查看: 3838|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] 聖誕貼圖比賽

見有人開post 我右想開返個[[onion_70]]

一開始已經決定左唔用banner (其實係唔識整 -.-
所以轉用另一種圖黎比賽

首先用SAI快快咁畫好兩個人物
其實男仔著果套係禮服 但係好似冇乜人睇得出

之後就係上色  一日只係上少少
所以搞到20號先上完色

最後就係最複雜既背景
呢張係好耐之前整既背景 本來想用黎做比賽張圖既背景
但係發現好似冇乜聖誕既feel

之後就立即入星夢 影過另一張背景
再用PS整過d色 背景就完成

呢堆就係背景既原圖
合成我係用小畫家做 唔慣用PS -.-

之合加背景落去原圖 就完成

最後. . . .請投我一票!!

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
siu芷 + 4

查看全部評分

回復

漫畫部分畫得好靚 -0-....
我畫D野我諗小學生都畫到 -.-+

背景就麻煩LU, 咁多張... =.=.....

我覺得用PS整合成好D.. 因為按"↑" "↓" "←" "→"鍵可以移到1像素, 可以做得細緻D..
小畫家真係本世紀最偉大發明之一 -.-.. 但係始終有好多功能佢整唔到 =.="..
接合咁多好辛苦-.- 真佩服你 ~_~....
我就唔會整呢D咁虐待自己, 實對位對到眼都花埋= =
下次試下用PS合, 慢慢調會接合得好D, 因為上面我都睇到有D磚係對唔齊 -.-

我果張有D對唔齊又唔想貼黎貼去, 我索性框左範圍然後用BRUSH慢慢補返上去 -.-+...
回復 支持 反對

漫畫部分畫得好靚 -0-....
我畫D野我諗小學生都畫到 -.-+

背景就麻煩LU, 咁多張... =.=.....

我覺得用PS整合成好D.. 因為按"↑" "↓" "←" "→"鍵可以移到1像素, 可以做得細緻D..
小畫家真係本世紀最偉大發明之一 ...
發癲雞尾 發表於 7-1-2009 19:59

我覺得小畫家方便超多
所以普通既cut圖我都會用小畫家 -.-

PS真係唔慣用 自從畫完野用埋SAI上色之後 10年都唔開1次PS -  -
回復 支持 反對

-.-想當年..我都係用小畫家畫公仔.cut圖.
確實好方便~不過都係唔夠ps好xd

幅畫真係幾靚-3-!!!
-_-`好想畫下`但..冇畫板`用mouse好難

個bg-.-我上年個幅比賽圖個bg都cut到想死-____-!
你仲要咁多幅...((暈
回復 支持 反對

小畫家合成-口-!!!
勁....... 配服- -..

我之前都有用小畫家合成- -...
不過覺得ps合得好d..之後就用ps了-0-...

我睇到你男仔件野係禮服架>__<~~~
係我第一次睇你張圖戈陣xd.
回復 支持 反對

哇=0="用小畫家合成..勁人-_-"
我覺得你個背景幾令架-0-"
同埋人物都畫得唔差-0-"不過可惜唔多貼圖咁-_-"
我睇得出男仔係禮服-0-but女仔就唔知-_-"
係未魔裝+20果set野-_-?!{突然唔記得叫咩名,希望你get到我講邊套-_-}
回復 支持 反對

有關今次比賽打左段小小既意見出黎,有讚賞有批評,
不介意我言詞直接可以參考一下。

就我個人意見,不是圖中有棵聖誕樹,有個小雪人,
就能夠談得上是張以聖誕為主題的貼圖。
而其中我認為以3*問題最為嚴重,
整體構圖不錯,唯欠缺個人創意。
雖然圖中以聖誕樹作為背影再加上雪花圖案襯托感覺不俗,
但除此以外這張作品給我的感覺和平日看到還沒甚麼兩樣,
若作品"板圖"能夠擴大並加以修飾,定能使畫片更豐富吸引!
而另一張問題較明確的就是4*,
喧賓奪主不在話下,
這到底是聖誕貼圖還是聖誕還是聖誕短文(?)...
不看文字的話根本沒法想像圖片想表達的意思吧,
這完完全全末殺了造圖的一番心血。
不過無可置疑創意分可是十足的!
說到公最吸引我視線的,
非2*那對溫馨的情侶莫屬了!
先說畫功實在非常好,風格完全是討人喜歡的那個類型!
圖中情侶的衣著經過悉心設計,增強了全圖聖誕氣氛。
經過處理的背景與圖中主角配合得非常好。
但說到底還是犯下了這次比賽的通病,
好一句"成雙成對"就好像要成了這張作品的主題。
要說到構圖,7*可算是做得最不錯的一張作品,
背景與圖片兩則的佈置配合得相當好,
加上種種的效果就更為這張作品添上一份華麗!
可是圖中的雪人卻感覺畫蛇添足了...
你為甚麼偏要站在那個地方呢..."
5*小鼠的作品就個人的審美眼光最得歡心@@
還未仔開始細看,那銀白的構圖立刻就我吸引住。
比起色彩蠙紛的聖誕我還是獨愛那銀白色的聖誕。
這張作品擁有那份漸漸透出來的浪漫感覺,
不是星夢那"俗氣的招牌示愛動作"能夠媲美。
其他都不多說了。
回復 支持 反對

問整圖d野~點樣整星夢d圖同其他圖合埋?仲有點樣cut左冇用既位?仲有用咩軟件整?你幫公仔上色個個係咩軟件@@?
回復 支持 反對

-.-想當年..我都係用小畫家畫公仔.cut圖.
確實好方便~不過都係唔夠ps好xd

幅畫真係幾靚-3-!!!
-_-`好想畫下`但..冇畫板`用mouse好難

個bg-.-我上年個幅比賽圖個bg都cut到想死-____-!
你仲要咁多幅...((暈 ...
Janelle`:3 發表於 7-1-2009 23:05

mouse練得多就得 我都係用mouse -  -

小畫家合成-口-!!!
勁....... 配服- -..

我之前都有用小畫家合成- -...
不過覺得ps合得好d..之後就用ps了-0-...

我睇到你男仔件野係禮服架>__
‵白羽★希〃 發表於 8-1-2009 16:59

我將禮服入面件野轉左做T-shift -.-

哇=0="用小畫家合成..勁人-_-"
我覺得你個背景幾令架-0-"
同埋人物都畫得唔差-0-"不過可惜唔多貼圖咁-_-"
我睇得出男仔係禮服-0-but女仔就唔知-_-"
係未魔裝+20果set野-_-?!{突然唔記得叫咩名,希望你get到我講邊套-_ ...
笨雪豬〞 發表於 8-1-2009 18:00

星夢好多套咁既裝 我都係是但搵一套畫 之後轉左紅色 -  -

有關今次比賽打左段小小既意見出黎,有讚賞有批評,
不介意我言詞直接可以參考一下。

就我個人意見,不是圖中有棵聖誕樹,有個小雪人,
就能夠談得上是張以聖誕為主題的貼圖。
而其中我認為以3*問題最為嚴重,
整體 ...
日餅瞄王 發表於 8-1-2009 20:43

我反而覺得我果張冇乜聖誕氣氛 囧

問整圖d野~點樣整星夢d圖同其他圖合埋?仲有點樣cut左冇用既位?仲有用咩軟件整?你幫公仔上色個個係咩軟件@@?
●火之龍仔仔● 發表於 9-1-2009 13:48

d圖合埋我用小畫家 cut到冇左d位你可以用ps 我上色用SAI
回復 支持 反對

ps同SAI邊道有得下載??
回復 支持 反對