打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] S 級凡人

本來玩開 sv 同 jubeat

最近 sv 消失, jubeat 又貴左好多

maimai 唔夠恥力

就試下最近新興既 Groove Coaster

玩落唔錯,又有陽炎歌打,都開左卡

玩左兩日終於有頭一個 S

出左一個稱號:

"S級凡人"

---

有少少感慨。

回想翻以前打 jubeat 果段時間。

打左三年,覺得後面果兩年一d都無進步過

jubility keep 住 7.0 咁上下。 10lv 有幾首 S,9lv SS 咁上下貨色,雜魚路人級。一直都想有首十級SS

d 歌越出越難,10lv 越嚟越多,自己又跟唔上

其實我玩 jubeat 都有下過苦功

長居國外無機鋪,一年翻兩次香港。keep住有玩 juplus

以為都練到。Romancing Layer 10lv juplus 有 960k SS

諗住翻嚟推呢首

翻到機鋪,850k A

覺得自己好廢。d 製好硬,打得好辛苦。體力不足

人老左反應又唔夠快

深深感受到能力有限

---

"S級凡人"

哈哈

好一個稱號,完全代表到我

就算我幾努力都只係一個凡人

咪以為 S級真係好勁。雜魚貨色上面仲有S+,S++

我都唔知d人點做到既

jubeat 我真係下左好多苦功。到頭來得唔到想要既回報...

我真係好妒忌d音game強既朋友。可能自己無學過樂器音感弱d

以後玩音game輕鬆下算。咪再set到個目標咁高

評分

參與人數 1Bravo! +1 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 1 我很欣賞你的intro

查看全部評分

回復

回復 1# Humi_kaze

我冇玩GC
玩望到你個topic唔入黎睇都估唔到你個內容
我都玩左兩年半音G(jb)
雖然呢段時間內多左好幾款機種
但一直以黎都只喜歡玩jb

同你一樣我都係成日玩既
不過係每日返工放工同埋放假出去機鋪玩
投幣異常的多
冇jbplus冇睇utube極少睇cosmos
分數同tunes數嚴重不成正比

基於對遊戲有愛
有時真係覺得「一日唔打就周身唔自在」
saucer個時
我係jb稱號都係 " In the name of 一般人"
雖然而家轉左
呢個稱號真係好岩我XD

其實玩得勁唔勁有咩所謂
只要你玩個時係享受,愛惜機台,甚至認識到朋友
我諗呢d遠遠重要過每次你入錢而見到既"best record"
反正每樣野大部分人都會係凡人/一般人吧

雖然你由Jb轉玩GC
不過你而家玩得開心咪ok
我並無叫你玩返jb既用意
回復 支持 反對

只可以講,juplus同機舖既jubeat係2樣野黎,
個mon siz已經唔同,
1個係touch mon,1個係制,
攃落去個feeling亦都有唔同..
以我自己為例,
我打sweet rain,機舖可以打到上SS
但係jbplus 只係得89m-90m(A-S)

GC我都有挽緊,的確係唔錯,
但係打到上去我覺得佢D歌係迫你硬食制..
始終2隻音GAME既挽法唔同,揀一款岩自己口味咪得LO @@
回復 支持 反對

回復 2# Leaf~A

其實我宜家仲有玩 ju
三鋪 gc 一鋪五曲 ju 咁上下
終於有第一首 SS (號哭)
其實覺得 ju 一直都係本命
開始慣翻街機既感覺
不過前幾日真係好氣餒覺得自己好廢
可能想搵 d 新野試下
兩個都會 keep 住玩
最後真係好貴!十二蚊鋪 ju 搵鬼玩!(我就係鬼 )

補充一下: 好似最近打任何機都只係想贏贏贏
確實係忽視左遊戲既樂趣。GC 都係一味想推分,明明只係開始左幾日...
可能我做人比較認真,份人又悲觀
其實打機既目的就係 "Have Fun"...
回復 支持 反對

我很欣賞你的intro
由一個「S級凡人」來帶出主題

===============================

說實話
我讀完書之後有一陣子是NEET來的
我家人也提議我要不要到外國讀書
那時我大概是去到「每兩日就有一日出去煲jubeat」的情況 而且還有玩其他音G
因為捨不得音G 所以我那時就拒絕了海外讀書

看到這裡 你應該會覺得我的想法很愚蠢 是吧?
不妨直說

回題
S級凡人嘛...總好過單單一個「凡人」
是吧?
從另一方面去看 有個S 其實已經很不簡單(這可是要連到一首歌的大部份才可以做到

再說jubeat吧?
假若你十級有第一個SS 固然是好事...不過之後又怎樣?
我想你應該未必就此滿足吧?
過後你或許打算追lv8或者lv9 SSS
成功的話也當然要恭喜你
不過假若打了很多次都不成功的話 你就又會回到上面「S級凡人」的情況 又再感嘆起來
假若繼續抱著這個心態去玩的話 也只是無止境的感嘆和感嘆

至於「老了,反應慢了」之類的問題
說實話我也在跟你面對同一樣的問題
最近也覺得自己有點力不從心 越玩越退步似的
明明幾年前還能輕鬆clear的東西 到現在都clear不了

假若真的遇到這樣的問題 可以走的方向大概有三個(應該還有更好的方向 不過我想不了
- 喪煲去提升實力 不過唔知係咪真係得 以我個人黎講亦都唔建議
- 放棄 (嘛...退一步海闊天空
- 繼續照宜家既frequency去玩 不過唔好太執著分數 用求娛樂既心態去玩

可能我做人比較認真,份人又悲觀
其實打機既目的就係 "Have Fun"...
Humi_kaze 發表於 2014/6/14 17:32

你有呢個心態已經係好好
音G界上有好多人成日為左遊戲成績而緊張(點解其他人都S到但係我S唔到
又或者為左成績而嘈到亂七八糟(例如人地打緊果陣跟機搞到人地甩左之類...既話題

==============================

我不清楚你會否繼續在GC上發展
不過假若會的話 嘗試努力拿多四個S級 然後成為「S 級名人」吧
回復 支持 反對

<--打機只求開心+玩到高LV歌已經心滿意足

其實推唔到分唔洗咁灰既,有時推唔到分停玩一排就易D推到@@"
回復 支持 反對

推 post

更新一下。 有無人想睇?

最近無玩 gc 了。喪玩翻 jubeat

一日打翻四十蚊咁上下

有段時間 (兩個星期倒) 狂練某幾首 9lv 完全無打過 10lv 任何歌

瘋狂推分,特別 Dance All Night Little Flipper

Dance All Night 初見 890k 推到 970k

Little Flipper 初見 900k 推到 970k FC

基本上宜家所有 9lv 初見都可以 SS

技術真係好左好多。玩左咁耐 jubeat 真係第一次感受到自己既進步

玩翻以前 B/C 既歌,一下子 SS。係十分感動的

抓 PERFECT 都易左。橫向連打好左。不過直向依然苦手中

之後開始玩翻 10lv 歌

一直都想有首十級SS

宜家有十首。我最喜歡既 Yellow Head Joe (EXT) 都 SS 到了~

目標係第一首10lv SSS

同埋 FC Engraved Mark! 好想要個稱號

Jubility 8.10 上下。感覺自己變強了耶~

感謝各位師兄提點。宜家玩 jubeat 都係平常心,而唔係怒火

P.S. 變翻 $6 好爽,哈哈
回復 支持 反對

其實如果你"黃頭祖"EXT可以SS既話,你可以試下呢幾首
Far East Nightbird(Knit)
Kick It Out(Knit)
HEAT-BIT-HIT-BEAT(Copious)
トリカゴノ鳳凰(Saucer)
Move That Body(Saucer)
後3首以10lv黎講比較易,鳳凰更加係易SSS,不妨可以推呢首先
回復 支持 反對

其實prim首戀愛死球都好易
只要事先睇一睇譜諗手法先
回復 支持 反對

愛死球,hit bit heat beat,kick it out呢3首係10呢sss入門
engraved mark (混亂同時押), 鳳凰 (快速2連押), 遠東鳥( 音樂同perfect判定唔同步,變速) 係advance lvl
sol cosine job, evans, confiserie,v, overheat type J, 令入depress到要放棄JB
回復 支持 反對