查看: 28989|回復: 24
收起左側

[轉貼][教學]購買Wii主機港版套裝小Tip屎

請支持一下,回覆後方可觀看相關圖片

【這文章屬HKCC 中國香港遊戲機資訊網 @ leomakcw版權所有】

因任記電視廣告及假期效應影響之下,本人分別被三個家庭強迫幫手買Wii仲要軟改埋,

過程中領會到咩係有錢就大哂o既道理,現時疫症仍在擴散開去,好快我又要再幫第四個

Friend沉淪Wii海。不過尋日行黃金問價發現假期後一輪洗禮大部份Shop已將該產品升回

正價,搜購過程中亦因此而有些得著在此便與大家分享一下~

- 心態~
通常買o野o既人可分為三種:

1) 窮奢極侈型:價錢唔係問題最緊要買得開心用得放心,咩膠槍結他大手入貨要玩就買

2) 窮困慳家型:跑三四個場幾十間鋪格價只為左慳$10蚊,唔係最平唔買仲要講價求贈品

3) 精打細算型:又要平又要正,相同產品會搵齊三個級別作比較,深明最貴唔一定最好

小弟同好多初學者一樣,初時會係(2)o個種人,後尾至知買左次等貨曾經變左(1)那種人

,買多左幾次後交左唔少學費開始轉型(3)那種識得揀過度過,而且比以前更為小心謹慎

- 心得~
係人都知Wii Sports Resort香港行貨套裝賣緊正價但仍比早兩過月前買平$300-$400,

一鍋蜂衝去各大電器連鎖反斗城趕住聖誕假期前入貨,好多人怕去電玩零售店買係擔心

容易被騙,但其實呢D場貨品選擇性多而且更便宜。唔可能話實邊間係黑店白店定黃金

鐵鋪,只可以話唔同的店員會因應客人不同的要求而提供不一樣的服務,單係講買Wii

主機套裝已經可以做出多個價位。

條數係咁計o既:唔係熟客剩買主機一Set當然收你正價$1799,如果搭埋塊WiiFit平衡板

識做的店員會減到$1750,再識做D會叫你買多Set手制連MotionPlus 2P減到$1700,通常

要玩齊Resort/WiiFit Plus呢班以上配件根本係必買,仲有就係你明知原生4.2J版主機

係Read唔到正版以外的一切碟片要行USB Load,咁其實隻正版Resort中文都係得個擺字,

嘗試詢問店員會唔會收返再賣(唔一定收唔好強求),得就又可以減到$1600,埋單找數

慳到的零錢已經足夠買隻普普通通的USB硬碟機行Loader,至起碼唔駛Over Budget。

- 心計~
唔係話貪心,有時只係想用最平的價錢買到心頭好,價錢OK就會俾錢,但其實仲有好多人

未知新版主機Firmware和光碟驅動設計已杜絕一切改機晶片和翻版光碟用途,當然一心只

為玩正版碟一般都唔會有咩影響(但韓版改機聽講玩將來的碟更新會變磚呢樣則另作別論)

,當然十居其九會問有無得改機o架?合法地佢o地當然話唔會做,但會建議你買一些相關

配套如SD卡/USB硬碟等,如果再話你知無呢D就玩唔到「其他Game」你可能一時心急就地

買埋,店員即使開天殺價你都會欣然接受,咁之前幾精打細算的功夫都會變得蕩然無存。

另購配件時亦需留意原廠與副廠貨的分別,副廠貨唔一定係次等貨,o係買o既時候無指明

要正貨的話有時唔覺意就會提供o左次貨俾你,請大家參考o下買錯"流Wiimote和Nunchuk"

[真假對照]。(在#2)仲有一個建議就係購買USB硬碟你未必需要聽店員講要買最快最新,

受限於傳統USB Port規格的限制其速度快極有限,基本上一隻普普通通二手40-80GB的IDE

Notebook舊硬碟機已勝任部Wii行USB Loader有餘,以80GB為例一般可以儲存40-50隻

以上的Games,如果有人有壞Laptop唔要不妨同佢接收呢D垃圾,再加翻個$20-30蚊USB

硬碟盒建構成本實在係可以一低再低,大家不妨參考o下以上的建議。

(如對以上內容不滿或有錯漏,煩請指正或提供有用的更新以公諸同好。)

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
CSLOK123 + 2 轉貼

查看全部評分

回復

"流Wiimote和Nunchuk"
[真假對照]

【這文章屬HKCC 中國香港遊戲機資訊網 @ leomakcw版權所有】

上星期買左Set香港版Wii Sports Resort連主機套裝,咁例牌都會買多Set

Wiimote手制同Nunchuk,我仲買夠三Set有埋Motion Plus等聖誕Party黎

可以四人同玩,因為嘗試軟改行USB Loader部Wii Sports Resort連主機

一早已作全面性檢查無問題,買機時都即場試哂D基本野至收貨,跟手就袋埋

三Set手制連埋塊韓版Wii Fit平衡板重力力咁返歸試玩。

Party當日我先至打開手制Packing,拎出黎裝好電Sync埋就拿拿臨玩啦!

玩左一輪,發現無論玩親乜野四人模式game總係我1號制Win哂!於是我

就同4號制調位...........點知出事喇!仍然係1號制Win哂,點解會咁呢?

緊係啦!我按"A"制佢有時會彈唔返出來,"十"字鍵亦要咁到手指痛好用力

至有反應,而且稍為用力D個Force Feedback都無1號制咁震,大聲D個

手制Speaker仲會拆拆地音添!心諗不妙啦~於是拿拿聲退翻舊膠套出來

拆開檢查下,勁難退,幾驚扯爛呀!再併埋支原裝主機跟來Set手制一睇

,原裝呢支幾下手勢就退出左舊膠套,再從外觀比較原來都有幾大分別:

遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復
回復 支持 反對

講真港版機最好唔好買...`
回復 支持 反對

小弟在想軟不軟改部港版wii好!
多謝你既意見,雖然我買左先睇你個帖!XD
回復 支持 反對

小弟在想軟不軟改部港版wii好!
多謝你既意見,雖然我買左先睇你個帖!XD
william45678 發表於 6-3-2010 10:24

改左=無改
都係玩唔到魔物ONILNE既
回復 支持 反對

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
回復 支持 反對

軟改會唔會好危險架@_@"~?
回復 支持 反對

好驚買到流Wiimote和Nunchuk
假既係唔係"A"同"Wii"黑D個件?
真係買個時要check清楚
回復 支持 反對

軟改會唔會好危險架@_@"~?
hck1hk 發表於 7-5-2010 15:34

識得人既就唔危險
但請支持番正版係最實行=]
回復 支持 反對

支持正版 多謝分享
回復 支持 反對