收起左側

[REFLEC BEAT] Reflec beat groovin!! 情報交流+教學post (25/9 新增L.E.D.檢定)

咁....呢層將我打Rb時入EXTRA所出現的licca的難度show出黎, 順便統計一下

三種難度的出現條件要研究一下

頭2首與人對戰>沒出現紅譜全電腦對戰>紅譜出現
一場與人對戰> 僅綠譜
=========================================

【REFLEC BEAT】 Chronoxia [HARD] 譜面確認+ハンドクラップ

其實個譜面唔係好難, 注意手速就不難拎JUST

=========================================

黎緊星期三會追加kors k檢定, 除左眼前的兩首背後仲隱藏了兩首(相信係)SPECIAL譜面

目測比較易認到的有Bad Maniacs, 左邊的就不清楚了
回復 支持 反對

字海出沒注意, 以下皆為Rb玩後文

都叫做玩左新Rb一段時間

引入固定object(即係掉落的位置固定, 直落)係咪一件好事呢?

無錯無錯係追加左新的玩法, 好比片中人的出張(交互), 但係d object痴到咁埋好易禁唔準

類似jubeat的個種橫slide,但喺呢度係唔可以slide(不禁令我諗起PDA

==============================================

對我黎講Rb就好似歌曲的寶庫, 不停咁喺其他機種吸歌同自己出新歌, 加上自己又玩得上手, 反觀IIDX好似冇咩版權曲咁濟,

jubeat的新版權曲始終認知度不高, 如果唔係都唔會係咁出hinabita(日向美)的虛擬偶像曲, 呢招的確唔錯, 我都上左當

講番Rb, 非K社原創曲的又令人玩得津津樂道, 好似新出的水樹奈奈的曲(難得沒請代唱

仲有一d古舊的正曲...什麼「テレビ映画「吉宗評判記暴れん坊将軍」BGM」, 以前睇nico經常會聽到

仲有紅蓮之弓矢...相信冇咩人會唔識呢首歌吧

原創曲比較令人意外的除左Rush!!同サクラヨゾラ(直譯櫻夜空), 前者係慢版remix, 後者係Xceon的新作

之後玩IIDX對呢個artist比較在意

諗唔到Rb呢段時期都幾有良心, 起碼全部解禁歌曲的所需時間遠短於IIDX同jubeat

加上例如解禁Chronoxia可以走捷徑快一點解禁

倒希望短期內再追加新曲或者移植曲去延續個「世界觀」

以上。
回復 支持 反對

據聞Xceon即係ST?
回復 支持 反對

據聞Xceon即係ST?
影之輪舞曲 發表於 18-6-2014 01:01

根本就係Starving Trancer

聽火雞大形容為沒Ryu的Another Infinity

不禁令我諗起EXIT TUNES呢個組織
=================================

好了, 今日追加好幾首圍繞住kors k的新曲

上面兩首應該係送的, 下面三首就要喺kors k檢定入面clear哂三首的HARD譜

另外仲有Flip Flap同Bad Maniacs的SPECIAL譜, 同樣只要clear到一次就可以去REFLEC SHOP買

回復 支持 反對

回復 14# 六神綱

MEDIUM 都得

Ryuuu~Remix!
回復 支持 反對

試左兩次
發現2個可能玩到licca HARD嘅條件:
1: 3首唔連人直接skip (可能性較高
2: 頭兩首10, 第三首10+
回復 支持 反對

試左兩次
發現2個可能玩到licca HARD嘅條件:
1: 3首唔連人直接skip (可能性較高
2: 頭兩首10, 第三首10+ ...
影之輪舞曲 發表於 19-6-2014 20:23

第一個條件否定
我目前基本上都冇skip過等人程序,但係都玩到HARD
我覺得係睇3個stage玩的譜面等級總和..
回復 支持 反對

有樣野想問好內
Reflec shop入面個獎杯有咩用?
回復 支持 反對

有樣野想問好內
Reflec shop入面個獎杯有咩用?
影之輪舞曲 發表於 20-6-2014 18:54

這我不清楚, 應該與個人成就有關, 例如show喺個人情報的

高手的譜面確認

真係越黎越似IIDX的BMS譜

玩階梯又玩文字押(K)
回復 支持 反對

尋日冇走去玩, 今日一口氣開哂要解禁的樂曲, 大致分開三大類
1. 送的曲(e-AMUSEMENT解禁曲)
下載 (1).png 下載.png

「バンブーソード・ガール」同埋「幻想系世界修復少女」

2. 隱藏曲

下載 (2).png

「Idola」
解禁條件(個人心得):
「バンブーソード・ガール」以及「幻想系世界修復少女」的三種難度全FULL COMBO就可以在下次的REFLEC SHOP見到Idola的三種譜面

上圖係我只係將個兩首的BASIC同MEDIUM譜面FULL COMBO先會出現的畫面, 由此可見Idola的解禁條件係相關曲目FULL COMBO

所以理論上你至少要打兩局先可以達成條件, 問題只有那兩首曲的HARD譜面

只要全部難度都玩一次應該解禁到

於是就解禁了~~~

3. FLOOR INFECTION解禁曲

一如以往有三首的移植曲, 理論上只要打足8局的SDVX II就可以將三首曲完全解禁

三首的曲名順次序解禁分別是「Strobe♡Girl」、「憂恋☆アクティベーション」、「City Edge」

順帶一提為趕時間棄機是可行的(逃
回復 支持 反對