收起左側

信長討論區-v-"

講起立花
立花道雪係咪姐係戶次鑑連

立花家同大友家有無關係
立花,島津,大友,呢3家究竟係互相敵對定係脣齒相依

立花道雪咁多名,搞到我睇左書都唔多明
回復 支持 反對

-.-日本的歷史真係麻煩......
咁多名做乜野
好地地服部家改乜鬼做半藏
信玄又要賜d 字俾人0-.-0
回復 支持 反對

原帖由 小笨kk 於 2006-10-23 23:39 發表
講起立花
立花道雪係咪姐係戶次鑑連

立花家同大友家有無關係
立花,島津,大友,呢3家究竟係互相敵對定係脣齒相依

立花道雪咁多名,搞到我睇左書都唔多明

大友家我唔係好清楚。

但係立花家係同島津家敵對,至直立花家同埋島津家都成為豐臣家的家臣。

一次,立花宗茂帶住一大班兵,見到島津義弘得好小兵。

宗茂既下人提議殺左佢,點知宗茂行左去義弘面前講左番咁既說話:

「我今次黎既目的唔係殺你,你可以放心,我絕對唔會傷害你。」

依句話感動左島津家,自始之後立花家就同島津家開始交好。
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2006-10-24 22:37 發表

大友家我唔係好清楚。

但係立花家係同島津家敵對,至直立花家同埋島津家都成為豐臣家的家臣。

一次,立花宗茂帶住一大班兵,見到島津義弘得好小兵。

宗茂既下人提議殺左佢,點知宗茂行左去義弘面前講左番 ...

講d 野好似怪左少少-.-....
可唔可以explain 下點解00 做左咁多人個老母
回復 支持 反對

原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-10-24 22:49 發表

講d 野好似怪左少少-.-....
可唔可以explain 下點解00 做左咁多人個老母

當然唔係真既呀媽。

大家都知道秀吉係好後期先有仔生,而且未寧寧所生。

而寧寧的母性則無處可用,於是收了許多養子。

(這是之前戰國裸體團的人的說法,是否真確待各位求証,答案只供參考)
回復 支持 反對

原帖由 小稻 於 2006-10-23 15:51 發表

比雷劈中->死唔去->但係行唔到路->依然好勁秋->比人叫做雷神

係吾係路阿-.-

原帖由 倉鼠傑∼* 於 2006-10-24 06:23 發表
-.-日本的歷史真係麻煩......
咁多名做乜野
好地地服部家改乜鬼做半藏
信玄又要賜d 字俾人0-.-0

跟住服部最大果個叫服部半藏..死左就到年紀最大個個都係叫服部

服部半藏第幾代= ='

至於服部家既事都係睇甲賀忍法帖啦:lol

= =+" 請大家吾好講魔獸-信長入面d人物

吾知吾好扮大佬@,@陸麻甩就有份你做

正史既野我先有興趣聽= =至於war3入面... 1d都吾想知-.-凸

回復 支持 反對

戶次鑑連係等於立花道雪 ,立花家係大友家既臣子 ,主家沒落後先獨立起來。

島津 ,立花同大友家既關係係島津v.s立花+大友 ,不過可惜即使立花家+大友家都唔夠島津打 ,攪到最後要投靠秀吉吉先反敗為勝。
回復 支持 反對

war3個足利係咪當時既足行將軍(天王)?
回復 支持 反對

原帖由 神山影月 於 2006-10-25 19:01 發表

都話講左吾好講war3入面d野....

而家系討論正史

有冇人知上杉x信既故事

回復 支持 反對

原帖由 神山影月 於 2006-10-25 19:01 發表

明顯連初中的歷史也沒有讀過

天王由始此終都是同一個姓氏,而一代目天王是神武天王(也即是八咫鳥傳說那個)

因為天王自稱是太平洋女神之子(我之前去日本聽過有關既故事,大家有興趣我先講)

結果領兵打仗,之後統始左日本。

一直以黎,即使天王既權旁落,都唔會被取代,因為日本人對天皇係無上尊重。

日本中國都係奉行君權神授(即中國皇帝自稱天子)

入正題。

天皇有時會掌權,有時大權旁落。

大權旁落時,將軍家會掌權。

此時,將軍家也即是幕府。

於源平合戰之後(即源義經,平知盛那些人物),源賴朝建立了鐮倉幕府。

於戰國早期,足利幕府還在掌權(真的好早好早....)

之後信長的崛起,足利幕府滅亡。

上洛為什麼這樣重要?信玄死前的方針也明顯是上洛,為什麼?

上洛即是入京向天皇要求權力,即被封什麼大將軍之類。

足利幕府被滅後,信長掌權。

本能寺之變後,先後於天王山擊潰明智光秀及於賤岳打敗柴田勝家,的羽柴秀吉,即後來的豐臣秀吉獲得權力。

(PS:戰國入門人仕都以為秀吉於小牧長久手之戰中打敗德川家才能獲得權力,事實上秀吉打敗了,但後來的清洲會議德川家就成為了豐臣家的家老,也即是後來的五大老 - 前田利家,德川家康,宇多喜秀家及後來的上杉景勝等等。)

之後豐臣家被滅,德川家掌權,被封為大將軍,建立江戶幕府。

但經歷這些動蕩,

天皇家依然存在,被尊為天王,還是神武天王的子孫!

大家可能聽過秀吉被稱日本國王,其實這只是假道入明後與明朝,朝鮮議和後,明朝「封」秀吉為關白,也即是日本國王

這只是中國對日本的架構不清楚才會有這個稱呼,即使秀吉被封日本國王,也沒有任何意圖滅天皇家!

如果你問我有什麼是天皇掌權的例子?

明治算一半不算一半,因為明治時期很多權力都落在西國的藩主手上(即島津家的薩摩藩)

以上文字不是拷貝回來,是我自己一字一字地打,只希望各位能明白,日本的架構。

日本的架構:

天皇->大名(大名再分外壤大名內壤大名)->較小的大名(即大名的家臣)->武士(嚴格來說較小的大名可算作武士,主要看有沒有封地式封地的大少)->平民
回復 支持 反對