打印 上一主題 下一主題
收起左側

黑道生涯(18+)小弟08年第一力作 請入黎俾下意見

你沒有資格說人[[onion_77]]
看你的圖也知道下一個晝面是什麼-.-

何況像這樣有香港味道的文章已很少了,
作者努力吧
回復 支持 反對

嗯...你完全沒考慮過排版嗎?還是你根本不打算讓人看?

你沒有想過可以用的詞彙有什麼嗎?
你知道 "的" "吧" "嗎" "呢" "啊" 這些字怎麼用嗎?

故事劇情...我該說莫名其妙嗎?
算了,反正只是開始
但內容實在吸引不了我

而且
既然要放上來,那就應該寫多一點才貼
像這樣幾百字一章...
交代的事情又趕又急
就連讀者想投入劇情也辦不到吧?
回復 支持 反對

回復 20# 的帖子

你見過有古惑仔唔講粗口?
回復 支持 反對

dickyleehk你係咪寫開d十幾章既小說,雖然有d人寫幾百章個d都有1000-3000字 但係我冇咁多時間黎寫仲有的 嗎 吧 呢 你不如試下幫我加插幾句 仲有故事劇情有咩咁莫名其妙 其實我上面個幾章你地當係一章睇就唔會覺得好莫名其妙 我分開寫係因為冇咁多時間者 呢一章只係交待主角既性格同伏筆 仲有小說唔係文章 小說只要人睇得有隱就夠 一篇完美既文章可能好多人欣賞,但係一篇文學意識同埋詞彙太多呢篇小說就會太悶 你唔同意我既講法 可以自己上去d小說綱到搵下唐家三少或云天空 自在果d小說黎睇下 我d寫小說功力冇佢地咁勁但係佢地寫d野唔算好完美 但係睇到人好過隱 咁就夠 仲有我係唔知咩叫排板 唔好講到我專登唔俾人睇 

回復 支持 反對

別跟dicky罵戰-.-
你肯定輸的,
而且一個是老練,一個是新手,
是不是莫名奇妙,
dicky兄細心再分析,
你便會明白。
至於 "的" "吧" "嗎" "呢" "啊" ,
獨行你的確是差了,
但畢竟是新手,
還有很多進步空間。

dicky別一直打擊新手作家-.-
信心大減的呢= =
回復 支持 反對

回復 25# 的帖子

我作小說真係第一次 但係我睇小說都睇左5年 點都算係新手掛 最少都有個低手既名號- - 仲有我真係唔知果d的 呢 嗎 我冇加到?定係加錯左 唔該d字頭果條友講清楚d講野講d唔講d 好有型?

回復 支持 反對

我再說下去你們兩位一點會覺得我虛偽的,
我要停嘴了,
但,
dicky說的並不是無道理,
一篇好的小說,
不但是要劇情好,
還要用字準確,
不然讀者是不知你在寫什麼的。

我舉一個例子:

「我是愛你的呢!」
「我是愛你的吧!」

這兩句差別很大吧,
一句是告訴,
一句是帶有疑惑的感覺,

再看看下面的

「我是愛你的呢!」我衷心的道
「我是愛你的吧!」我衷心的道

寫成這個樣子,
根本是在亂寫。
回復 支持 反對

我依家先注意到 之前我係讀番出黎之後定d音 所以好多時候的用語都係差唔多 因為讀出黎 果d呢 的d音好怪 所以我先唔用 依家我再讀番書面語先覺得有問題 依家改番 你再睇下有冇咩問題

回復 支持 反對

「媽的,我說啊,臭飛,我只是近來發褔點罷了,你這臭小子不會這樣便認錯人吧!還是說你這臭小子根本便是看我不順眼,所以存心揍我再編個連三歲屁孩也不信的謊話來騙我啊!?。」
                                                                                                                      ↑
                                                                                                              小小的錯誤
回復 支持 反對

係邊度- -係個你字定邊度?
回復 支持 反對