查看: 3930|回復: 18
收起左側

[版務公告] [八卦樂園 ● 巽] 禮物之抉擇

關閉 [複製鏈接]

活動日期:
- 31/5/2013~1/7/2013

參與對象:
- 任何人皆何(除本人以外)

活動獎勵:
- 只要有參與題目1~6,基本分數為每題10樂點及HKD 2
(答案好[獨特見解,詳細既分析],有額外50樂點及HKD 8。)(只限一次加分)

- 自由發揮題 :
- 答一次,可獲88樂點及HKD 8。
- 答兩次,可獲188樂點及HKD 18

- 答曬所有題目,可獲88樂點HKD 8
- 參加2題思考題目,可獲1個巽 ● 碎片
- 參加4題思考題目,可獲2個巽 ● 碎片
- 參加6題思考題目,可獲3個巽 ● 碎片

- 參加1次
自由發揮題,可獲1個巽 ● 碎片
- 參加2次自由發揮題
獲3個巽 ● 碎片

- 注: 思考題目最少參與兩才可以在自由發揮題獲得巽 ● 碎片

活動限制:
- 沒有標準答案,但答得好,有加分! (只限加分一次)
- 提供禮物不可重覆,內容不得抄襲。
- 自由發揮題每人只可答兩次,不得重覆。
- 不得一句起兩句止,請加以詳細描述。
- 不得在其他網站,複製下來。(一字不動,純搬字過海)
- 犯版規。

- 注: 思考題目最少參與兩才可以在自由發揮題獲得
巽 ● 碎片

-1. HKD上限為999,達到HKD 999便不能再獲得。
-2. 每人只可以用一個帳號參與本活動,否則有機會被取消所有八周年活動所有獎勵。

活動內容:
- 好多時見到不少朋友,會員等都會為左買咩禮物比女朋友而煩惱。(我當然都唔例外啦)
- 亦見過唔少朋友,暗戀個女仔,唔知送咩禮物。
- 因此活動內容就以「送禮物為題」,請各位會員想出應該送咩禮物較為好。
- 注:當然請各位會員留意,要留意送禮物對象喜好。(不要弄巧反拙)
- 注:相識時間唔同,送禮物都可以相差好大。
- 因此基於考慮有不同情況出現,本人會出題及有自由創作題給各位會員參與。

思考題目
1.[ 暗裡藏愛 ] 暗戀一個人,應該送咩禮物?
為什麼?

2.[ 那一剎那的情 ] 一見鍾情,應該送咩禮物?
為什麼?

3.[ 綻放的戀情 ] 一個月紀念,應該送咩禮物?
為什麼?

4.[ 堅持不懈的愛 ] 一年紀念,應該送咩禮物?
為什麼?

5.[ 獨特的情 ] 「10*難道題」一個人咩都中意,咩都唔中意,又應該送咩做禮物?
為什麼?

6. [ 情有獨鍾 ]
對象 : (一見鍾意,暗戀既人,伴侶)
對象性別 : (男或女)
相識時間 : (與送禮物有關係的)
送咩禮物 : (承上題)
原因 : (合理原因,點解咁多禮物要選擇這個....)

自由發揮題
對象 : (任何人,e.g.親人,朋友,好朋友,密友,室友,伴侶等等)
對象性別 : (男或女)
相識時間 : (與送禮物有關係的)
送咩禮物 : (承上題)
原因 : (合理原因,點解咁多禮物要選擇這個....)

不一定要嘗試才能參加,
你可以代入角色,或以你經驗,(親身經歷,網上?電影?書?其他來源)
參與活動,總知只是參與活動就可以!!!!

- 請各位會員依照以下表格留言

1. 會員名稱 :
  2. UID :
  3. 思考題目

4. 1.[ 暗裡藏愛 ] :
  5. 2.[ 那一剎那的情 ] :
  6. 3.[ 綻放的戀情 ] :
  7. 4.[ 堅持不懈的愛 ] :
  8. 5.[ 獨特的情 ] :
  9. 6.[ 情有獨鍾 ] :
  10. 對象 : (一見鍾意,暗戀既人,伴侶)
  11. 對象性別 : (男或女)
  12. 相識時間 : (與送禮物有關係的)
  13. 送咩禮物 : (承上題)
  14. 原因 : (合理原因,點解咁多禮物要選擇這個....)

15. 自由發揮題1:
  16. 對象 : (任何人,e.g.親人,朋友,好朋友,密友,室友,伴侶等等)
  17. 對象性別 : (男或女)
  18. 相識時間 : (與送禮物有關係的)
  19. 送咩禮物 : (承上題)
  20. 原因 : (合理原因,點解咁多禮物要選擇這個....)

21. 自由發揮題2:
  22. 對象 : (任何人,e.g.親人,朋友,好朋友,密友,室友,伴侶等等)
  23. 對象性別 : (男或女)
  24. 相識時間 : (與送禮物有關係的)
  25. 送咩禮物 : (承上題)
  26. 原因 : (合理原因,點解咁多禮物要選擇這個....)

複製代碼
本貼只限參與活動,參與活動以外留言,一律刪除處理。
若有疑問可PM本人或到戀愛版~意見及想法and活動查詢.集中貼

本版版主及超版,擁有最終決定權。
回復

會員名稱 : sohoipan2009
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : valentine's day card
2.[ 那一剎那的情 ] : 玫塊
3.[ 綻放的戀情 ] :
可愛趴趴熊音樂枕 1個

4.[ 堅持不懈的愛 ] :
木質雕刻情書

5.[ 獨特的情 ] :
蘋果型雙子座水晶擺件

6.[ 情有獨鍾 ] :
對象 : 一見鍾意
對象性別 : 女
相識時間 : 30DAYS
送咩禮物 :
9枝頂級紅玫瑰,9顆巧克力

原因 :
紅玫瑰示愛,女士喜歡
巧克力各9件表達愛長久

自由發揮題1:
對象 : 媽媽
相識時間 : 17YR
送咩禮物 : 補品:太太口服液
原因 : 母親咁辛苦養大我係時侯補

自由發揮題2:
對象 : 朋友
對象性別 : 男
相識時間 : 7
送咩禮物 : VD DVD
原因 : 識左佢7年刀想生日要番套VD DVD

評分

參與人數 1樂點 +336 +38 收起 理由
傲邪一少 + 336 + 38 參與!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 炎之龍
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 整cake
2.[ 那一剎那的情 ] : 好友卡
3.[ 綻放的戀情 ] : 食餐浪漫既晚飯
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 99枝花
5.[ 獨特的情 ] : 送公仔比佢(老公仔)
對象 : 暗戀既人
相識時間 : 3個月
送咩禮物 :朱古力
原因 : 情人節,而且大多數人都係送朱古力
自由發揮題1:
對象 : 好朋友
相識時間 : 6年
送咩禮物 : 食飯
原因 : 朋友生日,除左食飯之後,就冇其他了~

自由發揮題2:
對象 : 親人
相識時間 : 22年
送咩禮物 : 手提電話
原因 : 難得一年一次父親節,所以送左部手提電話~

評分

傲邪一少 + 336 + 38 參與8周年!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 聶羅阿瑪特
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : hand make朱古力 ; 因為朱古力容易令人聯想到情人節,又比送花低調,而hand make當然係為左表現得有誠意d
2.[ 那一剎那的情 ] : 情信(音樂卡) ; 主要目的都係透過情信表達對人地既一見鍾情,不過齋情信好似寡左d,音樂卡有聲感覺會好d
3.[ 綻放的戀情 ] : 99枝玫瑰(比得起錢既話) ; 綻放的玫瑰意味着綻放的愛情,99枝代表還會持續落去
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 鋼戒指(最好情侶裝) ; 拍左拖一年,雖然我地之間既愛未必好似剛剛相識哥陣咁激動人心,熱烈和甜蜜,但係我地之間既感情相信會好似鋼戒咁堅固恒久 (另一方面,戒指本身也有終身伴侶的意味)
5.[ 獨特的情 ] : 一壺手接幸運星(並在每張接星的紙條上寫上不同的愛語) ; 一個咩都中意又咩都唔中意既人,我覺得佢應該唔睇重禮物係乜,中唔中意係取決於誠意同埋對佢既愛意,而接幸運星+寫不同的愛語正好體現誠意同愛意
對象 : 伴侶
相識時間 : 半個月
送咩禮物 : 同佢一齊影既貼紙相
原因 : 雖然只係識左唔係好耐,大家對對方都未完全了解,無論將來會發展成點,都希望用貼紙相記低我地仍然相愛既昵一刻

自由發揮題1:
對象 : 同學
相識時間 : 4年
送咩禮物 : 高達模型
原因 : 他喜歡高達,正好暑假時可以攞黎砌下消磨時間

自由發揮題2:
對象 : 朋友
相識時間 : 4年
送咩禮物 : 拉拉熊公仔
原因 : 女仔多數都中意公仔,昵期興拉拉熊嘛~比佢訓教多個攬枕

評分

參與人數 1樂點 +386 +46 收起 理由
傲邪一少 + 386 + 46 參與8周年!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : C小旋風
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 寫情信
2.[ 那一剎那的情 ] : 紅玫塊
3.[ 綻放的戀情 ] :送ALVIERO MARTINI 地圖銀包

4.[ 堅持不懈的愛 ] :情詩

5.[ 獨特的情 ] :唱情歌

對象 : 同學
相識時間 : 1年
送咩禮物 :微信傳情

原因 :
免費既環保 又能長keep

自由發揮題1:
對象 : 爸爸
相識時間 : 20多年
送咩禮物 : 名牌火機
原因 : 因為佢鐘意食煙

自由發揮題2:
對象 : 媽媽
相識時間 : 20多年
送咩禮物 : 美麗的衣裳
原因 : 母親永遠都是最偉大,生我,養我,愛我,支持我

評分

傲邪一少 + 336 + 38 參與8周年!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : ~香B~
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 紙製玫瑰花...這樣就可以令對方存放更久,,有記念價值..唔似得普通玫瑰花咁快凋謝
2.[ 那一剎那的情 ] : 情信..既然一見鍾情..那就馬上把自己的情誼用文字寫下來送給她/他吧!!
3.[ 綻放的戀情 ] : 情侶手鏈...一個月正值熱戀,,買D情侶首飾一起戴..令甜蜜升溫
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 合照特輯...把一年以來經歷過的大小事用相片記錄下來...然後一年之後再次重溫 像是再經歷一次熱戀
5.[ 獨特的情 ] : 摺12個唔同顏色的心心..然後放入個盒到......每個月拆一個心..裡面有自己的溫馨說話..以示自己的關懷之心
送咩禮物 : 親手織的圍巾
原因 : 男仔肯親手織圍巾,,證明女生在男生心目中很重要..而且溫暖牌更能顯出男仔的心思和細心...正如對待這段感情..細水長流,,永不隔斷

自由發揮題1:
相識時間 : 18年
送咩禮物 : 心意卡
原因 : 簡單,,直接表達自己對母親的感謝之情...簡單的禮物已經可以令母親可以更感窩心

自由發揮題2:
對象 : 知己
相識時間 : 3年
送咩禮物 : 掛飾
原因 : 掛飾可以掛係背囊,,包包到...低調而不顯眼...象徵知己永遠在你身旁..默默地關心你

評分

傲邪一少 + 386 + 46 參與8周年!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : forsee
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 送一張表面係祝賀的心意卡,然後響卡入面暗藏愛意。因為如果對方都有意,就會有心機睇,發現到對方的心思。如果沒有意思,就...
2.[ 那一剎那的情 ] : 一餐晚餐...大方得來又不會過於唐突
3.[ 綻放的戀情 ] : 相識一個月的紀念冊,將一個月以來的回憶都放入去...又誠意之餘亦不會太過物質化
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 自家製的摺紙盒,將一年以來重要的回憶寫在不同的摺紙...顯示你對對方的重視
5.[ 獨特的情 ] : 直情唔送..一句誠懇的我愛你已經代表到個人好深的感情..如果對方咩都唔鐘意,送禮物只會覺得你物質主義
相識時間 : 一個月
送咩禮物 : 手製甜品
原因 : 女士和男士都多喜歡吃甜品,相識一個月便為他自製甜品可顯示到你對他的「情有獨鍾」

自由發揮題1:
相識時間 : 數年
送咩禮物 : 千字文..紀念相冊
原因 : 以千字來表達對朋友的重視及各個經歷...相片待日後翻看..重拾回憶

自由發揮題2:
相識時間 : 出生至今
送咩禮物 : 一餐自家製的晚餐
原因 : 家人一直以來都炮製過不少晚餐給自己,有機會報答他們當然要準備一餐豐富的晚餐

評分

傲邪一少 + 386 + 46 參與8周年活動!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 呀楊

思考題目
1.[ 暗裡藏愛 ] : 朱古力
2.[ 那一剎那的情 ] : 送玫瑰花
3.[ 綻放的戀情 ] : 送飾物
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 送頸鏈
5.[ 獨特的情 ] : 送iphone或samsung
對象 : 暗戀既人
相識時間 : 一年
送咩禮物 : 送朱古力
原因 : 原因就係容易比對方明白,只要佢接受,後期再進一步行動;萬一佢唔接受,送朱古力都唔會傷到荷包。

自由發揮題1:
相識時間 : 幾呀年
送咩禮物 : 請食飯
原因 : 男性朋友唔需要搞咁多野,男人自在經歷,唔自在過程,所以請佢食餐飯已經OK了~

自由發揮題2:
對象 : 室友
相識時間 : 幾年
送咩禮物 : 盆栽
原因 : 比佢揀自己鐘意嘅盆栽,放工時可以灌下水,唔洗養寵物咁麻煩。

評分

傲邪一少 + 336 + 38 參與8周年活動!!

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : H20_希古恩
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 佢生日既時候送個禮物盒比另一半,入面全部都係佢既相,再加多封信表達自己既愛意
2.[ 那一剎那的情 ] : 街邊有條友賣緊花,即刻買支花比另一半
3.[ 綻放的戀情 ] : 送本自己寫既日記比佢,寫出自己由點樣怕怕醜醜再識到佢,令到另一半可以更加了解自己
4.[ 堅持不懈的愛 ] :  買舊小擺設,例如另一半鍾意狗,就買狗既小擺設ETC..同佢講自己唔係佢身邊既時候,將小擺設當成為我,無論咩時候都會陪伴住佢
5.[ 獨特的情 ] :買個廣告同全香港既人講同另一半既故事,令到全香港人支持呢段感情,感受呢段感情,感情更深刻
對象 : 暗戀
相識時間 : 3年
送咩禮物 : 日記
原因 : 話明暗戀,當然要由點解會鍾意佢,今日佢同邊個邊個玩得好埋唔開心,今日佢比老師罵唔開心ETC..等佢知道佢身邊有一個默默守護住佢既天使

自由發揮題1:
對象 : 室友
送咩禮物 : 送3張點卡比佢
原因 : 佢好鍾意打機,不過又唔捨得買點

自由發揮題2:
對象 : 阿媽
相識時間 : 18
送咩禮物 : 好好認真咁唱首<<真的愛你>>
原因 : 照顧到我無微不至,雖然份禮物看似微不足道,但我深信收果個一定會甜到入心!!

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 刺客先生
思考題目

1.[ 暗裡藏愛 ] : 記事簿,其中一頁寫了自己的表白,假如對方不重視你便不會看到這一頁,重視你的話便會看到
2.[ 那一剎那的情 ] : 心心扣針,扣緊你的心
3.[ 綻放的戀情 ] : 第一次記事簿,記著刻骨銘心的每一刻
4.[ 堅持不懈的愛 ] : 放了近照的牆磚外型屋子相架,代表愛情永遠堅固,成家立室
5.[ 獨特的情 ] : 一支筆,內裡卷了紙條,寫著「為你寫下精彩的下半生」
對象 : 暗戀
相識時間 : 2年
送咩禮物 : 冷帽
原因 : 頭是身體最重要的部份,自己的心意守護著對方

自由發揮題1:
對象 : 知己
相識時間 : 5年
送咩禮物 : 無字天書
原因 : 代表不用言語也知對方的想法

自由發揮題2:
相識時間 : 5年
送咩禮物 : 網球拍鎖匙扣
原因 : 網球他最喜歡的運動,鎖匙扣可以扣在不同的地方

評分

查看全部評分

回復 支持 反對