查看: 13622|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[兵陣研究] 持國天王實測報告

持國天王所指的,是官方名稱,或許有錯,不在此討論印度的宗教
至於外形,無論如何看,都似一位猥鎖大叔,但有人指是型……

我的持國天王
224馬+207雀,全力,現時155,測試時100-104級,空裝(介都無)

招式
炎龍殺陣 - 5擊+7擊燒傷持續傷害,大約四秒內爆發,攻擊的兩擊間隔之間與燒傷間隔一樣
攻擊距離比馬遠,範圍比馬大
與馬不同的是,燒傷不會重疊,但可以再補一擊重置時間

灼傷的特殊點數,可以減抗性,根據實際測試,效果只限於炎龍殺陣

傷害測試
測試對象:冰城-冰樹
6點劫火-4XXX x 5 + 2xxx x 7
6點灼傷-23XX x 5 + 50XX x 7 (第一擊)

結論
持國天王的威力強大之處在於燒傷,遺憾是不可重疊,用來暴走的話,應該打法是每隊打一下,無限輪迴(或許高級後,輪迴都不用)
這樣打法十分爽

可惜打單隊強怪的威力欠奉(相對而言),尤其加灼傷的人,因為主要傷害都在燒傷,不停打作用都不大,不如趁有4秒,拿一塊薯片吃。

對比多聞天王一級即可暴走冰樹,持國天王一級想打一隊冰樹都難,尤其它本身不適宜打單隊,但無裝多隊冰樹基本必死。

免責聲明:以上為我155級時結論,或許高等有裝後有所變化

---------------------------------------------
修改紀錄:
1 應該每一下有5擊火傷(根據樓下測試,我自己看就4HIT,可能混亂有所看漏)
2 加入有關灼傷特性,減抗性的描述
3修改為5擊火傷,7擊燒傷
回復

雀天王 升兩天就能200上裝了
到時候升級比龜天輕鬆
特性方面還是先點10燒傷吧
回復 支持 反對

~如果~ 發表於 20-8-2016 14:00
雀天王 升兩天就能200上裝了
到時候升級比龜天輕鬆
特性方面還是先點10燒傷吧 ...

我只知道,現在升得好辛苦

希望200後會強啦
回復 支持 反對

我只知道天王廢極有限
回復 支持 反對

你肯得HIT得 2下?= = 我250雀天 16000HIT數唔只得2下 反而14000(燒)冇8下咁多 (唔知有冇8下)
1下打到冰肥得番16000血 3下打死黑肥

同意GE係前期真係好難升 但係升LV我唔會每隊打一下咁極限手速 一隊放3下死晒 另一隊放3下
咁會升得快好多

打單隊實冇龜天咁勁架啦 加油 升到200之後會步入青春期 225就成年架啦

225才成年@@  發表於 21-8-2016 16:30
回復 支持 反對

恭喜合天王
回復 支持 反對

雀天升LV完爆龜天
你掃1次黃就夠LV上鬼惡套啦  到時打咩都得
回復 支持 反對

我自己實測過燒傷同劫火都試過打同一隻怪暴走,當你夠力打一隻怪就係劫火打快d,燒傷持續傷害係比劫火高,但即時爆發沒劫火咁高,例如:我用劫火打隻怪1.5m血,但燒傷得1m.我對同一堆放兩下劫火可以幾秒內殺到,但同樣燒傷放兩下一定耐d,當你越唔夠力打個隻怪燒傷就明顯勁過劫火,但你越大力劫火好明顯打快過燒傷,就算打5堆怪如果你夠力就一定劫火快過燒傷
我只可講句佢比得兩個特性唔會得一邊特性勁
回復 支持 反對

國巨229雀天 200套加黑水介 1技秒人馬-- 1hit 10k up 未加燒傷 本人加爆劫火先
實測5hit未計燒傷 1技一共有10hit
回復 支持 反對

arhoronald 發表於 21-8-2016 02:06
我自己實測過燒傷同劫火都試過打同一隻怪暴走,當你夠力打一隻怪就係劫火打快d,燒傷持續傷害係比劫火高,但即 ...

其實差唔多 不過持國天王250左之後 加燒傷特個15%法抗可以做埋輔助打多D
對台男/燕3/玄武技等攻擊 有少許幫助 甚至方便比佢地執怪升
被冰/暈時燒傷亦會比較好
回復 支持 反對