樂古Nakuz

標題: 太鼓の達人 新框體 (ver. モモイロ) [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-11-2011 00:53
標題: 太鼓の達人 新框體 (ver. モモイロ)

自日本推出之後,
事隔兩年多,終於都在香港登場了(淚

先說一下提要

1. 香港已正式稼動(以下稱香港框體為「亞洲版」)。
 因海外版權問題,大部份日版收錄的版權曲,目前於亞洲版都不會出現。
 不過目前未收錄的版權曲,日後將會逐少逐少地開放。

2. 新太鼓支援專用卡功能(亞洲版同樣),螢幕變16比9。
 專用卡為banapassport(灣岸/鐵拳/GVG等專用卡),
 另外亦可以使用Aime卡(maimai卡)或者初音卡。

3. 網上服務「ドンだーひろば」目前尚未支援海外框體。

4. 可以於投幣拍卡後,更換和田兄弟的服裝(也就是那兩只太鼓吉祥物)。

5. 於選擇難易度畫面時,於困難(松/樹)難度敲右鼓框10下,就能開啟魔鬼難度。
 於魔鬼難度再敲右鼓框10下,就能選擇裡譜面(只限部份樂曲)。再做多次相同動作返回表譜面。
 雙人遊戲時,雙方可以選擇不同難度進行遊戲,不過表譜面和裡譜面不能同時進行。

6. 假若選錯曲子時,可以在選擇難易度畫面,選最左項退出。

7. 樂曲列表因為太長的關係,所以各位請自行看曲list。
 (海外版曲list)
作者: ﹏柚柚*    時間: 5-11-2011 13:23
好耶~~~
終於出啦~~~~
不過我想聽番d歌都吾得= =
部psp拎左去整=[[[[[[[[[

有消失啊>w<!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
會死人啊>w<!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

コネクト應該不太難吧(?)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-11-2011 15:48
有消失啊>ww ...
﹏柚柚* 發表於 2011/11/5 13:23

有消失本來係好事
不過點睇都係d唔係人打既歌黎(BPM240的意味

不過我好好奇呢次既新歌排列
「READY!!」竟然屬於動畫歌而唔放入遊戲音樂(雖然真係動畫歌黎
消失又要放去原創曲(Vocaloid曲應該是綠色的「其他音樂」嗎?
作者: 怪盜kid    時間: 6-11-2011 23:53
可惜次次入去打都會比人捉番出黎,西九都有就好啦
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-11-2011 01:38
可惜次次入去打都會比人捉番出黎,西九都有就好啦
怪盜kid 發表於 2011/11/6 23:53

我諗西九應該冇
因為呢部野係要插上網 但係西九一向都冇上網呢回事

偷偷地入荃金/vz囉 應該冇問題掛
作者: maxycy    時間: 7-11-2011 09:43
呢個算係第幾代?
對海賊戦隊同虹色・夢色・太鼓色有興趣0.0
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-11-2011 13:59
呢個算係第幾代?
對海賊戦隊同虹色・夢色・太鼓色有興趣0.0
maxycy 發表於 2011/11/7 09:43

神曲阿
自第1代開始就已經出現既神曲

可惜搵唔到AC1(街機1代)既片 得CS1(家用機1代,PS2)既片
[youtube]YyUC9zmX2k0[/youtube]

回題
宜家最新既係14代
而樓頂講緊既...你唔可以話係15代
因為今次佢係大執 要成個框體換過晒
你就當好似「結他機/鼓機既V系列轉做XG系列」差唔多既概念就得
作者: 惟愛獨有    時間: 7-11-2011 18:48
小圓yo!!!!!!!!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-11-2011 22:28
小圓yo!!!!!!!!
惟愛獨有 發表於 2011/11/7 18:48

算吧
我用4蚊打賭呢首又係會搵人翻唱

不過入左好過唔入(茶
作者: 惟愛獨有    時間: 7-11-2011 22:40
算吧
我用4蚊打賭呢首又係會搵人翻唱

不過入左好過唔入(茶
Torchic╳小火雞 發表於 7-11-2011 22:28

4$ 我玩大佢 30$  !
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-11-2011 22:49
4$ 我玩大佢 30$  !
惟愛獨有 發表於 2011/11/7 22:40

我想講jubeat果個係翻唱黎
作者: 惟愛獨有    時間: 8-11-2011 11:16
我想講jubeat果個係翻唱黎
Torchic╳小火雞 發表於 7-11-2011 22:49

我知呀
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-11-2011 14:56
我知呀
惟愛獨有 發表於 2011/11/8 11:16

嘛 算了
反正765會將動畫曲買埋原唱版權既可能性 比KONAMI大

最起碼ライオン一定會係原唱先
(少了首星間飛行阿...
[youtube]13Cz8eH99fs[/youtube]
作者: 惟愛獨有    時間: 8-11-2011 17:04
嘛 算了
反正765會將動畫曲買埋原唱版權既可能性 比KONAMI大

最起碼ライオン一定會係原唱先
(少了首星間 ...
Torchic╳小火雞 發表於 8-11-2011 14:56

wow 正 超時f居然有
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-11-2011 20:35
wow 正 超時f居然有
惟愛獨有 發表於 2011/11/8 17:04

呢首PSPDX(PSP第3代)已經出過
今次第一次出落AC

=============================

講起PSPDX
11月10日又出配信曲

【J-POP】
[¥150]LOVEずっきゅん
[¥150]ブルーバード

【アニメ】
[¥150]READY!! 「アイドルマスター」より

【バラエティ】
[¥150]ブラック★ロックシューター

【ナムコオリジナル】
[¥150]ミーナのおやしき
[免費]宇宙SAMURAI

有冇人需要我放個DLC破解既教學?
(即係可以免費玩要收錢既歌曲
作者: 惟愛獨有    時間: 8-11-2011 20:51
呢首PSPDX(PSP第3代)已經出過
今次第一次出落AC

=============================

講起PSPDX
11月10日又出 ...
Torchic╳小火雞 發表於 8-11-2011 20:35

ブラック★ロックシューター 一路以為太鼓有..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-11-2011 20:51
ブラック★ロックシューター 一路以為太鼓有..
惟愛獨有 發表於 2011/11/8 20:51

太鼓係有

不過我頭先講緊PSPDX
作者: ﹏柚柚*    時間: 9-11-2011 04:07
但系呢代會有得上網的話...
有沒太鼓專卡架?
因為我初音個張吾想轉去個張咩咩咩咩卡度(吾知叫咩名= =
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-11-2011 14:15
但系呢代會有得上網的話...
有沒太鼓專卡架?
因為我初音個張吾想轉去個張咩咩咩咩卡度(吾知叫咩名= = ...
﹏柚柚* 發表於 2011/11/9 04:07

如果你話剩係比太鼓用既卡
我諗目前冇

我諗你都係繼續用初音卡去玩架啦

另外個名其實唔難記
Bandai Namco Passport
不就是Banapass了(被拖走
================
更新了#1
其實11月9日有生放送
不過錯過了也沒差 可以重溫
http://www.ustream.tv/recorded/18405159
作者: ﹏柚柚*    時間: 11-11-2011 13:05
如果你話剩係比太鼓用既卡
我諗目前冇

我諗你都係繼續用初音卡去玩架啦

另外個名其實唔難記
Bandai Namc ...
Torchic╳小火雞 發表於 9-11-2011 14:15

對啊
吾知點解就系想就甘用初音卡=.=

BaNaPass=.=
而家有得買未xd?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 11-11-2011 13:33

我就打算買張banapass了
然後睇下可唔可以將初音既data過晒去

================================

2014年3月26日的火雞:
好彩一個月之前因為張PDA卡壞左 而買定張bananapass
data都成功繼承過去
宜家可以安心打太鼓啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦啦
作者: ﹏柚柚*    時間: 13-11-2011 12:28
我就打算買張banapass了
然後睇下可唔可以將初音既data過晒去
Torchic╳小火雞 發表於 11-11-2011 13:33

我都要買啦/_\
如果沒太鼓專卡的話就要買
同埋等太鼓新機出
甘以前d太鼓咪沒人玩(就算玩都覺得好吾抵,,好似jb同初音吾用卡玩甘)

但系新的太鼓又會吾會排曬長龍TAT?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-11-2011 16:46
咁就視乎有邊幾間入新太鼓

達流係佢地既網頁度既Products一欄加左新太鼓
因此我諗達流轄下既荃金同VZ都好大機會會入
==============================
不過最近有一個新既說法 話新太鼓唔會作出海外發售(即係香港可能冇
原因係今次既歌曲只係授權係日本國內使用
不過未肯定
作者: ﹏柚柚*    時間: 16-11-2011 01:57
咁就視乎有邊幾間入新太鼓

係佢地既網頁度既Products一欄加左新太鼓
因此我諗達流轄下既荃金同VZ都好大機 ...
Torchic╳小火雞 發表於 13-11-2011 16:46

下TAT
我有睇個個介紹啊TAT
睇左之後勁感動勁想玩T___T

香港點可以沒架T__T

不過有其實都會好貴-_-
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-11-2011 22:17

話唔定隨住時間 日本有新消息都未定
嘛 靜觀其變
=====================================
說起來 新太鼓今日正式推出
有玩家發現到官方大執好多歌曲既星數
簡單黎講 本來屬於10星中位同下位曲都跌到去9星
留返低10星既都係四天王、BRA、shime等等超上位曲

同樣 9星曲大部份都跌到去8星
其中埼玉2000係9代去到10代由10星跌到去9星之後 宜家跌到去7星

簡單一句
大約有70%(定超過70%?)既歌(鬼級計)
都跌左星數

詳細自己睇曲list
http://www.wikihouse.com/taiko/i ... E%BC%FD%CF%BF%B6%CA
===========================
[youtube]D7DowR-LPR4[/youtube]
果然係翻唱黎
作者: jimmg12    時間: 26-3-2014 23:39
想入坑

花棍應該點簡好呢?.....

google左一d資料,30cm尖頭岩唔岩新手玩?
作者: 小某_BetaKhi_    時間: 27-3-2014 00:57
苦等了兩三年才被通知沒有新Q娃曲玩的我表示火冒三丈。
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-3-2014 01:16
因為海外有版權問題之類吧
我也有很多動漫曲想玩不過都砍掉了
作者: enttyes    時間: 27-3-2014 13:32

SG新太鼓仍未開機
1423:己開機 6蚊=1
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-3-2014 16:30
6蚊3首
不過目前唔知點解未支援卡
作者: enttyes    時間: 27-3-2014 17:02
回復 30# Torchic╳小火雞

岩岩係SG同裝機果位呀生爹左幾句,佢話係因為未更新完,要更新完先可以拍卡
另外我多口問左幾句,佢話新之城應該都會入(只係應該,唔係100%肯定)
MK88都入就好了
作者: jimmg12    時間: 27-3-2014 23:17
mk88行過對面就係sg ^3^
我就無咩所謂
作者: Torchic╳小火雞    時間: 24-4-2014 20:06
4月24日海外版新增5曲
全部都是早前海外稼動時刪掉了的版權曲

--動畫--
地球を回せっ! / 「イナズマイレブンGOギャラクシー」より
   ★×3 ★×4 ★×5 ★×6
マジLOVE2000% / 「うたの☆プリンスさまっ♪マジLOVE2000%」より
   ★×3 ★×5 ★×5 ★×8

--VOCALOID--
夜咄ディセイブ / じん(自然の敵P) feat.IA
   ★×4 ★×4 ★×6 ★×9
放課後ストライド / Last Note. feat.GUMI
   ★×3 ★×5 ★×6 ★×5
IMITATION BLACK / SCL Project(NatsuP) feat.VanaN' Ice
   ★×3 ★×5 ★×5 ★×7 ★×9

難易度依次
簡單(花/梅) 普通(竹) 困難(松/樹) 魔鬼 魔鬼裡譜面
作者: jimmg12    時間: 25-4-2014 02:14
還我akb
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-5-2014 00:39

5月29日海外版新增8曲
包括東方arrange曲、GMT連動曲等

--動畫--
僕らは今のなかで / μ's TVアニメ「ラブライブ!」より
   ★×4 ★×6 ★×6 ★×8

--VOCALOID--
十面相 colorful ver. / YM feat. GUMI
   ★×3 ★×5 ★×3 ★×6 ★×8
初音ミクの消失‐劇場版‐
   ★×5 ★×7 ★×8 ★×9 ★×10

--VARIETY--
ナイト・オブ・ナイツ / 東方Projectアレンジ ビートまりお
   ★×4 ★×6 ★×7 ★×9
Bad Apple!! feat.nomico / 東方Projectアレンジ Alstroemeria Records
   ★×3 ★×5 ★×6 ★×8

--遊戲音樂--
電車で電車でGO!GO!GO!GC! -GMT remix- / COSIO(ZUNTATA/TAITO)/沢城千春
   ★×4 ★×5 ★×6 ★×8
ファンタジーゾーン OPA-OPA! -GMT remix- / Hiro(SEGA)
   ★×4 ★×6 ★×7 ★×7
RIDGE RACER STEPS -GMT remix- / Yuji Masubuchi(BNSI)
   ★×4 ★×6 ★×7 ★×9

難易度依次
簡單(花/梅) 普通(竹) 困難(松/樹) 魔鬼 魔鬼裡譜面

==================================

身邊很多朋友看到有LL曲都很興奮
不過我沒有看LL所以就算了吧

倒不如...終於可以打電車GO了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-6-2014 13:29

九龍灣VZ
荃灣金禾
紅磡美國寶
天水圍Power City
都入左新太鼓

荃金仲要入左兩部

以上都係6蚊3首

換言之全港宜家應該總共有9部新太鼓 嗯
作者: timothy0623    時間: 5-7-2014 16:35
荃灣天天都入咗一部
作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-7-2014 15:57
是的
宜家住新界西/西北既 想打太鼓都方便左好多
作者: 怪盜kid    時間: 17-7-2014 00:21
港島人要去九龍灣先有得打
作者: 怪盜kid    時間: 12-8-2014 19:57

媽呀,我得左啦
作者: Torchic╳小火雞    時間: 12-8-2014 20:57
其實去油麻地可能仲近
視乎係中西區定東區

==============================

話說已經改左版
但係我連title都未改
搵日改

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www4.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2