查看: 11522|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 熱愛音樂既人入入討論下啦喂~!!

香港歌唱黎唱去都係個字,
佢地d歌詞來來去去
得太遲、才、是最大權利
淨係識講,極知無聊~
古巨基、容祖兒、楊千嬅、鄧麗欣、方力申,
請問有幾多隻歌唔係講既呢?

唔通失戀都聽黎解悶嗎?
如今,香港樂壇來到這個地步,係因為佢地唱既歌千篇一律 - ""
他們(香港歌手)卻想不到這個""字可以越唱越冇癮,
聽的也再冇耐性地去聽,香港樂壇已經去到水深火熱既程度了。
歌手MV拍得cheap之如,d歌手又冇料,真係不知所謂。
指既係唱功,好似以為真係會有人崇拜佢地~!!
隨此之外,佢地成日
翻唱其他國家歌手既歌,可謂冇乜新意~!!
轉過頭睇,美國同香港既歌手就真係有天壤之別,
rapper rap 埋政治,真係有料既人系美國大有人在啦~
仲有,知唔知點解
香港歌手每隔幾個月就出一次牒,
而美國既歌手每隔幾年先出一次牒?
因為人地美國既歌手一隻牒就砌低你地香港歌手一年既effort~
講真我小學果陣時,也有一段時間曾經聽過中文歌~
但係好好彩,系我中學果時因為受到打cs影響,因而接觸左英文歌。
最令我感到意外既就係我放棄左聽中文歌。
然而,聽英文歌依家係我生活既一部份。
聽英文歌令我知道音樂兩個字既定義究竟係咩,
文化、思想、觀點都一一都與中文歌截然不同,亦成為強烈既對比。
希望香港人唔好比香港樂壇所誤導,
香港人的確十分麻木地追隨香港歌手,
老實講,香港歌手都係跟風既姐~
我個人比較鍾意 T.I. , Snoop Dogg,  Fort Minor, Ludacris, Timbaland
佢地d歌擁有個人既個性,將自己心中的不滿發洩系隻歌裡邊。
系我呢個post度,歡迎大家交流一下聽各種歌既心得,
可以講埋關於歌手既野都ok~
呢個post無完全冇針對之意
回復

a7x在我心中永遠是最強  !!!
回復 支持 反對

SUM41~YOYO~~
LINKIN PARK ~WOWO~~

香港以前D歌都係勵志為主, 紅日啊獅子山下啊~@@
回復 支持 反對

4# 牙翎
只識得呢兩隊>w<?
要band名找我a_a
回復 支持 反對

SUM41~YOYO~~
LINKIN PARK ~WOWO~~

香港以前D歌都係勵志為主, 紅日啊獅子山下啊~@@
牙翎 發表於 11-1-2010 22:21

LINKIN PARK 我最鐘意既刀係佢地個隻 New devide
我刀話左係而家既香港音樂/.\ 唔係以前
回復 支持 反對

a7x, evanescence, a day to remember, papa roach, rise against, paramore, seether ♥

我本身唔聼香港d歌
同樓主一樣,hk pop既歌詞永遠都係愛,失戀,死左邊個邊個
不過最近我發現 鄭秀文既 上帝早已預備 係唯一比較特別
香港歌手唱福音歌係呢10年都好罕有,可以講係無
我唔敢包保人人都會中意,可能對神呢樣野比較反感
但係我覺得如果淨係聼首歌既melody而中意,唱k係到唱
"上帝早已預備 我不相信運氣
即使風光明媚 但卻不是你預期"

唱還唱,又唔去了解意思,因爲呢首歌而真係有所體會既人有幾多個?
如果係街上面見到d港女唱左出黎,我驚自己會笑左
回復 支持 反對

a7x,bfmv,rise against,atreyu
呢排聽緊trustcompany
另外愛上左children of bodom@@
回復 支持 反對

beyond!!
I like beyond!!
回復 支持 反對

我小學5年班已左聽日文歌...
一聽就差唔多9年~"~...
不過呢排又轉番聽中文歌@@..
回復 支持 反對

愛情我覺得有小小好
但而加香港既歌手
成隻碟都係愛情歌
係人都反感啦
回復 支持 反對