查看: 37847|回復: 222
收起左側

[GF/DM] [GFDM x jubeat][大夏祭][純分享] 今日的個人狀況

關閉 [複製鏈接]

藍字為個人心得
順帶一提,以下說的「1 set」是指GF、DM與jubeat各打一鋪。

入正題
係屋企出發
行到去巴士站 就開始考慮到底要去邊度打XG好
(去荃灣又得 去油麻地又得 去九龍東又得 留係沙田亦得
諗諗下 觀塘金沙應該係最少人 於是就去觀塘

之後一去到 果然冇人
於是打左一鋪DM先(順便試下個set list功能
通常一開始頭果幾鋪(無論DM定GF定jubeat)
你係可以打咩歌都得 而且你一鋪打唔晒三首都冇所謂
之後我就再打一鋪GF同一鋪jubeat

然之後就上返ea-gate 搵返大夏祭既專用網站
發現得DM同GF各一棧燈 而jubeat竟然冇著燈
於是我就叫朋友幫我問下到底咩事 然後我再落去金沙再打多鋪DM
打完之後變成咁(GF1 DM2 jubeat0)
講返jubeat
原來係因為我玩既果部jubeat未update到新版本 於是唔會計算落系統度
基本上你到8月2日 全港既jubeat都會update晒 放心
然後我試下上apm睇下 都係未update到新版本
於是就決定改地點去北角
目前為止剩係計打機 我洗左33蚊

之後去到北角
唔算多人 不過亦都有人為左解歌而去打jubeat同XG
我見到北角其中兩部jubeat已經update左 於是就拿拿臨拎埋最後一個燈籠

開左首歌の翼 (3/7/9,GFDM難易度就不詳述了)
其實今早上wiki都發現第一首不是Plum而是這首,
不過一看到artist是おーたん我就笑了,
泉叔要在大夏祭出新曲果然要用其他名義才行,
這次就是與荒牧陽子合作所用的名義 おーたん,恰巧兩邊也沒有課題曲,
於是就什麼課題曲也不用打,直接解禁了。
簡單來說,只要你打夠1set,就可以解到呢首歌。
呢個時候 我已經用左37蚊

正常人其實洗22~23蚊就已經開到首歌
燈籠方面 本來是GF1 DM2 jubeat1是吧?
但係因為有bonus 所以果一刻就變成GF2 DM3 jubeat2
bonus係指玩家只要GF、DM同jubeat各打一鋪,就會額外送多1set燈,一日一次。

當然我冇諗住咁快返屋企
於是再打多2鋪GF 1鋪DM 2部jubeat(歌の翼ok難)
這個時候,燈籠方面GF4 DM4 jubeat4,開到下一間鋪頭了
果一間就係kors k既Rush!!,開左鋪之後仲要額外打多兩鋪jubeat,去打埋果四首課題曲。
要解禁Rush!!就要先開第二間鋪頭,然後打jubeat的4首課題曲各一次就可,
也就是Special OnesigsigShine on meThe wind of gold
另外有台灣論壇所講 假如你肯定你打埋呢鋪就會滿燈既話 你呢一鋪已經可以開始打課題曲
呢個時候我已經洗左79蚊,燈籠方面GF4 DM4 jubeat6

當然我都要打多鋪jubeat試下首Rush!!先得既 (4/8/9)
相比之下唔難 不過連續打左3次都係得96

然後就回家了
剩係打機總共洗左83蚊,燈籠就GF4 DM4 jubeat7

明天繼續
回復

嗯藍字為個人心得
順帶一提,以下說的「1 set」是指GF、DM與jubeat各打一鋪。

入正題
係屋企出發
行到去巴 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 18:08

係咪事但搞掂GFDM或者jubeat任何一邊的所屬歌曲就可以解禁到?

換言之,除左一日的基本開支(22~23),即GF、DM、jubeat各打一次,拎到基本的燈籠

之後當開到一個攤位,就只需clear哂事但一邊的所屬歌曲就可以解禁....嗎?

以kors k個度做例子,即係打Special one、Shine on me、sigsig同埋The wind of gold就開到kors k的新曲吧?\
p.s.冇水仙百合的人睇黎一係等8月30日,一係同人R歌,唔知道你有冇水仙百合呢?
回復 支持 反對

係咪事但搞掂GFDM或者jubeat任何一邊的所屬歌曲就可以解禁到?

換言之,除左一日的基本開支(22~23),即GF、DM、jubeat各打一次,拎到基本的燈籠

之後當開到一個攤位,就只需clear哂事但一邊的所屬歌曲就可以解禁....嗎?

以kors k個度做例子,即係打Special one、Shine on me、sigsig同埋The wind of gold就開到kors k的新曲吧?
六神綱 發表於 2012/8/1 19:12

唔係
簡單黎講 你可以等班個檔開左既時候 click入去
佢就會話比你聽 DM邊d歌你要打 GF邊d歌你要打 jubeat邊d歌你要打
全部都打一次先得(不過應該唔駛clear都得 有玩就ok)

打個極端少少既例子
你打到去第8首歌果陣 歌名係DOUBLE IMPACT 而artist名亦都係DOUBLE IMPACT
不過呢個所謂既DOUBLE IMPACT其實就係96×Sota二人合作既名義
大夏祭網有提及過 呢首歌既課題曲包括
jubeat6首:GIGA BREAK、AREA 51、devil fish dumplingShining Star、Prophet Vibe、polygon
GFDM8首:KAISER PHOENIX、X-treme Grade、AREA 51、SCREW DRIVERYou've Got 2 Get Me、Bangin' Breaks(?)、明鏡止水 - Stop The Fire Mix、Give Me MORE!!
換言之你要打晒上述果14首歌先可以解禁到DOUBLE IMPACT...嗯...自行衡量了

(課題曲冇右腦、一網、百鬼,都算有返少少良心
===================================

另外kors k果首新歌 係打jubeat果4首就得
因為kors k本來就冇係GFDM有出過歌
回復 支持 反對

唔係
簡單黎講 你可以等班個檔開左既時候 click入去
佢就會話比你聽 DM邊d歌你要打 GF邊d歌你要打 jubeat ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 19:26

我想再問一問...呢d曲係咪GF同DM本身都係共同擁有的?
即係玩左GF的某首曲,就唔駛O係DM再玩嗎?
回復 支持 反對

係共同擁有
不過應該係兩邊(GF與DM)都要打晒

呢個時候你可能會感到絕望
不過你可以試下咁諗
反正你都要開燈籠 一鋪3首
你可以一邊打課題曲 一邊點之後既燈籠
所以你愁就應該愁果d燈籠 而唔係果d課題曲
回復 支持 反對

如何得知為update版本
回復 支持 反對

GFDM不清楚
因為我睇唔到個主畫面有相關既logo

jubeat假如更新左
標題畫面果陣 左上角應該會有個logo係度

不過其實唔駛點理
我諗聽日應該全部都更新晒
回復 支持 反對

其實我最怕「人生路不熟」

當去到要搵指定曲目的時候,因為搵唔到而浪費了不必要的金錢呢

你都知GFDM都應該唔少曲,又唔似IIDX咁有好多個FOLDER
回復 支持 反對

呢個時候就要介紹一樣野
叫做set list
即係一個list裡面有幾首歌 順次序比你打

http://www.konami.jp/bemani/gdj/rule_gfdm/
簡單黎講 你禁個HELP掣 然後去set list畫面
順次序打ポピュラースタンダードステップアップ當然要全clear
之後就會出現一堆新既set list
其中有幾個就係叫做「大夏祭り1」「大夏祭り2」「大夏祭り3」「大夏祭り4」
裡面全部歌就係你想要既課題曲
回復 支持 反對

Wa- -
呢d歌我r人地打算...
回復 支持 反對