分享]一個沉迷網路遊戲的男孩夢的文章

= =真係影響左佢一生-
回復 支持 反對

篇野好長......唔多想睇"
回復 支持 反對

唉...遊戲本身無問題,可以係一種娛樂,可惜既係好多人沉迷左落好...好似呢個故事既主角咁..後悔一生..睇完都有d傷感
回復 支持 反對

好!
好感人!
應該不要沉迷遊戲[[yoyo_158]]
回復 支持 反對

[[yoyo_184]] 認同都冇用..個個都話沈迷打機唔好嫁啦..但改既又有幾個>?
回復 支持 反對

有D心郁郁刪GAME 賣哂D野出去....
回復 支持 反對

原帖由 @禽獸珍@ 於 15-4-2008 19:29 發表
我都曾經係過來人 不過冇咁嚴重

戈陣時我成個暑假都係 口向 屋企打機

戈時真係一個宅男 冇咩(異性)朋友 得戰友

一年幾之後 終於俾我打悶隻game

係出面望入去,原來我戈時只係兜圈,浪費時間

幸好我只是 ...
真色時間.......拜託
回復 支持 反對

本人親自體驗 好似幾年前 - -" 考第一次呈分
當時我每日最少玩8小時電腦 打彩虹巨商HP 好沉迷果隻 放學打到深夜3,4點 我果陣仲未知呈分試有幾重要
點知派出來 居然排全級50名 之後決心不再接觸電腦 初時真係好難忍 SO都偷偷地玩左半個鍾
有時一個鍾 但一定會溫書同出街買果D咩練習做 有付出就一定會有回報 呢句我信
最後2次都係全級第六同第五 先入番第一志願 如果唔係我可能讀緊BAND3
可惜...我呢家....
回復 支持 反對

其實, 我CE + AL 都有玩AOC,
懂得分配時間,便是最強的玩家。

溫書講求「效率」, 不是「量」。
我玩1小時AOC, 但溫書3小時, 我就不相信不能成功
回復 支持 反對

雖然我幾年前看過
真的,不同一點點的版本
不過我都相信這故事的真確性
希望更多人懂得不要沉迷
可惜我沒這個資格,因為我本來從小開始便沉迷了
回復 支持 反對