打印 上一主題 下一主題
收起左側

生與死教學,助你新手變強者

小弟aoc名叫:茶葉蛋,相信很多玩生與死既玩家都見過我

很多人都說:生與死很難玩啊!很屈村
但實情不是這樣的

生與死是一個集村逃與死守在一身的遊戲
很不錯,只要你揀岩地方守,揀岩文明,就很容易了
本人在強調一點:請選好你認為你會發揮出請街實力的地點防守!!!因為遊戲的成與敗就在防守地型上!!

以下我所說的全是在(難易度:最難)和(資源:標準)的玩法

反到重點:遊戲玩法
一.文明
在遊戲上面文明是緊接著防守地點最重要因素,本人在玩此遊戲的時候通常會選的是馬呀,原因:
馬呀:生弓兵平好多!!,同埋佢城堡兵行得快,出得快,射得快加準
我看見很多人都在選中國,這也是不錯的文明,原因:
中國:一開始有6隻村民,就算比人殺左幾隻都冇乜所謂,因為佢有6隻
其他文明我唔多建議,如不列(佢上到6+6既時候本人相信都要一小時以上的時間(緊限一人守))
我唔一一講出黎喇
二.馬呀玩法(個人建議如果在中間/地圖比較下的地方時就逃到最下有金的地方守)
1.在一開始的時候各玩家們就會在地圖上給電腦亂分配到任何一坐tc,如果tc是在中間的位置,請緊記:馬上逃到最上/最下!!!
因為2p兵的出生點在地圖中間,你守中間的話冇咩可能守得到太耐,所以唔該:即該逃亡!!!
2.最下玩法,到達理想的地方時:馬上把原本的tc給del了,重新蓋過一坐,
村民分配如下:
2隻起tc
2隻起屋阻路
當tc起好時(馬上生盡村民),叫一隻村民去起埋有果果邊,因為地方較大,所以要2隻起
這時另一邊的屋應該起好很久了
把2隻村民也分配去斬樹,
果果邊既防守應該加一坐"x方"一來可以彩果,二來可以起田
到生出第一至三隻村時,也去斬樹,到第4,5隻才姦田
250肉只夠生5隻村民,所以有足夠的食物就馬上生村民去姦田,田不用太多,5快就可以了
到這時多生9隻村民來,3隻姦田,5隻斬樹,2隻彩金,另外果樹的防線建好時用一隻,另一隻先留起來蓋軍型
這時一有足夠的肉就升封建時代
升完就馬上生村民彩金,數量因應你生兵的速度而定,但一定要多生最少5隻斬樹!!!
升到封建時代時不用趕著升城堡,
蓋射箭場出弓兵
出了弓兵就容易了,弓兵防守遠比箭塔和tc箭好,當你覺得弓兵足夠與資源充足時
升上城堡時代!!
上了城堡時代就是馬呀的黃金時代了,這時應該多蓋1-3坐射箭場生弓兵
但前提是要因應自己的需要生村民去彩自己需要的資源
這時可生出大量弓兵來慢慢推進
當弓兵數量達120(不要以為好難,只要你跟足我講法去做再加自己的打法去做就一定得)時
聯同隊伍們去中間食分!!!如果做到這地方勝利就接近了

後記:當到中間食兵時請小心1:30出既投車
最好搵兵阻佢出生點,唔係佢一野你死一堆就好易gg
有人問我:你講咁多廢話做咩姐,你唔升帝王時代打咩呀?
個人認為上帝王只是浪費資源,因為你到了城堡時代弓兵的射程有5+2了,對付由電腦控制的2p
這是絕對足夠了,但可因應個人打法做出變更。

2.馬呀最上玩法
跟最下玩法冇咩分別,係出弓兵變做出予兵而已,和蓋好tc後分去防守的村民都變為斬樹就好了
因為最上面的地方距離金是遠的,如果沒有兵的開路是絕對彩不到!!!
但上面有遺,所以到了城堡時代緊記留金生僧侶(如果不夠金用的話就bug遺吧)<<(板主呢句野我本來唔想打,但問過d玩開既朋友後決定加上,希望唔好扣分)
如果你有齊5遺就當然可以出弓兵,但你在一遺的情況下就只好出予兵好了
注意一點:出予兵的話一定要上帝王時代!!!

二.中國玩法(因本人很少使用中國的原因,所以我不能太詳細的教你們)
1.中國最上玩法
生tc時4隻村民去起,起完一隻起"x方"打魚,3隻斬樹
情況跟馬呀差不多,只是斬樹的的村民少二隻去姦田和彩金的村民改為斬樹
上了封建,城堡時代就生予兵,因為中國出弓兵冇得平
所以一樣要上帝王時代

2.中國下面玩法
情況跟馬呀也是差不多只是斬樹的的村民少二隻去姦田好了,
因為下面有金,所以本人喜歡弓兵和予兵一起上,這樣比全弓兵的成本平多了,但威力可有加無減

這2個文明的玩法都差不多了,其他文明玩法和中國的也大之上一樣

三.只要好好練習,再不斷自己改變玩法
成為高手絕不是夢!!!

請留意紅色字

最後講一句:
我係第一次黎呢渡教人玩,如果有咩得罪請多多包容
同埋有咩唔滿意既唔好罵我,因為我都係跟自己閎打法打呢篇野出黎

msn: ooommmggg1@hotmail.com
各位可以加我msn搵我玩生與死
回復

有一個唔洗出兵既方法
姐係唔洗拎金石
出夠村拎夠木
用屋圍住係甘修係甘修
好快過100分鐘嫁喇
回復 支持 反對

有一個唔洗出兵既方法
姐係唔洗拎金石
出夠村拎夠木
用屋圍住係甘修係甘修
好快過100分鐘嫁喇
pk456456 發表於 11-11-2009 23:43

照你所講,係咁起屋係咁起屋
但係你冇兵既話用d乜去保護你d村民起屋呢?
你講既玩法我都試過,係可以的,但係最小出3隻兵睇住村民起囉
回復 支持 反對

3# abc2006happy
唔係
姐係用屋一早圍好晒個城鎮
跟住就修理
唔係係甘起
回復 支持 反對

生死有命
生與死西班牙
箭塔另類玩法~

已記錄遊戲 - 13-十一月-2009 15`40`14.rar

130.09 KB, 下載次數: 1765

回復 支持 反對

洗5洗整教學...咁易玩
回復 支持 反對

檔名都打錯 叫"死或生" 你就 "生與死"
回復 支持 反對

用西班牙得不得?
回復 支持 反對

我玩死或生都冇羸過咁制0.0
試你你個方法先=v=
回復 支持 反對

死或生其實好易玩昨嘛-.-"
我亂玩都守到,只要用腦就OK la!!
回復 支持 反對