查看: 5023|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

猜想瑪雅人既身世

我有時會諗,瑪雅人到底係唔係由未來黎既呢!?

我估,因為未來有d災難,所以有幾個人返到過去(再返唔到去未來/其他時空)

果幾個人可能加入左d蠻族(瑪雅).之後果幾個人就學會蠻族既語言(未來既語言流失)

開始教導蠻族(瑪雅)建立文明,學習數學,天文,把未來高度的文明帶來瑪雅.

不過因為資源,人手等各種問題,未能令瑪雅有進一步發展.

最後果幾個人死左,留下書卷,文字比d瑪雅既後人,

經過幾個世紀之後,瑪雅人就因為某d完因而消失左.

留下精準的曆法和數學(其他都被人毀掉了)

呢個只係我突然諗到既,因為外星人論有點不可信...

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 原創內容

查看全部評分

回復

一日解決唔到t-axis係
單一直線
定一堆平行線
定circular
我都認為外星人說法比較可信- -

而且
亦有可能文明係由瑪雅人自己發展出黎ge

評分

參與人數 1樂點 +4 收起 理由
守衛~朗 + 4 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

其實你有冇諗過時間可以重疊性,或者係分叉線呢@@?

可能我既假設有點虛無,不過都係值得考慮既.
回復 支持 反對

時間有分叉線都有d可能
但係重疊就唔多得
如果重疊 咁同d咩重疊?! 過去定未來

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

時間是一樣近乎無法探究的事.

舉個例子,如果一個未來人回到過去,殺死了自己,會怎樣?

依時間是循環的,未來人會消失?因為他在過去已經死了.  那未來也不會再存在這個人?

依時間是有分叉線的,那未來人還是未來人嗎?由他殺了自己開始,未來已經改變了,那他還是來自未來嗎?

評分

守衛~朗 + 4 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

如果時間係分叉既,咁果個人回到過去,殺死左自己,已經係另一條分叉左既時間,係一個全新既時間,

所以新既未來入邊,這個人就不會存在,但係對於舊既時空就唔會有影響,所以唔會影響佢e+既存在.

時空一但被擾亂,就會產生出新既時空,舊既會被新既覆蓋(這就是我說的重疊)

以上都是我的猜想

評分

守衛~朗 + 4 原創內容

查看全部評分

回復 支持 反對

那未來人就不是未來人了,如果如你所說,我們身邊可能也有未來人,不過他們所認識的未來,不是新的未來.
回復 支持 反對

末來人只是一個名字...不是太重要...時間分叉是可行的....不過要首先定義為時間是不斷在分叉!
回復 支持 反對

我所說的未來人=來自未來的人而已

如果定義為時間是不斷在分叉,那甚麼令時間不斷分叉
回復 支持 反對

擾亂時空的東西------時光機
回復 支持 反對