查看: 17486|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] SDNE於7月29日宣佈結束營運

去到9月26日就冇得玩...怪唔知得成2個月冇改版啦

詳看韓方官網,用GOOGLE翻譯勉強睇得明http://www.sdgn.co.kr/notice/detail?bSn=322
營運作超過1年既SDNE此終都難逃厄運...到最後我都冇機會玩

1. 結業前韓服慘狀:

據漫貓知情人士所述,目前韓服那邊在線人數已經少得可憐,一個唔識韓文既玩家玩多幾場有D玩家名都認得

在線人數約30左右,由於人數太少,有時要等好耐先有位入房玩,更有不少人上線只係掛機唔玩

因用外掛等被封號既人數竟然仲多過玩既人

2. 結業原因?

大部分玩家都歸咎於手感/打擊感之類的問題而引致流失玩家,更有些人狠評手感差就該關服

我個人就覺得SDNE一開始就搞錯左方向,將一個未成熟及唔迎合玩家需求既online急住推出黎係最大敗筆

回顧SDNE一開波係搞PVE個視覺同PVP係根本兩樣野黎,PVP視覺有D似SD1,PVE視覺似打LOL多D...

可見SDNE一開始PVE哥陣係冇諗住跟番SD1咁玩,後尾又驚玩家唔中意,(臨時?)整個SD1風格既PVP出黎

但學又學得唔神似...結果係被SD1玩家所捨棄,後期甚至有玩家SDNE既玩家唱衰SDNE切斷新手源,加速SDNE倒閉

原廠在無新手加入及不怎麼消費的極少數玩家的情況下應該大概係月月蝕錢,前景亦不容樂觀,最後果斷放棄SDNE

3. SDNE特色

縱使SDNE在最後只係落得被人毒罵的慘淡收場,但有很多在SD1不曾想過的特色倒是值得讓人欣賞的

(1)自定義武器---能高度還原一部機既特色,官方又可以整少好多模組,唔會變得咁累贅,例如SD1哥陣暴風高達哥D

本身冇近戰武器既比人覺得好奇怪,係SDNE入面可以通過自定義武器系統把暴風高達改成全射擊型

金恩昵D雜兵機D咩大型導彈裝備、粒子炮裝備、機槍裝備哥D都唔駛再分幾部機,可以一部搞掂曬

仲可以節省機庫位(道具格)

(2)原作特色呈現---Trans-am過去sd1係自動發動,sdne變成手動按F發動,九龍高達爆甲出尊者高達,暴風高達終於

有散彈型磁軌炮,自由高達終於可以用陽電子炮而唔係只得磁軌炮,SD1磁軌炮係實彈好似巴古射

出黎哥粒野咁但SDNE磁軌炮係類似光槍咁線性既,吉姆加農可以用投石,好多SD1出左令人無奈

既機設係SDNE都進一步得以還原原作本色

(3)技能削弱---SD1有唔少機D技能回想番轉頭認真OP,有D就咩野能力值都加,有D無啦啦就有通訊指揮睇敵軍位置

有D又有鬼鐵壁技呀,無限彈技,反格鬥技....吓...你諗番轉頭唔覺得有問題嫁咩==?

係SDNE好多OP技能收起左,或者咁講,應有就比唔應有就唔比,例如哥D咩陸戰高達鐵乜鬼壁丫

神高達唔再有反擊格鬥(你估佢真係神咩),無限彈技就留番比00系列四天使Trans-am先有

通訊指揮一直未有但我估係留番比偵察機既技能,其實正常應該係偵察機專屬技能吧

(4)卡牌合機---5張同一部機既卡牌合一部機,唔駛又抽素材機練一輪再買設計圖合咁麻煩
回復

韓狗自己羅黎衰
回復 支持 反對

我SD2大約係7月頭玩,真係好少人玩對戰,我最多只玩過4vs4,大部分只可玩2vs2,老中手基本上很少有課,D有課金意欲既新手成日被組左隊的高手(類似黑房隊伍)打到落花流水,甚至一分都攞唔到而且完場又被人罵,他們課金意欲全失,令SD2最有希望的新手都唔玩,倒閉之期不遠矣
回復 支持 反對

搞成年都出吾到個死亡模式  系統配置又高   關好地地既sd1 開個垃圾sd2  想錢想瘋了死韓狗
回復 支持 反對

糞GAME再見,之前都預左無更新=結業
回復 支持 反對

,15年既game其實D配置可以接受,我用gtx760特效全開都唔會lag
回復 支持 反對

糞game
有冇人識整c服
回復 支持 反對

執左咪幾好~冇期望邊會有失望
岩岩好一年收皮
回復 支持 反對

見到十分之心涼,出番sd 1啦
回復 支持 反對

操作同手感柒係其一敗筆. 另一個敗筆就係SPEC需求過高, 而出嚟既效果並無極大既變化
回復 支持 反對