查看: 4153|回復: 19
收起左側

[GF/DM] [給新手的] 打XG3的注意事項(已增加機台位置)

關閉 [複製鏈接]

基於大夏祭開始 應該有jubeat玩家會嘗試打XG
所以想寫一寫篇字海幫一幫大家
藍字為大夏祭專用的事項

利申:GF36xx未計晒 DM26xx 不過d基礎野都可以略略講一講既

=================================

GF/DM共通:
1. 於登入畫面時,假若要session play(夾機)的話,
 只需在其中一邊倒數完結前,另一邊成功登入就可;
 相反,假若不需要session play的話,就請按「← + START」進行單機遊玩。

2. 一開始玩既時候 可能會見到自己入左set list mode
 呢個mode係set死左一條路徑 要你打指定既果幾首歌
 假如大家想自由地揀歌既話 可以禁一禁HELP掣 再揀Free Select就得(紅框示)
 順帶一提 個HELP掣係用黎切換set list、自由選曲、option、成績等等既畫面之用。

3. 講埋個set list 一開始應該有個綠色同藍色既list
 綠色適合岩岩玩既初心者 裡面d歌全部都係難度1.0以下
 而藍色果個 只要你完成晒 就會出左個新既啡色list
 再完成晒就會有個紫色list
 再完成埋既話 就會出現一大堆list 當中包括大夏祭既4個list
 裡面包括左所有要打既課題曲
 不過強調一樣野
你唔開呢4個list出黎都冇所謂 你都仲會開到歌
 你可以去返Free Select搵返果幾首歌出黎打返就得

4. XG設有兩曲保證,第一首死係冇所謂,不過第二首死埋就會強制結束遊戲。
 另外XG同jubeat一樣,
 玩連線曲(マッチング曲)果陣,假如你死左,人地未死,都仲可以繼續(SAVED)。
 大夏祭所有課題曲,只要玩過果幾首歌就可以達成條件,唔需要合格。

5. 揀歌果陣,禁HELP掣再揀option就可以設定選項;
 揀第一首歌果陣禁實個START掣亦都可以進入option畫面(第二、三首歌好似唔得?)
 option當中包括速度、AUTO等等既選項。
 另外,玩緊既時候,亦都可以禁方向鍵既←同→去減慢同加快速度。

6. 大家每打完一鋪之後 就會去到Records畫面
 呢個時候禁一下HELP掣就可以切換到Pleasure Box(開XG曲用,同jubeat無關)
 大家可以利用到遊玩所得既Live Point、感謝包、Premium包等等,到Pleasure Box開曲
 大夏祭課題曲當中 得つぼみ同埋Give Me MORE!!需要靠Pleasure Box解禁
 大家可以選擇優先開左呢兩首歌先
 順帶一提 大夏祭set list裡面都有上述兩首 而且無需解禁就可以揀黎玩

7. 承上,大家每打完一鋪,搞好晒所有野之後,
 就請有手尾咁禁一下HELP,再揀最右邊既EXIT離開。

8. 入Extra Stage(第四首)既方法:
 頭三首歌當中,拎到一個SS就3分,S就1分,A就-1分,B就-3分,C就-5分
 頭三首歌加埋有1分或者以上就可以入Extra Stage。
 順帶一提,還有Encore Stage(第五首)的,不過條件相對地難,不提及了。

9. DM唔好爆鼓爆腳踏,GF唔好爆篤個pick,請愛惜機體。
 另外不要用e-pass去跟機,後果自負。

=====================================

GF:
10. 結他的neck有五個按鈕,由邊位開始為RGBYP
 選曲時按RG左右選曲,按兩次B改變難度,
 按兩次Y切換Guitar(主音結他)和Bass(貝司),按兩次P進入option畫面。

11. 如果只說遊戲的話,Guitar與Bass的分別就只有譜面不一樣而已。
 選曲時,假若看到某曲Guitar的NOV較難時,嘗試按兩次Y轉bass看看會不會易點。
 另外選曲的時候,旁邊會有Notesdata告訴你notes的分佈(見圖),
 大家選曲時可以藉此留意該曲YP的分佈多不多(因為YP對新手來說會較難)。

12. 遊戲時,假若遇到數個同色的note向上移動,
 其實可以禁實個掣,唔駛放手,直接連續地撥動。
 順帶一提,RGBYP是可以提早禁定,只要撥動的時機準確就可以了。
 另外,紫色寫住"OPEN"的長條,就什麼都不用按,直接撥一下就是了。

13. 假若覺得很困難的話,可以到option選擇只用4個、3個,甚至2個按鈕進行遊戲,好似咁樣
 或者可以選擇AUTO NECK(不用按鍵,只需撥動)或者AUTO PICK(不用撥動,只需按鍵)。

14. 其實大家可以先把速度調設為2.0~2.5,咁樣可能會易睇d,
 覺得慢既話可以再較高少少。

15. VZ與荃金的GF腳踏板,其實只是玩effect用...就這樣而已

=====================================

DM:
16. 選曲時敲黃鼓橙鼓左右選曲,綠鼓紅鼓更改歌曲排列,踩兩下右bass入option畫面,
 敲兩下左邊的藍色Hi-hat更改難度,右邊高一點的藍色Cymbal決定選曲(所以不要亂敲這個)。
 不過對新手來說很易搞亂,所以還是用回方向鍵與Start鍵吧。

17. NOV與REG絕大部份歌曲都無需使用左腳,
 不過踩的時候,腳不用舉得太高,不然腳會很易攰,好似un腳咁就得。
 另外選曲的時候,旁邊會有notesdata告訴你notes的分佈(見圖),
 大家選曲時可以藉此留意該曲需不需要經常使用右腳,甚至需要左腳之類。

18. DM的話,速度1.0對新手來說都應該足夠,
 不過假若開始掌握到的話,就可以試試1.5或者更快。

19. 覺得太難的話,可以試試入option,其中AUTO一項可以讓你選擇自動腳踏。

20. 張圓凳只需要向指定方向轉動,就會升高/降低。
 鼓棍方面,假若不想使用帶繩的黑色公棍(例如mk88、VZ附設的公棍),
 其實可以到counter租鼓棍,基本上有鼓機既地方都會有得租鼓棍,
 按金一般為$20~30左右,歸還鼓棍的時候就會把按金退還。

===============================================

香港GF/DM XG3設置地點

港島:
北角GameWorld - 北角港鐵站A4出口,華匯中心2樓

九龍:
Virtual Zone - 九龍灣德福廣場第二期商場 Level 6 , 611及612號舖

觀塘金沙 - 觀塘駿業里 (天橋底)

MK88 - 旺角創興廣場地庫 (信和對面)

油麻地金星 - 九龍油麻地彌敦道557-559號永旺行地下及地庫A舖

美國寶 - 黃埔108廣場

新界:
沙田沙龍 - 瀝源沙田娛樂城地下

荃灣金禾遊戲機 - 荃灣城市中心I期4樓

天天遊戲機 - 荃灣沙咀道287號恒生荃灣大廈地庫

屯門天天 (只有DM) - 屯門新墟輕鐵站落樓梯過隧道即到
(以上資料取材自其他網站,HitStyle代理公司)

======================================================

香港GF/DM XG3價格
[全港統一]
DM:10元 / 3首
GF:8元 / 3首
回復

雖然火雞大未寫完,不過想就第5點問一問

既然對於3.幾的難度已經感到吃力,果然還是選FREE SELECT

講到Pleasure Box,係咪即係好似SDVX的買歌系統呢?

即我見到有一欄勁多歌好似鎖住左咁,那個就是Pleasure Box嗎?
回復 支持 反對

係啦 就係好多野鎖住既果個 你會搵到果兩首歌架啦
就類似SDVX既買歌系統
而且你想買咩歌先都得 只要儲夠一定既LivePoint
(當然你玩得多就實會儲夠

再順帶一提
下代saucer果首Dragontail Butterfly都係要靠Pleasure Box去解禁
回復 支持 反對

其實開Encore 唔係太難..

只要extra 專用曲SS 就得..

但係唔知點解有時見到D人 9x % (唔係ss ) 都入到encore..

==============================
同埋  火雞大大  漏左每日連線曲 chain combo Live Point  個D 未講

btw  我真係好懷疑其實  xg3 改Pleasure Box 開歌方式係咪要就大夏祭..

如果冇改到都好似以前咁抽key 開box..........嗯....
回復 支持 反對

冇錯係要打extra專用曲架啦
(解釋一下:即係打完第三首 入左extra stage之後 就會多左d紅名曲 就係果d啦)

不過條件唔係SS 而係per率達95%或以上
當然任一難度也可 包括NOV
不過DM捉per真係唔知點解咁難

=================================

Chain Combo我反而唔係太熟
剩係知session既時候 好似係自己甩左人地未甩 都會當你未斷combo
唔清楚

Live Point我諗只需要解釋下係用黎開歌同開道具就夠(嗯嗯
我去改一改上面

===========================

另外xg3改壓力箱系統...
我唔敢肯定係咪要就大夏祭
不過宜家呢個換錢系統 的而且確係對初心者有利
抽key開box既話 一見到果兩首都要8係key就..............嗯....
回復 支持 反對

Chain Combo我反而唔係太熟
剩係知session既時候 好似係自己甩左人地未甩 都會當你未斷combo
唔清楚
Torchic╳小火雞 發表於 4-8-2012 08:45
chain combo 其實個玩法係咁既

個chain combo 係要你上左11 combo 先會開始計你d combo 入chain combo度

當開始有一個人入左chain combo 之後  咁中間 chain combo 就會開始順時針轉

轉既圈數越多  你每打一個音符所拎既LP 就會越多 (轉到去彩虹色為最盡)

當然 如果參與呢Tune 既人  咁岩都斷哂combo

咁個chain combo 就會break

佢就會以逆時針倒轉番去  直至有人 11 combo 為止

所以如果係同人玩  係會比較易爆LP...

因為個Chain combo 好難斷...

以上為我對chain combo 既理解....
回復 支持 反對

原來chain combo同LP係有關係
所以話要賺LP既話 就要多d玩matching曲同其他人連線?

===============================

上網找不到關於notesdata的圖片(就算有都太小了
所以直接自己拍就算了

大家其實可以睇notesdata睇返果首歌既notes分佈如何
例如有d初心者玩GF 會覺得禁黃、紫同OPEN會好難
睇返個notesdata就可以避過部份難曲(圖右)

玩DM果陣亦都可以睇返首歌係咪好多腳踏 甚至有冇左腳踏之類(圖左)
回復 支持 反對

辛苦哂版主

我有個無關重要既問題 點解fail要腰斬 唔比玩落去:(
回復 支持 反對

辛苦哂版主

我有個無關重要既問題 點解fail要腰斬 唔比玩落去
下..唔係掛 發表於 2012/8/6 11:44

XG3一出果陣係
第一首你打唔到就會死 不過冇血都仲可以比你玩晒成首歌

之後更新左 變成宜家咁既野 即係
第一首你打唔到都仲有第二首 不過冇血就腰斬
回復 支持 反對

其實腰斬係dm同gf既特色黎ga....xg前既v系已經存在....
同jubeat.....太鼓呢d計分既音樂game唔同.....
dmgf...跳舞機呢一類屬於血量計既音樂game只要連續miss太多note令血量變0就會自動fail首歌
就算你之前連左幾多combo都好...各有各好玩啦~
回復 支持 反對