查看: 9080|回復: 12
收起左側

[技術討論] 組隊技能效果疊加

考慮組隊既情況下
有咩技能效果係可以疊加 或者擇其一?

金:
根據自己親身經歷, 金既抗性係會選擇較低lv既
(同人組隊, 我隻金24X, 佢帶左隻12X既金出黎, 冇用天使幾秒比怪殺哂
佢收埋隻金, 可以安全清怪完場)
結論: 金係會選擇較低lv果隻 (擇其一)

孔:
回魔量會疊加應該無異議 (疊加)

以下情況係疑問性質

台男柱:
早排聽到有人話台男柱既回血係計少mp果條
姐係台男a有10000mp 台男b有5000mp
入到場既回血量係會根據台男b既柱
而唔係兩者加埋?

明女:
疊加/少mp/多mp 或其他?

雀武技:
亦聽到有人話2隻雀放既武技可以疊加
姐係可以扣更多抗
假設5人組隊, 共5隻雀, 係會點:
1.疊加上去(5招技) 2.得一下效果 3.疊加有上限(例如3招技)

天使膜:
疊加/少mp/多mp?

陰/念:
疊加/高lv/低lv?

暫時諗到係咁多, 歡迎大家一齊研究或者討論什至求證
有錯既歡迎指出

回復

金係按入戰次序, 隊長=排第一, 第二個組員=第二,
隊長有帶就計隊長, 如此類推
回復 支持 0 反對 1

~野狼神 發表於 21-4-2018 13:06
唔係好明你孔同台柱係點解
有隊友有孔都係應該回全隊
所以我諗係疊加

就係你講既意思
不過我唔叫佢疊加 疊加唔係咁既意思
E.G

台柱1 台柱2 台柱3
第1秒        +100  +100  +100
第2秒        +100  +100  +100
第3秒        +100  +100  +100

我理解既疊加係

台柱1 台柱2 台柱3
第1秒                 +300
第2秒                 +300
第3秒                 +300

你會好明顯見到佢係分開左2次回血   1野野咁回  而唔係1野回晒
時間係咪同1秒唔清楚  但係感覺上係前後相差少少 因為佢1野野咁回
回復 支持 1 反對 0

陰念係計先放的數字

台男柱係疊加v.v
回復 支持 反對

wingwing999 發表於 20-4-2018 17:51
金係按入戰次序, 隊長=排第一, 第二個組員=第二,
隊長有帶就計隊長, 如此類推 ...

呢個肯定唔岩  好似樓主既情況咁  自己高LV帶新手  佢出隻低LV金=收皮
我覺得係計最低LV
回復 支持 反對

孔同台柱都係 你回你既 我回我既  5條友就每人回1野咁樣

天使(唔肯定) 第1條友放左之後  第2條友係放唔到
回復 支持 反對

henryns 發表於 20-4-2018 22:16
孔同台柱都係 你回你既 我回我既  5條友就每人回1野咁樣

天使(唔肯定) 第1條友放左之後  第2條友係放唔到 ...

唔係好明你孔同台柱係點解
有隊友有孔都係應該回全隊
所以我諗係疊加
姐係2隻250孔就所有人回85X2 = 170mp

台柱應該都係疊加?
回復 支持 反對

可能係因為台柱  2條友放既先後時間 唔同  相差0.幾秒咁樣
但係孔係1入場就有  所以唔會有DELAY 一齊回
回復 支持 反對

henryns 發表於 21-4-2018 21:53
可能係因為台柱  2條友放既先後時間 唔同  相差0.幾秒咁樣
但係孔係1入場就有  所以唔會有DELAY 一齊回 ...

孔有機會有DELAY. 至少我玩既國巨有時會DELAY
回復 支持 反對

1234950 發表於 21-4-2018 22:55
孔有機會有DELAY. 至少我玩既國巨有時會DELAY

孔我就唔係好肯定 但係台柱一定有.....
孔我印象中  都感覺到好似有   但係理論上應該無..所以我上面咁講
回復 支持 反對