打印 上一主題 下一主題
收起左側

文學既定義係咩- -?

維基睇完都唔係好明=,=  係咪同常短篇為主? 同散文有咩分別?
回復

廣義泛指一切思想的表現,而以文字記述的著作;狹義則專指以藝術的手法,表現思想、情感或想像的作品。
基本上大部分用文字記載既野都可以叫做文學。

文學又分好多種,例如通俗文學同雅文學。以小說作例子。
文學既定義會隨時代而變遷。紅樓夢以前被視為通俗文學,但係而加就成為中國文學中殿堂級既雅文學,仲有張愛玲、錢鍾書等;大部分武俠小說、科幻小說、愛情小說等,總之係普遍受普通市民所歡迎既作品都可以叫做通俗文學。兩樣野好睇學者點樣定義,好似有D學者已經將金庸定義為雅文學,但係我就認為佢係通俗同典雅兼有既文學。

冇話係咩短篇同散文。只要係文字作品,而並非只係單純對某D野進行記載,都應該叫做文學。
回復 支持 反對

我開始有d明白thx~

ps 如果有時睇d文學完全唔知up咩  應該黠點做- -"
回復 支持 反對

我之前睇過傾城之戀,睇就睇得明D情節,但係覺得超悶

如果好努力去了解文學當中既內容都睇唔明就無謂迫自己啦,咁樣只會搞到自己愈睇愈無癮,最後失去晒動力,始終以個人喜好為主。削足適履,都學唔到作品入面既野。
唔一定睇第一次就要知佢既深意,先像個故事睇明一次,得閒時回想下已經好足夠。跟住過一排再睇,得著會更加多。
而且睇文學作品係要層層遞進,好似小一就叫你睇紅樓夢,好難唔會覺得難啦。我F.1-F.2覺得金庸D書勁深,一但係到F.3即刻明晒佢D內容,仲覺得好淺白清晰。先從有興趣同適合自己程度既書睇起先係上策。

如果係短篇既詩詞歌賦同短篇文章,請教老師/自己嘗試理解已經好足夠。
回復 支持 反對

跟你學到好多野^^  再次thx
回復 支持 反對

很多字的說=.=""

文學的意思就是文化學習啦......(我猜)
文學小品就是讓你透過一些小型作品(其實分區有長篇小說等等的)去學習中文文化。(我猜)

小品的意思應該是短篇,不太長,
剛好能飽腹,於我來說就是一篇要看十五至二十分鐘的文章,
小品的特別之處就是你能每天看一篇......好像不對,
總之就是能夠考驗作者功力、讀者能容易吸引的東西!(我猜)

散文與短篇我覺得是沒有分別啦......是名稱上吧,可能字數上也有分別,
但這不重要,名稱這些的確只是名稱,
內容才是重點嘛!(我猜)
回復 支持 反對

文學呢架野..
有得拆咩= =?

我既理解係一d利用 文字作表達深層或表面意思既作品
回復 支持 反對

多謝分享!
回復 支持 反對