收起左側

[綜合討論] [原創] 一轉衝等分析 – 地圖推介

相同大家對不同職業的配點丫.. 衝等地點丫.. 都背得滾瓜爛熟
總覺得, 如果再post什麼什麼職業怎去衝的話
好像看完也無所用
不如
我寫另類ge衝等心得各地圖ge衝等分析, 及好地方介紹

起介紹好地圖之前, 我先講下, 怎樣才算是一個好地圖
好的地圖應該具備以下特點:

1)
怪密集度/ 生怪速度練功時間, 1hr入面最少有30分鐘都係走去找怪打 (c/弓手可能比較少, 但他們要避怪, 所以相對的.. 走的時間也差不多), 生怪又快又多ge地圖當然最受歡迎
2)
地型上文提過, 走來走去最浪費時間, 如果地塊又短又爛又分散, 那麼真正賺到exp的時間又進一步減少吧
另外就是安全點,
3)
怪防+hp / 經驗比這個丫 = =”好抽象的說.. 舉個例吧~ 黑斧木妖vs黑肥
黑斧木妖: hp 550, 25, 經驗 38, 丟錢 40~60
黑肥:
hp 550, 20, 經驗 42, 丟錢 44~66
如果係你.. 你識揀吧.. ? 唔明顯?! 仲有屍菇
屍菇:
hp 500, 20, 經驗42, 丟錢 44~66
4)
怪移動速度呢個對法c可能沒什麼影響, 但係對近攻, 弓手來說係一個好大ge障礙. 近攻想追打佢ge時候, 佢愈追愈走; 2隻走過來時, 又令你吃不消, 做成大損血. 如果地圖有安全點, 可能會比較好.. (但係跑得快ge.. 多數都識跳 = =”)

至於邊樣最重要, 的確是見人見智
因為每個人練功方式/ 風格都不同
以我為例, 我係爆水暴升型, 我會比較鐘意多怪的地圖
如果係慳水型ge, 就會揀d多安全點, hp/ exp 比高ge

上面ge排法就係我ge考慮次序了
至於所有職業怎去排丫.. 以下係個人意見:
劍士+刀賊: 1>2>3(4)>4(3)
c: 2>1>3>4
弓手, 鏢賊: 2>4>1>3

================================================================

以下係一些地圖推介~ 地圖太多不能盡錄
如果有好介紹, 歡迎分享 批評

: 地圖名以虛華幻境入面地圖為準 - http://maplefantasy.com/

維多利亞港:

肥肥海岸
位於三叉路的隱藏地圖, 肥肥多到打唔哂~ 岩哂儲了少少錢又想爆等ge
怪物: lv 7肥肥, lv 10緞帶肥肥 為主
合適等級: lv 15~ lv22
練功類型: 單練/ 團練

勇士之村:

黑肥肥領土Ⅱ
勇士之村東部同魔法森林交界
起最頂又一個隱藏地圖
呢個地圖比勇士村附近ge黑肥肥領土好
因為呢度冇左麻煩ge幼魔精靈
呢個map 2個練會比較好
怪物: lv 17斧木妖、lv 22黑斧木妖、lv 24黑肥肥為主
合適等級: lv 26 ~ lv 34
練功類型: 單練/ 團練 (最好2個人)

魔法森林:

南部森林訓練場Ⅰ
呢個地圖清一色綠水靈, 平時都幾多人起度練, 令佢生怪速度幾快
如果2-3個人share map, 好快就可以16
怪物: lv 6綠水靈
合適等級: lv 8 ~ 17

南部森林訓練場Ⅳ
呢個map 除左最底層係綠水靈同藍菇外,成個map都係綠菇刺菇
由於佢地唔識跳, 可以利用樹洞ge特性來慳好多水錢
怪物:
lv 15綠菇菇、lv 22刺菇菇
合適等級: lv 20 ~ lv 30+

智慧森林
呢個map.. 被遺忘了
其實呢個map生怪可以好快的>_<, 而且又有安全點俾弓手
只係..呢個map最少要4個人先好練
怪物: lv 6綠水靈、lv 15綠菇菇
合適等級: lv 18 ~ 26
練功類型: 團練 (4人以上)

弓箭手村:

弓箭手訓練場Ⅰ
呢個地圖無人不曉吧..
Ks集中地, 但亦都因為人夠多.. 最好升
map4
最下面有蝸牛級物體
2層有綠水靈
3層有橙菇
最頂有綠菇
可以話滿足哂唔同人ge需要
當十幾人起度練功時, 梗有2-3隻怪起你左右出沒, 你幾乎唔駛點行就可以打到佢地, 等下一次出怪又打過
有人覺得, 同人搶好辛苦, 但係呢個map..係搶唔完咁多, 太多人咪轉頻, 搵個新地方來過, 而且又多安全點, 弓手用部手機壓住個攻擊制去沖杯面都得 (我都係咁做 = =)
呢個map技巧係.. 打得到就上一層, 冇水落一層, 好簡單吧?
怪物: 多到唔想list
合適等級: lv 8 ~ 26
練功類型: 團練 (唔到你唔團練…)

墮落城市:

墮落城市北方工地頂端
唔知點解.. 我搵唔到呢個地圖個名
連虛華幻境都冇
呢個隱藏地圖起最頂.. 2轉教官對下有個寫住”100”.. 好似變壓器ge物體
入到去.. 勁多章魚打的, 最好的係.. 有安全點
對鏢賊特別好練
如果2個人一齊的話, 基本上原地唔駛郁.. 係咁打~
怪物: lv 12 三眼章魚, lv 20 藍菇
合適等級: lv 17 ~ 30+
練功類型: 單練/ 團練 (2人最正)

地鐵一號線[地區01] –
起地鐵站入面, 全部都係藍水靈
雖然佢防又高, 移動又快, kb又唔係1…..
但係一個字, map又好跳
所以推介~
怪物: lv 15藍水靈
合適等級: lv 17 ~ 26

轉乘區
起地鐵一號線[地區01]入一個map
呢個map係全蝙蝠, 所以我唔推介俾近攻, 仲有弓手都唔太合適
但好奇怪.. 蝙蝠丟水率係奇高的.. 藍水用完佢已經丟到俾你
而且蝙蝠又多又密, c同鏢賊打都好正
怪物: lv 20蝙蝠
合適等級: lv 22 ~ lv 34
練功類型: 單練/ 團練 (2個最正, 上下map)

評分

參與人數 2樂點 +60 收起 理由
遊俠翔 + 20 分數增減
+ 40 支持原創,內容精彩,列入精華.=)

查看全部評分

回復

虛華都未更新墮落個map ... ? -___-"
台版出左2個幾月啦喎 .. "(差唔多)
回復 支持 反對

我唔係想呃post = ="
不過...
我都係想加埋呢句

墮落城市北方工地頂端 (多謝step提供 )

我加入上面個post度edit..
佢話我多過10000 char...唔俾我pass...
有冇咁岩ar.................................
加幾粒字就過萬=.="""""
回復 支持 反對

篇野岩哂新手=)

多謝分享,列入精華.
回復 支持 反對

我想講d野呢
就係墮落城市北方工地頂端o既上面唔係安全點
會有藍菇跳到上黎
下面果個先至係
回復 支持 反對

其實 加埋d怪要幾多命中先打到...
仲好-.-'
方便 1轉戰-_-'
回復 支持 反對

原帖由 【疾﹏風】 於 11-11-2007 12:50 發表
其實 加埋d怪要幾多命中先打到...
仲好-.-'
方便 1轉戰-_-'

用番le個都得架la
10[ STR50 DEX12 ]
15[ STR65 DEX22 ]
20[ STR70 DEX42 ]
25[ STR85 DEX52 ]
30[ STR100 DEX62]
回復 支持 反對

THX~~~~~~~~
回復 支持 反對