打印 上一主題 下一主題
收起左側

[一般討論] [一週目]如果智能手機從未出現,大家的生活會變得怎樣?

關閉 [複製鏈接]

活動內容:
這是一個討論活動。
由5/20開始,每周由版主出題供會員討論,直至6/23,為期5星期。

一週目活動題目:
智能手機同人類生活息息相關,假如智能手機從未出現,大家既生活又會同呢家有咩分別,社會、世界又會有咩變化?

智能手機定義:

「智慧型手機」這個說法主要是針對「功能手機」(Feature phone)而來的。
業內人士認為,智慧型手機能夠顯示與個人電腦所顯示出來一致的正常網頁,它具有獨立的操作系統以及良好的用戶界面,它擁有很強的應用擴展性、能方便隨意地安裝和刪除應用程序;智慧型手機擁有超大高清觸摸屏,能隨時調用鍵盤來進行觸摸手寫,能進行多任務操作,並且擁有強大的多媒體、郵件、上網功能,能完全替代像MP3MP4PDA這樣的傳統便攜式設備;智慧型手機能替代個人電腦處理辦公事務和其他事務,它能與網路保持時時地無縫連接,能隨時切入網路,並且能與電腦、筆記本電腦等其他設備同步資料。

活動期限:
5/20 ~ 5/26 23:59

獎勵:
參與:20樂點
每次回復:2樂點
意見精解,獨到者:3~15樂點,1Bravo!
連續參與5周討論者可額外獲取50樂點

1.任何會員皆可參與本次活動(包括本區版主,超級版主,管理員)
2.此帖會受版規所限制
3.歡迎會員理性討論,發起罵戰者取消活動資格
4.手機綜合討論版主擁有活動最終決定權
回復

冇得起地鐵聽歌 上網 fb whatsapp
上堂悶死 冇得玩game
返工人士冇得check email 下下要用電腦check
網絡供應商賺小好多錢XD
其實要講真係講5曬

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
_山窮水盡. + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

食飯個個都會傾計
唔會再拎住手機黎玩

評分

_山窮水盡. + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

而家科技日新月異,而家既智能手機漸漸代替電腦,係街上經常會見到好多人拎住部手機,甚至工作方面都有機會要用上智能手機,冇左智能手機的話我諗好多人都唔慣.
壞處:會好唔方便,有時出左街冇得上facebook睇下有咩近況,檢查電郵等.
好處既係冇左智能手機好多人都唔會掛住低頭撳部手機,會與人溝通.第二既係望得多部手機會影響視力,第三智能手機會影響學生上課既專注能力,上課時拎部電話出黎,影響學業.

評分

_山窮水盡. + 20 好處方面我幾認同

查看全部評分

回復 支持 反對

依加d人每日都機不離手
假如智能手機從未出現我諗大家會與人的感情會更濃厚更親近
而且大部分人都中左"手機瘾"
其實係個精神病黎嘅
對自己隻眼都唔好啦~

評分

_山窮水盡. + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

同朋友見面時唔會下下對住電話
手部關節問題會大大減少

評分

_山窮水盡. + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

有智能手機既出現同幫助下,可以改變人類每一日的生活,以自己為例子:我未用過智能手機之前,都用緊一部普通的手機,我用的手機只係撥號同接聽,係咁簡單,沒有其他用途。當我轉用智能手機後,完全改變左我的一生,而家每天都會留意智能手機的app有咩新野,出街/食飯/搭車/上班時又上網睇下野,仲之一有時間都會拎智能手機不斷按鍵,已經變成我的生活一部份,真係做隻貓做隻狗,不做沉迷鳥。

以上是我的真人真事

評分

參與人數 1樂點 +22 收起 理由
_山窮水盡. + 22 呢家好多人都喺咁

查看全部評分

回復 支持 反對

其實電話既功能只係比你打電話 最多SEND短信 唔會包含PC做到既野 依加諗返起假如冇左智能手機最多D人係出街上冇左一件工具黎娛樂 你諗下 以前冇智能手機人類咪又係生存到 只不過依加科技日新月異 好多人都靠智能手機去做其他野 變左完全依賴晒佢地/智能手機D 程式 舉一個例子:
依加D智能手機可以DOWNLOAD D APP黎睇書 睇報紙等.......... 以前冇呢D我地唔會去睇?冇左呢D都唔會改變我地睇書既習慣 只不過智能手機可以做到方便、足不出戶能知天下事(如同PC)

評分

_山窮水盡. + 20

查看全部評分

回復 支持 反對

如果智能手機從未出現,我認為大家的生活會變得簡單
無可口非,現在的Hi-Tech Gadgets真的為我們的生活帶來方便,例如我們可以再街上隨時隨地拿出智能手機上網,獲取最新資訊,又或者是在地鐵/巴士上拿出一部Tablet追看連續劇等。但是,智能手機令我們人濟關係疏遠。智能手機的出現後,我發覺很多人也過份依賴那個小小的屏幕,even大家坐在一起吃飯時,也會拿出智能手機上Facecook、Instagram等。
相反假若,智能手機從未出現,我們的生活就變得簡單。沒有智能手機時,當你要尋找你的朋友時,只雖按下他的電話號碼,然後按撥號,即可透過大氣電波傳情達意,而不雖要考慮用甚麼"apps"來尋找朋友。而且,當你走進地鐵時,景象當然有所不同。你不會再看到你左右的人正在Angry Birds,或是用頭條日報的app看最新的新聞;而可能是看書,看報紙,或是尋找同台的朋友SMS等,不雖再依賴那個小小的屏幕,生活變得簡單。

評分

參與人數 1樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
_山窮水盡. + 30 + 1

查看全部評分

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對