收起左側

【Part 2】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..)

打錯字-口-
打得快-口-
sor
回復 支持 反對

幫你補充少少啦

事實上一般人用土火用到差係次次俾騎,射程兵(如蒙 馬)截殺

土因為行得慢
要安全出去搵盾要一D技巧.

1. 先擺左你盟友門口
一齊行出外面

2. 兩至三隊出

=========================

帝蒙古其實同帝馬雅
都只係五五波
因為人地仲有精鷹防箭4+4做後盾
人地補得快出得快
冇160隻都未必咁講話贏硬帝王馬雅

==========================

西班牙最大盲點係出得慢吧

只要你控得唔好死一兩隊(如見薩  或見一D高手專控打西征)
隨時俾人打突襲

西班牙俾人突襲鯉魚返生係幾難的(如果你得110人口出面擺左1.5隊的話)
難既程度有如薩或者波斯.

希望有補充你的=]

==========================

For more
你講帝西羸到帝馬?

講帝西基本上村後
你用遊俠前盾打好過直衝吧.= =+

回復 支持 反對

原帖由 小豪仔Jacky 於 16-8-2008 14:59 發表

不是 如果不列顛打西班牙 走射走 都叫做拉兵
仲之 走射走 就係拉兵
唔係遠攻打近攻

第1下射你佢散開左,走番開係想重整隊型,唔通咁都叫拉兵?
第2下拉既時候有好多灰色地帶,正常第3下拉射先叫拉兵,講清楚d費事d人見第一下就踢。
回復 支持 反對

原帖由 422942002 於 17-8-2008 03:42 發表

第1下射你佢散開左,走番開係想重整隊型,唔通咁都叫拉兵?
第2下拉既時候有好多灰色地帶,正常第3下拉射先叫拉兵,講清楚d費事d人見第一下就踢。

第一 弓兵用開堅守 無理由會走散咁叫你問題
第二  有什麼灰色地帶?射左 走左 回射返 再走 就叫拉兵 有咩灰色?
回復 支持 反對

原帖由 小豪仔Jacky 於 17-8-2008 05:45 發表

第一 弓兵用開堅守 無理由會走散咁叫你問題
第二  有什麼灰色地帶?射左 走左 回射返 再走 就叫拉兵 有咩灰色?

灰色地帶,如果我擺左一隊忘記堅守既弓兵係門口,當我忘記呢隊弓兵,而我控緊其他野既時候,不知道你見到我個隊弓兵而你打我d弓兵既時候,我d兵咪走散晒, 咁我咪要重整隊型先打你,變左你誤會我係拉兵,實際我只係重整隊型。

回復 支持 反對

原帖由 422942002 於 17-8-2008 17:59 發表

灰色地帶,如果我擺左一隊忘記堅守既弓兵係門口,當我忘記呢隊弓兵,而我控緊其他野既時候,不知道你見到我個隊弓兵而你打我d弓兵既時候,我d兵咪走散晒, 咁我咪要重整隊型先打你,變左你誤會我係拉兵,實際我只係重 ...

呢個時候,其實重整隊伍都有拉兵之虞

始終係有機會拉遠左個距離而增加敵人既傷亡

我認為如果見到呢個情況,一係就走,一係就禁堅守但係唔好用D兵..
回復 支持 反對

原帖由 s06367 於 17-8-2008 14:11 發表

呢個時候,其實重整隊伍都有拉兵之虞

始終係有機會拉遠左個距離而增加敵人既傷亡

我認為如果見到呢個情況,一係就走,一係就禁堅守但係唔好用D兵..

我整左隊,最終都會企係度同佢硬打硬
我拉兵,最終可能一隻兵都唔死
兩個意思

如果咁講你卑人拉左,你都可以選舉走。
回復 支持 反對

原帖由 422942002 於 18-8-2008 00:39 發表

我整左隊,最終都會企係度同佢硬打硬
我拉兵,最終可能一隻兵都唔死
兩個意思

如果咁講你卑人拉左,你都可以選舉走。

總之你可以選擇退/企定(禁番n)黎打人地

你再整番好個隊就好易比人話拉兵,然之後對面文明差d既會全部棄哂

呢個係香港街場情況
回復 支持 反對

原帖由 s06367 於 18-8-2008 02:41 發表

總之你可以選擇退/企定(禁番n)黎打人地

你再整番好個隊就好易比人話拉兵,然之後對面文明差d既會全部棄哂

呢個係香港街場情況

呢個就係問題,所以拉3下先叫拉兵,第2下係灰色地帶。
如果唔再三強調,就成日出現你講既問題。
回復 支持 反對

回復 19# 的帖子

希望有個更明確既拉兵定義..
回復 支持 反對