打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 【新人】【機評】自由流星號 (會持續更新)

大家好!今次係我第一次做機評!做得唔好請見諒!
機體名稱:自由流星號

機體武裝:
所有攻擊係數暫時未有資料
所有武裝沒有自身硬直
爆甲前:
1.93.7cm 高能收束火線砲 × 2貫通

判定: 距離:                          
    係數: 攻速倍率: 延遲:

2.120cm 高能收束火線砲 × 2貫通            

3.60cm 「鼴鼠式」艦對艦飛彈發追尾

必殺:全彈發射型

爆甲後:
1.蠍式光束軍刀                          

2.飛狼座光束步槍               

係數: 攻速倍率:延遲:
3.旗魚3磁軌砲              

必殺:亂舞型               

技能一
              PHASE SHIFT裝甲 效用:對實彈武器的攻擊,防禦力增加。(實彈傷害-50%)
技能二
              核能 效用:HP50%以下除跳躍外衝刺不損EN

六圍:
爆甲前:

爆甲後:

合成材料: (全材料需要特裝型一)

建議配點及插卡:

3血7防2血  EX技就因人而異
7點防防已爆
咁既配法係比較硬 耐生存
插卡最好係必覺、V苗、底力其中一個,個人鐘意底力
因為防爆哂冇野好加 就加攻 個人覺得插新人類冇咩必要
因為已有核能

先講講優點:
1.彈多
   爆甲前123武同爆甲後3武彈比較多 打持久戰有優勢
2.PS裝甲
   遇見強勢實彈機唔怕
3.核能
   包機燃料唔多 係靠呢招技架啦

然後到缺點:
1.冇I力場
   怕浮油及各種超視
2.霸體時冇刀
   比各種強勢拳機佔優勢
3.冇倒地武裝
   自保不能

戰略: 本人未有使用過,所有感想及資料由使用過的人分享
爆甲前:
盡量圭後射 最好放哂導彈再慢慢射1、2武
不過最好係4個隊友一齊行,自己跟係最後
爆甲後:
最好係爆左技二:核能 先至爆甲
因為咁大個裝甲,有核能都冇用啦,易被人射中
爆左甲之後都自由冇咩分別
只係刀由5下變4下,不斬地
槍變得更加順手(純別人使用後感想)
3武多彈及先右後左咁樣發射
最好係中場圭射

武裝示範片段:

別人使用片段:

來源:http://www.olgame.tw/bbs/viewthread.php?tid=89110&;extra=page%3D1

來源:http://www.olgame.tw/bbs/thread-89135-1-1.html

以上片段 如果原作者不願意我發表 請通知我 我會刪除

暫時咁多啦 有係數資料我會更新
以上機體資料由 遊戲戰紀SD高達機體資料庫提供

有意見或分享可以留言或PM
還有小弟的機評如有錯誤或不足 也可以留言或PM
我會盡快改進

係咁多~~~
回復

呢部機唯一敗筆
模組過大.....
回復 支持 反對

未用過部機就寫機評真的好嗎?
回復 支持 反對

回復 3# chankifung4e

所以正需要別人給的用後感e_e
回復 支持 反對

未用過就寫到機評
回復 支持 反對

樓主就係所謂既腦補覺?
回復 支持 反對

用腦補黎採寫機評 同紙上談兵有咩分別.
回復 支持 反對

改觀!R前1212咁輸出好正
R後2出槍武比自由順!3武多彈,傷害可觀~
回復 支持 反對

人地都講到明係新人. 最多咪叫佢下次用過先寫機評,洗唔洗話人話到咁呢? 比小小機會人啦,人地都有放心落去打架....如果新手一放機評就比人講到咁,later一定無人再敢寫機評= = ... 個人意見~
回復 支持 反對