查看: 20674|回復: 33
收起左側

[綜合討論] 有關黑心辣椒封港/澳I.P.事件

相信大家到目前為止都未玩到game啦~~~本人也不例外,而官方發表的解釋相信都無法令大定平息怒憤(事實上本人也想爆粗,但基於和平討論方面),言歸正傳,睇完官方既解釋之後大家都會有多問題:
1.為什麼只封港/澳ip而不封台灣ip?
2.買了點數卡,入了點/新手包既玩家會變成怎樣計?
3.何時才解封番??
4.自此之後會否出現港版專ser/澳版專ser?
等等問題旋即出現~
而當前最大問題就係第一點,好明顯,官方今次做了一個令港/澳人士怒不可遏既決定,而且亦引申了不少問題出現,就連而家官方都解釋唔到為什麼只封港/澳ip,台灣ip還可以繼續玩?官方咁做對我們香港玩家,對澳洲玩家造成極不公平既情況,事實上,本人亦在這個問題上愈諗愈嬲~除了不公平外,還包含了某程度上的歧視吧(偏心?),
第二個問題,本人去過其他網爬過文,有人講話黑椒想刮港/澳玩家一筆,再專心係台灣發展(此想法未經証實,但可作參考),好多人都很在意黑椒對呢方面既解釋,是否就咁沒收晒入了點的玩家就就咁算數,但可惜,直到目前為止官方還未有解釋過,本人想知既係如果官方開番ser,解封番港/澳ip,賠償方面點計先?好多人都話賠都係送經水等等~(雖然唔係官方發表,但極有可能)
第三個問題,官方到現時為止還未公佈解封既時間,咁港/澳既玩家豈不是要無了期的等?(主要原因有好多人都講過,而家台灣人慢慢升,我地就得個睇字,做成lv相差,有點追也追不到既意思.........以至玩家會有放棄既意念,導致玩定人數嚴重流失
第四個問題其實與第二個問題既內容,第三個問題既結果略有相似,因為對上兩個問題官方還未解決,還想再作調動?打算分港/澳/台三個ser?咁做只會令好多人放棄隻game,賠償方面你(指官方)一做得唔好又再會比人鬧,到頭來又係一獲泡............

其實本人想講既係官方今次既解決方法是十分不尊重我們港/澳玩家,亦對我們極不公平,把上三個問題處理得好先再諗第四個問題吧,不然只會令我們火上加油,在傷口上灑鹽

本人歡迎各位討論今次事件,善意批評多少都接受,但惡意的請離開!
回復

[[onion_37]] 07:30 台灣大斷,唔關海外線問題。
回復 支持 反對

[[onion_37]] 07:30 台灣大斷,唔關海外線問題。
非妃 發表於 26-1-2010 19:50

sorry~07:30係指晚上定早上??兩個有不同意思,早上代表台灣玩家原來同我們一樣情況,但晚上台灣玩家(起碼)都有玩到整個中午...........

不喜勿插!!!!
回復 支持 反對

其實我想講=.=佢e家做緊一個反入侵程式= =搞掂就解封嫁啦=.=
回復 支持 反對

如果佢封埋台灣IP既話未姐係無人玩-.-??
回復 支持 反對

其實我想講=.=佢e家做緊一個反入侵程式= =搞掂就解封嫁啦=.=
mui1388ken 發表於 26-1-2010 20:02

o..........若果真係好似仁兄你咁講就當然最好啦[[onion_54]] ,不過............賠償方面又係另一個問題波~[[onion_61]]
回復 支持 反對

好想玩亞......
琴日玩左之後覺得幾好
回復 支持 反對

如果佢封埋台灣IP既話未姐係無人玩-.-??
★~影♂ 發表於 26-1-2010 20:06

兄台,若果佢真係封埋台灣ip既話,就如你所講無人玩,bt就可以趁這個大好機會,好好整理下個伺服器,然後對外解釋下咁~~~我諗咁做起碼大家條氣會順好多先~

多謝你的意見
不喜勿插~~~
回復 支持 反對

爛伺服的藉口....
搵我地非本地玩家做擋箭牌
結果都係斷 ...
D技術人員有無用架-.-"
回復 支持 反對

55~~~~但令到我地一班港/澳玩家被迫背上莫須有既罪名實在令人怒憤
回復 支持 反對