查看: 9471|回復: 13
收起左側

作文題目"過山車興摩天輪"同 "第二次"

作文題目"過山車興摩天輪"同 "第二次"
各位有咩idea?  可以作咩主題內容?
回復

打錯字 "過山車與摩天輪"先岩
回復 支持 反對

過山車刺激
又快
係每個人既最愛
個個人都貪圖一時既快感
摩天輪就相反
轉得好慢.又唔刺激
比起過山車就無咁多人鍾意玩了
而俾我感覺就係每個人有唔同既愛情._.
一d人貪圖新鮮
一d人就鍾意細水長流既愛情
比起兩個 我就鍾意摩天輪既愛情多d-3-
回復 支持 反對

個比喻唔錯 @@ 咁"第二次"呢?點作好?
回復 支持 反對

首先你可以用「編輯」去將你個大標題改一改先...

如果過山車與摩天輪果到作愛情的話,,,,
咁「第二次」果到你可以作 2nd love...
初戀你受過咩教訓...之後哩次你可以點樣去改善自己對愛情0既睇法...

其實作「第二次」...最重要係突出第二次哩一點...
首先可以輕輕帶出第一次...之後再著重提出第二次有咩改變...
作一個輕描淡寫0既對比...

P.S. 小弟略見...會考中文作文得 2 級 .__.

=============================================

另外另外...
講返「過山車與摩天輪」...
其實無論過山車定係摩天輪...
都可以將你帶到一個好高好高0既地方...
只係所睇0既景色唔同...
亦可以從哩一點出發去發揮...
回復 支持 反對

回復 支持 反對

過山車能給膽小的人可以去接受挑戰.正如人生一樣..
做陌生的事情..都必先踏出第1步~要勇敢去試...
過火出彎彎曲曲的道路化表人生不是能順利地走下去..
要克服各種的難關才能到達終點

摩天輪每格卡位都是互相追逐 永不能超越前面的卡位
代表了人的目標..是要努力去爭取..不管結果是怎樣
而當你到達最高點時也不能[叫][澳]自滿...因為總有會下來的一天
而在最低點的人..也會[烹]上高峰~~

大致上係咁...仲有D位可以寫落去...
好多字都唔記得點打 ~'~  [ ] 個D係同音字
樓主要加油作文了~~
回復 支持 反對

過山車能給膽小的人可以去接受挑戰.正如人生一樣..
做陌生的事情..都必先踏出第1步~要勇敢去試...
過火出彎彎曲曲的道路化表人生不是能順利地走下去..
要克服各種的難關才能到達終點

摩天輪每格卡位都是互相追逐 永 ...
Eric=) 發表於 21-8-2009 01:04
不驕傲自滿

才能攀上高峰
回復 支持 反對

過山車: 因勢而登極位, 亦因勢而窮
摩天輪: 天理循環, 緣法自然, 眾生各正其位, 各安本份
回復 支持 反對

自己想辦法吧ˊ
回復 支持 反對