收起左側

大家覺得點先會提升到nakuz人流呢?

嗯...歌果到...已經時移勢亦...
而前係唔少forum 靠呢樣野做起...以前個世界, 唔好只講香港, 本身外國都管唔好, 所以BT, download大行其道,
我記得Nakuz早期都係有少少咁樣...果時都有電台ga...
而家無可能行回頭路之餘仲要做臭個名...

講真, 我提議果到, 都唔太想講話攻埋動漫或影片轉播平台市場,
一黎而家先做, 唔夠內地黎, 果d佢地真係收足廣告之餘先可以代理播埋之類咁樣...
方向係可以好多, 唔係唔可以保留突撃動漫陣營, 只係要先易後難。
做到人無我有, 之後人有我優。

因此, 做個更好的交易平台, 開拓中老年市場係新思維做法。

至於我講十年人事幾番新, 係因為距離當年Nakuz我眼中最風光時, 剛好大概有十年...
回復 支持 反對

事到如今,樂古已經好難同其他討論區競爭。

動漫輕小說討論區:TSDM/百度貼吧
LoL/爐石等知名遊戲討論區:官方討論區
遊戲攻略網: ICY Vein, probuiild, HKES etc
遊戲資訊網: op.gg, sur@20, lol吧, 多玩, HKES, etc
吹水: why not HKgolden
音樂: TSDM, HKgolden, 貼吧

按現狀,樂古其實無可能係上述的范畴中穎脫而出。

剩下的只有

1.手機遊戲

競爭都幾大,
出名ge手游唔多會用樂古作官方論壇,
唔出名ge合作黎都無用wwwwwwwwwwwww

2.桌遊

得外國有BGG,
不過香港ge桌遊愛好者畢竟有限。
回復 支持 反對

我比D所謂既少少意見 你可以唔接立
第一 yahoo引擎 打"論壇"  第一個名唔係樂古
第二 如果你真係有心搞既 見手機APP有咩多人玩既GAME你就開個新版 之後再穩D有玩過或者機器人開少少POST(我試過開FACEBOOK群組 唔多唔少都R到1~2百個人)
第三 可以既話儘量寫個程式擅長關鍵字眼 並將廣告既IP列入黑名單(除非D厄錢廣告願意買高仿既IP登入論壇SD廣告)因為宜家D人一見到廣告就會有避忌心態 睇多兩睇就熄左佢個網頁 儘量唔好比人SD廣告
同埋Discuz好似本身有免費既手機版 我唔知你係咪二次開發果陣轉左個字眼
回復 支持 反對

管理團隊眼見既得一位超版用心搞
其他管理員有上線 但好似冇咩做過野 (眼見既事實, no offence)
一堆版主/超版離開天數由幾十至幾百不等
連管理團隊都放棄, 咁會員又點會留低
繼續只攻線上遊戲呢條路唔再行得通
隻隻都結束營運 執下少隻 執下又少隻
回復 支持 反對

例如分好國家地區語言/新歌/hot歌/整到易search d等等

總覺得nakuz宜家昵種近乎全壇一個格式既款真係跟唔上時代步伐

要諗一諗:L 同埋應該要多d人手 但係依加個forum係停留緊幾年前
依加有kkbox spotify 甚至apple出埋music已經搶晒好多手機客
依加就算有人出新歌 只要follow佢地個page 訂閱youtube就知
回復 支持 反對

手機game
回復 支持 反對

管理團隊眼見既得一位超版用心搞
其他管理員有上線 但好似冇咩做過野 (眼見既事實, no offence)
一堆版主/ ...
小妍~ 發表於 29-8-2015 19:03

其實你睇返樂古一路以黎既主要對象都係年青人,你有冇見d上左年紀既人黎呢到?你去其他討論區睇下人地幾多元化,升學既有,已婚生活既有,賭博既有,講股票既都有,人地d會員有老有嫩,所以最大問題係路線唔夠廣闊,唔改善呢樣野係講咩都冇用。
回復 支持 反對

其實你睇返樂古一路以黎既主要對象都係年青人,你有冇見d上左年紀既人黎呢到?你去其他討論區睇下人地幾多 ...
我思故我在 發表於 30-8-2015 03:31

係, 而且online game既時代已經過左:/手機遊戲都未必支撐得起..
回復 支持 反對

係, 而且online game既時代已經過左:/手機遊戲都未必支撐得起..
小妍~ 發表於 30-8-2015 03:56

不過要轉型都好難,第一冇人手,第二既然人地己經有平台去討論,呢到又有d咩可以吸引到人黎。
回復 支持 反對

不過要轉型都好難,第一冇人手,第二既然人地己經有平台去討論,呢到又有d咩可以吸引到人黎。 ...
我思故我在 發表於 30-8-2015 04:00

點樣吸引人流呢~.~
回復 支持 反對