打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綠亞]阿茲特克是否廢國?

肥影未出教學,所以我仍然認為阿茲係廢國

論後帝+4攻步兵勁又點?重裝長槍vs遊俠既extra攻擊力都唔夠一隻普 ...
tommytomy 發表於 10-8-2010 15:15

我認為遊俠海唔足以玩殘阿茲d重長
論資源,遊俠要肉,金,長槍只需木同食物,若是1v1咁打,鬥燒資源,始終都會係重長個邊贏
反而如果唔用遊俠出重馬弓的話,已經可以穩勝阿茲!
你的遊俠唔會無限出的掛?
況且係遊俠同重長對戰個陣,阿茲拎幾隊劍勇去你屋企都足以掃場(不過這玩法只限1v1)
阿茲又有戰矛,強弩,攻城器又有重衝重投,
靜係玩重長加僧侶都夠玩,重長頂遊俠個陣,後面d僧係咁招,無晒計..
所以阿茲都唔算廢,唯一剋死佢都可以話係弓兵國同快攻,阿茲上唔到帝既威力會減半
講真,阿茲對蒙古既勝率係好細,蒙突射得快,俾你出劍勇都唔打,用矛又要一大堆,
反觀匈奴,絕對是50/50的,對住日本,維京,勝率更大,所以阿茲只是難用,不是廢!
回復 支持 反對

我認為遊俠海唔足以玩殘阿茲d重長
論資源,遊俠要肉,金,長槍只需木同食物,若是1v1咁打,鬥燒資源,始終都會係 ...
RAUL07 發表於 10-8-2010 22:04

我想問點樣可以用重槍擋住遊俠果剎那,搵幾隊劍勇掃對手場,大家都係200人口上限
如果對手真係龜到遊俠,一下z,20秒已經清左一隊重槍,根本就無時間補兵,同埋打aoc靠一堆兵海無用,匈奴遊俠加少少衝車,已經清左阿茲
回復 支持 反對

我想問點樣可以用重槍擋住遊俠果剎那,搵幾隊劍勇掃對手場,大家都係200人口上限
如果對手真係龜到遊俠,一下 ...
伍大少 發表於 11-8-2010 18:44

其實搵一隊劍勇都應該得既-_-"(重長個邊用60隻到)
所以阿茲特克真係好難用...
最佳既方法都係要係城堡時代對攻,唔好俾匈奴上到帝。
如果加埋僧侶,都應該頂到既!1V1既話我相信匈奴唔可能狂出遊俠掛@@?(無貿易,除非執遺跡)
呢兩國既對戰真是好睇雙方既即時狀態!AOC最好玩既地方就在此!
如果係8個軍營咁狂出重長既話,相信幾多遊俠都冇用掛?即使20秒清左一隊重長,
不用20秒又出番一隊出黎(阿茲軍營好像工作快D) 如果兩邊都係高手對決,相信一定好好睇@@  
其實我都係想同樓主講阿茲唔係廢國...可能過份誇大左= ="
回復 支持 反對

於城堡至帝王都無壓倒性兵種下阿茲係比較遜色,但係同時阿茲係有鷹又有重投的國家,打michi,黑森,綠洲依d map阿茲都好強,綠亞就好難強,d兵真係太雞,阿茲vs日本就有得打,vs匈奴就難d,城堡時代至入帝都被匈奴壓住黎打,當然雙方係5050實力
回復 支持 反對

我也是經常玩阿茲...
阿茲唔係廢...在帝時馬國都打得死..唔一定要出重長擋...齋爆鷹都夠做
唔信?因為贏時機呢2個字
阿茲贏經濟,贏出兵速度,贏兵便宜(20肉,50金)-----馬要(60肉,75金)
我既玩法城堡時龜一龜..約30分上帝,此時我大概可有鷹40-50..32分可攻得..所有鷹攻防都升盡了
匈奴如於城爆馬...即是17攻鷹打12攻既騎士
匈奴如早帝...肯定冇你咁多兵...出馬弓亦必死...鷹8防
我好少見人30-32分玩馬可以升到遊俠仲要有40-50隻(多數仲係騎士,騎兵)
但玩阿玆絕對可以32分或更早出到40,50隻full哂既鷹..仲要不斷禁制出去戰場
呢個打法最大優勢在於冇得用垃圾兵擋

阿玆最強係玩帝快..真係一帝即攻...遲帝人地升到遊俠仲洗打既?
回復 支持 反對

我也是經常玩阿茲...
阿茲唔係廢...在帝時馬國都打得死..唔一定要出重長擋...齋爆鷹都夠做
唔信?因為贏時機 ...
sing仔仔 發表於 11-8-2010 21:50

我諗係對手問題,城時馬爆點解要用黎打d精鷹,話明城時馬爆,d馬梗係用黎攻人啦
回復 支持 反對

我相信已經係阿茲最佳打法
城時d兵真係廢物
城堡捱唔到去早帝咪玩完lo
城堡時用僧守入tc捱到30分上帝就有得打
阿茲僧特別強我諗就是這個用途吧
回復 支持 反對

哦  咁我都認同最好係咁玩,不過如果對手有d進攻意識的話,齋wall+僧守其實都危險,因為死左堆僧就咩都無了
回復 支持 反對

我也是經常玩阿茲...
唔信?因為贏時機呢2個字
阿茲贏經濟,贏出兵速度,贏兵便宜(20肉,50金)-----馬要(60肉,75金)
我既玩法城堡時龜一龜..約30分上帝,此時我大概可有鷹40-50..32分可攻得..所有鷹攻防都升盡了

真的有人有辦法約30分上帝,而且一上帝就有40up的鷹勇嗎?而且這段期間還不會被馬爆打下來?如果真的能辦到的話,不知道有哪位神人能夠玩出一個replay來看看。我也喜歡用阿茲,而且我是一上城鷹勇生產就不斷,配上僧侶來迎戰,直到帝王再用強大的重槍配鷹海過去,但30分上帝王還要有40隻以上的鷹勇,我實在辦不到,頂多約35分
回復 支持 反對

做到ga...我睇番其中一個玩得唔係最好既save 32分都有47隻鷹
加上勁過我既人大有人在...實大把人得
我係上城一路搞經一路爆鷹wo....唔係boom哂升帝先開始爆wo
回復 支持 反對