打印 上一主題 下一主題
收起左側

總合!頭目級怪物攻略徵求

關閉 [複製鏈接]
訓練所轟龍(笛)
一開始先吹白白紅(O+O+三角O)
入到去二話不說轉身掉閃光彈(因為轟龍在你正前方而且很近的說)
然後追打轟龍的頭(狂咁三角)不要因打得忘形而不閃避它轉身那招
如果打得順利的話 可以把轟龍打得倒下 再追打轟龍的頭直到它醒了
然後送它3-4眠投 再去掘一個大爆彈(在入口的左手邊)
放在轟龍的頭附近 然後用眠投引爆
再補5下左右就能成功了

這個方法裝上的最快時間是1分27
(轉至某個論壇)
回復 支持 反對

正=.=不過跟你咁打都係勁左小小

評分

參與人數 1樂點 -3 收起 理由
[H]ckwckwt -3 請勿在攻略區中回覆

查看全部評分

回復 支持 反對

岩岩睇d帖~睇到嬲~金銀火都唔洗高耳~明唔明~唔信試下~
順便打埋黑龍/紅黑龍/祖龍既攻略(見到得返呢個-_-)

黑龍係咁多隻最有矛盾既怪~因為佢識火車(44x防一野秒殺~唔嬲)
招式:
火車(秒殺)
噴火(唔會秒~但係小心)
飛起噴3粒火
飛起噴火起落地壓你/壓落黎之前噴多一粒火
咬人(屈高台的小心)
大概都係呢d
黑龍係有得屈既~用片手同雙劍最好(近攻)~打左後腳~食藥磨刀都係果度~唔好離開~唔係你會死得好快~
遠攻既話爆雙火事都ok~火車一定唔會中ga啦~屈高台戰術~一定爆到角同眼~一飛起無信心避到就返屋企~等幾秒之後出返去慢慢射(貼邊打)
唔貼邊打會俾佢咬到
紅黑:極煩~一人打要注意
空中火車(必秒....)
噴火
飛起3粒火
飛起噴火起落地壓你/壓落黎之前噴多一粒火
天火(分前面同後面)
高空飛下(企影下面安全)

超煩既一隻~爆頭用弓會好d啦~唔好用近攻(自己一個打既時候~爆雙火事另作別論)
用弓係最好既(最好霸弓/祖龍弓)點解用輕弩唔好呢?因為彈數問題~擴1,2,3好快用哂~~子彈唔夠用係一個大問題~同fd打用弩炮可以快殺~
通常都爆到波(胸-_-)~頭既話就難d~
祖龍:個人認為唔算太難打(比起紅黑)
空中火車
噴雷
空中噴雷
跳起噴雷
空中3連雷
天雷(放前,後,塔上雷)
高空飛下

都要小心既一隻~反而呢個用大劍會仲易打(爆角同眼)~都係用弓好d~又爆到角同眼~唔想射咪玩炸彈人~響佢右腳放兩粒大爆g/大爆~再放一粒小爆引爆(放埋一齊都ok~)一定夠時間走既~有野想問就回我問啦.......

評分

參與人數 1樂點 +9 收起 理由
[H]ckwckwt + 9 原創攻略(紅黑單人劍打不難的)

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 28-4-2007 06:42 PM 發表
爪擊:由右向左的爪擊,威力及範圍不算強大,風翔龍亞種則由左向右
應對:應於頭的左前方攻擊,以便閃避,目標是亞種是則站在右前方

街那隻不是亞種,只是生鏽而已
風翔龍應該沒有亞種

原帖由 小稻 於 28-4-2007 06:42 PM 發表
飛行時

噴風:向前方噴出旋風,於雪山有冰結效果,於密林或街則有強大的吹飛效果,使用時龍風暫時消失

三連風:連續向前三噴出三道強風,於雪山有冰結效果,於密林或街則有強大的吹飛效果,使出前硬直頗大,使用時龍風暫時消失

持續噴風:持續向前方噴風,而且邊噴邊移動,頗為麻煩,,於雪山有冰結效果,於密林或街則有強大的吹飛效果,使用時龍風暫時消失
以上三招應對:站於他的影子中

回爪:以旋轉的方式爪擊,攻擊正下方敵人
應對:不斷逃走

尾部攻擊:閒時以尾巴攻擊正下方敵人
應對:不斷逃走

還有一招滑空,飛行時的攻擊方式

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
[H]ckwckwt + 2 補完

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 *魔殺* 於 15-5-2007 20:06 發表
我又來了- -今天打多份抵銷明天的(明天沒有空嘛)..今次教打大野豬XD"(假)..今次教打雄火龍(本想教打雪c- -但不想雌雄分開..只好打埋佢....)

雄火龍(蒼"亞種,銀"希少種)

攻擊模式:
1.向前噴火(一擊)
這招 ...

你......銀火龍同金火龍叫係唔洗高耳~仲有銀火係食雷食最多~雄火係食龍食最多(下位既話屬性都唔重要,你到上位用錯屬你有排都未打得死隻野)

評分

參與人數 1樂點 +1 收起 理由
[H]ckwckwt + 1 補完(對了前,錯了後XD冰打雄火是比龍好的)

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 火爆※傑 於 5-9-2007 17:53 發表
岩岩睇d帖~睇到嬲~金銀火都唔洗高耳~明唔明~唔信試下~
順便打埋黑龍/紅黑龍/祖龍既攻略(見到得返呢個-_-)

黑龍係咁多隻最有矛盾既怪~因為佢識火車(44x防一野秒殺~唔嬲)
招式:
火車(秒殺)
噴火(唔會秒~但 ...

黑龍個隻唔係火車黎
係蛇行
紅黑上面飛落黎都唔係叫空中火車
好似係叫飛蛇
黑龍蛇行唔擋係秒殺的幾多防都係秒殺
紅黑龍招飛蛇我試過用重拏擋不過扣左大量血
所以唔擋就一定係秒殺
如果你真係相信金銀火要高耳的話咁就真係死得人
好耐之前就ckw就講過火龍系只係要耳屎就夠
都唔明邊d人係要話金銀火要高耳

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
[H]ckwckwt + 3 補完

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 s20031081 於 10-9-2007 23:46 發表

黑龍個隻唔係火車黎
係蛇行
紅黑上面飛落黎都唔係叫空中火車
好似係叫飛蛇
黑龍蛇行唔擋係秒殺的幾多防都係秒殺
紅黑龍招飛蛇我試過用重拏擋不過扣左大量血
所以唔擋就一定係秒殺
如果你真係相信金銀火 ...

我有話金銀火要用高耳咩-_-?
回復 支持 反對

好了好了~
樓上的不要再爭吵了~
讓我介紹一下各位都知到的砦蟹打法了(炸)
=========================
首先...
聲明一下
砦附的砦字速成打法是卜口
不是街(勉強可以這樣叫)也不是岩蟹(那有岩蟹啊= =")
==========================
打砦蟹的方法有很多種,,有那幾種呢?
就是用不同武器的近攻和遠攻了(眾毆)
基本上這隻巨蟹是不能吃的(轟飛)
基...本...上...這...隻...巨...蟹...是...不...會...叫..的.(很疼)
近攻要注意的是請穿上有耐震技能的裝備
即使黎克特制8.1級地震也不會把你震到腦殘的(再次眾毆)
遠攻就不必了,,任何裝備也行喔~

他的弱點屬性是龍>火
有龍屬的用龍屬,,沒的話用火屬
近攻的就隨意~反正有耐震就能夠橫行了
但遠攻請不要用弩,,因為成本貴輸出不及弓好
所以強列建議用弓,,最好同時能夠有貫通和連射

一開始要提防火球,,當有白光在地下之時,,就表示天神來迎接你了
到達3區後請閉屏片刻,,因為他的移動速度的確很低...
無論近攻或遠攻都只有一個秘訣,,就是射腳...
射腳可以推倒蘿莉..不,,是蟹蟹
他的受傷方式是原狀→暗紅→鮮紅
當笨蟹準備攻城之際,,假若能夠看準時機,,把其中一隻腳打到由暗紅→鮮紅
那就能阻止攻擊了
此外,,如要老山龍料(例:角)的話,,弓手可以爆穀(老山龍頭)
可破壞的有面和角....
加油!! 快點推倒小砦蟹吧!!

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
[H]ckwckwt + 5 31行字只有16行是攻略XD

查看全部評分

回復 支持 反對

徵詢過ckw的同意後(?)
我要連帖了 囧
(下午 08:16) →『 某膠』←◆◇: 竟然沒有大怪鳥攻略?!
(下午 08:16) →『 某膠』←◆◇: 太可惡了
(下午 08:16) 絕望啊!我對香港的cosplay: 去吧

應ckw的要求
我就帖大怪鳥攻略吧 囧
================
大怪鳥實在是新手一大難關...
得罪了大怪鳥就等同於送死(偽)
要打大怪鳥...可以使用綠斬武器
沒有綠斬的話打某部位會彈刀的喔
方法很簡單
當他是你的仇人般
從他的左方(畫面右方)對他猛砍就是了
大劍的話想破耳也很容易
趁他攻擊時立刻走到他左邊
畜力等時機來臨
送他一刀
如此下去
很快會破耳的
他想逃走的話
送他一粒音爆彈
把他摔到地上去
用閃光彈也可以使他變歪怪鳥喔!!

大致就是這樣了(減少了訐多廢話(汗))

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
[H]ckwckwt + 4 12/23,數量上差不多,比例上多了(又不夠 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

囧~~大怪怪(大怪鳥)
真是需要用大劍sm嗎??
(當你是新丁~什麼都不知)
就讓我來幫幫你~
不用一定要綠斬...只要你用這把鐵刀就可以ko大怪鳥(太刀的~只有480攻)
當新丁用雪山裝的~不用用神手的技術避牠的轉轉~食了一下都不是扣很多血~
斬牠"蛋刀"都不用怕(...讀書讀得少...文盲率高)
只要練成了左上的"集氣捧"??你就天下無敵的..(只是對大怪鳥了這場)
先用色玉~~再用音爆彈(如果有)讓牠呆一呆~就用太刀速成技~~
三角~三角~R~三角~R~三角~R~三角+圓圈(最後一下要一齊按)
再練滿捧~再出~~一會兒後大怪鳥就會離開人世了....
只要避了牠的火車!?就可以了~牠的轉轉有點難(新丁)
當牠用"5連發"(5下定4下= ="?)就一定要打~
因為此時~大怪鳥的硬...膠係最大~
囧...少少的..文..希望有用><""
囧...大怪鳥真的不知點用文教好...
但又不想新丁時時問大怪鳥用雙劍點打好....
囧...潛水吧....

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
[H]ckwckwt + 2 簡直是廢話(炸)

查看全部評分

回復 支持 反對