收起左側

【公告 2010 - 3 -24】

fire mod you finally doing your job even its a bit late lol
I understand no mod has the responsibility to 24/7 watching the forum

But sadly many people in this forum have no behave when mod is not here
So i suggest mod to get on more and check the forum
回復 支持 反對

我贊成版主既做法! 我番黎nakuz沒幾耐就爆發罵戰, 我都唔知係為mud; 而且, 膠文化好似已經滲入nakuz, 我亦不由自主地參與埋一分...想在此道歉!
回復 支持 反對

quit左RS就無咩點上forum,一上泥就見到大煲野
回復 支持 反對

我贊成版主既做法! 我番黎nakuz沒幾耐就爆發罵戰, 我都唔知係為mud; 而且, 膠文化好似已經滲入nakuz, 我亦 ...
Rotitude 發表於 25-3-2010 02:50

抽水係人之常情,你都唔好咁介意啦,因為我都有份抽=[
回復 支持 反對

其實唔 log in 亦都唔等於版主冇上 forum, 罵戰係樂古 rs 版已經係慣常既事, 只不過今次我同火火睇下你地係咪咁大個人仲要我地兩個係版入面不停扣分, banned 人, 先可以停止罵戰, 先前亦都有好多案例發生過, 包括本人在內, 就算版主做左處罰既事, 有些人都會覺得不公平, 做又比人話, 唔做又比人話, 你叫做版主既火同我要點去對呢個版... (仲有做版主係義務性質, 樂古冇比人工火火同我的, 如果有人想做版主, 可以同我講, 我比你做又點話, 這個是神檯位, 鍾意既話同我講聲幫你申請個版主位)

你地果個成日都話自己玩左 rs 幾多年, 至少我識既都有好多玩左六年以上, 就當你開始 rs 生活既時候係小學生, 而家都升上中學啦, 成長左六年都仲係小學生咁, 郁下同呢個傾唔埋就去嘈交, 又話我唔同你玩, 仲要玩埋D團體杯葛朋友既事?

我都已經冇玩 rs 九個月有多, cc 亦都好少入去, 間中我入一入 rs 都會去 cc, 今次件事有人話版主唔係成日在線, 點解又冇一個會員去 pm 火火同我話 forum 入面有粗口罵戰呢? 就算冇我地兩個人既 msn, 應該 forum 既 pm 係每一個會員都可以比到我地, 但係我每一次在線都唔見有 pm, 係咪好多人都係到睇戲食花生...

只可以講一句, 自律既人就唔會比人 banned 或者禁言, 玩得呢個遊戲就要守下個遊戲入面既規則, 版主不在亦不等於可以亂打粗口, 發生罵戰, 版規係第一頁置頂既 topic 到, 唔識搵既而家再比埋條 link 你地自己再睇清楚一次...

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=2919819&extra=page%3D1

《第二章》違規事項:
 A錯區
  1所有與買賣、交易、貼圖、原創公會/組織的資訊的主題,必須在相對子版發佈。
  2價格查詢也必須在「【Runescape】交易、貼圖區」內發佈。

B宣傳
  1禁止宣傳其他論壇/討論區。
  2禁止在任何回覆或發主題時發佈其他論壇連結及 Logo。

C盜連
  1未經許可私自取用來自其他網站論壇的一切原創資源。
  2未經許可私自取用本論壇/會員的原創資源,到其他地方發佈。

D粗俗用語
  1禁止以「粗俗用語」(即帶有粗口成份的文章)回覆及發表文章。
  2禁止以同音字粗口或任何粗口諧音(包括任何語言)回覆及發表文章。

E色情/不雅
  1禁止使用包含色情及不雅的文字/文章作回覆及發表。
  2禁止發佈包含色情及不雅的圖片、視頻、音訊。

F人身攻擊
  1禁止使用任何粗俗或不禮貌的文字針對某人或團體作出攻擊。
  2禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出人身攻擊的行為。

G恐嚇/威脅
  1禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出恐嚇的行為。
  2禁止任何會員使用任何方式針對某人或團體作出威脅的行為。

H罵戰
  1禁止所有會員以任何理由或原因在任何帖子/主題中發起罵戰。
  2禁止所有會員以任何理由或原因在任何帖子/主題中參與罵戰。

I行騙
  1禁止任何會員以任何方式對其他會員作出惡意的詐欺行為。
  2《第二章》I1的「詐欺行為」包括:帳號、金錢、虛擬道具的詐騙。

J私服(非官方伺服器)討論
  1禁止在主題/帖子中向會員發佈私服(非官方伺服器)。
  2禁止所有與私服(非官方伺服器)有關的討論,包括架設技術、資源分享。

K主旨或意思不明文章
  1禁止發佈一些與本討論區或 RuneScape 無關的主題。
  2禁止發佈一些內容含糊不清的主題,如純亂碼或意思令人難妁理解的主題。

L不正當的舉報方式
  1禁止在任何主題中說別人「呃 Post」,此等行為同當「呃 Post」論。
  2《第二章》L1,不論對方是否「呃 Post」也不可如此,因那是不正確的舉報方式。

M嚴重違規
  1禁止惡意破壞討論區的正常討論/運作。

《第三章》處罰事項:
 A所有《第一章》及《第二章》的違規。
  1所有違規事項都會扣減4至40積分不等。
  2版主會根據嚴重性判斷扣減的積分多少。會員可參考《第三章》B至P項。

B錯區主題、主題發佈量多於每日規定量(參考《第一章》A1)。
  1以上事項將會被扣減4至10積分。
 C「意義」相同的主題重覆(參考《第一章》A7)。
  1以上事項將會被扣減8至10積分。
 D連帖。
 E推舊主題(推舊Post)。
 F洗版。
  1以上事項將會被扣減10至20積分。
 G複製(Copy)別人的回覆作回覆、空泛的回覆內容、濫用表情符號。
  1以上情況可參考《第一章》C1至3。
  2以上事項將會被扣減10至30積分。

H濫用投票系統(參考《第一章》D)。
  1以上事項將會被扣減10至20積分。
 I宣傳、盜連。
  1以上事項將會被扣減30至40積分。
 J粗俗用語、色情/不雅。
  1以上事項將會被扣減30至40積分。
 K人身攻擊、恐嚇/威脅、罵戰。
  1以上事項將會被扣減10至40積分。
 L行騙。
  1以上事項將會被扣減20至40積分。
 M私服(非官方伺服器)討論。
  1以上事項將會被扣減6至40積分。
 N主旨或意思不明文章。
  1以上事項將會被扣減10至40積分。
 O不正當的舉報方式。
 P嚴重違規事項(同時多項違規、積犯、惡意破壞討論區的正常討論/運作)
  1以上事項將會被扣減40積分,嚴重者「禁言」、「刪帳號」!
回復 支持 反對

唔好意思
我想講一講果個問題區其實係咪唔洗要?
我同意某啲人既講法 "如果我唔問貼問野個板會死架啦!"
唔好誤會 我只係同意一半
因為樂古唔係太多人上黎講野
加上分晒區主板會好悶
如果咁樣可能易明啲

DEL問題區好處:
唔會有人好似我咁,人地回錯區會有不
主板睇落會活躍啲

DEL問題區壞處:
如果過多既人問問題,有機會好睇唔到重要既post/引起"Spam"潮
多左其他"熱愛樂古積分"之人黎呃分

唔DEL問題區好處+壞處:
貼會分明啲但係好多人會post錯區好似依家咁

雖然RS板真係沈下沈下咁
但係好多個好既Post
最唔想見到既野就係,一啲好精華既post比啲"How to be member?"貼推到最後
我好難忍,話時話 好彩板主有做野,如果唔係我唔講粗口就唔底啦xD 講笑je
我個人覺得有好多問題貼其實問果個都冇興趣知道答覆
更可能系完全未玩過RS入黎呃Post
講真我真係唔係好識表達我想表達既野
我文彩唔夠老手好
我都係想個板好,難得可以跟板主對對話
咁我有咩直接講
如果有同字不當 請說明一下

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
燎原火 + 10 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

唔好意思
我想講一講果個問題區其實係咪唔洗要?
我同意某啲人既講法 "如果我唔問貼問野個板會死架啦!"
唔 ...
Clmak814 發表於 25/3/2010 11:25 AM

有關問答區的意見我們會參詳一下。
是實上各子版也有人說過應不應存在的問題,子版要分類得好的確不是易事。

至於「精華」帖,基本上不用擔憂下沉,只要用「瀏覽精華」,已經可以全睇晒。
這是會不會運用論壇功能的問題。
帖總有沉的一天,加入「精華」是「永久保存」的意思。
回復 支持 反對

我既意思係一啲好既post沉左
我知道精華依個功能

其實依個問題(問題區)講左好內
我地提出問題區,諗住開左d人會入去問唔會阻住主板
但係好多人唔善用
我有一次好心提醒下錯區既朋友(好似係Justin)
比人串
我做依個頭像本來諗住加多句 "串串串,串咩野呀"
不過由於唔好睇既問題冇加到
回復 支持 反對

要cut問題區..點都要cut公會區先掛..
公會區長期空置...發帖人...?全部都係廣告
亦有唔少新會員以為d公會仲存在 reply想加入
其實之前都有人提議過轉成PvM區 不過我認為只要開個主題起主版就夠..
回復 支持 反對

雖然我都唔太鐘意佢地玩,但我覺得今次出手太重了...
回復 支持 反對