查看: 28312|回復: 140
打印 上一主題 下一主題
收起左側

信長討論區-v-"

有關信長人物可以系度分享

本人幾鍾意職田信長

本能寺之變點解佢要自殺先-.-

佢吾自殺認該可以殺出一條血路

職田信長當時帶住有個侍童(點解咁大意=.=)

如果佢帶住成班火炮兵.....'可能吾會死

夢碎本能寺...'留番茶器-0-

有咩可以系度分享下..'有冇人知菊姬既故事=.=
回復

信長唔係係本能寺之變燒死嫁咩 --?
回復 支持 反對

信長身邊得幾百人,但光秀有成萬三人,
當時信長預計唔到光秀會叛變,所帶好少人係身邊,
基本上殺唔出一條血路,加上如果唔放火燒左本能寺,自殺
會俾人拎個首級遊街視眾......
回復 支持 反對

樓主打錯字哦......
是織田信長......
本能寺之變係由於當時信長要光秀往西方戰線支援秀吉,信長在本能寺時即遇到光秀之叛變。「敵人,就在本能寺」光秀一聲令下其萬餘人大軍已經重重包圍本能寺,信長身邊只有幾百人,根本不可力敵,最後自己放火燒掉本能寺,一代梟雄葬身火海,是後來賤嶽之戰的因由。
附帶說明一下其侍童正是森蘭丸
回復 支持 反對

我相信於信長的算盤中,光榮且特別的「切腹」方法應該比被光秀抓起,再遊街示眾再殺之光榮吧。

畢竟魔王不應該被抓住再處死阿。
回復 支持 反對

十分同意小稻 在日本這個階級,榮譽觀念十分重的地方 堂堂一個大名被武士攻入
若不自殺 被光秀抓下 下場亦一樣 而且更不好過
佢有鐵炮兵 光秀冇咩= = 話明火燒本能寺
比你鐵炮 範圍都唔會大 範圍唔大 鐵炮隊既作用亦都唔會大

ps:想問下呢個post點解唔放去歷史區....
回復 支持 反對

原帖由 [H]型仔東 於 2006-10-17 21:12 發表
十分同意小稻 在日本這個階級,榮譽觀念十分重的地方 堂堂一個大名被武士攻入
若不自殺 被光秀抓下 下場亦一樣 而且更不好過
佢有鐵炮兵 光秀冇咩= = 話明火燒本能寺
比你鐵炮 範圍都唔會大 範圍唔大 鐵炮隊 ...

我有本書話
秀吉同光秀係同黨
吉吉一早知光秀要反
回復 支持 反對

其實果陣信長想走都走唔到呢~

諗下都知,信長果陣淨係帶著幾百個侍從,而光秀就帶著3萬,仲要係精兵,信長佢自己都知冇可能有奇蹟出現,雖然佢d思想係勁je,佢都冇可能好似戰無咁千人斬掛(何況仲有3萬人!)

仲有光秀都唔係白痴,冇可能俾信長走到,果陣已經發明左鐵炮,就算信長點勁都冇可能檔子彈掛

就算天開眼俾信長奇蹟走到,咁佢可以去邊?安土城都俾明智秀滿攻緊,搵天皇?同送死冇分別,傻吉吉仲係中國同毛利打到死死下,最加唔好話瀧川,柴田果班人喇,
最好既例子就係果陣同在皇宮既德川家康,就算佢冇俾明智追殺都差d冇命返三河,好彩佢有班服部眾先走得到,咁信長果陣獨身一人仲俾明智追殺,仲邊有可能走到自己d臣子度呢?

何況果陣仲有信忠殺入去攪攪陣,制造機會俾信長走,但係不但幫唔到,仲自己死埋...如果佢果陣唔衝入去,日後再報仇既話,歷史就可能會改寫
回復 支持 反對

原帖由 catcatqq 於 2006-10-17 22:23 發表
其實果陣信長想走都走唔到呢~

諗下都知,信長果陣淨係帶著幾百個侍從,而光秀就帶著3萬,仲要係精兵,信長佢自己都知冇可能有奇蹟出現,雖然佢d思想係勁je,佢都冇可能好似戰無咁千人斬掛(何況仲有3萬人!)

仲有 ...

光秀個時邊有3萬人......
秀吉個邊都唔可以苦戰緊,因為當時水淹高松城,
知道本能寺之變後同毛利議和,
用左7日就趕到去山崎打破光秀,
如果信長唔死但有機會同佢會合到
回復 支持 反對

原帖由 暴走龍馬 於 2006-10-18 17:11 發表

光秀個時邊有3萬人......
秀吉個邊都唔可以苦戰緊,因為當時水淹高松城,
知道本能寺之變後同毛利議和,
用左7日就趕到去山崎打破光秀,
如果信長唔死但有機會同佢會合到

除左計佢帶兵返黎果7日之外 ,仲要計埋傳話兵送口信俾吉吉 ,吉吉同毛利議和用果d時間 ,仲有信長真係可以等7日嗎?我驚佢未俾光秀殺死之前好可能就先被野武士或農民殺了
回復 支持 反對