打印 上一主題 下一主題
收起左側

看罷「鄰人」這文章後的感覺(全是眨的)

原帖由 [H]na079 於 2-2-2008 14:08 發表
既然CSI大做好了被反駁的覺悟,我就不反駁,任你自己反省會比較好——我不認為「防人之心」不是「因」的一部分。
------
刑具是刑法的一部分,不然刑法就沒有果效,人們也無需守法,不應將兩者徹底分隔——現 ...

抱歉,我承認前面是我分段的問題令你誤會

還有,你後面提出的那段文字
我無法理解你的意思
你的意思是?
回復 支持 反對

對不起= =我也不太明白= =

現在變成三角關係了,
不應說我針對著某一點,
因為豐子愷正正是針對一點來說,
他針對著 鐵扇骨背後的醜惡,
而我也是針對著這一點來說
回復 支持 反對

原帖由 CSI 於 2-2-2008 19:48 發表
對不起= =我也不太明白= =

現在變成三角關係了,
不應說我針對著某一點,
因為豐子愷正正是針對一點來說,
他針對著 鐵扇骨背後的醜惡,
而我也是針對著這一點來說

相同一點,宏觀與微觀,遠見和短見
不懂意思就算了
回復 支持 反對

不會不懂= =

然而,我和豐子愷先生也是針對著鐵扇骨背後的意思,
只是豐子愷先生所用的詞和所表達的令我有所感覺。
回復 支持 反對

原帖由 CSI 於 30-1-2008 17:52 發表
這學期讀了一篇文章,是豐子愷先生的「鄰人」(詳見啟思中二中文書中二下)。

當中他說到,他在天通庵附近見到有一個鐵扇骨。

他說這是人類社會醜惡的最具體最明顯最龐大的表象,最為觸目驚心。

我卻不怎麼不 ...

鐵扇骨是用黎防賊
這是指人心隔人心,不管是誰都不可以信,這樣的生活好嗎?相比之下,這就是醜惡,其實字好多都係唔同時候唔同意思,這醜惡不同彼醜惡,字係要同文章既中心思想扣返,佢寫既醜惡末必係你想的那個醜惡

長長的一條「龍」,包圍了整個北京,令人完完全全封在一個「密城」內,
呢個係個鎖,外國城堡一樣係咁既意思,佢既主題is人類社會醜惡的最具體最明顯最龐大的表象,人類唔係淨係中國人
長城既文雅係指人外斯文,內心險惡

豐子愷先生再三強調鐵扇骨是具體又明顯又龐大的表現社會的醜惡,如何具體?有文字標明嗎?有圖像?
而一D寫文章既人唔會寫到咁白=.=,而文章基本上係抒發感情既地方=.=

回復 支持 反對

同你一樣中2..不過教到馬說,

鄰人既重點唔係把鐵咩骨,而係透過外表華麗,但內裹既用意係防人黎表達人既虛偽

你咁著重把鐵咩骨誇張反而對作者真正用意唔清楚,,係咪老師偷懶唔教清楚 [[onion_18]]
回復 支持 反對

不,老師有教背後意義,
但我覺得用鐵扇骨來說,
總有一點兒不舒服
回復 支持 反對

原帖由 CSI 於 30-1-2008 17:52 發表

如何明顯?整座樓只有它這麼一個鐵扇骨,如何的明顯?

如何的龐大?當然在下知道豐子愷先生不是在說體積如何龐大,他是說在醜惡的表現上,

但是,這麼的一個鐵扇骨,不知一米的長度也有沒有,竟能說它是社會醜惡的代表,

我未睇過篇文,不過有點我都想講講
最勁既借物說理係借「內在」,而唔係「外在」
用鐵扇骨可以話係一個「象徵」
你覺得「怪怪地」,佢用得唔好,無錯嫁,八萬位會考生睇一份note,每人既得著都唔同
最緊要有批判性思考
年紀輕輕就寫到咁既評論已經算唔錯,加油

既然你覺得唔應該用鐵扇骨,
咁我問你,比你,你會用咩物件黎說理呢?
諗到就叻仔

另外我推篇豐子愷所寫既〈〉比你睇
都係一篇幾好既文,可以擴闊眼界

回復 支持 反對

比我既話應該會用 辦公室既勾心鬥角

黎說理,

我相信識飲識食既版主你應該會了解點解我用呢個.
回復 支持 反對

好><好文章
有意思~~

評分

參與人數 1樂點 -40 收起 理由
烈女 -40 回覆多次重覆相同內容

查看全部評分

回復 支持 反對