打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 大家好,又係我小妍黎搞搞震。

關閉 [複製鏈接]

早前搞左個投票咨詢下大家對c服討論既意見, 雖然暫時開放左,但反應都好似唔太熱烈。

我又諗左其他野,希望可以幫助樂古巨商版既人流同埋討論。

你又估下今次我想搞邊科?

我諗親d野都未必咁正路,都預左會有人反對,甚至有人可能想拎樣野黎投訴下。

點都好啦,冒住種種既風險,我都係決定要改革下,希望幫到手。

今次我決定。。。。。。。

往下拉。。。。。。。

放寬對粗言穢語之管制!!!! 

大家都可以好似X登咁樣,隨便講粗口(雖然系統可能會自動filter左),光明正大,用黎助語,發洩下,講下笑。

但係大前題,唔可以用黎惡意人身攻擊,針對其他會員,否則會有相關處罰。

首先希望大家為此提供投票及相關意見,其後會試行,都係一樣,試行中有任何問題,或高層反對,亦可能會隨時終止。

粗言穢語
性相關:生殖器官(男性、女性及雙性)、私處、與性相關的行為(非單指性行為一項)
侮辱類:人格、智能、歧視等等
諧音等等亦包括在內
主題處分:若標題含有粗言穢語扣減40樂點,關帖
回覆處分:輕則扣減20樂點

單選投票, 共有 40 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

佢一言我一語 爆起粗上黎點可能控制到 冇人生攻擊 可行性不大
回復

bbp 發表於 16-8-2018 20:01
佢一言我一語 爆起粗上黎點可能控制到 冇人生攻擊 可行性不大

後果我可以諗到好嚴重 唔信到時可以以身試法下
回復

bbp 發表於 16-8-2018 20:01

講到明~ 唔可以用黎惡意人身攻擊,針對其他會員

我諗大家都識分既

回復

小妍~ 發表於 16-8-2018 21:02
講到明~ 唔可以用黎惡意人身攻擊,針對其他會員

我諗大家都識分既  

講真一有言語上衝突 就好難避免 有此情況發生 有否深思熟慮 考慮會有此情況
回復

bbp 發表於 16-8-2018 21:55
講真一有言語上衝突 就好難避免 有此情況發生 有否深思熟慮 考慮會有此情況 ...

要罵戰的話, 有無粗口都一樣
回復

對我所說的有所誤解 以說明言語上衝突 唔一定係粗話 正如你說的要罵戰的話 有無粗口都一樣 而你都明白 對你所說的改革是否有矛盾                                                                                                               
回復

bbp 發表於 17-8-2018 16:35
對我所說的有所誤解 以說明言語上衝突 唔一定係粗話 正如你說的要罵戰的話 有無粗口都一樣 而你都明白 對你 ...

我唔知我用呢個例子黎表達合唔合適,

以美國做例子,國民合法有槍,可能用黎保護自己,但用槍黎謀殺他人都係唔合法。
回復

看來有必要澄清一下「粗言穢語」的標準。

很多人都以「助語詞」形容「粗言穢語」,無疑這是正確的。
它們是用作幫助表達情感
但這只是幫助,不代表你的目的

原本是罵人的句子,不論有沒有粗言穢語,一律作為引起罵戰用
原本不是罵人的,即使帶粗言穢語,不會處罰(如果確定取消此條版規的話)

請記得,粗口不一定罵人
回復

咁呢到姐係 可唔可以討論官方伺服器?
回復