查看: 8094|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] [八卦樂園 ● 巽] 情醉餐桌

關閉 [複製鏈接]

活動日期:

- 11/7/2013 ~ 8/8/2013

參與對象:
- 任何人皆何(除本人以外)

活動獎勵:
參與表格1的會員獎勵:
- 可獲88樂點HKD 18  。
- 可獲5個巽 ● 碎片

參與表格2的會員獎勵:
- 可獲88樂點HKD 8
- 獲3個巽 ● 碎片

特殊獎勵:
- 表格2
(答案好[獨特見解,詳細既分析],有額外50樂點及HKD 8。)(只限一次加分)

- 活動開始一星期內 :
- 11/7/2013 ~ 18/7/2013
- 追加30樂點HKD 8

活動限制:
- 每位會員只可參與一次。
- 若字數少於該題的限制,將不會獲發
巽 ● 碎片
- 全部題目都必須回答。
- 內容不得抄襲。
- 請加以詳細描述。(字數不少於30字)
- 犯版規。
- 不得在其他網站,複製下來。
-1. HKD上限為999,達到HKD 999便不能再獲得。
-2. 每人只可以用一個帳號參與本活動,否則有機會被取消所有八周年活動所有獎勵。

活動內容:
- 餐廳,這兩個字...相信見證不少情侶之間的離離合合。
- 與伴侶來一個燭光晚餐,相信不錯吧?若加上一個合適地方,更浪漫吧?
- 餐廳製造的氣氛,令情侶沉醉於「情」當中....
- 相信會是一個難忘的晚餐吧?(晚餐感覺上好似好聽少少HAHA)

- 你的迷情餐廳又在哪裡呢?

- 請各會員依照下列表格留言
表格1:

1. 會員名稱 :
  2. UID :
  3. 餐廳名稱 :
  4. 餐廳地址 :
  5. 餐廳電話 :
  6. 圖片 : (必要附帶圖片)
  7. 特色 :
  8. 好壞 : (這餐廳有什麼好?又有什麼不好?) (不少於30字)

9. 服務 : (音樂?,拉小提琴@_@?)
  10. 收費 : (昂貴 / 合理 / 便宜) (最好有大約價錢)

11. 為什麼會推介此餐廳 : (不少於30字)

12. 是否曾去過該餐廳? : ( 是 / 否 )
  13. 感想 : ( 必答題 )      (不少於30字)
複製代碼

表格2
:

1. 會員名稱:
  2. UID:
  3. 理想的餐廳是怎樣? : ( 不少於50字 描述 )(你認為是就可以)

4. 問題1 : 若果你與伴侶來到一間餐廳,你會做什麼令到他感到快樂,驚喜,幸福,浪漫?
  5. 答 : (不少於50字)

6. 問題2 : 若果要達到{問題1}的要求,請問要在哪個餐廳呢?
  7. 答 :
  8. 餐廳名稱 :
  9. 餐廳地址 :
  10. 圖片 : (必要附帶圖片)
複製代碼

本貼只限參與活動,參與活動以外留言,一律刪除處理。
若有疑問可PM本人或到戀愛版~意見及想法and活動查詢.集中貼

本版版主及超版,擁有最終決定權。
回復

會員名稱 :呀楊
餐廳名稱 :香港四季酒店
餐廳地址 : 中環金融街8號香港四季酒店6樓
餐廳電話 : 3196 8860/3196 8888
圖片 :

特色 :有可觀賞維港景色,有Caprice高級法國菜,大廚更用法式煮法烹飪,餐廳內又有高雅舒適環境。
好壞 :價錢都一般貴啦,都成要五舊水以上,又遠,又要預早一個月訂位,只能夠好耐好耐先去一次......

服務 : 可自帶酒水、有泊車服務
收費 : 昂貴(501元以上)

為什麼會推介此餐廳 : 因為「Caprice」擁有米芝蓮三星的評級,而且一踏入「Caprice」,環境裝修是非常華麗,落地玻璃可以觀賞維港景色,而且有大水晶吊燈,高貴得來卻又不會令人感覺拘緊,更不會你沒穿西裝而給人不禮貌。

是否曾去過該餐廳? : 否
感想 : 希望都有機會同伴侶一齊去,因為未來都想試下扮有錢人,哈哈,其實間唔中都要比自己happy下既,雖然要睇錢做人,但係果到靚環境食物質素咁高,點會唔想去~

評分

參與人數 1樂點 +118 +26 收起 理由
傲邪一少 + 118 + 26 - 活動開始一星期內 : - 11/7/2013 ~ 18/7/ ...

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 毒男善
餐廳名稱 : The Steak House Winebar + Grill
餐廳地址 : 尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店地庫餐廳
電話 : 2313 2323
圖片 : (必要附帶圖片)
特色 : 環境優美, 獲米芝蓮推介
好壞 : (這餐廳有什麼好?又有什麼不好?) (不少於30字)好 : 設有電話訂座服務 可以提早訂位 給伴侶一個驚喜 、 又有酒店泊車服務 可以免費泊車最多4小時
壞 : 價格昴貴 , 又有室外吸煙區 , 地方太擠迫

服務 : (音樂丶拉小提琴) 如果你有錢的話 可以要求
收費 : $501以上

為什麼會推介此餐廳 :
此餐廳 有米芝蓮 的推介, 餐廳主打牛扒,質優肉厚,服務細心,環境舒適。
位於尖沙咀, 可挑望維港景色, 是與伴侶 談情說愛的一個好地方。

是否曾去過該餐廳? :  否
感想 : 有機會的話,當然要和伴侶去一次這個地方. 雖然價格昂貴 但是和伴侶吃一餐昂貴的晚餐 , 挑望維港景色 , 擁有浪漫的情調
定必能讓大家感情更濃厚

評分

傲邪一少 + 118 + 26 - 活動開始一星期內 : - 11/7/2013 ~ 18/7/ ...

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : forsee
餐廳名稱 : The Market
餐廳地址 : 尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓                                                                                                                             
餐廳電話 : 3400 1308
圖片 :

特色 : 多國菜自助餐,還境優美,岩情侶又岩家人。
好壞 :首先呢間餐廳有別於一般的自助餐餐廳,除左食物款式好多之外,餐廳既裝修同環境等等都係非常特別既。 而食物既質素都算係比較高級既自助餐質素,好評都非常好。所以,呢間餐廳係好多人去既,如果要食晚餐,真係要成幾個月前book定,呢個係唯一比較煩既地方。

服務 : 由於係自助形式..相對服務比較少..大多都係自己黎
收費 : 合理 ,晚餐600蚊一個人,高檔自助餐黎講差唔多,普通既都要3-400。

為什麼會推介此餐廳 :呢間餐廳經常聽朋友講,朋友試過都話好正,響網上既評論大多都係正面既。環境方面更加係100分,岩哂同另一面去。而且,響尖沙咀亦唔算話太遠,比較方便。
感想 : 黎緊諗住想book呢間餐廳,始終未試過。雖然比較貴,但我覺得都算係合理既,同另一半去一次就當豪下啦,環境食物質素等等都咁高,應該都好難忘下。

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : 聶羅阿瑪特
餐廳名稱 : Cafe&Meal MUJI
餐廳地址 : 銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場3樓
餐廳電話 : +852 3971-3120
圖片 :
特色 : 自助形式經營的日本餐廳
好壞 : 壞處主要係無酒飲亦都冇乜特別服務,主要係自serve,好處味道較清淡,多菜少肉,適合想食得健康既人,價錢算係抵食,環境舒適
服務 : 椅子下又設籃子,可供擺放私人物品 ; 店員會在你出去點菜的時候在你的座位放個留座的牌子
收費 : 合理 100$左右/人(睇下你食幾多la~)

為什麼會推介此餐廳 : 因為佢係OpenRice餐廳排行榜頭三而比較正常既一間,以日本菜餐應黎講,自助形式較特別,感覺上好free

是否曾去過該餐廳? :  否
感想 : ( 必答題 )  睇d去過既"用家"評論後,覺得都算唔錯,環境適合情侶撐台腳,食物較健康,女伴唔駛因怕肥而唔乜食野,大家可以食得盡情d

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : H20_希古恩
餐廳名稱 : 太平山餐廳
餐廳地址 : 山頂山頂道121號
餐廳電話 : 2849 1000
圖片 :
特色 :  多國菜  /  燒烤  /  西餐廳  /  慶祝紀念日  /  Fine Dining
好壞 :好就好在環境優美啦,食完野可以行下睇下維港景色消化下
        衰就衰在D WAITER招呼無咁好,好串(不少於30字)

服務 : 音樂有既,不過NO MONEY NO TALK囉
收費 : 合理(300-500)

為什麼會推介此餐廳 : (不少於30字)
因為境色好好FEEL,同情侶黎呢度簡直係一流無得彈,一定可以迷住對方既心
感想 : 如果將來我識到個女仔既話,都會陪佢黎呢度,因為果度既環境實在無得彈,靚到癲!

會員名稱:H20_希古恩
理想的餐廳是怎樣? :首先,服務態度緊係要好好啦,唔通貼錢受氣咁陰公咩。第二,食物質素,D野食唔好太難食就得,同埋擺出黎個樣要靚囉。第三,當然係價錢啦,最好就緊係抵食夾大件啦。最後,環境靚,接近大自然,有好多花花草草,食起野上黎都舒服D。

問題1 : 若果你與伴侶來到一間餐廳,你會做什麼令到他感到快樂,驚喜,幸福,浪漫?
答 : 我會準備一D小禮物啦,例如自己設計既首飾仔呀又或者唱首自己最最最鍾意既情歌比佢聽。再唔係既話咪肉麻D互餵野食囉,你一啖時我一啖。

問題2 : 若果要達到{問題1}的要求,請問要在哪個餐廳呢?
答 :
餐廳名稱 : 太平山餐廳
餐廳地址 : 山頂山頂道121號
圖片 :

評分

參與人數 1樂點 +206 +34 收起 理由
傲邪一少 + 206 + 34 - 活動開始一星期內 : - 11/7/2013 ~ 18/7/ ...

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱 : ~香B~
餐廳名稱 : 羽田日本料理
餐廳地址 : 大圍積福街78號地下
餐廳電話 : 26020528
圖片 :   
特色 : 店長乃至服務員都非常有人情味, 如果熟絡的話, 甚至會附送一碗雪糕作甜品
好壞 : 好處方面, 價格合誼, 而且與學校相近, 很多學校的情侶都喜歡在午膳時過來吃飯  而且料理水平亦不俗
壞處方面, 店面有點狹窄, 很容易就會爆滿 需要久候才能入座

服務 : 無
收費 : 合理 午餐大約30元

為什麼會推介此餐廳 : 推介這餐廳原因, 首先料理水平確實不錯, 刺身壽司新鮮  定食的份量和水準亦很好.  其次就是老闆娘好客, 經常會有小禮物送過熟客, 還有一個靚女服務生姐姐

是否曾去過該餐廳? : 是
感想 : 仲感想~_~ 其實好壞處 以及推介此餐廳處已經把想說的話講過
其實這間餐廳對於我而言, 最大的好處就是就腳 因為離學校很近 是午膳的一個不錯的選擇  至於缺點就是店面真的太小了 如果可以擴建 生意一定可以做得更火

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

會員名稱:roompklee
    理想的餐廳是怎樣? : ( 不少於50字 描述 )(你認為是就可以)
    去餐廳目的係食飽個肚,首先就食物質素,D嘢唔掂,就算裝修幾豪華,俾埋維多利全海景都無食欲,其次環境,品流冇咁複雜就得,最後就係價錢合理。
    問題1 : 若果你與伴侶來到一間餐廳,你會做什麼令到他感到快樂,驚喜,幸福,浪漫?
    答 : 要好似電影橋段咁包起個塲,有人彈琴或拉小提琴,送上一紮鲜花,再加二十卡鑽右介子,之後跪地求婚,快樂,驚喜,幸福,浪漫4樣齊哂!!(要等做到億萬富豪)

問題2 : 若果要達到{問題1}的要求,請問要在哪個餐廳呢?
    答 :
    餐廳名稱 :red chimneys restaurant
    餐廳地址 :彌敦道222號恆豐酒店2樓

• 圖片 :

評分

參與人數 1樂點 +118 +16 收起 理由
傲邪一少 + 118 + 16 - 活動開始一星期內 : - 11/7/2013 ~ 18/7/ ...

查看全部評分

回復 支持 反對

表格2

會員名稱:forsee
理想的餐廳是怎樣? : 一間理想既餐廳除左服物質素、食物種類、味道、服務等等要不過不失之外,同伴侶去既話環境係最重要。如果同伴侶去,個環境應該要浪漫些少,咁樣先至有情調,價錢就反而唔係一個問題。其實一對情侶去食野,食乜都好開心,最緊要就係兩個都覺得ok就叫左理想。

答 :首先就由訂座開始,要令到對方感到你係非常之有誠意,幾個月前已經訂定位想同佢食。其次響用餐果陣,多d為對方拎野食同傾計,如果唔講野既話只會悶親對方。用餐之後可能送對方一d小禮物,等佢食完之後收到禮物更加開心。

答 :
餐廳名稱 : The Market
餐廳地址 : 尖沙咀科學館道17號唯港薈2樓   
圖片 :

評分

參與人數 1樂點 +88 +8 收起 理由
傲邪一少 + 88 + 8 參加8周年活動!!(分數只追加一次) ...

查看全部評分

回復 支持 反對

表格2

會員名稱:聶羅阿瑪特
理想的餐廳是怎樣? : 首先用餐環境要比較寧靜,音樂唔好開得太大聲,唔好有歌詞,要純音樂,較柔和哥D;另外,要有等位區印最好有門or其它野阻隔令d聲冇咁容易傳入去,咁樣就算出面排曬長龍都唔會影響用餐區既氣氛 ; 第二,環境要整潔乾淨(包括廁所),燈光我較喜歡昏暗一些,台面有蠟燭同花都唔錯,兩桌間距離大一些,冷氣唔好太凍,如果有窗口位睇夜景更佳 ; 第三, 食物要乾淨,多種類/口味/冷熱,味道最好唔好咁重口味,款式/個樣/賣相盡量整得精緻d ; 第四,服務員態度要認真&有禮

答 : 要做到驚喜這一點,還是要由預訂開始吧,叫間餐廳到時整個有 "自己名(love/心)伴侶名" 字句既蛋糕/甜品 , 再order個伴奏,坐下韆鞦椅就夠曬浪漫 , but要佢feel到幸福快樂,我諗最緊要都係有heart ,要記得佢生日/結交週年/相識or???紀念日,係哥d日子去,比驚喜佢,較為有效(我諗)

答 :
餐廳名稱 : Jack's Terrazza Ristorante
餐廳地址 : 灣仔駱克道37-39號得利樓1樓
圖片 :

評分

參與人數 1樂點 +88 +8 收起 理由
傲邪一少 + 88 + 8 參與8周年活動!!(分數只追加一次) ...

查看全部評分

回復 支持 反對