2以上事項將會被扣減10至30積分。

H濫用投票系統(參考《第一章》D)。
  1以上事項將會被扣減10至20積分。
 I宣傳、盜連。
  1以上事項將會被扣減30至40積分。
 J粗俗用語、色情/不雅。
  1以上事項將會被扣減30至40積分。
 K人身攻擊、恐嚇/威脅、罵戰。
  1以上事項將會被扣減10至40積分。
 L行騙。
  1以上事項將會被扣減20至40積分。
 M私服(非官方伺服器)討論。
  1以上事項將會被扣減6至40積分。
 N主旨或意思不明文章。
  1以上事項將會被扣減10至40積分。
 O不正當的舉報方式。
 P嚴重違規事項(同時多項違規、積犯、惡意破壞討論區的正常討論/運作)
  1以上事項將會被扣減40積分,嚴重者「禁言」、「刪帳號」!
作者: Clmak814    時間: 25-3-2010 11:25
唔好意思
我想講一講果個問題區其實係咪唔洗要?
我同意某啲人既講法 "如果我唔問貼問野個板會死架啦!"
唔好誤會 我只係同意一半
因為樂古唔係太多人上黎講野
加上分晒區主板會好悶
如果咁樣可能易明啲

DEL問題區好處:
唔會有人好似我咁,人地回錯區會有不
主板睇落會活躍啲

DEL問題區壞處:
如果過多既人問問題,有機會好睇唔到重要既post/引起"Spam"潮
多左其他"熱愛樂古積分"之人黎呃分

唔DEL問題區好處+壞處:
貼會分明啲但係好多人會post錯區好似依家咁

雖然RS板真係沈下沈下咁
但係好多個好既Post
最唔想見到既野就係,一啲好精華既post比啲"How to be member?"貼推到最後
我好難忍,話時話 好彩板主有做野,如果唔係我唔講粗口就唔底啦xD 講笑je
我個人覺得有好多問題貼其實問果個都冇興趣知道答覆
更可能系完全未玩過RS入黎呃Post
講真我真係唔係好識表達我想表達既野
我文彩唔夠老手好
我都係想個板好,難得可以跟板主對對話
咁我有咩直接講
如果有同字不當 請說明一下
作者: 燎原火    時間: 25-3-2010 11:55
唔好意思
我想講一講果個問題區其實係咪唔洗要?
我同意某啲人既講法 "如果我唔問貼問野個板會死架啦!"
唔 ...
Clmak814 發表於 25/3/2010 11:25 AM

有關問答區的意見我們會參詳一下。
是實上各子版也有人說過應不應存在的問題,子版要分類得好的確不是易事。

至於「精華」帖,基本上不用擔憂下沉,只要用「瀏覽精華」,已經可以全睇晒。
這是會不會運用論壇功能的問題。
帖總有沉的一天,加入「精華」是「永久保存」的意思。
作者: Clmak814    時間: 25-3-2010 12:23
我既意思係一啲好既post沉左
我知道精華依個功能

其實依個問題(問題區)講左好內
我地提出問題區,諗住開左d人會入去問唔會阻住主板
但係好多人唔善用
我有一次好心提醒下錯區既朋友(好似係Justin)
比人串
我做依個頭像本來諗住加多句 "串串串,串咩野呀"
不過由於唔好睇既問題冇加到
作者: lckj    時間: 25-3-2010 12:54
要cut問題區..點都要cut公會區先掛..
公會區長期空置...發帖人...?全部都係廣告
亦有唔少新會員以為d公會仲存在 reply想加入
其實之前都有人提議過轉成PvM區 不過我認為只要開個主題起主版就夠..
作者: iloveme    時間: 25-3-2010 16:45
雖然我都唔太鐘意佢地玩,但我覺得今次出手太重了...
作者: 石更石翏    時間: 25-3-2010 16:55
哈哈哈  真的假不了既後果   : o)
作者: SerryDj    時間: 25-3-2010 17:37

我一句粗口都冇打過喎版主.... 我個post係問人點PK架! 我又點破壞論壇平靜呢?
我認我惡意灌水.
但係點解有d人講粗口都冇扣geh? sorry? i need clarification please, thank you.

作者: h0h0    時間: 25-3-2010 18:07
我一句粗口都冇打過喎版主.... 我個post係問人點PK架! 我又點破壞論壇平靜呢?
我認我惡意灌水.
但係點解有 ...
SerryDj 發表於 25-3-2010 17:37

重繼續 ?

腦殘 ?

笑點停不了 orz
作者: jack19921214    時間: 25-3-2010 18:15
其實之前都有人提議過轉成PvM區 不過我認為只要開個主題起主版就夠..
lckj 發表於 25-3-2010 12:54

都ok喎 可惜我係f2p
作者: 石更石翏    時間: 25-3-2010 18:41
真氣憤。
作者: NeverGonnaStop    時間: 25-3-2010 20:13

封帳號?_?
唔識開過個咩

同埋你扣分有q用咩
你覺得有人care d分咩
作者: dealyou    時間: 25-3-2010 20:20
封帳號?_?
唔識開過個咩

同埋你扣分有q用咩
你覺得有人care d分咩
NeverGonnaStop 發表於 25-3-2010 20:13

你既意思係有咩事就係咪都禁言封帳號-_________-"?
可能真係無人care,不過扣分只係作為一種警告
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 20:40
這里不是「臉書」沒必要讚好。

朋友 ?? 請不要亂把我和別人拉上關係。

罵戰,粗口大致上引起同參與者 ...
燎原火 發表於 25-3-2010 01:46
正常黎講, 一個引起鬧戰+講勁多粗口+參與鬧戰+串人串到底+呃post既人點都衰過一個只係有份參與鬧戰同講一兩句粗呃post, 之後就向佢道歉既人啦瓜? 咁點解嗰個引起鬧戰+講勁多粗口+參與鬧戰+串人串到底+呃post既人會無比人禁言, 只係比人扣分, 而一個只係參與鬧戰同講一兩句粗呃post, 之後就向佢道歉既人就比人禁言+扣分扣到無理??? 如果唔係板主偏幫佢, 佢會只係比人扣分? 無比人禁言? 板主仲唔係係度幫friend? 又或者板主無完全睇過個post? 就係度亂咁封同禁人

其實唔 log in 亦都唔等於版主冇上 forum, 罵戰係樂古 rs 版已經係慣常既事, 只不過今次我同火火睇下你地係 ...
cool_snow 發表於 25-3-2010 10:41
我同你雖然唔認識, 但我有野要講. 你身為一個板主, 好應該一見有粗口成份既post/回復就馬上扣分, 而你地兩位板主就係度睇show, 唔理鬧戰, 繼續睇然後就ban. 乜板主黎架??? 你覺得咁先係最好辦法? 你一開始就應該扣人分, 以免鬧戰繼續, 又唔洗扣咁多人分同ban人, 係咪好d呀? 你地板主真係咁鐘意ban哂d人呀? 你地板主真係咁鐘意係到睇戲食花生呀? 你地板主真係咁鐘意係到釣大魚呀?
作者: NeverGonnaStop    時間: 25-3-2010 20:40

prince可以連分都冇扣過
henry就咁回post就被扣分
看?nakuz就是這樣

認同樓上既講法,版主真係好廢,係到睇都唔扣分,仲可以講到冇錯咁.

岩岩唔知係咪睇錯..佢係寫H0H0
作者: icy920801    時間: 25-3-2010 21:29

對於部分論點我想表達我的意見:

「你身為一個板主, 好應該一見有粗口成份既post/回復就馬上扣分, 而你地兩位板主就係度睇show, 唔理鬧戰, 繼續睇然後就ban.」 - h0h0

A - 我由 3 月初開始食花生, 食到依家先有行動, 唔知係唔係真係太唔得閒?

「你一開始就應該扣人分, 以免鬧戰繼續, 又唔洗扣咁多人分同ban人, 係咪好d呀?」 - h0h0

A - 理應如此, 除非版主有心行事? (汗)

「樂古唔係太多人上黎講野, 加上分晒區主板會好悶, 如果咁樣可能易明啲」- clmak

A - 我唔係太樂意係分區睇帖/發帖, 不顯眼的東西就是不顯眼, 真的假不了... Orz

___________________Turning Line_______________________________
「只要用「瀏覽精華」,已經可以全睇晒。這是會不會運用論壇功能的問題。」 - Mod fire

R - 我倒建議您假設所有人都是蠢的, 因為我只係睇表面

「點解又冇一個會員去 pm 火火同我話 forum 入面有粗口罵戰呢?」 -amy

R - 若果明知【求救有門】早就做了

若是兩個版主不能抽空處理版務,
為何不向上級提出物色一位會員做分擔版務?

正如我上述所講, 我由 3 月初就係度食花生, 期間不見得有什麼回應/行動,
我不知是版主看到但沒有行動, 或是什麼...
若是因為 your inactivity 而拖到昨日行動
我認為閣下應負上一定責任

在 RiN Gooder 的罵戰 post 前, 亦有一輪罵戰發生過
措詞相對溫和, 未知閣下有何想法?
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... tra=page%3D1&page=2

題外話:
我本身不喜歡 martin 的行為, (中間從略),
唔知你地認為佢係積犯定係咩野, 只係想講,
He is not deserved to be banned by accumulated but MILD flames.
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 22:01
看?nakuz就是這樣

認同h0h0既講法,版主真係好廢,係到睇 ...
NeverGonnaStop 發表於 25-3-2010 20:40

「你身為一個板主, 好應該一見有粗口成份既post/回復就馬上扣分, 而你地兩 ...
icy920801 發表於 25-3-2010 21:29
我唔係h0h0 lor, 咁都唔知我係邊個
作者: Prince`    時間: 25-3-2010 22:17
既然大家覺得我應該要扣分 就扣吧,
倒不如諗下您地中間所講既粗口係咩性質吧?
Martin您都認為粗口有好有唔好, 我所講任何既粗口字都係第二種意思,
只係用作潮語用途 並唔係辱罵別人.
您唔好同我講唔知高登撚係咩
所以性質中看不出任何應該要扣分既理由囉.
形式上講左就係講左 要扣就扣吧.
作者: h0h0    時間: 25-3-2010 22:19
看?nakuz就是這樣

認同h0h0既講法,版主真係好廢,係到睇都唔扣分,仲可以講到冇錯咁.
NeverGonnaStop 發表於 25-3-2010 20:40

吹得太大 orz

朋友 你都自悲左咁耐啦 係時侯抬起頭喇 (o:

「你身為一個板主, 好應該一見有粗口成份既post/回復就馬上扣分, 而你地兩位板主就係度睇show, 唔理鬧戰, 繼續睇然後就ban.」 - h0h0

A - 我由 3 月初開始食花生, 食到依家先有行動, 唔知係唔係真係太唔得閒?

「你一開始就應該扣人分, 以免鬧戰繼續, 又唔洗扣咁多人分同ban人, 係咪好d呀?」 - h0h0

A - 理應如此, 除非版主有心行事? (汗)...

icy920801 發表於 25-3-2010 21:29

你訓醒未? 定係未食藥?
作者: Megarunes    時間: 25-3-2010 22:28
你訓醒未? 定係未食藥?

吹得太大 orz

朋友 你都自悲左咁耐啦 係時侯抬起頭喇 (o: ...
h0h0 發表於 25-3-2010 22:19
佢地已為我係你lor, lol
作者: h0h0    時間: 25-3-2010 22:33
Megarunes 發表於 25-3-2010 22:28

青山開放日
作者: 因子-yanchi    時間: 25-3-2010 22:44
要渣正黎做容MUD易

寧枉莫縱吧版主

尺度在你手,你可以選擇或不選擇採納佢地既意見

TO ALL: 呢D咁既動作係FOR起阻嚇作用
如果起唔到,只有以"死刑"以作懲戒

大家有唔同既世界觀,對於"道德標準"既尺度同觀點都唔同......
你可以CHALLENG版主,不過唔可以話佢做既野係錯

如果某D會員已經無可救藥咁無計, 見人次殺一次吧
看你要開多少個EMAIL ACC 來申請ACC吧

我都知道比人BAN左ACC既係會唔順氣嫁喇...
不過請你地反省一下,自己做既野合唔合理....
做左就係做左,無分做左少少同多多
作者: Prince`    時間: 25-3-2010 23:01
要渣正黎做容MUD易

寧枉莫縱吧版主

TO ALL: 呢D咁既動作 ...
因子-yanchi 發表於 25-3-2010 22:44

其實唔鋸係因為D乜 自己做錯事 點解仲可以唔鋸
我都認為自己要扣分 扣吧 如果講得太多 禁言吧 再大不了 版主認為上次我特意挑起罵戰 就封吧.
錯左就係錯左 被人點罰 決定權係主宰既人手上 如果您地覺得我應該要被扣 而版主無扣 唔公平
咁我可以同您地講 係 我自己都覺得唔公平 扣分係應該要 依家我懇求版主扣分 以求公允
其次 版主做野唔只係睇一次 以往咁多次加埋先會有今日咁既後果,
難聽d講句, Martin您都知自己唔係第一次架啦 所以您對D分都無野~ 但其他人呢?
有邊個認為自己過往紀錄良好 今次係被人罰多左 唔應該咁樣罰既 拎出您地自己既理據黎
從來都只睇到人地做野既過失 就見唔到自己應該要承擔既後果
有D事做左預左後果係咁 唔想咁就唔好做.
我諗版主最失望既係您地居然會話佢做得唔好 您地一講粗口就封POST既話 又有人會話太過嚴
唔封又被人鬧唔做野 AMY講得好 呢D係義務工作 唔係老馮都要幫您地做
自律先係最緊要囉 我一開始見到古德係到鬧都唔想理佢 係後尾見到大家開POST先不能不加入
大家生性D啦 係到咁耐以黎 真係無乜點見過大家有成長過 都係差唔多咁.
希望網絡世界如此 現實不一樣吧.
May God Bless you all.
作者: icy920801    時間: 25-3-2010 23:01
要渣正黎做容MUD易

寧枉莫縱吧版主

TO ALL: 呢D咁既動作 ...
因子-yanchi 發表於 25-3-2010 22:44

after reading the above

go on, do it in the harsh-est way. Im out lol

edit: 估唔到有d咁既反應, 睇黎我做錯野了
作者: tommy0731    時間: 25-3-2010 23:09
Megarunes 發表於 25-3-2010 22:28

一睇就知你係咩人啦 lol
作者: NeverGonnaStop    時間: 25-3-2010 23:33
其實唔鋸係因為D乜 自己做錯事 點解仲可以唔鋸
我都認為自己要扣分 扣吧 如果講得太多 禁言吧 再大不了  ...
Prince` 發表於 25-3-2010 23:01

dw idc being banned lol i can just create another account
i created lazy for free anyway ;]
Stupid mod think that i actually care =[
作者: NeverGonnaStop    時間: 25-3-2010 23:48
真係幾好笑;
wesley,henry,alvin離題就扣分
prince講粗口冇扣
ccy講粗口冇扣
我只係咁講,唔係針你地,
不過火火同prince咩關係大家都明所以點解佢冇扣分相信諗都諗到喇
我知冇人care d分,不過,still.
我唔係話prince叫版主唔扣,可能係版主自己同prince係朋友所以唔好意思扣
樂古.
game.
作者: Megarunes    時間: 26-3-2010 00:02
一睇就知你係咩人啦 lol
tommy0731 發表於 25-3-2010 23:09
都係citybus哥冰雪聰明
作者: Prince`    時間: 26-3-2010 00:06
同意Martin所講 版主係呢到有不公允既地方 可能版主漏左
以前一齊搞Clan果陣都有扣 依家點會唔扣-_-
由Ccy都唔扣就可想而知 反而您話係朋友唔好意思扣
如果係咁 係咪您所講其他人都唔係朋友? 當中有不少都係朋友啦
Henry?leesiupui?wesley?alvin? 他們都是版主的朋友吧..
我相信就算關係唔好 都起碼在版主眼中有好印象,
我諗版主做事唔會唔公允 可能只係一時大意 出現漏網之魚而已.

p.s> 如果其他人見字覺得我無被人扣先咁講 就可以省口氣吧..
作者: leesiupui    時間: 26-3-2010 00:53

板主在較早前的帖子"最抵死的bug友"沒有加以勸阻/關帖,我們數名會員又勸阻不來,鄙人以為板主下次應儘早關閉該類帖子/刪除有辱罵性的帖子
過了幾天,另一會員又發了一個帖子引發罵戰,小弟自問沒有能力阻止他們,不得已發一些不關事的回覆,希望緩和緊張的氣氛(在下自認做得不對)
後來很多會員都發了類似標題的帖子,因為他們以為可以胡作非為,但其實問題所在也是因為行動太晚
小弟認為這次板主扣大家的分都很對,因為我們的確犯了板規,但是也不用禁言,甚至封帳號吧?(畢竟martin在這裡都待了很久)
以鄙人愚見,王子也要付上一定的責任,因為他當初以clmak言行上小小的錯誤來翻舊帳,而導致另一會員依樣葫蘆發帖辱罵別人。雖然clmak以前的確有不對的地方,但小弟認為他改善了許多,不再無理取鬧,因此王子是不太應挑起事端的。每人的容忍始終有一個限度,多一事不如少一事,就無謂引發罵戰吧
btw, dont call me leesiupui, that is not my real name, please call me sulphite, thank you
順便一提,【Runescape】 非戰鬥技巧升級【目錄】[P2P] Quests Guides & [P2P] Mini Games 是不是應該更新一下呢?
如果你要我寫一些也可以, 但只限f2p的啊
作者: jckachunrs    時間: 26-3-2010 02:10
我就係ccy請扣.
作者: kit034    時間: 26-3-2010 02:12

Wow as Fire Mod said, people just never notice what they did wrong and keep flaming its the mod's responsibility to stop the war...... I think even fire mod came a bit late but he is still doing his job. The punishment is much accurate for me but still have a bit off. However, everyone has their own judgment and below is my personal thought: (Just for REFERENCE 參考 PURPOSE)

1. Lazy基" - 封帳號 (ok)
  2. Djserry - 禁言 (ok)
  3. t0psecret - 禁言 (ok)
  4. justinso - 禁言 (ok)
  5. Ranqe_K_I_Ds - 扣分 (should be 禁言)
  6. 石更石翏 - 扣分 (ok)
  7. 古德 - 扣分 (禁言 if he is newb, 封帳號 if not)
  8. leesiupui - 扣分 (ok)
  9. icy920801 - 扣分 (ok)
10. aclet0821 - 扣分 (ok)
11. qq1992 - 扣分 (ok)
12. Rotitude - 扣分 (ok)
13. [H]henryX - 扣分 (ok, even this is the most innocent -.-)
14. wesleyku - 扣分 (ok)

and true that some people are missed out:

15. Ccy - 禁言
16. Price - 扣分
作者: 燎原火    時間: 26-3-2010 02:16
順便一提,【Runescape】 非戰鬥技巧升級 和 【目錄】[P2P] Quests Guides & [P2P] Mini Games 是不是應該更新一下呢?
如果你要我寫一些也可以, 但只限f2p的啊

樂意接受幫忙。 如需協助請 PM。
作者: 燎原火    時間: 26-3-2010 03:26
這個確實看漏了眼。現已處理。如還有他人的歡迎提供。

1- 對於有會員指出我包庇朋友,由其是跟 Prince 的關係非常密切。

對於他的無知本人心表同情,其一本人並不認識 Prince 在 RW ,且沒有電話等的密切聯絡方法,其二即使是 MSN 也只是間中有聊聊,都是一句起兩句止。如果單單是 MSN 聊一兩句是「關係密切」,相信我跟 Martin 是生死之交。本人建議如果想知道誰跟我「關係密切」請自行向老一輩的會員查問。最後下次如果想硬把我跟別人拉上關係,請找個美女。多謝合作。

2- 封帳號可以再開新的,扣分沒有作用,不覺得有人care 積分。

當你發現新開的帳號被封,請不要緊張,單單因為你是你。扣分作用不大,但你們現在明顯介意起來。
但不緊要我也深表同意地把你們禁言。分不扣了。

3- 你地板主真係咁鐘意係到睇戲食花生? 你地板主真係咁鐘意係到釣大魚?

一個會自律的會員不會生事,一個對自己所做的事應慚愧的會員會在版主行動前自行清除一切不應有的及致歉。
只有存心搗亂的會變本加厲,自命不凡。

4- henry就咁回post就被扣分。

我不相信 henry 是本論壇的初哥,他是個很清楚自己在做什麼的人,我也相信他絕對了解自己不應該點那帖,不應和應你們的行為。他是應該了解後果的。我不相信他是個笨蛋。

5- 大家都罵戰、大家都粗口,何解只有少數人被重判 ?

罵戰的全都是扣分處理,被禁的都是另開主題公然挑戰本版版規尺度的人。
當中有不少是因盲從負和,而被扣分。

5- 版主重判無理 !! 真不該 !!

Lazy基":
本人唯一的錯誤,跟本在對上一次搗亂事件就應該把他永久封掉。那時的事發生後 Amy 已經把他給封了,Lazy基"事後也曾在 MSN 跟我吐了一輪苦水,而且在本壇的認罪區申請解封,當的我跟 AMY 是知道的,但我們並沒提出反對,只希望他真的改過。可惜他現在以行動力證我們錯了。信了不該相的人、錯了不該錯的事。我們從來不打算把會員分好、壞,甚至敵、友。這是時勢使然或是亡羊補牢 ?? 對不起我錯了。

Djserry:
公然開帖挑戰版規尺度,當中更聲言「如果吹夠 10 頁離開 Nakuz」,去意已決本人也不打算留。何必要 10 頁 ? 只要一開金口,本人願為代勞。實不應該去花時間填上扣分原因。這也是我的錯。禁言的判罪我開始後悔起來,是不是應該直接封帳。起碼可以走得更瀟灑一些。

t0psecret:
第四點已回應。禁言時限歡迎 PM 查詢。

justinso
第四點已回應。禁言時限歡迎 PM 查詢。

其他被扣分者:
本人處事手法不得不承認是過於仁慈,如果大家都如他人所講「不在意積分」,那請當作是我給大家的最後忠告,不要再有下次。
如果是在意的話那請自律不要再生事端。

過去本人實在是表現得過於和善,這次不得不做一次醜人。
我要的是安定,不是亂。
我禁得你,後果的絕對清楚。
還有那些新註冊的,如是相關的人士,不妨報上名字。
「君子坦蕩蕩,小人長戚戚。 」相信不必我解釋了吧。
如果你是與此無關係的,請你離開。
作者: Rotitude    時間: 26-3-2010 03:39
我認為大家係呢件事上都有責任, 因為就係最初無人去解決事情而導致今天呢各地步.我想各位反省一下, 係唔係樣樣野都要槽一輪, 串下人先得呢. 用咁多時間去串人, 不如擺多D心機去搞好D版啦... 我希望大家籍著呢件是可以學識點樣團結.
作者: superyyy2002    時間: 26-3-2010 04:23

無言睇戲都睇左好耐……處分的我相信接受到就算,受過教訓希望會學精 D
想有人減刑都可以理解;想有人罰重 D 就冷血左 D 瓜,佢同你十怨九仇咩?

只可以話:明知罵戰仲要加一腳落去的——抵罰;挑起罵戰的——最抵罰;被罵的——如果係你會點?
怪責版主唔行動的,請大家諗清楚下面呢一句:
到底係唔識自覺的人有問題,定係期望當事人識自覺的版主有問題?

最後提醒大家一句:當版主要做醜人的話,就請大家小心再犯時,下場會非常嚴重了
作者: aclet0821    時間: 26-3-2010 04:35
我認為大家係呢件事上都有責任, 因為就係最初無人去解決事情而導致今天呢各地步.我想各位反省一下, 係唔係 ...
Rotitude 發表於 26-3-2010 05:39 AM

Agree.. but I think it'll take some time to get our spirit together...
I found one thing very interesting in nakuz is that...
There are always arguments around...
But of cos, who knows what's in the future?
作者: NeverGonnaStop    時間: 26-3-2010 09:37
Djserry:
公然開帖挑戰版規尺度,當中更聲言「如果吹夠 10 頁離開 Nakuz」,去意已決本人也不打算留。何必要 10 頁 ? 只要一開金口,本人願為代勞。實不應該去花時間填上扣分原因。這也是我的錯。禁言的判罪我開始後悔起來,是不是應該直接封帳。起碼可以走得更瀟灑一些。

紅字為笑點
可見版主有幾真心膠
作者: h0h0    時間: 26-3-2010 10:09
紅字為笑點
可見版主有幾真心膠
NeverGonnaStop 發表於 26-3-2010 09:37

笑不得 o_o
作者: 古德    時間: 26-3-2010 10:28
紅字為笑點
可見版主有幾真心膠
NeverGonnaStop 發表於 26-3-2010 09:37

Lol你既名就係一個笑點
作者: NeverGonnaStop    時間: 26-3-2010 12:25
古德 發表於 26-3-2010 10:28

LOL你既頭像就係一個笑點
作者: icy920801    時間: 26-3-2010 12:28
斷估個版會再變悶了 L0L
作者: Megarunes    時間: 26-3-2010 17:30
古德 發表於 26-3-2010 10:28
就你呢個回復板主就足以扣得你分.
作者: Rotitude    時間: 26-3-2010 21:21
Guys, could u pls just stop? This sht is repeating again and again, just cut this crap right now, for the sake of the others and the forum!
作者: 古德    時間: 26-3-2010 21:36
回復 67# Megarunes

I'm sorry then :S
I just think that someone is never gonna stop lol
作者: 乂呀仁乂    時間: 26-3-2010 22:05
嘩....冇我既???? a_a
作者: 燎原火    時間: 26-3-2010 22:31
嘩....冇我既???? a_a
乂呀仁乂 發表於 26/3/2010 10:05 PM

你知道自己被扣左就 OK了。

名單上沒有列名也不要緊。
作者: 乂呀仁乂    時間: 26-3-2010 23:49
你知道自己被扣左就 OK了。

名單上沒有列名也不要緊。
燎原火 發表於 26-3-2010 22:31

how to check 有冇比人扣分...btw
作者: 燎原火    時間: 27-3-2010 00:06
how to check 有冇比人扣分...btw
乂呀仁乂 發表於 26/3/2010 11:49 PM

理應有 PM 通知的。
作者: 乂呀仁乂    時間: 27-3-2010 00:18
理應有 PM 通知的。
燎原火 發表於 27-3-2010 00:06

o tyvm :]
作者: NeverGonnaStop    時間: 27-3-2010 00:38
回復  Megarunes

I'm sorry then :S
I just think that someone is never gonna stop lol
古德 發表於 26-3-2010 21:36

hope u know that you are the one started one whole thing
作者: 古德    時間: 27-3-2010 02:30
hope u know that you are the one started one whole thing
NeverGonnaStop 發表於 27-3-2010 00:38

True.

I apologize for starting the whole thing and thanks fire for giving me a second chance and from now on I will do things only for the good of HK nakuz RS foum :)
作者: Megarunes    時間: 27-3-2010 12:13
NeverGonnaStop 發表於 27-3-2010 00:38
True.

I apologize for starting the whole thing and thanks fire for giving me a second chance and  ...
古德 發表於 27-3-2010 02:30
咁好啦, 我都唔同你計啦, 只要以後唔好咁嘈. to古德, 我t0psecret, I apologize for insulting you in the argument too, I'm sorry. 希望能夠做返fd, sorry我del左你

但我依然覺得nakuz兩位runescape板主既處事方式好有大問題, 所以都係垃圾板主, 無可改變.
作者: NeverGonnaStop    時間: 27-3-2010 12:37
咁好啦, 我都唔同你計啦, 只要以後唔好咁嘈. to古德, 我t0psecret, I apologize for insulting you in the ...
Megarunes 發表於 27-3-2010 12:13

好同意你最後個句
作者: 因子-yanchi    時間: 27-3-2010 13:37
咁好啦, 我都唔同你計啦, 只要以後唔好咁嘈. to古德, 我t0psecret, I apologize for insulting you in the ...
Megarunes 發表於 27-3-2010 12:13

那你可以給一些有建設性的建議嗎??

另外,你最後一句的理據何在?
作者: Megarunes    時間: 27-3-2010 14:15
那你可以給一些有建設性的建議嗎??

另外,你最後一句的理據何在? ...
因子-yanchi 發表於 27-3-2010 13:37
唔係話串你, 但你要學識睇返之前人地既回復, 先好回復, 要不是比人串到你就不好意思了.
作者: 因子-yanchi    時間: 27-3-2010 14:46
唔係話串你, 但你要學識睇返之前人地既回復, 先好回復, 要不是比人串到你就不好意思了. ...
Megarunes 發表於 27-3-2010 14:15

不好意思...大家世界觀不同......我真的不敢苟同...
你們的未免用語太偏激了

言多必失
不在其位,不謀其政
有什麼反映,你自個兒空接pm版主吧,
我也不作多餘評論了

然而,
這樣單單打打有意思嗎
作者: 燎原火    時間: 27-3-2010 17:24
言多必失
因子-yanchi 發表於 27/3/2010 02:46 PM

對牛彈琴
作者: Megarunes    時間: 27-3-2010 18:31
對牛彈琴
燎原火 發表於 27-3-2010 17:24
你又唔可以叫垃圾板主既, 只係垃圾處事方式姐, nakuz就是這樣了.
作者: NeverGonnaStop    時間: 27-3-2010 18:43
你又唔可以叫垃圾板主既, 只係垃圾處事方式姐, nakuz就是這樣了.
Megarunes 發表於 27-3-2010 18:31

咁同垃圾冇咩分別

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2