收起左側

[綜合討論] 週五派對:等級擴張(Lv5)免費送 – 一人一句國戰心得

大家都打得好長-x-
我就簡短說一下
新手麻 用坦克/ 球壞者打國戰最好
注意隊友跟敵人的距離 用導彈好好支援就好了
初期在野外(中央下城區f3) 完成2個任就輕鬆有數千元了
其實愛用什麼機就用什麼機就好了 多用就會 ...
raywai 發表於 9-1-2010 19:05

唔同意最尾既講法
應該一開始就要注意
回復 支持 反對

1# 冰雪公主

國戰要保命
不要只顧一直衝
因為你死掉, 盲會令到你的勢力總值下降 (上方的數值條)
要有貢獻又避免不死真的好難
但至少要死得有價值
回復 支持 反對

最重要既  緊係合群
新手的話  如果想打國戰
盡量打多D障礙物
如果打倒零件修復  如果有位既就留一留
有因頭同手部既零件係戰鬥時係有機會比敵人打爆
爆頭就地圖雷達失靈   爆手就會用唔倒爆左個隻手既武器
如果打倒天堂之路  留比補機
機體既話  最好用住炮機係後面打算   想用陸/空機既話都等熟練後先

而用空機  fly唔過35盡量唔好單人衝去敵方陣型
而空娘最好就搵D射程比較遠既武   因為有時飛得太高變左鎖定唔倒敵人

無血比人追擊都好  唔好只係掛住走
盡量面向敵人後退   得閒補多兩炮  就算最後死左都搞到敵人有D傷
因為  敵人比你打到無咩血 用背脊對住你咁一味逃的話  你都會繼續打丫?(誘機另計)
回復 支持 反對

要說心得..
現在也只能說新手的經驗吧
現在空娘太多
追尾彈和火箭炮..很實用
但陸和炮也會痛..

空戰要懂找東西當盾..保命
空戰武器上我覺得遠射程 或 連射性高的槍械比較好

陸戰用近戰的..跟隊友一齊圍攻 當支援就好
用射擊的也是連射性槍械比較好
陸地機動性高..一直消磨敵人HP

最後一樣就是不要單衝敵軍..只能當炮灰..分數一直減
回復 支持 反對

我認為應該要有搵機守據點既習慣

一個據點2000幾分

而且據點仲有強化射擊精華加成

現在其中一種主流戰術係全軍衝去先拆據點

射擊機係據點既加成之下可以對前線機體有更大的支援性

如果比人拆左據點 自己既戰線會被人拉長 自軍前衝機體得到既支援愈來愈少 撤退危險性亦都愈來愈高

況且據點係個重要地標 可以比補機通知自軍機體補給位置

由此可見據點幾咁重要

另外 希望射擊機守據點個時盡量唔好擋住人地射擊角度 因為咁做只會令後面部機晒子彈
回復 支持 反對

我對CB隻GAME唔係玩左好多日...
我玩了3-4日...
GAME名叫烏蠅~V~
我玩了4日...買了多個機離玩下d功能...
我熱推破壞者@v@
破壞者打國戰好屈喔
回復 支持 反對

用陸戰機最好加上新手X(忘了)LV送既火箭炮,幫上好多忙
回復 支持 反對

國戰最重要係性價比
太多人只係一味將高COST既零件裝上機體
實際戰力可能只有100,但爆體浪費既COST高達3,4百
個人化機體,不單要考慮機體的性能,亦要考慮COST

例如,一D砲機,全身裝滿武器,全射雖然壯觀,威力一般
因為TGH既存在,過多武器同時特擊,威力同只裝2,3樣主武器的差不多
但COST卻差幾百,這是不必要的浪費
與其追求武器多樣化,不如追求強化武器

又例如,空戰機,係國戰的情況下,大部分都是在移動,射擊
近戰武器實是多餘,拆除了近戰武器
一來可以減低COST,二來空出的位置可以裝上射擊武器增加火力

新手如何快速組裝國戰機
火炮跳蛙
1.首先,一開始先選重力王
2.把送的青蛙升到1等,強化+COST
3.把青蛙兩手既武器都拆除,裝上重力王的火箭炮手腕
3.5.如果一開始沒選重力王,就沒有青蛙,但可以用鹽度龜代替,火箭炮手腕可以在商城的機動魯德度拆除
3.把送的青蛙升到2等,強化短距衝刺既係跳躍
4.完~青蛙只係185COST,威力比得上3,4百機
利用跳躍,同陸戰機的高速移動,再加上火箭炮手腕高威力,對空戰有加乘傷害,完全可以大小同吃
回復 支持 反對

新手一名 /. 3 \
淨系知避啊~ 殺啊~ 衝啊~~
仲要吾好自己1個行 比人圍死 / _ \
回復 支持 反對

國戰主要看你用什麼機種
玩過日服一段時間
發現有玩家偏好用小型機配強劍衝到敵陣
也有血牛炮戰機衝到敵陣打陣地

第一次玩的人還是建議用炮火在遠處轟炸
以同伴作盾(拖走)

還有,注意盡量不要打掉樹木,雪人