查看: 8487|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 其實大家覺得咩叫欣賞音樂??

有時係學校聽到人地話大東好令仔呀,邊個邊個好令仔呀,係咁話佢唱歌好聽(睇樣聽歌咁解)
係米好似一個細路唔中意食飯但係你整到好令佢死都話好食咁樣呢??
我個人就好中意michael jackson既,個個同學一聽到就成日話變態呀樣衰呀
(佢地只係知道近年來mj既衰醜聞)
成日話樣衰唱歌唔好聽令仔/女唱歌先好聽,其實...會唔會太膚淺同埋見識小呢??

唔知你地又係點樣欣賞音樂呢??咩叫欣賞音樂呢??
回復

d 人都只係睇外在美唔會睇內在美
好多人都話個4 個人同個5-6 個人有幾靚仔有幾靚仔,
但我聽過佢地既歌又唔覺得幾好聽(咪打-.-)
樣衰唱得好 同 靚仔唱得唔好 要我揀我就真係揀樣衰唱得好
eason 又唔係靚仔喇, 但佢d 歌真係好聽過個幾10 人喇-.-
回復 支持 反對

在我而言
欣賞音樂就係完完全全明白,接收到作曲者所想表達的信息,咁樣就係識得欣賞(除非首歌冇意思)
曲調我覺得係排第2,唱者排第3
一首歌對於我黎講就算曲調唔o岩Feel
但歌曲有意思的話(如:Skillet - Looking For Angels)
都吸引到我聽落去的
雖然我排唱者第3,-但唔代表佢係唔重要
就算有更好多歌,但唱者唔得(如香港某歌手),
唔可以用自已的材料帶到信息俾聽者
咁都係冇用
就係咁多_@
回復 支持 反對

對我黎講

只要首歌好,(即使是愛)對我來說還可以接受到,就算係粗口歌都有佢自己既意思(我d fd成日聽重金屬=.=)

而且歌手必需去讓【聽歌者】感受到首歌既氣氛,但做到呢點好難,不過如果做到呢點又代表佢音樂好得

外表樣衰,靚仔跟本唔重要,唱歌就係唱歌,靚仔仲係到同你唱咩,走左去做模特兒啦

其二就係歌詞,香港好多歌詞都係林夕一手包辦,但完全9唔答8,岩音就寫落黎,真係唔明佢點解可以拎到獎

佢能獨當一面,但事實上究竟他是否應得這個獎?
回復 支持 反對

對我黎講

.......
外表樣衰,靚仔跟本唔重要,唱歌就係唱歌,靚仔仲係到同你唱咩,走左去做模特兒啦

其二就係歌詞,香港好多歌詞都係林夕一手包辦,但完全9唔答8,岩音就寫落黎,真係唔明佢點解可以拎到獎

佢能獨當一面,但事實上究竟他是否應得這個獎?
【迷╯SaM】 發表於 17-4-2009 10:44 PM

家常便飯啦_v
回復 支持 反對

1# ◇~荔枝~◇
唱歌.音樂係歌手既特質.天份..但如果你要把歌手既日常生活鎖事.性格.外貌.形象都要連上到歌手的特質.天份...這樣你就不是真正欣賞音樂的人!
回復 支持 反對

1# ◇~荔枝~◇  
唱歌.音樂係歌手既特質.天份..但如果你要把歌手既日常生活鎖事.性格.外貌.形象都要連上到歌手的特質.天份...這樣你就不是真正欣賞音樂的人! ...
24321371 發表於 17-4-2009 10:49 PM

我個簽名夠唔夠正呀_a
回復 支持 反對

我唔知我算唔算係識得欣賞音樂既人
聽歌,我一定要聽我聽得明既語言,唔知佢UP乜既歌,聽黎都晒氣(對我黎講)
之後我會留意以下既野: (排名分先後)
1.聲音 (係指歌手本身把聲特唔特別,呢樣野天生+完全主觀的)
2.唱功 (唔洗多講-.-)
3.旋律 (當然岩心水啦~.~)
4.歌詞 (唔知佢UP乜既絕對唔聽-.-)

其實以上4項基本上缺一不可
我分先後咁排只不過係分邊D好聽D,邊D冇咁好聽....
回復 支持 反對

我個簽名夠唔夠正呀_a
阿杰乂 發表於 17-4-2009 23:04

ok呀!!
介紹d歌聽下啦!!
回復 支持 反對

我唔知我算唔算係識得欣賞音樂既人
聽歌,我一定要聽我聽得明既語言,唔知佢UP乜既歌,聽黎都晒氣(對我黎講)
之後我會留意以下既野: (排名分先後)
1.聲音 (係指歌手本身把聲特唔特別,呢樣野天生+完全主觀的)
2.唱功 (唔 ...
Minglun 發表於 17-4-2009 23:37

講真呀
只要你話睇樣我就覺得你係唔識欣賞音樂
回復 支持 反對