打印 上一主題 下一主題
收起左側

[GF/DM] 新手一問

小弟本來打jubeat既..最近想練v8 但係我從來都未打過 咩都吾識 請問可吾可以講解1下新手打v8要注意既事同埋介面操作?謝謝
回復

假如樓主係經濟上冇壓力既話
其實反而建議唔好打V8 去練XG會比較好
因為V系列已經結束左 話唔定一兩年之後斷埋ser冇得上網就...嗯...
取而代之既就係XG系列(雖然宜家XG系列又比GITADORA取代

當然你堅持打V8 我都唔會阻止你既
打V8要注意既事項...阿...睇你要玩GF(結他)定DM(鼓)
我當你係講緊DM先

揀遊戲模式既時候會有EASY STANDARD BATTLE三種
我就建議入BATTLE既 因為一定可以打到四首歌
唔駛驚stage failed就打唔到落去

揀歌果陣 踩兩下腳踏就可以入setting
假如你覺得遊戲果陣踩腳踏(bass)係較為困難既話
入setting揀Auto Bass就唔駛踩腳踏 (當然練下踩就最好啦

覺得慢既話 就入setting較快少少個HI-SPEED
亦即係個譜面速度 較左可能會易睇d

遊戲技巧方面唔講啦 玩得多自然識
(我唔敢講太多 因為之前有陰影...嗯...

=================================

假如想轉玩XG既話 我諗呢篇野應該對你有幫助
裡面既藍字可以忽略
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4379823
回復 支持 反對

抱歉我沒說清楚 我是想打DM的. 我見XG鼓的數量較V8多幾個 腳踏又多一個 V8好像較容易上手 新手建議練踩腳踏嗎?
回復 支持 反對

新手建議練踩腳踏嗎?

建議不要
要練的話還是手腳一起練較好
不用腳去玩的話 還是失去了一些意義

假若你玩起來覺得有困難 非不用腳不可的話
才去開AUTO BASS也未遲
回復 支持 反對

那麼有建議練的曲目嗎?
回復 支持 反對

基本上你去到打lv40的曲子之前 這個起步階段都是隨便選就好了
按著自己的能力 選些聽過的歌/好聽的歌/想打的歌就好
回復 支持 反對