查看: 2906|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

世紀戰陣?馬車+投石車+少量僧侶+步兵

本人試過用40架馬車,約5隻僧侶,約十二架重型投石車,約30隻步兵
殺死敵軍約數百隻兵(步、弓、騎、攻城器)!
以上戰陣,如果在較狹窄的地方使用,簡直是無敵
首先,敵人有騎兵,那30隻步兵就是戟兵
敵人有雞仔,那30隻就是劍勇
這些步兵就在投石車旁防守!
雖然敵軍能派騎兵或輕騎突擊投石車,但是敵軍來到前,
難免被投石車所傷,是嗎?,只要用馬車及步兵圍著投石車,相信這戰陣
是無敵的?是嗎?

我知道要做出這戰陣,需要不少資源給耐性,
但暫時只想研究一下這戰術的戰鬥能力!

希望大家俾d意見,互相交流一下
回復

1# joeso
確實,哩個陣型係狹窄ge地方威力好強
但如果 對方識玩經濟,狂出肉騎同你玩死鬥ge話
就算你可以狂殺佢d肉騎,但你d兵點都會有受傷
到最後,佢雖然死左大量肉騎去KO 你隊組合
但最後笑GE一定係對手,咸GE一定係你
因為你哩堆組合太貴啦
死晒戈陣你都無咩金(在單挑中)
人地大把金,到時再出遊戲戈D SM你LU
你哩堆組合用劍勇 到不如用戟兵 符合經濟實惠與威力強大
你有馬車 同投石 雖要GE係肉盾封住條路 唔通用劍勇做肉盾咩 真係好唔底囉
回復 支持 反對

要破解唔難@@"~~
如果無視經濟@@”~~
用日本用巨投海已經夠打@@"~~
前面放堆肉馬頂住@"@~~
然後巨投攻擊~"~
破解@"@~~
回復 支持 反對

韓國係禁國
人地比用先算
不過馬車換左做弩炮好似屈d
回復 支持 反對

樓上話用日本巨投海,雖然強勁,但不致於另令馬車陣擊退
別人用投石車打幾下,你就byebye
何況敵人知道你用投石機,都唔會再企係度啦
用肉馬擋?肉馬打此陣,必死無疑...只要派戟兵或馬車在前擋路,損傷不大(有僧侶)
即使死了幾隻,敵人就無金用了嗎?
雖說爆肉馬可儲金,但是別人真的會站在這兒進攻嗎?
只要他們走到你的馬廄群中,或者你的農田帝國中,不出數分鐘,所有爆馬的戰法都失效了
拖延敵人是不錯,但敵人若深入你的帝國,很快,你就亡國!
若然真的有人想到解此陣的秘訣,但條件是經濟,相信敵人不會給你這個條件了!
回復 支持 反對

回樓上  你個組合要ge經濟都想當高 敵人都未必會比到你條件出到哩堆組合啦
回復 支持 反對

咁窄既話,起城牆擋住用巨投靛仲實際
既然你要講到有呢個地利俾你屈機
回復 支持 反對

你咁講 土耳火炮海+肉馬未仲屈?
回復 支持 反對

你地都講得無錯,但是”土耳火炮海+肉馬未仲屈”?是咩?
回復 支持 反對

如果樓主講緊死鬥黑森林
韓國已是禁國

如果是死鬥阿拉伯,又禁火炮塔
波斯係有能力打敗韓國

如果是綠亞
韓國有咁多金起野先至算
回復 支持 反對