打印 上一主題 下一主題
收起左側

總合!頭目級怪物攻略徵求

關閉 [複製鏈接]
成日改人攻略,而家到人地改下我d攻略la(茶)
今日我要講既係盾蟹同鐮蟹
盾蟹先
1.向前推
係前方打佢必中仲要唔趺,打下打下扣左一半你都未知
2.向後撞
你係佢後面必出呢招,係一招向後又慢既火車,一定避到
3.左/右行+抓
話明蟹仲打佢左右方,小心比佢抓到
4.潛地之後向上突出(?)
有3式
第1式:追你突,好似角龍咁
第2式:周圍突:不用多講吧,遠離la= ="
第3式:等你黎,即係地雷一行去即突你
5.噴水
最高攻既一招,好大準備動作,正前方既請左/右碌,碌唔到就祈禱la(好似學左某人咁既  )
基本上係打佢正前/打腳會暈,就死會有小小黑泡,發怒中有白泡
6.向前攬
同推差唔多不過出完你會去左佢身後
7.向上跳
好快落黎有攻擊力同風壓,向後走之後好大硬直,唔駛比面,打!
再來鐮蟹
1.張開鐮向前插
打正前唔會打中,因為佢打既係前左/右
仲有一式係高速向正前插,唔係好痛,好似盾蟹向前推咁
2.張開鐮向前撞
大範圍,火車左/右走
3.左/右抓
同盾蟹一樣睇上面la
4.向後撞
一樣睇盾蟹編la不過得龍頭果類會出
5.向前攪
一樣盾蟹編la(我真係越黎越懶(茶))
6.跳上天花版
鎧龍頭先會+埋噴水炮,出既話向後走
其他殼既就會好快落番黎,落黎會打到仲有風壓x(我都唔知係咩風壓= ="向後走2步la)都有大硬直
7.原地自轉
好大攻擊範圍,近攻的請向相反方向碌,遠攻唔駛埋la= ="
8.潛地向上突
同盾蟹一樣
好la講下點打先
2隻既背部都爆得盾蟹有2後爆要用打擊武器,鐮蟹咩武器都爆得爆左會潛地換殼,打前方/腳會趴低
好累ar~.~打左半個鍾
附上一張盾蟹+鐮蟹既合照

萌呢?呵呵

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
小稻 + 10 攻略一篇,看圖片份上加你10分= =

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 [H]puntszhin 於 2007-5-17 21:38 發表
成日改人攻略,而家到人地改下我d攻略la(茶)
今日我要講既係盾蟹同鐮蟹
盾蟹先
1.向前推
係前方打佢必中仲要唔趺,打下打下扣左一半你都未知
2.向後撞
你係佢後面必出呢招,係一招向後又慢既火車,一定避到
...

嘿嘿=.=這也不算補充~只是提醒而已...盾蟹鑽地追人插果時呢....太刀的請祈禱(8成中=.=)..有擋格請盡量擋路..太刀可以即卡收刀再撲(補充相那兒..看了後不敢再打蟹類了-.-)

今次攻略教打紅黑吧-.-
紅黑龍/祖龍(黑龍亞種/希少種)

攻擊模式(如果是祖龍獨有招式會注明):
1.天火/天雷(紅黑,祖龍)
攻擊範圍近高等..但聽人說好像龍頭的15度角不會中(正測試中)...打近身既小心...因為左腳後會有一粒天火...天雷也是正測試中..不過應該跟紅黑一樣(因官方將紅黑和祖龍放成同一種類)
2.飛蛇(紅黑祖龍)
今集飛蛇距離爆短=.=如果斬肚既請小心食飛蛇(試過了-.-用太刀向後斬..食到應一應)會秒殺的...如果佢撞埋牆.請等到佢完全降落先再打..唔係會秒殺
3.噴火(地上)
佢噴落黎果野可以斬頭(ckw教的-v-).但要小心牠馬上訓低(防過低的即秒...)
4.叫(不定時地叫)
要高耳先唔駛理...打黑龍類都請用高耳裝..如果叫停左再訓低你就係咁先-.-
5.飛上天(有時會附帶向前噴火)
如果噴足3野就可以唔駛驚佢落黎..但都睇清楚...佢條尾係咪打橫落黎...如果打直落就小心..因為佢會追會你黎訓低(有風壓)/噴一下火..如果直落仲有第2個可能性..就係原地向地噴火約2次..如果比風壓壓到走唔切.可以將自己行到佢個尾到..比佢打中你...咁樣就唔會食中噴火
6.超高式降落飛蛇(爛名-.-,紅黑,祖龍專有)
這招可以唔理..入左影就冇問題..先兆係佢會就咁飛上天..而對翼拍緊果時你會聽到少少既叫聲(唔會叫到你硬直)
7.天雷(塔地點,祖龍)
會飛上去塔頂到放雷...企係屈機位即可(即係左上角果面,乜都唔會打中..只中噴雷)
8.前抓,前壓(前壓同黑龍蛇行一樣..但紅黑只是壓下去一下就會起返身)
前抓即秒冇高耳被叫停的..你祈求叫牠不要用前抓就好了=.=佢前抓會係(以肚作圓心)180度係會去到左/右腳腳尖
9.蛇行(黑龍)
一直向前訓低就行...全身都有判定..而且係即秒...檔格檔到,雙刀打後腳者要注意...有時佢蛇行只係訓一訓低..但有時係直行上去..如果即卡訓低可以唔理..但如果佢直去你聽死-.-
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
此乃超高攻之生物-.-貪刀者死!太刀/大刀者須小心,轉身踢中汝會痛痛地,一直狂踢..汝之回復藥極快消失~沒回復藥你聽死好了-.-佢怒果時會金身..會彈刀...打紅黑黑龍祖龍必要高耳,心眼..沒其中一者你又是聽死好了=.=佢放天火果時..左腳/肚有判定攻擊...太刀最好斬一刀就收刀(即回刀動作)...有武器不知如何用者可發問..牠降落時可打頭爆角...佢硬直訓低果時太刀請爆氣刃..全程打腳(降落時斬頭)屬性請是龍屬..雙刀者必要是龍屬
裝備:
小回(必要10支)
大回(必要10支)
白飲(打紅黑先要帶)
生命之粉塵(有既就帶埋)
砥石(20)
大爆G,大爆,小爆G,小爆(建議帶..可帶埋野去合..因為佢金身果時你攻擊得1/10...用大爆可以直接攻擊)
秘藥/大秘(大秘死後用,秘藥係就死果時用)

評分

參與人數 1樂點 +12 收起 理由
小稻 + 12 攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 2007-5-18 20:16 發表

嘿嘿=.=這也不算補充~只是提醒而已...盾蟹鑽地追人插果時呢....太刀的請祈禱(8成中=.=)..有擋格請盡量擋路..太刀可以即卡收刀再撲(補充相那兒..看了後不敢再打蟹類了-.-)

今次攻略教打紅黑吧-.-
紅黑龍/祖 ...

其實佢仲有前抓同壓低既不過唔打前方就冇問題,磨緊刀既比佢壓就祈禱你死唔去la而前抓就.....距離極近又低攻同冇打冇分別
回復 支持 反對

2點幾未訓又打番篇黑狼鳥攻略先
黑狼鳥係一隻大怪鳥+雌火龍的混合體,對新手比較難打(不知為啥會放在4星的= =")
招式
火車:
一般既火車,同大怪鳥一樣
噴火:
同雌火龍一樣有分1發/3發,打身一定冇事,屈高台者注意,佢d火球會向上飛
昇龍拳(明明是尾的說= ="):
同雌火龍一樣有準備動作,向左/右/後碌會冇事,打身者向前碌有時都冇事(建議唔好咁博左/右碌算)
根據會員魔剎提供:佢只會一擊昇龍同埋會飛得好前,未斷尾唔好打頭
自轉(即是擺尾):
都是一般的,不值一提,不過比佢條尾打中有一定機會中毒,斷左尾比佢打中都會
前方狂咬:
左/右走冇問題
咬:
不值一提的招式,無視吧
向後飛:
呢招要留意,因為飛既同時會有咆哮[小]有得擋要擋,冇得擋入去食風壓好D
咆哮:
咆哮[小],一見佢傻傻地就好大機會叫
注意事項:
佢會中閃光不過照陏,係睇你唔到姐
佢怒時唔中落穴,電網照食
佢怕水>冰
好易比佢撞暈,建議帶有耳栓+氣絕氣效
頭可以爆2次,背中一次,左右翼爪,斷尾
呢篇易打多(茶)

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
小稻 + 8 攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 [H]puntszhin 於 2007-5-19 02:38 發表
黑狼鳥係一隻大怪鳥+雌火龍的混合體,對新手比較難打(不知為啥會放在4星的= =")
招式
火車:
噴火:
同雌火龍一樣有分1發/3發,打身一定冇事,屈高台者 ...

昇龍尾果招..請講明只係1擊..唔似雌火有雙擊..而且佢一倒轉果時個身會向前得好緊要...所以未斷尾唔好係佢想放呢招果時斬頭
回復 支持 反對

原帖由 [H]puntszhin 於 2007-5-19 02:38 發表
招式
火車:
噴火:
同雌火龍一樣有分1發/3發,打身一定冇事,屈高台者 ...

佢火球唔會向上飛咁麻煩的-_____-"
我蟹弓企3區高台仔可以屈死佢 c.c毫無損傷呢.

還有.
佢凌空轉身完畢 落地果下可以偷刀
Butt小心距離就好- - ((太近會被踩 太遠打唔中Orz

重點!"
黑狼鳥唔係怕水咩?-______________- ...

回復 支持 反對

原帖由 AmelLx阿喵 於 2007-5-19 12:30 發表

佢火球唔會向上飛咁麻煩的-_____-"
我蟹弓企3區高台仔可以屈死佢 c.c毫無損傷呢.

還有.
佢凌空轉身完畢 落地果下可以偷刀
Butt小心距離就好- - ((太近會被踩 太遠打唔中Orz

重點!"
黑狼鳥唔係怕水咩 ...

佢個火球絕對會向上飛!如果企後左唔係貼住牆係有機會食火球...
佢落地果下有風壓...如果係片手只能斬尾....斷左尾就冇得斬=.=
黑狼鳥食水多過食冰係岩既
回復 支持 反對

今日睇左醫生囉~驗到隻眼有機會視網模脫落..遲d做激光整返好佢...如果你地之後見唔到我上樂古..就等如我盲了=.=(迷聲:你講呢d野有屎用咩!?)好...今日攻略...老山龍!(一陣嘔打的聲音...)..今..日...教..打...岩/街蟹(力盡...)
砦/街蟹(最巨型的蟹類)
攻擊模式:
1.腳(有帶地震效果)]
打腳呢招通常係街地型先用...打腳一定要有耐震..同埋佢用你打緊果隻腳行果時...記住唔好太貼...太貼會比佢踢到
2.爪擊(超長距離-0-)
呢招係砦地型先用....照計就應該唔會中=.=因為我打頭都唔會食呢招...除非你咁唔好采...磨磨下刀比佢打中@@
3.噴綠色物體(是屎還是嘔吐物-0-?)
呢招企正佢面前就唔會中...打砦地型係2區要等佢放完嘔吐物先好放大爆G...
4.傻下傻下
呢招呢..佢會用腳狂插地...而且是原地..可無視這招
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
裝備:
小回(建議帶)
大回(鍾意咪帶囉=.=)
砥石(一定要廿粒)
強擊(弓手專用)

呢隻攻略可有排講.....
先講雙刀點打...雙刀係街地型一定係打腳...技能要有耐震..最好有埋業物/斬加1/速磨..佢企左起身..轉緊身果時要小心..果時唔好爆鬼人化住..因為亂舞太大硬直..有機會比後腳踢中...轉緊身請用三角加圓圈再碌...等佢轉完身向前行就爆鬼人....隻隻腳要打佢變紅色(一隻腳會有兩次紅色..即係你要打到其中一隻腳會變兩次紅色先可以轉腳,注:佢第2次紅會比上一次深色)...打到隻隻腳變晒深紅色..就可以亂斬腳...斬到佢訓低左(腳會冇左紅色)呢個係岩蟹最長既硬直...比平時斬頭訓低仲長..跟住又係斬斬斬斬斬啦- -

再講太刀(大刀同一打法)...太刀係砦地型打頭(因為把劍夠長嘛-.-)..如果企左上去就斬腳....要小心唔好比腳踢中...所以如果冇耐震請打後面果兩隻腳...打到佢訓低果時(應該會壓埋你走- -)..應該夠時間去個頭到爆氣刃..跟住又係狂斬頭....要注意佢雙爪係會彈刀..咁樣呢...如果用太刀可以一開始先斬雙爪.狂彈刀...儲滿條氣佢....砦地型局住打腳....用雙刀一樣....佢行到個城前面會停一停用綠色野噴/雙爪打城...佢硬直果時爆氣刃..落左黎又照斬腳

弓/弩....先講弓~弓必要係龍屬同埋貫通..冇龍屬你聽輸好了(如果玩雙火事都有得傾-v-)..先用貫通(一直都係用貫通)射爆佢個老山殼..爆晒之後就射入面果舊肉(如果爆過鐮蟹背應該知係邊舊..因為果舊肉係弱點)..單人射十幾支就應該再訓低..(超sm- -)..多人的話..牠可不用爬起身了-.-弩...要帶擴1x3,擴2x53(3粒合定去),9個徹甲1(有徹2帶埋),雷,火,水貫x50,貫1x50,貫2x40,通2x99,通3x99,通1...同弓一樣打法..先用擴爆甲..再用貫射肉

評分

小稻 + 8 攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

今日...咳!(好像病了說)....今日....咳!咳!(你咳夠了沒有!?)..教打..咳!(人..拉出去斬)..打大野豬!(被拉去用炮烙刑)教...打......雙角/一角龍
雙角龍(黑角是亞種)/一角龍(白一角是亞種)
攻擊模式:
1.鑽地(鑽緊果時附帶風壓和攻擊)
沒有先兆可言...如果佢鑽地可以用音爆炸佢起身...怒果時炸唔起...要勁耐先會向住你攻擊..所以命中機會=0(如果你打到佢怒果時呢....佢未噴煙就鑽地嫁話...會鑽完即卡插返上黎..小心的說....而佢插完上黎要睇下佢有冇交差尾尾先好打
2.叫
不定時的說...有盾的就防吧..太刀那類武器就要祈禱了-.-(因為撲都冇用)...
3.衝
有時會係你面前衝停再用角打飛你...如果用角的話呢..用太刀可以借果時斬尾(即是....屁眼那個位- -)因為果到可以斷尾而且果到係弱點
4.水龍式傾身撞人(超爛的名- -)
呢招同水龍一樣....被打走了要祈禱牠不要再衝..衝了你準備死好了.....
5.掃尾
又係識左右掃尾...冇攻略可言
6.咬
廢的一招..又是沒攻略可言
裝備:
小回10(必要)
大回(建議帶)
砥石(刀手必要)
色彈(最好帶)
音爆(古給好像帶2粒..帶8粒去就行了)
爆藥(20個)
嗚袋(20個)
1~4調合書(確保成功率)

主要攻擊時間係佢鑽地用音爆炸佢果段時間...要注意係佢怒果時炸唔起....
怒果時呢..佢衝你7成都係會再用角插你...呢個又係一個時機
斬腳斬到訓低呢...就斬屁眼位...
雙角龍可以爆角兩次.一角龍只能爆一次,,,未爆角可以上高台爆角(卡角戰術)...用大劍/太刀平時都可以偷雞斬到頭黎爆角~爆晒角就用唔到卡角戰術...
佢怕冰>龍>水/雷

評分

小稻 + 8 攻略

查看全部評分

回復 支持 反對

黑狼鳥  搵左好耐 終於睇到隻有人未寫.-.//   跳跳都有攻略 黑狼點可以無

借左前面兩位獵人的攻擊模式
黑狼鳥攻擊模式:
1.向前噴火(一擊/三連擊)
這招較易讓屠龍士爆頭/斷尾..因為噴完火佢有少少時間硬直...而斷尾係在佢噴火時進行(噴完硬直時間都斬得尾)尾部會彈刀...
2.倒掛金鉤
這招有帶毒的效果....而且有時會二連擊...如果想佢落地果時斬尾/頭的就頂小心..斬尾的請在尾尖後斬..斬頭的請斷尾後先好斬頭...而佢有時會飄移得勁過平時(可以與霸龍看齊- -)..咁就可以收一收油..回一回氣..就移到先按R狂奔..因為呢招主要唔係撞你..而係想去到你面前停低用倒掛打你...注:用飄移金鉤(?)可以斬頭
3.向前衝
呢招通常中於斬緊腳既時候...你見佢用完掃尾..將個角度向返你就要小心...7成係火車....佢衝完訓低可以偷斬2~3刀(唔建議太多..因好易食火車)
4.(怒)叫 (原地/飛起)
因為佢叫果時左腳有判定攻擊..而叫只會係佢怒果時先用(怒果一刻先會..途中不會亂叫)

5.咬
沒攻略可言...
6.飛上天
如果不是轉區...好快就會落返黎..但有風壓(落黎時間與大怪鳥相同)..佢怒既時候小心食火車
7.掃尾
這次左右也會掃..建議入肚斬...但請自行調教位置..太出會食掃尾

望落好似幾多招 但係當佢一隻帶左怪鳥面具的雌火都得
正常打法  一開波衝去密林最頂果區 係佢更年期前斷尾 跟住會輕鬆好多
不過呢隻野火車無特別動作 所以爆頭都係睇發呆/倒掛落地果刻做
打完即閃 ng係送你張火車飛
最好就砍翼  圍住佢轉就得

屈機打法
弓的密林見佢個區有高台 企上去 企到最入 跟住射到天方地老就可以
無技術建議轉區都要係到等
只岩長銃槍 同樣個區 金次去最頂項個條水路 果個封左但係有個位粒左入去 企係個位
吉一兩下就縮 火球一定要擋
又係好快收工

另外呢隻野係佢臨叫果下 6得好係可以避到

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
小稻 + 10 其實黑狼鳥都有人寫- -

查看全部評分

回復 支持 反對