打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機體討論] [博負皮][不要面][繼續幻想]幻想機設 完美突擊高達

支持幻想系!但這材料已經能上EX RANK了
另外樓主幾時出番DUC機幻想(其實我最想見到有人幻想GGEN機
回復 支持 反對

完美突擊如果SS機就話6武器姐,但而家SF都係SS機完美突擊冇咩機會上到SS級,5武器係最大可能

照武裝咁唔洗諗,炮突+劍突.但冇加上彈夾數量同6圍而只係比武裝,有少少資料唔夠齊全

炮突支火神炮同重EW雙加特林機槍都係260X10,呢部個火神竟然280X10我覺得會太惡,如果6圍果邊拉低D我會容易認同呢個係數

榴彈發射器係數我認同,但唔應該有追蹤效果.炮突E個榴彈發射器同樣地都係冇追蹤.完美突擊按道理都洗有追蹤效果.可能你玩過PS2 Z.A.F.T.連合 知道佢榴彈發射器有微追蹤效果.但係SD整出來有一定難度:追蹤又唔可以似08小隊咁勁,又唔可以似雅典娜咁細.模組又要係一般火箭炮個子彈樣.韓國唔會為一部非熱門機特登整多個武器出來.所以榴彈發射器有裝填下降就夠啦

超高脈衝炮冇咩野好講,係數都係高炮突同炮突E 25,高命運50.都重算正常.我諗超高脈衝炮CD會係8秒就冇咁惡.到SP1有技能就轉5秒CD,其他武裝呢個時候有可能用唔上,又可以成日倒人地.個人覺得有D惡.但係就

至於R前必殺,我覺得轉做範圍必殺好D.地圖必係炮突同炮突E都用過.即然你配上咁的武裝.必殺可以做一個用哂R前所有武裝的全彈發射動作會有特色

對艦刀我覺得唔應該咁高係數.自由把刀都係1100,命運都係1100.有咩可能對艦刀可以有1300係數?呢個係數通常係比拳機用.X1同無正把刀都係1320係數.作為剪機的完美突擊係數應該落返1100左右.如果你話完突只係打4刀所以咁高係數都唔應該會係咁.NU同樣4刀但都係1100係數.完突未必會係第1部破例咁高係數的機

光束迴旋鏢,1400係數都算正常,S機中得命運有香蕉1次放2個各1000係數,呢部放1次得果1個拉高係數都算OK啦.但我自己會諗彈夾上限會得2發.3發太多全部打中太痛,1發太少打中似冇咩效果.2發打中都算中規中矩

至於火箭推進錨,我覺得如果係格鬥技會令完突武裝太極端.R前就炮突R後就格鬥太過2面化.我覺得火箭推進錨可以參考S龍招神龍爪同時帶有牽引同追尾就會實用化好多.其一完突可以拉人入自己隊入面玩HAPPY CORNER,其二可以用來救人同做起手技,變成可以主動遠距捉人而唔係要同人近身打.要知道通常近身打都係拳機.剪機同拳機打會有克屬減傷.拉人入自己隊入面集火總保險過自己衝出去同人單拖拳機.

R後必殺冇咩野好講.配上呢堆武裝冇咩可能係範圍必殺同地圖大

重有就係,我覺得個名轉做FA突擊會順口D.一直完突完突咁叫怪怪地.FA突擊對我來講聽落順耳左好多
FA通常係指全裝甲,但亦都有指全武裝的意思.套用呢個意思叫FA突擊會好聽好多

技能果邊我整體認同,但技2話明化不可能為可能的男人,不如唔好要個鎖敵距離錯加,轉做受敵傷害減少會好好多.技1冇得加自己防咁由2武來加番都算OK
啊橙 發表於 23-10-2012 10:26

首先,好多謝你花咁大篇幅回應我呢篇野,1.榴彈發射器我加追蹤既原因係因為S Z果D都係榴彈,同樣有追蹤功能,但AS Z又冇,所以我諗應該唔會係大問題
2.至於高系數火神,係因為出於動畫暫時未有拎過光槍上手,但得支業火撞到PS甲機好似又唔係幾夠力
部機本身由唔夠重炮手EW咁硬,所以只好加大火力提高生存能力
3.冇光槍上面講左,動畫冇拎過光槍,加埋我唔認為佢有手拎光槍(命運支炮係折疊式,用完可以收返埋)
同埋我覺得三合一係將空戰既高機動性,炮擊既重火力同重劍既近接戰鬥力發揮到極點,而空戰型既賣點係高機動性,唔係支光槍(就機設而言)
4.R後一武係同劍西冇分別的,五刀倒地,目的係為左平衡返R後射擊能力低既問題
5.R後二武只有一發殘彈,我既原意唔係拎佢做主力武器,因為R前已有追彈,佢既作用既戰鬥時減低敵方速度,方便捉人,逃走
6.R後三武,其實我都有諗個你呢個問題,但由於個夾其實唔係太長,夾硬加做拉人好似唔太合理,
同埋我覺得拉人係雙龍頭特色,如果有得拉人,咁雙龍頭既存在價值會降低
7.R前必殺我都諗過呢個問題,不過我覺得既然要極端,咁不如揀最極端,地圖炮必殺(超遠),亂武型必殺(超近)
所以就用左地圖炮,加埋你都講左呢部機人氣唔高,無謂曬時間做多個動作啦
8.完美突擊高達唔係我改的,我參考過2個wiki先打呢個名
http://hiki.cre.jp/GUNDAM/?PerfectStrikeGundam
http://gundam.wikia.com/wiki/GAT-X105_Perfect_Strike_Gundam
9.至於技能方面,其實我係打算將四西既技合一,結果就出左呢樣野,技一加自己防係因為炮西有防禦上升,
劍西就係技二,穋西同空西就係技一
支持幻想系!但這材料已經能上EX RANK了
另外樓主幾時出番DUC機幻想(其實我最想見到有人幻想GGEN機
夢矓 發表於 23-10-2012 14:12

下一次我諗住出極限高達(因為想更多人認識更多唔太熱門既高達,呢個都係我出幻想機設既目的之一)
UC機因為都幾出名下,雖則冷門機多,但我暫時都只打算出高達系機體,而UC既高達系機體又唔冷門,所以遲D先
如果再出UC機我諗會寫delta改
材料其實因為韓服果部越出越變態,再遲下真係變到咁都唔奇,加埋呢三部係第二易合既AS機,其實都唔算太貴
回復 支持 反對

合成材料令我比負皮
回復 支持 反對

我相信Perfect Strike加左核能可以同命運有得揮
加上SD係冇所謂能源問題
所以出的話應該是S
可能似V2B爆甲先有刀(爆甲唔要炮裝,六圍加敏速減攻防)
如果自由R就神了
回復 支持 反對

R後應該無個國王刃會好D
回復 支持 反對

我諗應該分成2部會好d S 同 SR 無光槍接受到 因為係HD版設計到都冇出現到 只係用2部AS突擊加埋一齊咁制 冇新意
回復 支持 反對

五剪即是什麼級!?
回復 支持 反對

我諗應該分成2部會好d S 同 SR 無光槍接受到 因為係HD版設計到都冇出現到 只係用2部AS突擊加埋一齊咁制 冇 ...
三毛 發表於 23-10-2012 16:28

咁突擊確實係得果少少武裝...而AS機基本上就呈現曬咁多種武裝,想有新意都幾難另外都好多謝你認同我唔用光槍既諗法
五剪即是什麼級!?
小湊 發表於 23-10-2012 16:40

S...總不可能上SS吧...
回復 支持 反對

十卜,但應該最多AR,因為

黑突就係完美改善型,然而

因為好多武器都比人廢除左

,最後落得3武下埸。

...
藤星 發表於 23-10-2012 12:17

SD原來就是原作粉碎機
回復 支持 反對

R前1武榴彈
2武光槍
成功