打印 上一主題 下一主題
收起左側

[轉貼] MTR 彩虹站鬼故

我覺得大家聽過下,係度再分享下

大家有冇去過彩虹站, 發唔發覺佢個月台同咁多個站都唔同?
佢個月台係有三條路軌既, 但係大家有冇見過中間條路軌使用呢?

話說, 當年初起地鐵, 彩虹站係得兩條路軌既者, 當年第一次試行既時候, 由彩虹站去九龍灣站, 而當日試行, 就係由一個鬼佬工程師帶左一班人, 浩浩蕩蕩咁出發

彩虹站去九龍灣有幾遠大家都知, 但係等左成十幾分鐘, 架試行車都未去到九龍灣站, 當時大家都好緊張, 以為架車出左意外, 而無線電通訊亦冇反應

結果在大家傍惶左半個鍾之後, 班車終於抵達九龍灣站, 當大家都好緊張咁走上卡車了解廷遲原因既時候, 發現車堶惇J眾人都好似傻左咁, 面露驚恐表情

事件當時就不了了之, 第二次通車測試亦都係不久後開始

怪事再生, 一如大家所料, 第二次班車, 同第一次測試時一樣, 遲左好多先到, 而車堶惇J人亦都係傻左

事件一而再出現, 高層十分關注, 而其中一位高層就提議請個大師睇一睇

當大師在彩虹站一輪測算之後, 就向高層表示, 因為條路軌方向開正係鬼門關, 架車亦即係駛入鬼門關, 活人入鬼門關, 緊係唔嚇死都嚇傻啦, 唯一既解決方法, 就係改道

結果, 高層經過一輪會議同向大師請教之後, 決定係原本既鐵路旁邊再起一條, 亦即係而家大家用緊果條啦, 之後, 通車測試, 一路順利, 大家亦都用緊條新既路軌啦
回復

好恐佈==
回復 支持 反對

我覺得大家聽過下,係度再分享下

大家有冇去過彩虹站, 發唔發覺佢個月台同咁多個站都唔同?
佢個月台係有三 ...
ssa220300 發表於 2-8-2013 15:32

明顯係假...
回復 支持 反對

真系吾多覺有3條@@
回復 支持 反對

好恐佈==
回復