查看: 3499|回復: 56
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] 幻想機體,起始30高達(Beta ver0.5)

嗯,經過上次FA-UC一役後,覺得比人抨擊係學到野,於是我再搜集資料,出第二次既幻想機設,有人可能覺得我係煩膠,冇所謂,我起碼敢做,話我煩膠既你呢?好啦廢話唔多講,今日既主題係(用膠造既高達)起始30高達

機體名稱:起始30高達英文:Beginning 30 Gundam
型號:GPB-X80-30F
出處:模型戰士 GUNPLA BUILDERS BEGINNING G
簡介:本機係起始高達為左參加高達模型錦標賽而改良既型態,配有IFS(I-Field control System,I力場控制裝置)使機體的攻擊力和防禦力得到提升(高達史上年份出現最早的機體(西厝2010))

屬性:五剪
級別:S
機體技能:
技能1:製作精良的模型
機動力上升,防禦力上升,鎖敵範圍上升
技能2:IFS裝置
機體50%血以下敵軍光線武器攻擊力大幅減少,實彈少幅減少,自身光線武器攻擊力最大化,附近友軍(半徑4個機位)受到敵軍武器攻擊最少化(系數不變,但全部變打擊)
武裝:
IFS發動前
一武

光束軍刀六刀流(五刀倒地,雙手各持三把刀)
二武

光束步槍(右手出槍,普通射程,殘彈10發,3秒回1彈)
三武

光束火神炮(頭炮,射程係豆炮射程,殘彈5發,清彈倉後5秒回彈,每發5hit)

亂舞型必殺
IFS發動後R1
一武

I-Field衝擊
二武

光束步槍(同上)
三武

IFS控制光束軍刀(浮游劍,6粒,每粒打2下,清彈倉後15秒回彈,此為實彈武裝,不受IFS加持增加威力)
地圖炮必殺
IFS發動後R2
一武

光束步槍(IFS集束)(殘彈2發,2發全中後倒地,清彈倉後10秒回彈)
二武

光束步槍(IFS擴散)(殘彈3發,類似V2B散彈,清彈倉後13秒回彈)

必殺技與R1無分別
合成材料(根據劇中我記得出現過的機體)
起始高達(會出的話) GP03S 大魔 龜霸 渣古II
暫時做住咁多先,數值等研究後再加我知道有超過6件武裝係有少少遺反常理,但唔好唔記得當年R前R後只係有得變MA既機有,技能轉武器當時都係不可接受,六件武器都係過左成年先有咁到E+我將2樣已有既野合埋一係咪都唔得先,就係你地班食古不化既人搞到SD冇創新,之後就話佢越出越屈,系統上我覺得絕對冇問題,多武裝咪系數低D囉,50血先開始有R前R後,開技之前成部元祖咁,唔好下下見到超過六個武裝就噴,50血以下先有正常武裝讓曬都話唔公平咁我冇野好講,而且當有一個先例,後面,之前既機都會跟住改,你都想你部愛機忠實呈現所有武裝架,係咪有罪先
回復

唔知點解初頭睇個動畫覺得佢同stargazer好似
回復 支持 反對

又係幻想
回復 支持 反對

材料咁簡單?
回復 支持 反對

又係幻想
199xabc 發表於 19-8-2012 14:25

做人如果冇無夢想, 同條咸魚有咩o野分別呀!

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
noname1133 + 1 講得好 夢想促使人們行動 行動促使人類進步 ...
kin123456789 + 1 講得好

查看全部評分

回復 支持 反對

材料咁簡單?
最強的新手 發表於 19-8-2012 14:26

因為劇中既機體一係好簡單,一升就到左03D,Hi-nu,沙煞比等級
回復 支持 反對

等你整部永恆
回復 支持 反對

技能1:製作精良的模型<點解我睇到就好想笑ge?
回復 支持 反對

回復 5# 最後武士wd

有幻想,冇實行,就係空想!
回復 支持 反對

技能1:製作精良的模型
eddiechiang 發表於 19-8-2012 14:35

原本我加左條線上去,點知消失曬,但佢係重要資料所以唔可以反白
回復 支持 反對