查看: 9090|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[Jubeat] saucer macchiato 原理及實際操作 (macchiato 2季)

saucer macchiato 係jubeat sauer fulfill 解禁曲目嘅 system 之一
(另外COURSE MODE EXP解禁到其他歌)
相等於四代太空旅行copious travel, 五代煮野食bistro saucer
由於小弟係saucer 最後大半年先開始玩...所以比較唔到今次system 同以前有咩異同0.0
如有錯漏請大力指點(握

macchiato 顧名思義就係咖啡, 今次就係拉花開歌~

原理篇
實際操作及請看二樓(解禁樂曲起二樓樓底)

***唔建議大家按下面原理計一大堆數去打機***
不過想慳錢要知...

system 分開2部分重點, 分別係咖啡豆(coffee beans)同牛奶(milk)
每首歌都有各自所需嘅咖啡豆數量,下面會說明
如果唔夠咖啡豆嘅數目,牛奶會完全冇用
咖啡豆多咗可以儲起,但係奶唔得
兩樣比較起嚟其實係牛奶重要啲-x-
嘛~上代雪櫃好好,今次好麻煩...

以下會講下取得咖啡豆同牛奶嘅方法同條件
於每局FINAL TUNE / BONUS TUNE  完結後結算,中間停電查牌係完全唔計

--------------------------------------------------------------------------------------

首先係咖啡豆,
saucer macchiato
呢到可以知自己有幾多粒咖啡豆剩,同埋你杯咖啡整成點

1. プレーボーナス PLAY BONUS
今次fulfill (亞洲區)分NORMAL(3/3+1/5+1) 以及COURSE

每日每MODE初回PLAY               - 2粒
每日COURSE MODE初回PLAY     - 2粒
咖啡豆在SEASON 2 變得很少

例子1: 今日第一次玩玩咗1次NORMAL+1次NORMAL MORE+1次COURSE = 2+0+(2+2) = 6粒
例子2: 今日第一次玩玩咗1次NORMAL+1次NORMAL MORE(3+1) +1次NORMAL MORE(5+1) = 2+0+0 = 2粒

2. ACHIEVEMENT

好啦其實靠上面每日起碼有2粒進帳
有對象曲有對象曲有對象曲(因為很重要所以要講三次
大概係fulfill 2nd season 的版權+fulfill macchiato+smith seminar 夏の陣+每代少少咁0.0
2ND SEASON
1ST SEASON
以SEASON SCORE 做基準, 下個SEASON 會清空咁 (豆同埋SEASON SCORE DATA)

SEASON SCORE 係以E 做單位
則係例如有首對象曲你以前EXC 過, 你今代打得SSS
咁樣佢ACHIEVEMENT 只係計你SSS 呢次
然後起框體睇你會有2個分

SEASON BEST SCORE 就係計ACHIEVEMENT 嘅分
上面個分高過下面嘅分代表你saucer fulfill 之前打得好啲
當然SEASON BEST SCORE 更新上面個分(PLAY DATA)都會更新

*如果將DANCING ALL NIGHT EXTREME loop 三次的話,只會計算一次ACHIEVEMENT
記錄(SEASON SCORE) 會更新BEST SEASON SCORE,
(當然仲會更新埋你本身樂曲DATA BEST SCORE)但係唔會再計多次豆比你

除非成績升多一個grade 或者你fc 咗佢, 咁啱再夠條件0.0

除此之外,歌曲難度與獲得咖啡豆數同埋牛奶量無關

以下條件可同時執行
條件請點我以下文字版
- クリア CLEAR
完成1首對象曲

完成  1   TUNE - 2粒
完成  5   TUNE - 2粒
完成 10  TUNE - 2粒
之後每10 TUNE 2粒, 直到140 TUNE

- レーティング RATING
完成對象曲後獲得的成績
B 至EXC 有6個RATING (C 就冇喇)

B   1曲 - 2粒
B   5曲 - 2粒
B 10曲 - 2粒
之後每10 首2粒, 直到140 首

A   1曲 - 2粒
A   5曲 - 2粒
A 10曲 - 2粒

S   1曲 - 2粒
S   5曲 - 2粒
S 10曲 - 2粒

SS   1曲 - 2粒
SS   5曲 - 2粒
SS 10曲 - 2粒

SSS   1曲 - 2粒
SSS   5曲 - 2粒
SSS 10曲 - 2粒

EXC   1曲 - 2粒
EXC   5曲 - 2粒
EXC 10曲 - 2粒

EXC 就等於解埋B,A,S,SS,SSS 嘅ACHIEVEMENT 0.0
如果第1 TUNE EXC 咗就已經有2*6 = 12粒豆 (淨係計呢part )

- フルコンボ FULL COMBO (下稱FC)
沒有MISS 下完成對象曲

FC   1曲 - 2粒
FC   5曲 - 2粒
FC 10曲 - 2粒

- マッチング人数 MATCHING
與其他人一起遊玩對象曲

10個人 - 2粒
20個人 - 2粒
30個人 - 2粒
60個人 - 4粒
之後每30 首4粒, 直到600 人

好古怪嘅例子: 我今日玩第一鋪, 我玩NORMAL MODE(5+1) 不幸地全部單機XD
第一首我玩非公開日誌 EXT --- 獲得EXC 成績 (EXC 計FULL COMBO)
第二首我玩天ノ弱 EXT --- 獲得SS 成績 冇FC
第三首我玩幻想系世界修復少女 ADV --- 獲得SS 成績 冇FC
第四首我玩夏祭り BSC --- 獲得SS 成績 冇FC
第五首我玩回レ!雪月花 EXT --- 獲得SSS 成績 冇FC

玩完結算我有:
2(PLAY BONUS)+
4(CLEAR)+2*6(RATING EXC-B 第1曲)+2(RATING SS第5曲)+2 (FULL COMBO第1曲)
=22 粒
--------------------------------------------------------------------------------------

然後係牛奶,
每完1TUNE 起左上角(第1,2,3號掣)會列出所得到嘅ml 數同埋數式

1. デイリーボーナス DAILY BONUS
此為牛奶最主要嘅來源,每1 TUNE計
1-2 TUNE       -100 ml
3 TUNE          -1000 ml
4-8 TUNE       -200 ml
9 TUNE          -1000 ml
- プレーバースト PLAY BURST
之後每5 TUNE - 300ml (即每日第14,19,23,28...TUNE)

2. TUNE
*與對象曲無關

- スコア SCORE
500,000 以上每25,000 1ml
(不足55,000 都係1ml)
如果850,000 (A) 就14ml
EXC 就20ml

- レーティング RATING
EXC - 70ml
SSS - 60ml
SS   - 50ml
S     - 40ml
A     - 30ml
B     - 20ml
C     - 10ml

- マッチング人数 MATCHING
2人 - 20ml
3人 - 40ml
4人 - 60ml

- 其他
- FULL COMBO - 20ml (FCC 成功會再計呢個0.0)
- COURSE MODE - 50ml  (每1 TUNE計)
- MATCHING RANDOM - 100ml (就算連唔到人都拎到呢100ml)
- 遊玩EDIT 譜面 - 100ml
- 遊玩BONUS TUNE - 400ml

3. - フルコンチャレンジ FULL COMBO CHALLENGE

きまぐれフルコンチャレンジ KIMAGURE FULL COMBO CHALLENGE(23/4起新增 )
-相等於每日有2個FULL COMBO CHALLENGE
只係KIMAGURE 需要到官網禁掣抽出一首歌先會起機台出現,所以每個人都應該唔同

禁きょうは何かな就知今日係邊首

成功 - 100ml
失敗 - 20ml

有雙計

4. - 大会
參加大會而冇玩 - 5ml
取得第10位或以下 - 5ml
於參加者為10人或以上取得冠軍 - 50ml (之後名次每個少5ml)
於大會時間完結後下一鋪嘅 saucer macchiato 計算
*每星期一6am 清掉大會累計牛奶ml 數 (迫人星期日玩TAT)
(星期日大會唔好報咁晏...唔係就要大會完咗之後再打多一鋪先拎到牛奶報酬)
牛奶獲得量-名次與參加人數關係表 (啥

例子: 我今日玩NORMAL MORE(5+1), FIRST TUNE 單機拎到SSS 980,154 FULL COMBO
完咗之後有牛奶:
100(DAILY BONUS)+
19ml (SCORE)+60ml (SSS)+20ml (FC)
=199 ml

大家自行斟酌玩NORMAL 定NORMAL MORE (逃

5. - 伝導
**NORMAL MORE 限定**
遊玩以下樂曲與沒有這些樂曲的人進行MATCHING ,遊玩後即算傳導成功
(必須先獲得該樂曲)
- 500ml

現在の伝導楽曲(官網每星期一更新,每次7首..掛)
官網(需登入
Nature (jubeat version) / Mutsuhiko Izumi   
バンブーソード・ガール / cosMo@暴走P
幻想系世界修復少女 / Last Note.
呢3首係常駐

(個人意見)
其實開到第4首會發現,儲得奶嚟下一首嘅豆都會夠(除非真係無視對象曲SEASON 1 的事
RANDOM會高機率同人MATCHING,奶會比較好賺
每日9 TUNE

評分

參與人數 1樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 30 + 1 我很喜歡你把重要的事情說三次 ...

查看全部評分

回復

Main Menu

實際操作篇

起揀歌到禁左上角粒掣一下

啡色個到可以直接禁到邊啲係對象曲

每打完1 TUNE就有奶 (奶計算方法有更新..請看一樓)

唔好意思又係呢張

完成1局之後就結算咖啡豆

今次3色CLEAR 只係得稱號..冇好似上次咁送額外食材0.0

今次唔同bistro saucer 有強制解禁順序

呢首夠豆會寫enough, 其他豆會儲起Stock
e-Amuse 有得睇而家解禁進度,需要登入

唔玩下一鋪就未扣豆住

每杯咖啡嘅拉花圖案都同首歌有關
好多時係封面個樣= =

到100%就可以開到一首歌,呢個時間點係拉花圖案最清晰嘅時候

スミス個頭スミス個頭スミス個頭
Complete!~

淨低嘅奶下鋪會消失咗
淨低嘅奶下鋪會消失咗
淨低嘅奶下鋪會消失咗
則係用剩嘅奶唔會倒落下一杯囧
saucer macchiato 2nd SEASON 解禁樂曲 (31/7-  
解禁牛奶數請不要盡信(除了第一個XD

saucer macchiato 1st SEASON 解禁樂曲 (1/3-30/7

Side Menu
NORMAL MORE 及 COURSE MODE 限定
與Main Menu 並存, 即可以用同一鋪獲得的牛奶同時解禁Little Flipper 跟anemone (例子
豆什麼的不需要~
Side Menu List
每SET 包含4-10 首曲, 為歷代需要解禁的原創曲+
KAC2013指定曲+天之學院+BEMANI 學園+Triple Journey+
Cafe de Tran、RUNRUNマラソン、フライングキャッチ (1/5 新增)
熱闘!BEMANIスタジアム

FLOOR INFECTION,
saucer macchiato 1st season
目前還是解禁不能

每次只可以選擇1SET 作為Side Menu

數字為該SET 解禁順序
可以不限時間無限次轉換Side Menu ,而macchiatto latte art 完成度不會被重置

牛奶來源為NORMAL MORE 或 COURSE MODE
NORMAL 是不能解禁Side Menu 樂曲

呢1首要牛奶1000ml, 其他未知

-初代到copious 每個menu 第一首為500ml, 之後每首需求量遞增500ml
-目前需求量最高為smooooch・∀・, 恋する☆宇宙戦争っ!!, Second Heaven, V
各16500ml

解禁完1SET 樂曲會出現Completed! 字樣

回復 支持 反對

我很喜歡你把重要的事情說三次

不過你的表達格式比我平常用的 你那個反而看得更加清楚明白
(我經常覺得自己說了很多累贅的廢話之類

總之感謝教學
(假如你想要連第三個帖的話就叫我 我把這個回覆刪掉讓給你

另外想問
假如一日之內玩3鋪S5 跟玩5鋪S3
開曲速度會有分別嗎?(先不要理每曲的成績吧)
回復 支持 反對

無到儲奶呢個真係好黑人憎\口/(最衰唔可以打粗口, 唔係實發洩
之前BISTRO SAUCER都話可以儲食物, 而家變相即係歌會難開左
我睇下遲D KONAMI會唔會進展到個地步連咖啡豆都無得儲

不過BTW多謝晒OZCL大既教學^^
回復 支持 反對

不過你的表達格式比我平常用的 你那個反而看得更加清楚明白
(我經常覺得自己說了很多累贅的廢話之類
Torchic╳小火雞 發表於 1-4-2014 23:49

我覺得我上面都好累贅0.0
2帖夠喇,我反而斟酌緊係咪應該2帖調轉或者將曲LIST 放最頂

假如一日之內玩3鋪S5 跟玩5鋪S3
開曲速度會有分別嗎?(先不要理每曲的成績吧)
Torchic╳小火雞 發表於 1-4-2014 23:49

冇..係價錢上有分別0.0

回復 4# victor609
嘛~佢試下連豆都冇得儲丫
大家睇得明就好(茶
回復 支持 反對

似乎咁搞法要開哂d歌都幾食水深

尤其是那個牛奶需求量orz
回復 支持 反對

已試每舖SSS 98-99成績

我以解禁MR.T果首為例
S3大約升3-5%
S5大約升8-10%
回復 支持 反對

其實豆好易儲
回復 支持 反對

回復 6# 六神綱

即使一日玩一次都要100次(standard/course)先開得晒d歌
已經差唔多等於之前一次連動既消費
食水超深

仲要分唔知幾多個season=.=
太燒$了..

以上述數據去估計
應該至少3個幾月後先再有一堆新歌?
回復 支持 反對

4代有部太空船周圍飛
5代有雪櫃裝食物
fulfill連一個儲存牛奶的雪櫃都無
難到6代變石器時代?

玩一首得1xx ml根本係搶錢
回復 支持 反對