打印 上一主題 下一主題
收起左側

【Part 2】弓兵國兵堡文明特色(新手必看 中了別拉兵吧..)

原帖由 marco0083 於 29-8-2008 02:53 發表
其實樓主 寫文明冇咩方向  同埋冇一個正統比較方法
1時就話 e個文明勁  距加左盾 可以打贏某個文明之類  (中國+盾對土火)
照道理講  2打1 點都係  就算人數一樣   大部份情況都係陣容較平衡果邊著數

太多太多  ...

主觀感想
新手之上的意見[[m423]]
回復 支持 反對

回復 102# 的帖子

唔明你想講咩.....
回復 支持 反對

回復 103# 的帖子

在說樓主[[m423]]
回復 支持 反對

原帖由 AaRo 於 29-8-2008 09:31 發表
上樓係咪maths group架?
好勁....數據就是王道

略懂皮毛
小弟很久沒讀maths了
不過當時是B的.

其實條式係錯的  太粗略
但個形大概係咁.

回復 支持 反對

原帖由 感恩 於 29-8-2008 19:06 發表

略懂皮毛
小弟很久沒讀maths了
不過當時是B的.

其實條式係錯的  太粗略
但個形大概係咁.

b都好勁la bor.........係咪會考- -?
回復 支持 反對

會考咋.
高考今年失敗左(bdde)上唔到大學
不過依家讀香港演藝學院

======================

回正題
其實如果整教學
唔可以少左Case Studies

但係Case studies唔可以係一個咁specific既情況
咁我地係冇可能從多個相類實驗中找到共通點
從而提升一個技術既水平  以及一個特定既打法=]

我地讀書d教科書教基本概念
你諗唔諗到點樣打贏波象係另一回事
呢d野唔洗知都唔需要清楚
因為AOC就係好玩在冇既定既公式
而且技術戰略每場大有不同
P個數係做到好細好細先係好玩既特點嘛

所以諗咁多邊個單挑贏邊個
邊個200隻贏邊個

不如諗一諗當你呢個國家遇上盟友某國家  以及敵人某國家
如何應對保持均速上帝
從三四個類似既Case studies歸納一個技術結論.

但呢樣野係好多reserach
唔能夠草率
所以在下都無能為力去打一個真真正正實用既攻略

所以欣賞樓主既!  不過要繼續歸納各方意見
成為一套真係實用既理論=]
回復 支持 反對

原帖由 L~~ 於 24-8-2008 20:59 發表
回51樓  第12點有乜分別  第3點話3p眼訓就可以棄?咩道理  第4點>個時真冇lag lag都係lag兩三秒 冇影響
第5點 自認嫩就唔好成日撩人打  第6點 就算lag又點 你地成8隊遠攻 點睇都係你有利D
又問人aoc叫咩名 又想撩人 ...

我同你玩過啦 都唔係好神 個時你做1p 比人打會del晒d城 超神   

佢做1p個名係ja2ck9y 重學人開神區  超神lo真係

回復 支持 反對

原帖由 感恩 於 28-8-2008 23:45 發表
我看發生似情況的機會率=
2x
[P(Team 1 有蒙古) x P(Team 2 有波斯) x P(蒙古帝) x P(波斯帝) x P(蒙古有200人) x P(波斯有200人) x P(大家在淺灘相遇) x P(盟友剛巧不在)]

有多大機會率在兵堡場出現這情況已經說明了

我講禁耐, 就係想講呢樣, 一語道破orz

即使封到夠打,
粗略估計 都有1/3XX以下既概率係 出現呢個情況,
準確少少 只有1/2XXXX以下既機會率.
而基於太多變數, 出現呢個情況既機會率 可能會更低幾千倍.

假設在 出現蒙贏只有1/2XXXX的機會率下,
怎能說帝象遇上帝蒙要返屋企...==!!

不過, 的確以上P(蒙贏) 內的9個P 都要用大量數據先計算出來...可能是微乎其微.
所以啊, 不常見的情況就不必說了,
反而是那些, 阿茲贏條 的基本知識, 對新手更有用

要注意的是, 即使被 食/剋,
選擇打下去不一定是壞事.

回復 支持 反對

原帖由 自負其責 於 29-8-2008 21:37 發表

我同你玩過啦 都唔係好神 個時你做1p 比人打會del晒d城 超神   

佢做1p個名係ja2ck9y 重學人開神區  超神lo真係

唔敢開正身?
即日開分身咁好笑[[m66]]
回復 支持 反對

原帖由 麻q煩 於 29-8-2008 14:37 發表

唔敢開正身?
即日開分身咁好笑[[m66]]

可check ip
我無分身的
我叫劍.神
唔係咩29 jacky 唔識打佢名

仲有帝蒙同帝象